Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μη πειστική αναλαμπή χωρίς τζίρο στο ΧΑ +1,06% στις 817 μον. - Οι επενδυτές να προετοιμαστούν για πολύμηνο αρνητικό κλίμα

Μη πειστική αναλαμπή χωρίς τζίρο στο ΧΑ +1,06% στις 817 μον. - Οι επενδυτές να προετοιμαστούν για πολύμηνο αρνητικό κλίμα
H αστάθεια στις αγορές παραμένει λόγω της γεωπολιτικής έντασης και τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση με κύριο χαρακτηριστικό την νευρικότητα και την συναλλακτική απραξία
(upd14) Δεν πείθουν οι αναλαμπές που σημειώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς δεν έχουν διάρκεια και δεν συνοδεύονται από αύξηση των συναλλαγών που παραμένουν σε απογοητευτικά επίπεδα.
Στηρίξεις πρόσφεραν επιλεγμένες μετοχές, από τις τράπεζες ξεχώρισεη η Alpha Bank +2,57% και από τα μη τραπεζικά blue chips, Μotor Oil +4,06%, Jumbo +2,41%, OΠΑΠ +1,81%....
Η αβεβαιότητα παραμένει λόγω της γεωπολιτικής έντασης και τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση.

Το κλίμα έχει επιδεινώθεί από την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας με άμεση απάντηση από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες κατέστρεψαν το 30% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 817 μονάδες ενώ νομοτελειακά θα οδηγηθεί πρις τις 780 - 750 μονάδες …με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για πολύμηνο αρνητικό κλίμα.
Στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Alpha Bank +2,57% και ακολούθησαν Πειραιώς +2,35%, Εθνική +2,1% και Εurobank  στο +0,20%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Motor Oil +4%, Aegean +3%, ΟΠΑΠ +2%......
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,98%, το Ιταλικό ομόλογο στο 4,84% και το γερμανικό ομόλογο στο 2,39%.
Στο επίκεντρο, η έκρηξη του πληθωρισμού απόρροια της αύξησης του κόστους ενέργειας, με επενδυτικούς οίκους και ΔΝΤ να μειώνουν τις προβλέψεις τους και να προειδοποιούν για την επερχόμενη ύφεση.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται την Πέμπτη 14/10 με την ανακοίνωση του  πληθωρισμού στις ΗΠΑ του Σεπτεμβρίου  2022.
Οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια οι οποίες έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς προσπαθούν από τη μια να αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό με την επιθετική νομισματική πολιτική και από την άλλη οι  μαζικές αυξήσεις επιτοκίων έχουν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του παγκόσμιου κόστους δανεισμού με άμεσο τον κίνδυνο να πυροδοτήσουν ακραία ύφεση.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,31%.
Περί τις  14:45 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν  των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25.  ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,36%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι αγοραστικές πρεμβάσεις στις τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,80%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,06% στις 817 μονάδες έχοντας υψηλό στις 820 μονάδες και χαμηλό τις 809,11 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,2 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,7 εκατ. ευρώ και όγκου 2,61 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική 133 χιλ. τεμάχια αξίας 430 χιλ. ευρώ, η Alpha Bank διακίνησε 476 χιλ. τεμάχια αξίας 406 χιλ. ευρώ και η Eurobank 1,6 εκατ. τεμάχια αξίας 1,42 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 371 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 70,4 χιλ. αξίας 1,07 εκατ.. ευρώ.
Ο Mυτιληναίος 222 χιλ. τεμάχια αξίας 3,24 εκατ. ευρώ και η Jumbo 26 χιλ. τεμάχια αξίας 349 χιλ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 53 χιλ. τεμάχια αξίας 373 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 1,5 χιλ. τεμάχια αξίας 27 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 817 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 825 μονάδες και ακολουθούν οι 840, οι 850, οι 857 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880 και οι 900 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες ενώ η διάσπασή τους οδηγεί  στις 750, στις 700 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 542 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 570, οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην βασική στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490, οι 480 και οι 450 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,98% - Στις 258 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 12/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της καθώς αβέβαιες παραμένουν οι προοπτικές της αγοράς εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας με την προσοχή να εστιάζεται στις κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,98 και το 10ετές ιταλικό 4,84% με το μεταξύ τους spread στις 14 μ.β.
Πωλήσεις καταγράφονται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,97% και στο 2ετές στο 4,32% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, όπως από το Σεπτέμβριο του 2021 υποστηρίζει το bankingnews έφθασε στο 5% απόδοση θέτοντας εκτός αγορών το ελληνικό δημόσιο, το οποίο δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα, δεν μπορεί να προβεί σε δημοπρασίες…
Σημειώνεται ότι το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 258 μονάδες βάσης ενώ εάν ξεφύγει προς τις 300 ή 350 μονάδες νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η  Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.

Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου…

Ξεχάστε τα σχέδια Πατέλη και Goldman Sachs για Εθνική τράπεζα και deal με άραβες… όσο μαίνεται η κόντρα με τις ΗΠΑ
Όσο μαίνεται η κόντρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας… αφού οι Σαουδάραβες συμπαρατάχθηκαν με τους ρώσους στον OPEC+… τα σχέδια του οικονομικού συμβούλου του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη και της Goldman Sachs να πουλήσουν το 20% της Εθνικής σε μεγάλο αραβικό fund που διαχειρίζεται την κρατική περιουσία… της Σαουδικής Αραβίας… εγκαταλείπονται…
Μια σοβαρή επισήμανση…
Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο…
Θέλουμε να φύγει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ανήκει στο ελληνικό κράτος κατά μια έννοια γιατί θέλουμε να ιδιωτικοποιήσουμε τις τράπεζες και εν προκειμένω την Εθνική και ταυτόχρονα… θέλουμε να πουλήσουμε σε ένα άλλο κρατικό φορέα άλλης χώρας το 20% της Εθνικής που πουλάει το ελληνικό κράτος…
Δηλαδή το ελληνικό κράτος πουλάει και αγοράζει το Σαουδαραβικό Βασίλειο και αυτό το βαφτίζουμε… ιδιωτικοποίηση…
Τι πρόκειται να συμβεί;
Το bankingnews εδώ και καιρό έχει αναφέρει ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών δεν θα επιτρέψει την πώληση του 20% της Εθνικής στους Σαουδάραβες.
Είναι λάθος ένας επενδυτής να πάρει το 20% της Εθνικής τράπεζας, το bankingnews δεν θεωρεί ότι λύσεις προ 15ετίας έχουν την ίδια βαρύτητα με σήμερα....
Έως 10% πώληση μετοχών με placement έχει κάποια λογική σε ένα επενδυτή, η Εθνική χρειάζεται πολυμετοχικότητα και free float διασπορά μετοχών και όχι δήθεν στρατηγικούς επενδυτές.
Τα σχέδια Πατέλη και της Goldman Sachs όμως προσκρούουν και σε ένα άλλο εμπόδιο…
Η Σαουδική Αραβία συντάχθηκε με την Ρωσία… και οι αμερικανοί σκέφτονται να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας
Οπότε οι ΗΠΑ θα βάλουν veto στα ελληνικά σχέδια να κάνει deal με Σαουδάραβες και επίσης και η Ευρώπη θα βάλλει veto για τους ίδιους και όχι μόνο λόγους…
Οπότε για το ορατό μέλλον το σχέδιο οι Άραβες να αποκτήσουν στρατηγικό ποσοστό στην Εθνική τράπεζα… ξεμένει από καύσιμα…. και θα παραμείνει απλά ένα ακόμη σχέδιο…

Ποιο είναι το τελικό σχέδιο για τις μικρές τράπεζες; - Μετά την εξυγίανση συγχώνευση της Attica bank με την Παγκρήτια

Ποιο είναι το σχέδιο για τις μικρές τράπεζες, Attica bank μια προβληματική, παθογενής… πλημμυρισμένη με παρελθόν σκανδάλων και της Παγκρήτιας μιας τράπεζας χωρίς σκάνδαλα αλλά με σοβαρά προβληματικά δάνεια;
Το τελικό σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε βάθος χρόνου μετά την φάση της εξυγίανσης είναι να συγχωνευθούν η Attica bank με την Παγκρήτια…δημιουργώντας μια τράπεζα των 8,5 με 9 δισεκ. ενεργητικό.
Ποια τα δεδομένα;
Η Attica bank θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 490 εκατ εκ των οποίων τα 459 εκατ θα επενδύσουν οι μέτοχοι ως εξής…
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 290 εκατ και 148 εκατ από την πρώτη αύξηση άθροισμα επένδυσης = 438 εκατ ευρώ…
ΤΜΕΔΕ με ποσοστό 14,7% θα συμμετάσχει με 67 εκατ ευρώ.
To Ellington – RINOA με ποσοστό 9,87% θα επενδύσει στην αύξηση των 459 εκατ περί τα 45 εκατ ευρώ.
Το Ellington ουσιαστικά θα έχει καταφέρει να επενδύσει τα λιγότερα κεφάλαια σε σχέση με το ύψος των ζημιών και θα καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο της Attica bank απολαμβάνοντας όλη την υπεραξία που θα προκύψει μετά από 3 ανακεφαλαιοποιήσεις… που θα καλύψουν όλες τις ζημιές.
Η Attica bank θα έχει κεφάλαια, θα έχει νέα διοίκηση και μετόχους αλλά ως δομή είναι μια άκρως προβληματική κατάσταση.
Δίκτυο καταστημάτων χαμηλής αποδοτικότητας και προσωπικό μιας άλλης εποχής…
Η Attica bank πρέπει να αναδομηθεί εκ του μηδενός….
Το πρόβλημα με την Attica bank ως προς τις ανακεφαλαιοποιήσεις είναι ότι φορτώνουν τις ζημίες στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο… δεν μπορεί να δικαιολογήσει ως βιώσιμη την επένδυση του…
Πως θα καταστεί βιώσιμη η Attica bank;
Η συγχώνευση της εξυγιασμένης Attica bank με την εξυγιασμένη Παγκρήτια που θα έχει ενσωματώσει Χανίων και HSBC θα αποτελέσει το επόμενο επεισόδιο στις μικρές τράπεζες αλλά δεν είναι της παρούσης…
Θα απαιτηθεί χρόνος, κεφάλαια, εξυγίανση και πολύ υπομονή…
Στο banking όταν έχει κεφάλαια δεν σημαίνει ότι έχεις και απόδοση ή κέρδη… το banking δεν λειτουργεί όπως η επιχείρηση αλλά με διαφορετικούς κανόνες…
Εκτιμούμε ότι μετά τις εκλογές θα παρθούν κρίσιμες αποφάσεις… για την Attica bank και την Παγκρήτια εφόσον έχουν εξυγιανθεί…
Τι θα κερδίσει η Παγκρήτια;
Σε ένα deal μεταξύ Attica Bank και Παγκρήτιας... η Παγκρήτια θα κερδίσει κεφάλαια και άμεση εισαγωγή στο χρηματιστήριο αφού η Attica bank είναι εισηγμένη τράπεζα.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 12/10 οι περισσότερες ασιατικές αγορές με επίκεντρο τον πληθωρισμό, τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τους νέους περιορισμούς της ΗΠΑ στις εξαγωγές τεχνολογίας στην Κίνα.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,02%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο +1,53%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,78%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,47% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,02%.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται σήμερα 12/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω νευρικότητας, με τις ανησυχίες να επανέρχονται από τις  επιπτώσεις της κλιμάκωσης της πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και της απόφασης των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, παρά την επικείμενη ύφεση.
Αύξηση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Αύγουστο 2022, καθώς οι κατασκευαστές τόνωσαν τις επενδύσεις παρά τους φόβους για επερχόμενη ύφεση.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat, ανακοίνωσε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,5% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο και 2,5% σε ετήσια βάση.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το ολλανδικό TTF στο +0,80% στα 158 ευρώ.
Πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,88% στα 93,51 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό -0,98% στα 88,44 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,79% στις 1.964 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,3% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,80%.
Στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο -0,20% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 21,78 δολ. ) ..

Μη πειστική άνοδος στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω νευρικότητας και με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2560 ευρώ, με άνοδο +2,1% με όγκο 841 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,87 ευρώ, με άνοδο +2,57%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,09 ευρώ, με άνοδο +2,35% και όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,36 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,89 ευρώ, με άνοδο +0,20%, με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,33 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,090 ευρώ, με πτώση -5,16% με όγκο 110 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 110 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +1,62% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών ου FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Motor Oil, Jumbo, Aegean, ΟΠΑΠ.....
Στον αντίποδα, ήπια υποχώρησαν Sarantis -0,64%, Viohalco, ΟΛΠ...
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,04 ευρώ, με πτώση -0,27% και κεφαλαιοποίηση στα 8,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,09 ευρώ, με άνοδο +0,20% και αποτίμηση 6,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,40 ευρώ, με άνοδο +1,12% και αποτίμηση 2,06 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,60 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 371 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,38 ευρώ, με άνοδο +1,81% και αποτίμηση 4,46 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,96 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 858 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,44 ευρώ, με άνοδο +0,16% και  κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με άνοδο +4,06% κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,58 ευρώ, με άνοδο +2,41% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,81 ευρώ, με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,04 ευρώ, με άνοδο +0,57% και  κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,36 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0284 ευρώ, με πτώση -2,07% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,98% - Το spread με την Ιταλία στις 14 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 12/10 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,98% και το 10ετές ιταλικό 4,84%, με το μεταξύ τους spread στις 14 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 258 μονάδες βάσης από 260 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 14 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 12/10 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 12 Οκτωβρίου του 2022 στο 4,84%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/10/2022 στο 2,39%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,93% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,47% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,56% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,94%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης