Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετά τις αναλαμπές, κόπωση στο ΧΑ -0,34% στις 848 μον. - Στο επίκεντρο ο ΟΛΠ +5%, το 10ετές ομόλογο 5,06%, θα φτάσει 6%

Μετά τις αναλαμπές, κόπωση στο ΧΑ -0,34% στις 848 μον. - Στο επίκεντρο ο ΟΛΠ +5%, το 10ετές ομόλογο 5,06%, θα φτάσει 6%
Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Κόπωση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 848 μονάδες, μετά τις ανοδικές αναλαμπές, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips,  με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στην αγορά ομολόγων, με τις πωλήσεις να επανέρχονται, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 5,06% το οποίο θα φτάσει στο 6%, το ιταλικό στο 4,75% και το γερμανικό στο 2,36%.
Tο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 848 μονάδες, μετά από τρείς ανοδικές συνεδριάσεις, με βασική την στήριξη των 800 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 855 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και με επόμενη την αντίσταση των 870 μονάδων ( απλός κινητός μέσος των 200 ημερών ).
Οι  επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ανοδικές αναλαμπές καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται...ενώ η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, στο 9,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2022, σε ετήσια βάση, ενώ στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 12,1%. 
Στη σημερινή συνεδρίαση, στις τράπεζες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η Alpha Bank -2,28% και ακολούθησαν Πειραιώς -0,75% και Eurobank -0,75% ενώ μες θετικό πρόσημο έκλεισε η Εθνική +0,17% από χαμηλό ημέρας -1,96%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΛΠ +5,15% αλλά και ο Ελλάκτωρ +6,42% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ο ΟΠΑΠ -2,59% καθώς από σήμερα 19/10 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα ύψους 0,30 ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,285 ευρώ ).
Στην εγχώρια αγορά, οι επιχειρηματικές συμφωνίες που φημολογούνται ή που αναμένεται να κλείσουν το επόμενο διάστημα συντηρεί  σε σημαντικό βαθμό την καλύτερη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ειδικότερα, στον ΟΛΠ το ελληνικό δημόσιο πουλάει το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου… στα 20 ευρώ στην Cosco ενώ ο οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιούσε η First Sentier στην Τέρνα Ενεργειακή ολοκληρώθηκε και με βάση ορισμένες ενδείξεις… υπάρχει ενδιαφέρον για να αποκτήσει το 31% της Τέρνα Ενεργειακής στα 21 ευρώ και χωρίς να σχεδιάζει δημόσια πρόταση.
Σε διεθνή επίπεδο, η τελευταία ανοδική κίνηση  οφείλεται στη δημοσίευση καλών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από αμερικανικές εταιρείες αλλά και τη στροφή 180 μοιρών από τη Βρετανία που πήρε πίσω το πακέτο φοροαπαλλαγών παρά το γεγονός ότι η ουκρανική κρίση κλιμακώνεται και η έκρηξη του πληθωρισμού θα συνεχίσει να αναγκάζει τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων..
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 21/10 θα πραγματοποιηθεί η λήξη παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ το βράδυ η S&P ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο (BB+, σταθερή προοπτική) όπου δεν αναμένεται κάποια αλλαγή..

H  εμφάνιση επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή την συγκυρία υποδηλώνει κερδοσκοπικά – χρηματιστηριακά κίνητρα και όχι πραγματικό ενδιαφέρον

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι πωλητής σε μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες αλλά θα ακολουθηθεί διαδικασία για την ρευστοποίηση των μετοχών
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει στις ελληνικές τράπεζες τα εξής ποσοστά:
Εθνική 40,39%, Πειραιώς 27%, Alpha bank 9%, Eurobank 1,34%, Attica bank 62,93%
Η εμφάνιση ενδιαφερομένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες σε αυτή την συγκυρία των χαμηλών τιμών και με την διαδικασία πώλησης των μετοχών δεν έχει ξεκινήσει και δεν θα ξεκινήσει πριν τα μέσα του 2023… υποδηλώνει κερδοσκοπικά – χρηματιστηριακά κίνητρα και όχι πραγματικό ενδιαφέρον…
Όταν ακούτε… ξένο fund εκδήλωσε ενδιαφέρον για εξαγορά ελληνικής τράπεζας… να θυμάστε το ΤΧΣ το ρώτησε;
Στην αρχή ήταν το Κρατικό Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας που εκδήλωσε ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής τράπεζα.
Ακολούθησε το ION στην Πειραιώς και η Reggeborgh στην Alpha bank.
H Reggeborgh εξετάζει να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Alpha δυνητικά θα φθάσει στο 10%... αλλά ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί το ενδιαφέρον…
Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ένα στόχο όχι να ξεπουλήσει τις τραπεζικές μετοχές αλλά να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ώστε και το κράτος και ο ιδιώτης επενδυτής να διασφαλιστεί ότι θα κερδίσουν.
Με ποσοστά ζημιών σχεδόν 96% από τα αρχικά επίπεδα επενδύσεων δηλαδή περί τα 44,5 δισεκ. η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες οριακά προσεγγίζει τα 2 δισεκ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,28% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,15%.
Περί τις 11:30, με πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς και Εθνική -2% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Coca Cola και ΟΠΑΠ πλησίον του -3%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,55% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,87%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,34% στις 848 μονάδες έχοντας υψηλό στις 851,17 μονάδες και χαμηλό τις 843,61 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,03 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,64 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,74 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,4 εκατ. ευρώ και όγκου 1,04 εκατ.. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας  900 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 41,5 χιλ. τεμάχια αξίας 515 χιλ. ευρώ και η BYTE COMPUTER ΑΒΕΕ 300 τεμάχια αξάις 1 χιλ. ευρώ.


Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 848 μονάδες, με πτώτη στήριξη τις 820 - 825 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 800 μονάδων και των 780 μονάδων.
Η διάσπασή τους οδηγεί  στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 855 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 870 μονάδες ( απλός κινητός μέσος των 200 ημερών ) και οι  900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 575 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των  500 μονάδων.
Ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 585 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 5,06% - Στις 270 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Οι προοπτικές της αγοράς παραμένουν αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας με την προσοχή να εστιάζεται στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 5,06% και το 10ετές ιταλικό 4,75% με το μεταξύ τους spread στις 31 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 4,11% και στο 2ετές στο 4,53% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 270 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

To δημόσιο πουλάει το 7,13% του ΟΛΠ στα 20 ευρώ στην Cosco με δημόσια πρόταση - Ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις αναμένονται λίαν συντόμως από δύο αξιόλογες εταιρίες, το Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Στον ΟΛΠ το ελληνικό δημόσιο πουλάει το 7,13% των μετοχών που κατέχει μέσο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου…
Να σημειωθεί ότι ο βασικός στρατηγικός επενδυτής του ΟΛΠ είναι η Cosco κινεζικών συμφερόντων.
Μετά την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους ο ΟΛΠ θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο αφού το ελληνικό δημόσιο εξέφρασε την πρόθεση του στην Cosco να αποχωρήσει από αυτή την συμμετοχή.
Το 7,13% των μετοχών του ΟΛΠ έχει τρέχουσα αξία 27 εκατ ευρώ ωστόσο το 1,78 εκατ μετοχές που κατέχει το δημόσιο ή 7,13% των μετοχών θα πωληθεί στην Cosco στα 20 ευρώ που σημαίνει ότι θα πάρει τίμημα το δημόσιο 35 εκατ ευρώ.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία του ΟΛΠ ανέρχεται στα 379-380 εκατ ευρώ.
Η Cosco που ελέγχει το 67% δηλαδή την καταστατική πλειοψηφία, και μετά την εξαγορά του ποσοστού του δημοσίου θα ανέλθει στο 74% και μπορεί να υποβάλλει δημόσια πρόταση ώστε να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό…
Υπενθυμίζεται ότι το fund Helikon Investment κατέχει ως επενδυτής το 5,37% των μετοχών του ΟΛΠ.
Με όρους free float δηλαδή διασποράς μετοχών ο ΟΛΠ θεωρείται…πολύ συγκεντρωμένη εταιρία και με δημόσια πρόταση προφανώς η διασπορά μετοχών θα μειωθεί ακόμη περισσότερο…
Ολοκληρώθηκε ο οικονομικός έλεγχος της Τέρνα Ενεργειακής από την First Sentier
Ο οικονομικός έλεγχος που πραγματοποιούσε η First Sentier στην Τέρνα Ενεργειακή ολοκληρώθηκε και με βάση ορισμένες ενδείξεις… υπάρχει ενδιαφέρον για να αποκτήσει το 31% της Τέρνα Ενεργειακής στα 21 ευρώ και χωρίς να σχεδιάζει δημόσια πρόταση.
Αγορά κάτω από 33,33% σημαίνει πως δεν υπάρχει υποχρέωση για δημόσια πρόταση.
Υπενθυμίζεται πως το fund από την Αυστραλία, Macquarie που ήταν μεταξύ των επικρατέστερων αγοραστών έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν για το τίμημα ήταν στα 21 ευρώ με τη μετοχή πάντως το τελευταίο διάστημα λόγω και του γενικότερου κλίματος της αγοράς να βρίσκεται στα 17,92 ευρώ ή συνολική χρηματιστηριακή αξία 2 δισεκ. ευρώ.
Με τίμημα στα 21 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της Τέρνα Ενεργειακής θα διαμορφωθεί στα 2,43 δισεκ. ευρώ και το 31% των μετοχών 756 εκατ ευρώ.
Ποια είναι η First Sentier Investors
Η Igneo (πρώην First Sentier Investors) είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο έχοντας προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994.
Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 24 εταιριών υποδομών μεσαίου μεγέθους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ δολάρια.
Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30%
Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης 5,98%
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει ποσοστό 20%, ο Μαρινάκης 5,98% αποχωρεί πλήρως και ο Γιώργος Περιστέρης με περίπου 5% άθροισμα δηλαδή 31%.

Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 19/10 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,37%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -1,19%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,38%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,56% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,31%.

Ήπιες μεταβολές στις ευρωπαϊκές αγορές

΄Ηπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 19/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα για το γ' τρίμηνο 2022.
Στο 9,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο 2022, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Eurostat για την Ευρωζώνη, όσον αφορά τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 10,1% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters, που ανέμεναν αύξηση 10%.
Ανοδικά κινείται το φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Νοεμβρίου στο +1,35% στα 114,75 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent να ενισχύεται 0,83% στα 90,78 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό +0,87% στα 82,78 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί -2,89% στις 1973 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,15, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC +0,82% ( 23,32 δολ.). .

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές μετά την πενθήμερη άνοδο, με εξαίρεση την Εθνική η οποία κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,4760 ευρώ, με άνοδο +0,17% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -2,28%, με όγκο 4,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1930 ευρώ, με πτώση -0,75% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,49 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9508 ευρώ, με πτώση -0,75%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,53 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκελισε στα 1,35 ευρώ, με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 602 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0910 ευρώ, με πτώση -3,09% με όγκο 104 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 111 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,25 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισαν Ελλάκτωρ και ΟΛΠ

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +6,42%, ΟΛΠ +5,15%, ΔΕΗ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, Sarantis, Quest....
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,32 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση στα 8,30 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,64 ευρώ, με πτώση -0,76% και αποτίμηση 6,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,81 ευρώ, με άνοδο +2,29% και αποτίμηση 2,22 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6920 ευρώ, με άνοδο +1,93% και κεφαλαιοποίηση 393 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,41 ευρώ, με πτώση -2,59% και αποτίμηση 4,47 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,28 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 884 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,76 ευρώ, αμετάβλητη και  κεφαλαιοποίηση 2,07 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,04 ευρώ, με πτώση -0,81% κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,73 ευρώ, με πτώση -0,65% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,04 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,29 ευρώ, με άνοδο +0,28% και  κεφαλαιοποίηση 776 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4020 ευρώ, με πτώση -0,28% και κεφαλαιοποίηση 526 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0287 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 5,06% - Το spread με την Ιταλία στις 31 μ.β.

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 5,06% και το 10ετές ιταλικό 4,75%, με το μεταξύ τους spread στις 31 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 270 μονάδες βάσης από 269 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 31 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 19/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 19 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,54%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/10/2022 στο 2,36%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,90% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,42% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,52% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,75% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,05%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης