Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Προς ρεκόρ κερδών οι εισηγμένες εταιρίες στο α΄ εξάμηνο 2022... αν και περιορισμένος ο αριθμός όσων δημοσίευσαν

Προς ρεκόρ κερδών οι εισηγμένες εταιρίες στο α΄ εξάμηνο 2022... αν και περιορισμένος ο αριθμός όσων δημοσίευσαν
Τα κέρδη που έχουν δημοσιευτεί μπορούν να συγκριθούν μόνο με την χρήση ρεκόρ του 2007 όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει κέρδη 10 δισ. ευρώ σε περίοδο 12 μηνών!
Αν και μικρός ο αριθμός των εισηγμένων (αλλά με πολλά από τα γνωστά ονόματα) που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, το αποτέλεσμα είναι θεαματικά όπως σχολιάζουν αναλυτές.
Η Beta σημειώνει πως τα καθαρά κέρδη προσεγγίζουν τα 4,7 δισ. ευρώ μέγεθος που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την χρήση ρεκόρ του 2007 όταν οι εισηγμένες είχαν καταγράψει κέρδη 10 δισ. ευρώ σε περίοδο 12 μηνών!
«Σίγουρα η ποιότητα των κερδών χρήζει επισημάνσεων σε κάποιες περιπτώσεις ως προς την δυνατότητα επανάληψης τους ωστόσο ακόμα και μετά τις απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις η εταιρική κερδοφορία είναι απόλυτα υποστηρικτική προς τις αποτιμήσεις», σχολιάζει ο αναλυτής της χρηματιστηριακής Μάνος Χατζηδάκης (weekly report).
Η προθεσμία για τη δημοσίευση ολοκληρώνεται στο τέλος Σεπτεμβρίου με τους αναλυτές να περιμένουν τις τηλεδιασκέψεις των μεγάλων εταιρειών προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για την πορεία στο δεύτερο εξάμηνο.
Οι 4 συστημικές τράπεζες που έχουν δημοσιεύσει έχουν καθαρά κέρδη 2,34 δισ. ευρώ με τη Eurobank να έχει τη μεγαλύτερη δημοσιευμένη κερδοφορία (940 εκατ. ευρώ) και να ακολουθεί η Πειραιώς με 614 εκατ. ευρώ, η Εθνική με 546 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank με 242 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των άλλων 21 εισηγμένων εκτός χρηματοοικονομικού κλάδου, έχουν ξεχωρίσει τα διυλιστήρια, ενώ αρκετά καλά έχουν πάει και οι άλλες.
Συνολικά τα καθαρά κέρδη του μη χρηματοοικονομικού κλάδου ανέρχονται στα 2,33 δισ. ευρώ από 950 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 30,1 δισ. ευρώ από 18,5 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 63%. Τα EBITDA είναι βελτιωμένα κατά 14% και στα 4,87 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη έκπληξη

Οι μεγάλες εκπλήξεις έχουν έρθει από τις εταιρείες διύλισης, με τα ΕΛΠΕ να δημοσιεύουν 869 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη και η Motor Oil 685,8 εκατ. ευρώ.
Οι διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις σημείωσαν την ανάκαμψη του τουρισμού στο τρίτο τρίμηνο και την νέα άνοδο των περιθωρίων διύλισης μετά την ομαλοποίηση που καταγράφθηκε Ιούλιο και Αύγουστο.
Εξαιρετική ήταν και η πορεία των αποτελεσμάτων των τραπεζών με τις συστημικές να αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους και να οδηγούν τους αναλυτές σε αναβαθμίσεις.
Η συνολική δημοσιευμένη κερδοφορία ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ από ζημία 4 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Πολύ ισχυρά αποτελέσματα δημοσίευσαν επίσης ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με τον ΟΠΑΠ να εκπλήσσει για μία ακόμη φορά με το προμέρισμα που ανακοίνωσε (0,30 ευρώ ανά μετοχή).
Εξαιρετικά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Μυτιληναίος με τη μετοχή να «ταλαιπωρείται» το τελευταίο διάστημα από τα όσα συμβαίνουν στη ροή του φυσικού αερίου αλλά και τους αναλυτές να σημειώνουν πως το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι ευέλικτο και μπορεί να ξεπεράσει τις προκλήσεις με επιτυχία.
Καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε και η Τιτάν, αλλά οι επενδυτές ανησυχούν από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το φόβο ύφεσης των οικονομιών.
Από τις κατασκευές η Ελλάκτωρ δημοσίευσε καλά αποτελέσματα και η πώληση του κλάδου ΑΠΕ θα βελτιώσει τον ισολογισμό, μειώνοντας τα δάνεια και τους τόκου που καταβάλλονται κάθε έτος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης