Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άλμα +20% με 77 χιλ. ευρώ τζίρο για την Attica Bank

tags :
Άλμα +20% με 77 χιλ. ευρώ τζίρο για την Attica Bank
Δεν είναι σαφές εάν τελικά η Attica Bank χρειαστεί να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ή να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση
Με έντονη διακύμανση και με τζίρο μόλις 77 χιλ. ευρώ, η Attica Bank έκλεισε με άνοδο +20,26%, από +29,15% υψηλό και +3,21% χαμηλό ημέρας, με τους επενδυτές να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τακτικές χειραγώγησης που μπορεί να ακολουθούν ορισμένα χαρτοφυλάκια.
Τέτοια κερδοσκοπικά παιχνίδια τα έχουμε δει και στο παρελθόν και όλοι ξέρουν την κατάληξη τους.

Δεν είναι σαφές εάν τελικά χρειαστεί να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ή να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022… η Γενική Συνέλευση της Attica bank ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου των 471,5 εκατ ευρώ.
Ενώ θα έχει προθεσμία να υλοποιήσει την αύξηση σε διάστημα 4 μηνών… ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι… ενώ οι αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα παρθούν η υλοποίηση της θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές αφού… δεν είναι σαφές εάν τελικά χρειαστεί να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ή να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση… όπως η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.

Το βασικό πρόβλημα στην Attica bank είναι διττό

Α)Το ΤΜΕΔΕ έχει επενδύσει 1 δισεκ. η αξία των οποίων σήμερα είναι μηδέν… ή για να είμαστε ακριβείς 12 εκατ δηλαδή ζημιά 988 εκατ ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ που κατέχει το 12% της Attica bank διατηρεί την επένδυση στην τράπεζα με βάση το ιστορικό κόστος κτήσης, δεν έχει εγγράψει την πραγματική ζημία… στο ΤΜΕΔΕ ελπίζουν ότι εάν παραμείνει ζωντανή η Attica bank μπορεί να μειώσουν την χαοτική ζημιά…

Β)Εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα πέραν από αποτυχία στην διαχείριση για την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση υπάρχει και ένα πρακτικό ζήτημα.
Εάν σπάσει η Attica bank θα χρειαστεί το καλό σκέλος της διασπώμενης τράπεζας η good Bank να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό 2 δισεκ. το λεγόμενο funding gap…
Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να το καταβάλλει το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων αλλά δεν διαθέτει το ποσό αυτό…
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε βέβαια να υιοθετηθεί το Ισπανικό μοντέλο όπου μεταφέρθηκαν οι μελλοντικές ροές του αντίστοιχου ΤΕΚΕ σε παρούσες αξίες και έτσι… προχώρησε η εξυγίανση μιας ισπανικής τράπεζας…

Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση;

Στις 30 Δεκεμβρίου 2022 η Γενική Συνέλευση της Attica bank αποφάσισε reverse split 150 προς 1 με την αύξηση της ονομαστικής αξίας από 0,07 ευρώ σε 10,50 ευρώ και θα διαθέτει από 1,495 δισεκ. μετοχές 9,971 εκατ. μετοχές.
Ακολούθως θα υπάρξει και μείωση μετοχικού κεφαλαίου από 104,69 εκατ σε 498,5 χιλιάδες ευρώ…
Για την αύξηση κεφαλαίου των 471,5 εκατ η Attica bank θα εκδώσει 35,062 εκατ μετοχές με τιμή διάθεσης 13,50 ευρώ…
Επίσης η Γενική συνέλευση αποφάσισε την έκδοση προνομιούχων μετοχών ή warrants παραστατικοί τίτλοι μετοχών… που θα εκδοθούν μετά την αύξηση… εάν τελικά υλοποιηθεί αύξηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica bank είναι
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 69,51%
ΤΜΕΔΕ 12,03%
ΕΦΚΑ 8,40%
RINOA 8,08%
Λοιποί μέτοχοι 1,99%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης