Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η ανοδική αναλαμπή στο ΧΑ +0,31% στις 839 μον. με Πειραιώς +5% - Κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις

Ξεθώριασε η ανοδική αναλαμπή στο ΧΑ +0,31% στις 839 μον. με Πειραιώς +5%  - Κάθε άνοδος ευκαιρία για πωλήσεις
Στην εγχώρια αγορά εκτός τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει προστεθεί ο πολιτικός κίνδυνος και τις κλιμακούμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Δεν έπεισε για μια ακόμη συνεδρίαση η ανοδική αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στα χαμηλά της ημέρας στις 839 μονάδες, από τις 847 μονάδες υψηλό ημέρας, με τα αρχικά κέρδη να ξεθωριάζουν και τους επενδυτές να ανησυχούν για τον αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, την ώρα που επιβραδύνεται η οικονομική ανάπτυξη.
Η αγορά δεν κατάφερε να επαναπροσεγγίσει τις 850 μονάδες
ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε μέτρια επίπεδα.
Στηρίξεις πρόσφεραν οι τράπεζες, μετά τη διήμερη πτώση, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στο +4,69% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips τα αρχικά κέρδη περιορίστηκαν.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις 21/9 στη συνεδρίαση της Fed, καθώς μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του πληθωρισμού του Αυγούστου, η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β. θεωρείται δεδομένη χωρίς να αποκλείεται και 100 μ.β. προκειμένου να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Στην εγχώρια αγορά οι επενδυτές εκτός τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης έχουν να αντιμετωπίσουν τον πολιτικό κίνδυνο και τις κλιμακούμενες ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 839 μονάδες, με τη διόρθωση να μην έχει τελειώσει, τα χαμηλά ακόμη δεν τα έχουμε δει, με τις ανούσιες ανοδικές αναλαμπές να αποτελούν ευκαιρία πωλήσεις....ενώ προ των πυλών βρίσκονται οι 800 μονάδες.
Εάν οι εκτιμήσεις ότι θα δούμε τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 3.000 με 3.200 μονάδες αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ξανά τις 750 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Αναλυτικά, στις τράπεζες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Πειραιώς +4,69% και ακολούθησε η  Alpha Bank +2,13% από υψηλό ημέρας +4,47% ενώ στο χαμηλό της ημέρας αλλά με θετικό πρόσημο, έκλεισαν Eurobank +0,56% και Εθνική +0,19% .
Εν τω μεταξύ, κερδοσκοπικά παιχνίδια σημειώθηκαν στη μετοχή της Αttica Bank η οποία έκλεισε με κέρδη +7,85% από από +20,21% υψηλό ενδοσυνεδριακό και με τζίρο μόλις 30 χιλ. ευρώ. 

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +2,74%, Jumbo +2,14%....ενώ υποχώρησαν ΕΛΠΕ -2,47%, ΓΕΚ Τέρνα -2,27%...
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,21% και το Ιταλικό 10ετές στο 3,99% και με το μεταξύ τους spread στις 22 μονάδες βάσης.   
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
 Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Παρασκευή 16/9 όπου θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη παραγώγων και το rebalancing για τους δείκτες FTSE Russell, με τις αλλαγές να ισχύουν από τη συνεδρίαση της 19ης Σεπτεμβρίου
Σημειώνεται ότι ο οίκος FTSE Russell είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση - έκπληξη των ελληνικών μετοχών, μία κίνηση που όπως είχε αποκαλύψει το BN είχε να κάνει με την διαγραφή των ρωσικών μετοχών.
Επίσης στις 16/9 το  βράδυ είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Moody’s και της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Στο επίκεντρο η Πειραιώς +5%  

Η τράπεζα Πειραιώς ξεχώρισε στη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη +4,69% ενώ η κεφαλοποίηση ανήλθε στα 1,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι εντός του 2022, κατέγραψε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,71 ευρώ (14/7/2022) με 888 εκατ. χρηματιστηριακή αξία
Μια τράπεζα με 5,1 δισεκ. κεφάλαια και στο α΄ 6μηνο του 2022 εμφάνισε κέρδη 614 εκατ ευρώ ή 285 εκατ τελικά και με NPEs 3,4 δισεκ. ή 9% δεν μπορεί να έχει χρηματιστηριακή αξία 1,48 δισεκ. ευρώ δικαιολογεί πολύ υψηλότερη αξία σε σχέση με τις άλλες 3 συστημικές τράπεζες…
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1,48 δισεκ. ευρώ προς λογιστική αξία 5,1 δισεκ. ευρώ ή P/BV διαμορφώνεται στο 0,29… με φυσιολογική τιμή στο 0,35…
Η σχέση χρηματιστηριακής τιμής 1,48 δισεκ. προς κέρδη ή P/E με όρους α΄ 6μήνου 2022 διαμορφώνεται στο 2,3 όταν μια φυσιολογική τιμή βρίσκεται στο 5 ή 6 φορές αποτίμηση τα κέρδη…
Θεωρούμε ότι η μετοχή είναι υποτιμημένη και η δίκαιη αποτίμηση της Πειραιώς σε αυτή την συγκυρία είναι τα 1,6 δισεκ. για να διαμορφώσουν σχέση P/BV 0,32 και προφανώς ήταν στρέβλωση το 0,19…
Το 1,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία σημαίνει 1,28 ευρώ τιμή για την Πειραιώς.
Στο παρελθόν οι επενδυτές θεωρούσαν την μετοχή της Πειραιώς «σαπάκι» και δεν την άγγιζαν.
Τώρα η Πειραιώς δεν είναι «σαπάκι» είναι μια μετοχή που αξίζει να την δει κανείς γιατί πλέον η τράπεζα βρίσκεται σε παραπλήσια επίπεδα με τις άλλες τράπεζες που έχουν αξία 0,45 ή 0,50 P/BV.
Την Πειραιώς πρέπει να την βλέπουμε με άλλη επενδυτική ματιά, είναι τράπεζα που έχει εξυγιανθεί…

Στο επίκεντρο οι αξιολογήσεις Moody's και DBRS αύριο 16/9 - Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές

Ο κίνδυνος υποβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, αποτρέπεται... καθώς με βάση νεότερες πληροφορίες τελικώς στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 οι οίκοι Moody’s από τις ΗΠΑ και DBRS από τον Καναδά που θα αξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος δεν θα μεταβάλλουν τις αξιολογήσεις τους...αντιθέτως δεν αποκλείεται ένας εκ των δύο οίκων αξιολόγησης πιθανότατα η Moody’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές.
Τόσο η Moody's όσο και η DBRS δεν θα αλλάξουν την αξιολόγηση τους και θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες αξιολογήσεις τους ως προς την πιστοληπτική ικανότητα.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Moody's έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία Ba3 από όλους τους οίκους αξιολόγησης με ουδέτερες προοπτικές ενώ η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα σε BB High με ουδέτερες  προοπτικές.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Aνοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,33% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,85%.
Περί τις 11:00, με στηρίξεις από την Eurobank +3,04% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Jumbo άνω του +3% και οι δεικτοβαρείς Coca Cola +1,56%, ΟΤΕ  +1,22%.. ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,33%.
Λίγο πριν τις 13;00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς άνω του +6%, Alpha Bank άνω του +4%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,14%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,31% στις 839 μονάδες έχοντας υψηλό στις 847,78 μονάδες και χαμηλό τις 839,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,48 εκατ. ευρώ και όγκου 447 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Εθνική.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 839 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 866 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880,  οι 900, οι  920 και οι 950 μονάδες.
Στην βασική στήριξη βρίσκονται οι  800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 και στις 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 554 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 565 - 575 μονάδων, και ακολουθούν οι 590 - 600 μονάδες.
Στην ισχυρή στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 480 και οι 450 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,21% - Στις 248 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/9 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την ανησυχία να παραμένει από την έκρηξη του πληθωρισμού, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν  να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,21% και το 10ετές ιταλικό 3,99%  με το μεταξύ τους spread στις 22 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφεται  στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων το 10ετές αμερικανικό ομόλογο στο 3,44% και το 2ετές στο 3,82% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην  Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

Γιατί οι τιμές στόχοι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δεν επιτυγχάνονται; - Στον βωμό των δημοσίων σχέσεων θυσιάζεται η λογική

Οι τιμές στόχοι για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που έχουν τεθεί από τις ξένες επενδυτικές τράπεζες και ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες δεν έχουν επιτευχθεί.
Αντιθέτως οι αποκλίσεις που καταγράφονται είναι εντυπωσιακές μεταξύ της πραγματικότητας και των εκτιμήσεων που έχουν υπάρξει.
Εάν αξιολογήσουμε τι έχει συμβεί από τις αρχές Ιανουαρίου 2022, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι καμία τιμή στόχος δεν έχει επιτευχθεί.
Θα πει κανείς ότι οι αναλύσεις στηρίζονται σε ορισμένες παραδοχές :
Στα θετικά αποτελέσματα 6μήνου 2022 και στις θετικές προοπτικές για την κερδοφορία των τραπεζών.
Στις εκτιμήσεις για την θετικότερη πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδος το 2022 με προοπτική 5,5%.
Στις εκτιμήσεις ότι λόγω της αύξησης των επιτοκίων οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν υψηλότερα έσοδα από τόκους σε καταθέσεις και δάνεια έως 2 δισεκ. έως το τέλος του 2023.
Γενικώς οι αναλυτές των ξένων οίκων και των ελληνικών χρηματιστηριακών εταιριών μπορεί κανείς να πει ότι στηρίζονται σε κάποιες παραδοχές που δικαιολογούν αυτές τις τιμές στόχους των τραπεζών…
Ωστόσο γιατί μέχρι τώρα καμία έκθεση – ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες δεν αποδείχθηκε ρεαλιστική;
Γιατί καμία ανάλυση δεν έχει πιάσει τις τιμές στόχους;
Στον βωμό των δημοσίων σχέσεων θυσιάζεται η λογική
Όταν η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, τάση που θα συνεχιστεί μέχρι τα επίπεδα του 3% το ρίσκο πρόβλεψης είναι πολύ μεγάλο.
Όταν η ενεργειακή κρίση οδηγεί οικονομίες ακόμη και σε ύφεση, οι προειδοποιήσεις για την Γερμανική οικονομία είναι συστηματικές.
Όταν ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας παραμένει στο επίκεντρο.
Όταν στην Ιταλία θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική ανατροπή.
Όταν ο Biden στις ΗΠΑ βρίσκεται σε απόδραση, ο πιο αποτυχημένος Πρόεδρος των ΗΠΑ, έχει ανακατέψει τον κόσμο με τις παρεμβάσεις του.
Όταν ο πληθωρισμός ως νομισματικό, οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο παραμένει σε επικίνδυνη ζώνη… δεν μπορεί να τίθενται τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες που παραβλέπουν την πραγματικότητα.
Όμως σχεδόν καθολικά οι τιμές στόχοι των επενδυτικών τραπεζών και των ελληνικών χρηματιστηριακών αρχών για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν αποδειχθεί εκτός πραγματικότητας αφού το κίνητρο είναι οι δημόσιες σχέσεις…
Όταν μια ελληνική χρηματιστηριακή εταιρία θέλει να έχει καλές σχέσεις με τις ελληνικές τράπεζες θέτει υψηλές τιμές στόχους για να μπορεί να παίρνει δουλειές.
Το ίδιο ισχύει και για τις ξένες επενδυτικές τράπεζες.
Οι τιμές στόχοι του bankingnews
Το bankingnews ήδη από τον Απρίλιο του 2022 είχε αναφέρει ότι για την Eurobank, Alpha bank και Πειραιώς οι δίκαιες αποτιμήσεις είναι πέριξ του 1 ευρώ και για την Εθνική 3,35 ευρώ.
Το 1,50 ευρώ για την Eurobank, το 1,40 ευρώ για την Alpha bank και τα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς δεν αντικατοπτρίζουν καμία πραγματικότητα.
Φθάνοντας σο σήμερα, η Alpha bank είναι κάτω από το 1 ευρώ, όπως και η Eurobank και η Πειραιώς πάνω από το 1,10 ευρώ ενώ η Εθνική στα 3,22 ευρώ.
Ποιες οι δίκαιες αποτιμήσεις;
Η Alpha bank θα μπορούσε να ξαναδεί το 1 ευρώ, όπως και η Eurobank, η Εθνική τα 3,5 ευρώ και η Πειραιώς τα 1,20 ευρώ μετά την διόρθωση που θα έρθει.
Εάν οι εκτιμήσεις ότι θα δούμε τον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 στις 3.000 με 3.200 μονάδες αυτό σημαίνει ότι θα δούμε ξανά τις 750 μονάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η άποψη μας είναι ότι η διόρθωση στα χρηματιστήρια δεν έχει τελειώσει, τα χαμηλά ακόμη δεν τα έχουμε δει και οι τιμές στόχοι για 1 ευρώ π.χ. την Alpha bank την βρίσκουμε ρεαλιστική αφού θα έχει προηγηθεί πτώση π.χ. στην ζώνη των 0,75 ευρώ.
Πρόσφατα κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης μας ανέφερε ότι με βάση όλα τα θετικά νέα που αναμένονται για τις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank δεν θα μπορούσε να υπερβεί τα επίπεδα των 1,05 ευρώ, η Alpha bank τα 1,02 ευρώ, η Πειραιώς τα 1,20 ευρώ και η Εθνική τα 3,65 ευρώ και ας αξιολογήσουμε ότι συμπεριλαμβάνονται όλα τα θετικά νέα προβλέψιμα και μη προβλέψιμα…

 Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 15/9 οι ασιατικές αγορές.
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,21%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,16%, ο  δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,41%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,40% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,21%.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 15/9 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις ανησυχίες για ύφεση να παραμένουν ενώ η αυστηρότερη πολιτική σύσφιξης από της κεντρικές τράπεζες επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν το δύσκολο καθήκον να εξισορροπήσουν την αντιμετώπιση του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας με τους κινδύνους απότομης επιβράδυνσης των οικονομιών τους.
Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας κινήθηκαν χαμηλότερα για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πολύ μεγαλύτερη πτώση από αυτή που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 5.000 στις 213.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου.
Οριακή άνοδο καταγράφεται στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,05% στα 218 ευρώ.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -2,17% στο 92,06 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -2,02% στα 86,66 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,43% στις 2446 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,30% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,05%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P 500 στο -035%, ο Nasdaq στο -0,45% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 23,14 δολ. ).

Άνοδος στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +5%

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές μετά τη διήμερη πτώση, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει αλλά με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2230 ευρώ, με άνοδο +0,19%, με όγκο 2,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9102 ευρώ, με άνοδο +2,13%, με όγκο 5,07 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1820 ευρώ, με άνοδο +4,69% και όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με άνοδο +0,56%, με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3150 ευρώ, με πτώση -1,13% και κεφαλαιοποίηση 587 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1030 ευρώ, με άνοδο +7,85% με όγκο 274 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 126 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Lamda, Jumbo, ΕΥΔΑΠ .....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Τιτάν...
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,03 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση στα 8,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,68 ευρώ, με άνοδο +0,51% και αποτίμηση 6,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,30 ευρώ, με πτώση -0,28% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8060 ευρώ, με άνοδο +0,89% και κεφαλαιοποίηση 419 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,33 ευρώ, με άνοδο +0,53% και αποτίμηση 4,8 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,26 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,32 ευρώ, με πτώση -2,47% και  κεφαλαιοποίηση 1,93 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,47 ευρώ, με πτώση -0,84% κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,81 ευρώ, με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,64 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,79 ευρώ, με άνοδο +1,56% και  κεφαλαιοποίηση 830 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,42 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 533 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0288 ευρώ, με άνοδο +1,05% και  κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,21% - Το spread με την Ιταλία στις 22 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφονται  σήμερα 15/9 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,21% και το 10ετές ιταλικό 3,99%, με το μεταξύ τους spread στις 22 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 248 μονάδες βάσης από 250 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 22 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 15/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 15 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 3,99%.
 Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2022 στο 1,73%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,35% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,76% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,86% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,99% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,42%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης