Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τράπεζες ανοδικά αλλά με ισχνό τζίρο το ΧΑ +0,68% στις 936 μον. - Νέα σημαντική επιδείνωση στο 10ετές ομόλογο 4,66%

Με τράπεζες ανοδικά αλλά με ισχνό τζίρο το ΧΑ +0,68% στις 936 μον. - Νέα σημαντική επιδείνωση στο 10ετές ομόλογο 4,66%
Στο 2023 θα κυριαρχήσει η υψηλή αβεβαιότητα καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν, Ουκρανικό, υψηλός πληθωρισμός, επιτόκια αλλά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μεσόγειο και η διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 936 μονάδες, στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, με την Alpha Bank να ξεχωρίζει με κέρδη +2,85% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, αλλά με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές καθώς πολλές αγορές παρέμειναν κλειστές, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο και η Wall Street.
Στον αντίποδα, σημαντική επιδείνωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,66% ενώ βελτιώνονται οι αποδόσεις  των υπολοίπων ομολόγων στην Ευρωζώνη με το ιταλικό 10ετές στο 4,57% και το γερμανικό 10ετές στο 2,45%.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε τις 930 μονάδες, μετά από 8 μήνες, με ισχυρή την αντίσταση των 950 μονάδων ενώ οι 900 μονάδες παραμένουν το ισχυρό ψυχολογικό και τεχνικό σημείο στήριξης. 
Σημειώνεται, ότι το 2022 έκλεισε με κέρδη +4,08% για τον Γενικό Δείκτης ενώ ο Τραπεζικός κλάδος ξεχώρισε με άνοδο +11,42%  κόντρα στο πτωτικό κλίμα των διεθνών αγορών.
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Alpha Bank +2,85% ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τα κέρδη τους στις δημοπρασίες, με Eurobank +1,42%, Εθνική +0,93% και Πειραιώς +0,14%.
Με έντονη διακύμανση και με τζίρο μόλις 77 χιλ. ευρώ, η Attica Bank έκλεισε με άνοδο +20,26%  από +29% υψηλό και +3% χαμηλό ημέρας, με τους
επενδυτές να είναι πολύ προσεκτικοί με τις τακτικές χειραγώγησης που μπορεί να ακολουθούν ορισμένα χαρτοφυλάκια.
Τέτοια κερδοσκοπικά παιχνίδια τα έχουμε δει και στο παρελθόν και όλοι ξέρουν την κατάληξη τους.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Viohalco +2,87%, Aegean +2,84%, ΔΕΗ +1,83%.....ενώ στο χαμηλό της ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρ -2,51%.
Το 2023 θα είναι μια χρονιά με υψηλή αβεβαιότητα και μεταβλητότητα καθώς τα βασικά προβλήματα παραμένουν, Ουκρανικό, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, η στάση των Κεντρικών Τραπεζών, αναφορικά με τα επιτόκια, η πανδημία η οποία δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί, ιδιαίτερα στην Κίνα, αλλά και οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μεσόγειο και η διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα
Επίσης, η αναβάθμιση της Ελλάδος αναβάλλεται επ΄ αόριστον αφού κανείς ξένος οίκος δεν θα αξιολογήσει την Ελλάδα σε investment grade εν μέσω θολής πολιτικής πορείας της χώρας και με το πολιτικό ρίσκο να αυξάνεται κατακόρυφα…
Σημειώνεται ότι ο πρώτος οίκος που βαθμολογεί την ελληνική οικονομία το 2023 είναι ο Fitch βαθμολογεί στις 14/3 ο οποίος βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ και θετικές προοπτικές, απέχει δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα
Για το ελληνικό χρηματιστήριο, δεν περιμένουμε πολλά ενώ αν και πάρξει τελικά αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα με πολιτικά κριτήρια, η μετριότητα θα κυριαρχήσει και το 2023…
Η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα θεωρούμε ότι είναι ανούσια κίνηση που δεν θα προσθέσει αξία στο ήδη επιβαρημένο δημόσιο χρέος…
Το ελληνικό χρηματιστήριο πιστεύουμε ότι θα έχει ενδιαφέρον από το β΄ 6μηνο του 2023 και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές θα βρεθούν στο θετικό επίκεντρο από το β΄ 6μηνο του 2023…
Ωστόσο οι επιδόσεις του 2023 για το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ενθουσιάσουν...  
Το εύρος 750 με 780 μονάδες χαμηλό έτους με 1.050 μονάδες υψηλό έτους είναι διακύμανση 34% που σίγουρα μπορεί να φαντάζει εντυπωσιακή αλλά στην πράξη… η καθαρή άνοδος θα είναι μόλις 13% με 14% λαμβάνοντας υπόψη ως βάση σύγκρισης τις 929 μονάδες (30 Δεκεμβρίου 2022)…
Στα μη τραπεζικά blue chips, περιμένουμε να αποσαφηνιστεί το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής το οποίο έχει καθυστερήσει υπερβολικά ενώ οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής σπεύδουν να προεξοφλήσουν... τα νέα που καθυστερούν.
Λογικά μέσα στον Ιανουάριο πρέπει να υπάρξουν ανακοινώσεις.
Αεροδρόμιο Αθηνών, πολιτική ΔΕΗ, Reggeborgh, Αττική Οδός είναι ορισμένα εξίσου ενδιαφέροντα θέματα που θα μας απασχολήσουν.

Στο επίκεντρο οι τράπεζες

Κατά τις πληροφορίες του bankingnews μέσα στον Ιανουάριο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παρουσιάσει στην κυβέρνηση το πλαίσιο των σχεδιαζόμενων placement στις τράπεζες.
Να θυμίσουμε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 40,34% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha bank, το 1,34% της Eurobank και το 69,51% της Attica bank.
Τα ποσοστά σε Εθνική και Πειραιώς θα μειωθούν μετά τις εκλογές με placement που θα διενεργήσει ο πωλητής δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Attica bank προς το τέλος του 2023…
Θεωρούμε την διαδικασία που ακολουθείται ολίγον παράλογη…
Όταν ξέρουν οι επενδυτές ότι θα διατεθούν μετοχές ο στόχος του πωλητή για υψηλό τίμημα… ελαχιστοποιείται…
Θεωρούμε λάθος οποιαδήποτε απόπειρα διάθεσης μετοχών τραπεζών κατά την προεκλογική περίοδο θα ήταν τουλάχιστον εγκληματικό λάθος αφού οι αποτιμήσεις τους πρώτους μήνες του 2023 θα δεχθούν πίεση…
Τα placement απαιτείται να πληρούν μια προϋπόθεση, πως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μετριάσει την ζημία των 44,5 δισεκ. που επένδυσε και σήμερα αξίζουν 2,5 δισεκ. ευρώ….ζημιά δηλαδή 42 δισεκ. δηλαδή καταστροφή…
Οποιαδήποτε απόπειρα πώλησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου θα είναι πράξη μικροπολιτικής που θα θυσιάζει τα συμφέροντα του έλληνα φορολογούμενου στα πολιτικά παιχνίδια…
Το 2023 ειδικά μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα αποφασίσει εάν θα εγκρίνει την διανομή μερισμάτων σε Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Ενώ οι τράπεζες πληρούν τις προϋποθέσεις για να διανείμουν μερίσματα έως το 20% των κερδών τους εντούτοις… οι αναβολές του SSM προβληματίζουν…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,33% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,45%.
Περί τις 11:00, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας και ο Γενικός Δείκτης στο +0,06%.
Λίγο πριν τις 16:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank πλησίον του +3% και Eurobank +2,32% και με την  πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με Viohalco +2,87%, ΔΕΗ +2,21%.. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,96% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,89%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,68% στις 936 μονάδες έχοντας υψηλό στις 938,09 μονάδες και χαμηλό τις 930,38 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 19,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 12,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 4,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 936 μονάδες, με κρίσιμη την αντίσταση των 950 μονάδων και ακολουθούν οι 973 μονάδες  και οι 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων  και ακολουθούν οι 885, η ζώνη των 873 – 863 μονάδων (συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών), οι 850 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη αντίσταση των 650 μονάδων και ακολουθούν οι 670, οι 690, οι 700 και οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 620 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 600 μονάδων, οι 585 - 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.

Σημαντική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,66% - Το spread με την Ιταλία στις 9 μ.β.

Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 2/1 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτιώνονται οι αποδόσεις στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Γενικότερα, το κλίμα παραμένει αρνητικό μετά τις τελευταίες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών, να συνεχίσουν τη νομισματική σύσφιξη και το 2023 δημιουργώντας έναν υφεσιακό κύκλο σε παγκόσμια κλίμακα προκαλώντας απότομη πτώση των μετοχών και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων καθώς υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι ο χρόνος της αλλαγής νομισματικής πολιτικής δεν θα είναι απλός.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ενημέρωσε ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων  καθώς  δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,66% και το ιταλικό ομόλογο στο 4,57% με το μεταξύ τους spread στις 9 μονάδες βάσης ενώ αρχικά το spread μεταξύ τους βρίσκονταν στις -9 μονάδες βάσης.
Η αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ παραμένει σήμερα κλείστή λόγω αργίας
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται πέριξ των 200 μονάδες βάσης , έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου.

Η Attica Bank συνεχίζει να  αποτελεί σοβαρό διττό πρόβλημα

Η περίπτωση της Attica bank έχει αναλυθεί διεξοδικά από το bankingnews.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2022… η Γενική Συνέλευση της Attica bank ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου των 471,5 εκατ ευρώ.
Ενώ θα έχει προθεσμία να υλοποιήσει την αύξηση σε διάστημα 4 μηνών… ορισμένες πηγές αναφέρουν ότι… ενώ οι αποφάσεις για την αύξηση κεφαλαίου θα παρθούν η υλοποίηση της θα μετατεθεί για μετά τις εκλογές αφού… δεν είναι σαφές εάν τελικά χρειαστεί να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου ή να εξεταστεί άλλη εναλλακτική λύση… όπως η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.
Το βασικό πρόβλημα στην Attica bank είναι διττό
Α)Το ΤΜΕΔΕ έχει επενδύσει 1 δισεκ. η αξία των οποίων σήμερα είναι μηδέν… ή για να είμαστε ακριβείς 12 εκατ δηλαδή ζημιά 988 εκατ ευρώ.
Το ΤΜΕΔΕ που κατέχει το 12% της Attica bank διατηρεί την επένδυση στην τράπεζα με βάση το ιστορικό κόστος κτήσης, δεν έχει εγγράψει την πραγματική ζημία… στο ΤΜΕΔΕ ελπίζουν ότι εάν παραμείνει ζωντανή η Attica bank μπορεί να μειώσουν την χαοτική ζημιά…
Β)Εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα πέραν από αποτυχία στην διαχείριση για την Τράπεζα της Ελλάδος και την Κυβέρνηση υπάρχει και ένα πρακτικό ζήτημα.
Εάν σπάσει η Attica bank θα χρειαστεί το καλό σκέλος της διασπώμενης τράπεζας η good Bank να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό 2 δισεκ. το λεγόμενο funding gap…
Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να το καταβάλλει το ΤΕΚΕ το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων αλλά δεν διαθέτει το ποσό αυτό…
Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε βέβαια να υιοθετηθεί το Ισπανικό μοντέλο όπου μεταφέρθηκαν οι μελλοντικές ροές του αντίστοιχου ΤΕΚΕ σε παρούσες αξίες και έτσι… προχώρησε η εξυγίανση μιας ισπανικής τράπεζας…
Τι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση;
Στις 30 Δεκεμβρίου 2022 η Γενική Συνέλευση της Attica bank αποφάσισε reverse split 150 προς 1 με την αύξηση της ονομαστικής αξίας από 0,07 ευρώ σε 10,50 ευρώ και θα διαθέτει από 1,495 δισεκ. μετοχές 9,971 εκατ. μετοχές.
Ακολούθως θα υπάρξει και μείωση μετοχικού κεφαλαίου από 104,69 εκατ σε 498,5 χιλιάδες ευρώ…
Για την αύξηση κεφαλαίου των 471,5 εκατ η Attica bank θα εκδώσει 35,062 εκατ μετοχές με τιμή διάθεσης 13,50 ευρώ…
Επίσης η Γενική συνέλευση αποφάσισε την έκδοση προνομιούχων μετοχών ή warrants παραστατικοί τίτλοι μετοχών… που θα εκδοθούν μετά την αύξηση… εάν τελικά υλοποιηθεί αύξηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica bank είναι
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 69,51%
ΤΜΕΔΕ 12,03%
ΕΦΚΑ 8,40%
RINOA 8,08%
Λοιποί μέτοχοι 1,99%

Κέρδη στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα 2/1, ατην πρώτη συνεδρίαση τους έτους οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον όγκο συναλλαγών ωστόσο να είναι περιορισμένος, καθώς πολλές αγορές παραμένουν κλειστές, μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Μόσχα και η Wall Street.
Επίσης, κλειστές παρέμειναν οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Οι μετοχές στην Ευρώπη εισέρχονται στο 2023 με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά από ένα δύσκολο έτος που επηρεάστηκε από την εκτίναξη του πληθωρισμού, τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.
Ωστόσο, τα οικονομικά στοιχεία την τελευταία εβδομάδα του 2022 τροφοδότησαν τις ελπίδες ότι η αναμενόμενη ύφεση στην περιοχή μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο αναμενόταν αρχικά.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αναμένονται στοιχεία για τη μεταποίηση από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, η Γερμανία και το σύνολο της Ευρωζώνης.
Την Παρασκευή θα δημοσιευθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης, πριν η προσοχή στραφεί στην τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ.
Πτωτικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Φεβρουαρίου στο -4,9% στα 72,60 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,75%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,7% και ο  δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7%.

Κέρδη στις τράπεζες χωρίς δυναμική και τζίρο - Ξεχώρισε η Alpha Bank +3%

Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν στις δημοπρασίες, με εξαίρεση την Alpha Bank η οποία έκλεισeεστο υψηλό της ημέρας, αλλά με περιορισμένες τις συναλλαγές
Η Εθνική έκλεισε στα 3,7820 ευρώ, με άνοδο +0,93%, με όγκο 136 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,46 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0285 ευρώ, με άνοδο +2,85% με όγκο 2,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς  έκλεισε στα 1,44 ευρώ, με άνοδο +0,14%, με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,07 ευρώ, με άνοδο +1,42%, με όγκο 615 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,73 ευρώ, με άνοδο 1,47% και κεφαλαιοποίηση 772 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0825 ευρώ, με άνοδο +20,26%, με όγκο 940 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 123 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 336 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 αλλά  με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +2,87%, Aegean +2,84%, Quest +2,76%...
Στον αντίποδα υποχώρησαν  Ελλάκτωρ -2,51%, Μυτιληναίος -0,59%, Coca Cola..
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,49 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση στα 8,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,57 ευρώ, με πτώση -0,14% και αποτίμηση 6,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,6750 ευρώ, με άνοδο +1,83% και αποτίμηση 2,55 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,19 ευρώ με πτώση -0,30% και αποτίμηση 4,79 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 959 εκατ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,08 ευρώ με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 1,15 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 20,76 ευρώ, με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 2,41 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,58 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,86 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα  20,18 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 2,88 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,86 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 731 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6380 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 615 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0501 ευρώ, με πτώση -5,29% και κεφαλαιοποίηση 47 εκατ. ευρώ.

Σημαντική επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,66% από 4,55%  - Το spread με την Γερμανία στις 215 μ.β.

Σημαντική επειδείνωση καταγράφεται σήμερα 2/1 στα ελληνικά ομόλογα ενώ βελτιώνονται οι αποδόσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,66% από 4,55% αρχικά και το 10ετές ιταλικό 4,57% με το μεταξύ τους spread στις 9 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 215 μονάδες βάσης από 205 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/1 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 2 Ιανουαρίου του 2023 στο 4,57%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/1/2023 στο 2,45%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,97% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,45% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,52% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,57% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,12%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης