Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Θετικά εξελίσσεται η αμκ της τράπεζας Κύπρου

tags :
 Θετικά εξελίσσεται η αμκ της τράπεζας Κύπρου
Θετικές είναι οι ενδείξεις για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Κύπρου ύψους 345 εκατ ευρώ στην τιμή των 2 ευρώ.
Αν και εκδηλώνονται μερικώς φαινόμενα arbitrage μεταξύ δικαιώματος και μετοχής, συνηθισμένα σε αυξήσεις κεφαλαίου αλλά με βάση πληροφορίες το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το 62% των φυσικών και νομικών προσώπων και το 22% των ξένων θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Η σταθερότητα της μετοχής, τα καλά αποτελέσματα 6μηνου και η διατήρηση του στόχου κερδοφορίας 300 - 400 εκατ ευρώ αλλά και η σχεδιαζόμενη αύξηση των 345 εκατ ευρώ έχουν συμβάλλει στην άνοδο της μετοχής και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης που αισίως έχει φθάσει στα 2,9  δις ευρώ καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση μεταξύ των τραπεζών σε Ελλάδα και Κύπρο...
Στην αύξηση κεφαλαίου αναμένεται καθολική συμμετοχή. Θα συμμετάσχει προφανώς ο νέος μέτοχος η Odella με τον Ρώσο επιχειρηματία. Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα κατέχουν το 62% και οι ξένοι το 20,6% του μετοχικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων της αμκ της Κύπρου ξεκινάει από σήμερα και ολοκληρώνονται 14 Οκτωβρίου με την  περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων στην αύξηση  ύψους 345 εκατ ευρώ με τιμή στα 2 ευρώ.  
Η περίοδος άσκησης δικαιώματος προτίμησης θα είναι μεταξύ 28 Σεπτεμβρίου και 21 Οκτωβρίου.
Οι πραγματικοί βασικοί λόγοι πίσω από την αύξηση κεφαλαίου  σχετίζονται με 6 βασικές παραμέτρους
Α)Ο προφανής λόγος η Κύπρου ήθελε να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαια της. Ο συνολικός δείκτης διαμορφώνεται στο 10,9% και μετά την αύξηση στα 12,3%.
Β)Η τράπεζα λόγω της καλής γεωγραφικής διασποράς, των επενδύσεων της ειδικά στην Ρωσία χρειαζόταν επιπλέον κεφάλαια με στόχο να ενισχύσει τις δομές του ομίλου.
Γ)Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων συνολικά ανέρχεται στα 5,6 δις ευρώ.
Είναι γνωστό ότι οι τράπεζες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες λόγω των ομολόγων και όλες ουσιαστικά αύξησαν τα χαρτοφυλάκια HTM και LaR δηλαδή τα χαρτοφυλάκια στα οποία τα ομόλογα αποτιμώνται στην τιμή κτήσης δηλαδή απλά δεν αποτιμώνται.
Δ)Η τράπεζα επιδίωξε μέσω αυτής της κίνησης να βελτιώσει την δομή του tier 1 καθ΄ ότι το είχε ζητήσει και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Ε)Με την αύξηση κεφαλαίου η τράπεζα αποκτά μια σχετική ευελιξία σε ένα θέμα που σχετίζεται με τα αξιόγραφα κεφαλαίου.
ΣΤ)Τα συνολικά δάνεια και καταθέσεις του στις 30 Ιουνίου 2010 ανέρχονται σε περίπου 28 δις και 33 δις αντίστοιχα, σε σύγκριση με 27 δις δάνεια και 29 δις καταθέσεις στις 31 Δεκεμβρίου 2009.
Για την περαιτέρω επέκταση της χρειαζόταν κεφάλαιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης