Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ανοδικές αναλαμπές δεν έχουν διάρκεια ούτε ποιοτικά στοιχεία, το ΧΑ +1,24% στις 842 μον. - Η πτώση θα συνεχιστεί

Οι ανοδικές αναλαμπές δεν έχουν διάρκεια ούτε ποιοτικά στοιχεία, το ΧΑ +1,24% στις 842 μον. - Η πτώση θα συνεχιστεί
Οι ανοδικές αναλαμπές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα δεν έχουν διάρκεια και συνοδεύονται σπό χαμηλές συναλλαγές, γιατί κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχει αντιμετωπιστεί
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 842 μονάδες, χωρίς δυναμική και τζίρο, με κόπωση στις τράπεζες ενώ στηρίξεις πρόσφεραν τα κέρδη των μη τραπεζικών blue chips, με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +2,53%, Μυτιληναίος +3,79%, ΔΕΗ +2,81%....
Οι καθαρές συναλλαγές παρέμειναν ιδιαίτερα χαμηλές ενώ ενισχύθηκαν στις δημοπρασίες από ένα πακέτο στην ΕΥΔΑΠ αξίας 14,6 εκατ. ευρώ  και όγκου 2 εκατ. τεμαχίων που αντίστοιχεί στο 1,88% του συνόλου των μετοχών αλλά και από το πακέτο στη ΔΕΗ αξίας 9,1 εκατ. ευρώ και όγκου 1,68 εκατ. τεμαχίων που αντιστοιχεί στο 0,44% του συνόλου των μετοχών....καλύπτοντας το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς..
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Παρασκευής 14/10 είχε πραγματοποιηθεί αντίστοιχο πακέτο στη ΔΕΗ ενώ το τελευταίο διάστημα σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνταν μικρότερα πακέτα στην ΕΥΔΑΠ της τάξης των 50 χιλ. τεμαχίων.
Το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και στην έκρηξη του πληθωρισμού με τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση να βαραίνουν το κλίμα, οδηγώντας τις κεντρικές Τράπεζες σε δραστική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους.
Ωστόσο, ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν σε χαμηλά 3 μηνών στα 131 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω των προσδοκιών ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό για την αποτροπή ακραίων αυξήσεων των τιμών στη Σύνοδο  Κορυφής, στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ενεργειακή κρίση.
Οι ανοδικές αναλαμπές που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα δεν έχουν διάρκεια και ποιοτικά χαρακτηριστικά γιατί κανένα από τα θεμελιώδη προβλήματα δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασύρονται ενώ κάθε φορά που σημειώνεται ένα ράλι… έστω και τεχνικής μορφής… δημιουργούνται ευκαιρίες εξόδου…
Tο ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να διατηρήσει την πρώτη αντίσταση των 840 μονάδων ενώ στο ορατό μέλλον θα υποχωρίσει στις 780 και 750 μονάδες και με την επιδείνωση της κατάστασης στις 700 με 680 μονάδες.
Στη σημερινή συνεδρίαση στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +1,14% και ακολούθησαν Εθνική +0,88%, Alpha Bank +0,83% και Eurobank +0,37%.
Στην ελληνική αγορά ομολόγων, καταγράφεται σταθεροποίηση, το 10ετές στο 4,89% ενώ βελτίωση καταγράφεται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με το 10ετές ιταλικό στο 4,66% και το γερμανικό στο 2,23%.
Στο επίκεντρο η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, μία εβδομάδα έπειτα από το τρομοκρατικό πλήγμα στη Γέφυρα της Κριμαίας, καθώς οι νέες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στους Ουκρανούς .
Παρά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, η Ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν θα σταματήσει..
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και οι εξελίξεις που αφορούν τη Βρετανία, με τον νέο υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, J. Hunt να προχωρά στο ξήλωμα του συνόλου των μέτρων που περιείχε η ατζέντα της πρωθυπουργού Liz Truss,  πυροδοτώντας ράλι σε ομόλογα και στερλίνα.

Την Τετάρτη 19/10 θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης του Σεπτεμβρίου Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 10% τον Σεπτέμβριο, από 9,1% τον Αύγουστο
Την Παρασκευή 21/10 θα πραγματοποιηθεί η λήξη παραγώγων για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ το βράδυ η S&P ανακοινώνει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο (BB+, σταθερή προοπτική) όπου δεν αναμένεται κάποια αλλαγή..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,01%.
Λίγο μετά τις 11:30, με εμφανή τα σημάδια κόπωσης στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,41%.
Λίγο πριν ττο κλέισιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΟΤΕ +3,83%, Μυτιληναίος +3,72%, ΟΠΑΠ +2,41%...και με την Alpha Bank πλησίον του +1,5% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,14% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,4%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,24% στις 842 μονάδες έχοντας υψηλό στις 843,99 μονάδες και χαμηλό τις 832,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 26 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 16,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,4 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25,97 εκατ. ευρώ και όγκου 4,19 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΕΥΔΑΠ διακίνησε 2 εκατ. τεμάχια αξίας 14,6 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ ένα πακέτο 1,68 εκατ. τεμάχια αξίας 9,14 εκατ. ευρώ και ένα μικρότερο 200 χιλ. τεμάχίων αξάις 1,08 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική διακίνησε 147 χιλ. τεμάχια αξίας 506 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξίας 343 χιλ. ευρώ και η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ 135 χιλ. τεμάχια αξίας 297 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκελισε στις 842 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 840 μονάδων και ακολουθούν οι 855 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί  στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 566 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 585 μονάδες και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην βασική στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,89% - Στις 266 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/10 στα ελληνικά ομόλογα ενώ βελτίωση στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Οι  προοπτικές όμως της αγοράς παραμένουν αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας με την προσοχή να εστιάζεται στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,89% και το 10ετές ιταλικό 4,66% με το μεταξύ τους spread στις 23 μ.β.
Επίσης, ήπια βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,93% και στο 2ετές στο 4,42% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Η Παγκρήτια τράπεζα διασώζεται λόγω Μ. Σάλλα, χωρίς κρατικά κεφάλαια, η ΑΜΚ θα καλυφθεί – Εγκαταλείπονται… δύο σενάρια

Το σενάριο να σπάσει σε good και bad bank η Παγκρήτια τράπεζα έχει μηδενιστεί… δεν υφίσταται…
Το σενάριο η Παγκρήτια να ενσωματωθεί στην Attica bank, σενάριο που προωθεί και ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ… επίσης εγκαταλείπεται…
Η Παγκρήτια τράπεζα θα μείνει αυτόνομη και θα ενισχυθεί κεφαλαιακά από ιδιώτες...χωρίς καμία κρατική βοήθεια...
Η Παγκρήτια θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 98,7 εκατ η οποία θα δεσμεύσει τους μετόχους ακόμη και εάν καλυφθεί μερικώς….
Τα κεφάλαια της Παγκρήτιας ανέρχονται σε 85 εκατ και με τα 95 με 100 εκατ της HSBC που θα ενσωματωθεί πλήρως στην Παγκρήτια και σε συνδυασμό με την Χανίων που επίσης απορροφάται… θα δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα με 5 δισεκ. ενεργητικό… που θα παίξει σημαντικό ρόλο ως 5ος πυλώνας… στο τραπεζικό σύστημα…
Η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί αφού με τα 20 εκατ του Μιχάλη Σάλλα και της Lyktos ανέρχονται σε 54 με 55 εκατ και απομένουν άλλα 43 εκατ ώστε να καλυφθεί πλήρως η αύξηση κεφαλαίου…
Η συμμετοχή του Μιχάλη Σάλλα ήταν καθοριστικής σημασίας, αφού με τα 20 εκατ δίνει ένα στίγμα των προθέσεων του και των σχεδίων του…
Η Παγκρήτια διασώζεται… λόγω Μιχάλη Σάλλα… και με ιδιωτικά κεφάλαια παραμένει στο προσκήνιο σε αντίθεση με την Attica bank που έλαβε κρατική βοήθεια…
Τα κεφάλαια της Παγκρήτιας θα φθάσουν στα 300 εκατ με πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου και βεβαίως θα ενσωματωθούν και τα 100 εκατ του αρνητικού good will της HSBC.
Με τα 160 εκατ προβλέψεις που έχει διενεργήσει η HSBC σε συνδυασμό με ένα σχέδιο που έχει εκπονήσει η Παγκρήτια τράπεζα… για να μειώσει δραστικά τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα που φθάνουν τα 1,1 με 1,2 δισεκ. ευρώ… θα μειωθούν δραστικά…
Σε επόμενη φάση θα εισαχθεί και στο ελληνικό χρηματιστήριο...
Η Παγκρήτια τράπεζα διασώζεται – είναι η δεύτερη φορά που διασώζει τράπεζα ο Μιχάλης Σάλλας.
Η πρώτη φορά ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 της Τράπεζας Πειραιώς... και η αύξηση κεφαλαίου που καλύφθηκε μετά από τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος έλαβε κάτω από πολύ ακραίες συνθήκες....
Η Πειραιώς δεν θα υπήρχε σήμερα … πλήρως κεφαλαιοποιημένη και εξυγιασμένη από τον Χρήστο Μεγάλου… εάν δεν ήταν ο Σάλλας να διασφαλίσει την πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου του 2015…
Έτσι μετά την Πειραιώς το 2015 διασώζει και το 2022 τη Παγκρήτια τράπεζα… και αυτό δείχνει… πόσος χρήσιμος είναι στο τραπεζικό σύστημα….
Ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών… είναι θετικός να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου ο Μιχάλης Σάλλας... που αυτό δείχνει ότι οι παλιοί λογαριασμοί… έχουν κλείσει…
Ο Σάλλας είναι ο μόνος τραπεζίτης από τους παλαιούς που κατέφερε να παραμείνει στο τραπεζικό σύστημα παρά την διακηρυγμένη θέση του SSM όλοι οι παλαιοί τραπεζίτες πρέπει να αποχωρήσουν…
Ο Σάλλας κατέφερε και επιβίωσε και ο SSM δεν έχει κανένα πρόβλημα…
Μόνο ο Στουρνάρας έχει κάποια προβλήματα…τα οποία εδράζονται…στην σφαίρα της ψυχολογίας….

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 17/10 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,16%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +0,46%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,41%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,32% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,4%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές - Ισχυρά κέρδη στην Wall Street

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στις εξελίξεις που αφορούν τη Βρετανία
Ειδικότερα στο ξήλωμα του συνόλου των μέτρων που περιείχε η ατζέντα της πρωθυπουργού Liz Truss προχώρησε ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Jeremy Hunt, πυροδοτώντας ράλι σε ομόλογα και στερλίνα. 
Ειδικότερα ο Hunt επιβεβαίωσε ότι η εγγύηση των τιμών ενέργειας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα διαρκέσει μόνο μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Liz Truss συμφώνησε ότι θα ήταν λάθος να αναληφθεί μια τόσο μακροπρόθεσμη δέσμευση δαπανών, όταν δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τις τιμές της ενέργειας στο μέλλον.
Στη συνέχεια θα υπάρξει επανεξέταση και θα τεθεί σε εφαρμογή ένα πιο στοχευμένο σύστημα.
Οι παραπάνω εξελίξεις είχε μεγάλη απήχηση στις αγορές, ενώ αποτελεί καίριο πλήγμα για την πρωθυπουργό, όπως σχολιάζει ο Guardian.
Eν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ιταλία διαμορφώθηκε στο 8,9% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Istituto Nazionale di Statistica.
Ο ετήσιος δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο.
Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν σε χαμηλά 3 μηνών, λόγω των προσδοκιών ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει έναν προσωρινό μηχανισμό για την αποτροπή ακραίων αυξήσεων των τιμών στη Σύνοδο  Κορυφής, στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την ενεργειακή κρίση.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF καταγράφει πτώση -7,8% στα 131 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,3% στα 92,86 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +1,3% στα 85,80 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +2,7 στις 2004 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,7%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,1%.
Ισχυρά κέρδη καταγράφονται στη Wall Street, με επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα γ' 3μήνου, με την Bank of America να σημειώνει κέρδη 7,1 δισ. δολαρίων ή 81 σεντς ανά μετοχή.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,7%, ο S&P 500 στο +2,4%, ο Nasdaq στο +3% και το ETF GREC στο +3,65% (22,98 δολ. ).

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Σημάδια κόπωσης καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,42 ευρώ, με άνοδο +0,88% με όγκο 1,35 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8986 ευρώ, με άνοδο +0,83%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,19 ευρώ, με άνοδο +1,14% και όγκο 1,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,44 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,93 ευρώ, με άνοδο +0,37%, με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,45 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,34 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0935 ευρώ, με άνοδο +1,96% με όγκο 82,6 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 114 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,85 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 315 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips - Ενίσχυση του τζίρου από τα πακέτα ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές να ενισχύονται από τα πακέτα ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ τα οποία κάλυψαν το 40% του συνολικού τζίρου της αγοράς..
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος,  ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  Quest, Coca Cola και ΕΥΔΑΠ
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,80 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση στα 8,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,78 ευρώ, με άνοδο +2,53% και αποτίμηση 6,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,49 ευρώ, με άνοδο +2,81% και αποτίμηση 2,10 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,6860 ευρώ, με άνοδο +2,68% και κεφαλαιοποίηση 391 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,70 ευρώ, με άνοδο +2,17% και αποτίμηση 4,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,12 ευρώ, με άνοδο +1,65% και κεφαλαιοποίηση 871 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, με άνοδο +2,31% και  κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με άνοδο +0,30% κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,82 ευρώ, με άνοδο +0,80% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,89 ευρώ, με άνοδο +3,89% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ βρίσκεται στα 7,30 ευρώ, με πτώση -0,27% και  κεφαλαιοποίηση 777 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,39 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, με άνοδο +3,18% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,89% - Το spread με την Ιταλία στις 23 μ.β.

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα ενώ στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης καταγράφεται βελτίωση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,89% και το 10ετές ιταλικό 4,66%, με το μεταξύ τους spread στις 23 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης από 264 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις  23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 17/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 17 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,66%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/10/2022 στο 2,23%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,78% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,32% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,66% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,96%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης