Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συνεχίζεται ο οικονομικός έλεγχος της First Sentier στην Τέρνα Ενεργειακή – Deal χωρίς δημόσια πρόταση

Συνεχίζεται ο οικονομικός έλεγχος της First Sentier στην Τέρνα Ενεργειακή – Deal χωρίς δημόσια πρόταση
Η Igneo (πρώην First Sentier Investors) είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο έχοντας προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994.
Σχετικά Άρθρα

Το deal είναι κοντά για την απόκτηση του 31% της Τέρνας Ενεργειακής από τη First Sentier αναφέρουν οι πληροφορίες ενώ τονίζουν πως συνεχίζεται ο οικονομικός έλεγχος από τη First Sentier στην εισηγμένη.
Αγορά κάτω από 33,33% σημαίνει πως δεν υπάρχει υποχρέωση για δημόσια πρόταση. 
Υπενθυμίζεται πως το fund από την Αυστραλία, Macquarie που ήταν μεταξύ των επικρατέστερων αγοραστών έχει αποχωρήσει εδώ και καιρό.
Οι πληροφορίες που υπήρχαν για το τίμημα ήταν στα 21 ευρώ με τη μετοχή πάντως το τελευταίο διάστημα λόγω και του γενικότερου κλίματος της αγοράς να έχει υποχωρήσει στα 16,63 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο). Τι είχε αναφέρει το ΒΝ σε προηγούμενο ρεπορτάζ:

Ποια είναι η First Sentier Investors


Η Igneo (πρώην First Sentier Investors) είναι ένας από τους μεγαλύτερους άμεσους επενδυτές υποδομών στον κόσμο έχοντας προβεί σε 60 εξαγορές από το 1994.
Διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο 24 εταιριών υποδομών μεσαίου μεγέθους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, και κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας 14,8 δισ δολάρια.

Οι βασικοί μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30%
Ο Γιώργος Περιστέρης κατέχει το 11,06% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής Ο εφοπλιστής Β. Μαρινάκης 5,98%
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πουλήσει ποσοστό 20%, ο Μαρινάκης 5,98% αποχωρεί πλήρως και ο Γιώργος Περιστέρης με περίπου 5% άθροισμα δηλαδή 31%.
Εάν τώρα εμφανιστεί και κάποιο άλλο σχήμα που αποκτήσει μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής πωλητής θα είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Εφόσον η First Sentier Investors αποκτήσει το 31% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά την συναλλαγή θα κατέχει το 17,30%, ο Περιστέρης 6% περίπου ενώ θα έχει αποχωρήσει πλήρως ο Μαρινάκης.

Οι αποτιμήσεις

Το 5,98% των μετοχών που κατέχει ο Μαρινάκης στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αναλογεί σε 6,9 εκατ μετοχές ή τίμημα 145 εκατ ευρώ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πουλάει το 20% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής ή 23,17 εκατ μετοχές ή τίμημα = 486 εκατ ευρώ.
Ο Γιώργος Περιστέρης θα πωλήσει το 5% ή 5,8 εκατ μετοχές ή τίμημα = 122 εκατ ευρώ.
Συνολικό άθροισμα = 754 εκατ ευρώ.

Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.
Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…
Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να απορροφήσει τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.

Τι θα συμβεί στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλήσει από τα 9,60 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 11,50 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 11,50 ευρώ = 1,30 δισεκ. από 992 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει τον έλεγχο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης