Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι άλλαξε και ενισχύεται το ελληνικό χρηματιστήριο; – Deals, αποτελέσματα και τεχνική αντίδραση οι λόγοι της ανόδου

Τι άλλαξε και ενισχύεται το ελληνικό χρηματιστήριο; – Deals, αποτελέσματα και τεχνική αντίδραση οι λόγοι της ανόδου
Στις 870 μονάδες, οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Η ανοδική κίνηση των χρηματιστηρίων ξεκίνησε ως μία τεχνική αντίδραση από τα υπερπουλημένα επίπεδα που είχαν φτάσει οι τιμές και τα οποία τράβηξαν επενδυτές που αρέσκονται στο να «ψαρεύουν» στα χαμηλά.
Ωστόσο, η δημοσίευση καλών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου από αμερικανικές εταιρείες στη συνέχεια κάλυψε μέρος των ανησυχιών που είχαν δημιουργηθεί λόγω του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η αντίδραση και να κινηθούν υψηλότερα οι δείκτες.
Σημαντική ήταν και η στροφή 180 μοιρών από τη Βρετανία που πήρε πίσω το πακέτο φοροαπαλλαγών, το οποίο είχε αυξήσει τη μεταβλητότητα και την ανησυχία στις αγορές.
Τη βελτίωση του κλίματος στο εξωτερικό ακολούθησε και η εγχώρια αγορά, η οποία και κατά τη διάρκεια της πτώσης είχε καλύτερη συμπεριφορά και απόδοση από τις ξένες αγορές.
Η καλύτερη αυτή πορεία ερμηνευόταν από στελέχη της αγοράς ως αποτέλεσμα των καλών αποτελεσμάτων εξαμήνου, στις επιχειρηματικές συμφωνίες που αναμένονται αλλά και στο γεγονός πως το ελληνικό χρηματιστήριο τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων δεν είχε ακολουθήσει το ξέφρενο πάρτι των ξένων αγορών.
Το βασικό πάντως ερώτημα για την αγορά είναι μέχρι που μπορεί να φτάσει η αντίδραση και αν υπάρχει λόγος να αισιοδοξούμε μεσοπρόθεσμα.
Αναλυτές σημειώνουν πως η ανοδική κίνηση που ξεκίνησε από τις 780 περίπου μονάδες σε επίπεδο γενικού δείκτη θα μπορούσε να επεκταθεί μέχρι τις 870 μονάδες, σημείο που αποτελεί αντίσταση και από το οποίο διέρχεται ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών.
Ο αντίστοιχος εκθετικός είναι στις 855 μονάδες, και χθες τον πλησίασε χωρίς να επιχειρήσει να τον διασπάσει.
Στις 870 μονάδες, οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επενδυτές θα πρέπει να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, γιατί δεν έχει αλλάξει κάτι στη μεγάλη εικόνα.
Η ενεργειακή κρίση παραμένει, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες σε αυξήσεις επιτοκίων και γενικότερα ο χειμώνας που έρχεται μάλλον θα είναι δύσκολος, ενώ και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
Οι πιο αισιόδοξοι συνεχίζουν να συστήνουν τοποθετήσεις σε καλά βαριά χαρτιά με ισχυρές μερισματικές αποδόσεις, καλές προοπτικές και δυνατές ελεύθερες ταμειακές ροές.

Επιχειρηματικές συμφωνίες

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που φημολογούνται ή που αναμένεται να κλείσουν το επόμενο διάστημα έχει συντηρήσει σε σημαντικό βαθμό την καλύτερη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Από τη μία έχουμε την Τέρνα Ενεργειακή που βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση ποσοστού στη First Sentier και σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε ένα τέτοιο deal αν οδηγούσε σε δημόσια πρόταση να απελευθέρωσε και σημαντική ρευστότητα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε άλλες ελληνικές μετοχές.
Από την άλλη υπάρχουν πληροφορίες για ενδιαφέρον ξένων να αποκτήσουν ποσοστά ελληνικών τραπεζών, όπως χθες της ION Group για την Πειραιώς που οδήγησε σε αύξηση του όγκου συναλλαγών στη μετοχή και τη σημαντική άνοδο της τιμής της.
Ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, αλλά το γεγονός ότι δίνουν premium στη μετοχή, μάλλον λειτουργεί υπέρ της τράπεζας επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι είναι υποτιμημένη.
Επιπλέον υπάρχουν πληροφορίες για μικρότερες συμφωνίες που έχουν έως ένα βαθμό άλλες επιβεβαιωθεί και άλλες είναι ακόμα στο επίπεδο φημολογίας.
Η Δομική Κρήτης αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να έχει βασικό μέτοχο τον Δημήτρη Κούτρα που αποχώρησε από την Intrakat, η οποία πέρασε στα χέρια των εφοπλιστών Μπάκου και Καϋμενάκη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σε δεύτερο χρόνο δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να αποκτήσει και την ΕΚΤΕΡ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης