Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δεν πείθουν οι ανούσιες αναλαμπές, το ΧΑ +0,19% στις 844 μον. με ΔΕΗ +6% - Βασικό σενάριο οι 800 μον., το 10ετές 4,20%

Δεν πείθουν οι ανούσιες αναλαμπές, το ΧΑ +0,19% στις 844 μον. με ΔΕΗ +6% - Βασικό σενάριο οι 800 μον., το 10ετές 4,20%
Ο φόβος ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα προχωρήσουν σε επίθετικότερη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης, έχει επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανούσιες αναλαμπές, καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 844 μονάδες, από τις 851 μονάδες υψηλό ημέρας, που δεν έπεισαν, με αδύναμες τις τράπεζες, με Εθνική -1,89% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισε η ΔΕΗ με κέρδη +6,11%.
Σημειώνεται, ότι η ΔΕΗ έβγαλε ισχυρή ανοδική αντίδραση, μετά από ένα έντονα πτωτικό σερί, καθώς από τις 16/8 είχε συσσωρεύσει απώλειες -16,45%, ενώ αναμένουμε τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου στις 6 Σεπτεμβρίου και μετά θα μπορεί να αγοράσει και ίδιες μετοχές, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμα αν και έχει λάβει σχετική απόφαση από 3 Αυγούστου. 
Στον αντίποδα,  οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά, με τον Dax στη Γερμανία +2,4% και τον S&P500 στη Wall Street το +0,85% μετά από τα στοιχεία για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ και το κατά πόσο αυτά θα διαμορφώσουν τη νομισματική πολιτική στη χώρα.
Ωστόσο, ο φόβος ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα προχωρήσουν σε επιθετικότερη νομισματική πολιτικη, αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις έχουν επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.

Εν τω μεταξύ, ήπια αποκλιμάκωση καταγράφεται  στην αγορά ομολόγων, μετά τις επιθετικές πωλήσεις το τελευταίο διάστημα, με το 10ετές ελληνικό 4,20% και το Ιταλικό στο 3,84%, με το μεταξύ τους spread στις 36 μονάδες βάσης.
Για τα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα αναρριχηθεί ίσως και στο 4,5% ή 5% από 4,24% της τρέχουσας περιόδου.
Τα επίπεδα - ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 9,1% τον Αύγουστο, πιθανόν  θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε επιθετική αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 75 μονάδες βάσης έναντι των 50 μονάδων βάσης των αρχικών εκτιμήσεων τους, ενισχύοντας τους φόβους των επενδυτών για ύφεση.
Οι κεντρικές τράπεζες ΕΚΤ και FED έχουν ξεκαθαρίσει τι θέλουν να μειώσουν τον πληθωρισμό γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσουν ύφεση στις οικονομίες και ξέροντας ότι επιθετικά sell off θα χτυπήσουν τις χρηματιστηριακές αγορές.
Τα χρηματιστήρια πρέπει να πέσουν 15% με 20% και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών να ξεφουσκώσουν κατά 2-3 τρισεκ. για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κρίση,  την ύφεση που έρχεται…αλλά και την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου στην Ελλάδα  το ελληνικό χρηματιστήριο θα διασπάσει αρχικά τις 800 μονάδες και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στις 780 με 750 μονάδες ή πτώση περίπου -12%...διασπάσει
Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για πολύ δύσκολές ημέρες ενώ δεν πρέπει να παρασύρονται από ανοδικές αναλαμπές.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -1,89% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,01%,  Eurobank -0,49%  ενώ η Πειραιώς έκλεισε ανοδικά στο +1,64%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ +6,11% και ακολούθησαν Aegean +1,93%, Viohalco +1,78% ...ενώ υποχώρησαν Quest -1,61%, Ελλάκτωρ -1,59%..
Σε επίπεδο εβδομάδος, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες -5,48% και ο FTSE 25 υποχώρησε - 5,98% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης σημείωσε πτώση -7,70%.

Μηδενίζεται η πιθανότητα αναβάθμισης σε investment grade το 2023

To sell off στα ομόλογα μηδενίζει τις πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας ή της προσδοκίας για αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade…
Πριν μήνες το bankingnews επιχειρηματολογούσε τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade και αυτό γιατί ήδη από τον Ιούλιο του 2021, είχαμε προβλέψει επιτυχώς ότι οι αγορές ομολόγων θα καταρρεύσουν και το 10ετές ελληνικό θα φθάσει στο 4,5% αν και αυτός ο στόχος έχει αναθεωρηθεί στο 5% με 5,5%.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αναβαθμιστεί και δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα.
Κατά την άποψη μας θα είναι οικονομική και επενδυτική αυτοκτονία.
Τώρα η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ και πάλι δέχεται καταιγισμό κερδοσκόπων…
Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν έχει και πρακτικό νόημα καθώς η ΕΚΤ στην περίπτωση της Ελλάδος έχει παραβιάσει κατά κόρο το καταστατικό της…
Έχει αγοράσει η ΕΚΤ σκουπίδια σχεδόν 39 δισεκ. ελληνικά ομόλογα και παρ΄ όλα αυτά προσεχώς η Ελλάδα θα φθάσει στο 5% και επί της ουσίας θα τεθεί εκτός αγορών….
Ναι συμβαίνει και αυτό η Ελλάδα ξανά εκτός αγορών, δεν θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,35% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,76%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank +2,28%, Alpha Bank +1,63% και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +2,62%, ΟΤΕ +1,35%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,66% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,94%..
Λίγο πριν τις 15:00, με τις πιέσεις στις τράπεζες να εντείνονται,  Alpha Bank, Εθνική, Eurobank άνω του -2% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, Motor Oil, Jumbo πέριξ του -2%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,38% και o Γενικός Δείκτης στο -0,78%...
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,19% στις 844 μονάδες έχοντας υψηλό στις 851,13 μονάδες και χαμηλό τις 836,58 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 18,7 εκατ. διακινήθηκανστις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,84 εκατ. ευρώ και όγκου 347 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 312 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 312 χιλ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 137,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,83 εκατ. ευρώ, η Jumbo 89,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 155 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 844 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 869 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών, οι 900 - 910 μονάδες, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  830 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των  800 μονάδων.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 540 μονάδες, με βασική τη στήριξη των 500 μονάδων και ακολουθούν οι  480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 569 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 590 - 600 μονάδες.

Αποκλιμακώση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,20% - Στις 266 μονάδες το spread Ελλάδος – Γερμανίας

Αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα 2/9, στην αγορά ομολόγων, με τις  ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού να παραμένουν, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,24% και το 10ετές ιταλικό 3,94%  με το μεταξύ τους spread στις 30 μ.β.
Για τα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα αναρριχηθεί ίσως και στο 4,5% ή 5% από 4,2% της τρέχουσας περιόδου.
Το spread μεταξύ το 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το 10ετές γερμανικό ομόλογο κινείται στις 266 μονάδες βάσης.
Όπως έχουμε αναφέρει, η διάσπαση του spread των 250 μονάδων βάσης μεταξύ των ελληνικών και γερμανικών ομολόγων η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει τον  νέο μηχανισμό της ΕΚΤ.
Τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη καθώς όπως έχει επισημάνει έγκαιρα το bankingnews, πολλά funds, θα επιδιώξουν να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που θέτει σχεδόν μνημονιακούς όρους για να ενεργοποιηθεί.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια που αυτό σημαίνει επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα….
Έχει αναλυθεί ότι η ΕΚΤ εάν το ελληνικό 10ετές ομόλογο ξεπεράσει το όριο του 4% με 4,20% δυνητικά θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός… αλλά προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να στιγματιστεί.
Όποιος προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό της ΕΚΤ θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…
Επίσης, ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με την ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Εν τω μεταξύ η Ελλάδα και η Ιταλία – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην  Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση .
Στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.
Εν τω μεταξύ, στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων παραμένει η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 3,26% και το 2ετές στο 3,50%. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

Σχεδιάζουν εκ νέου ανοδική κίνηση στην ΔΕΗ, κόντρα στο καθοδικό ρεύμα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στα επίπεδα των 5 ευρώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα upside για την μετοχή της ΔΕΗ προς το 6,3 ευρώ. Γιατί;
1)Αλλαγή του μοντέλου υπολογισμού της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι υποστηρικτικό για τους παραγωγούς όπως η ΔΕΗ λόγω χαμηλότερου κόστους από την είσοδο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων.
2)Λόγω επιδότησης με 150 εκατ της ΔΕΗ από τον προϋπολογισμό για την προετοιμασία ενεργοποίησης των λιγνιτικών μονάδων.
3)Λόγω του ότι η κυβέρνηση επιδοτεί απευθείας τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με ποσά μέχρι σήμερα συνολικά περίπου 2,7 δισεκ ευρώ άρα είναι πολυ πιθανο να οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που αναμένει η αγορά να είναι χαμηλότερες.
4)Γιατί απο τις 6 Σεπτεμβρίου 2022 η ΔΕΗ θα έχει στην διάθεση της το εργαλείο της επαναγοράς ιδίων μετοχών.
5)Στην ΔΕΗ έχουμε εντοπίσει την είσοδο μεγάλης Επιχειρηματικής οικογένειας που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο…
Όλο αυτο το σκηνικό προδιαγραφεί Short squeeze που θα δώσει ανοδική κίνηση στην μετοχή
Το bankingnews όταν ήταν η ΔΕΗ στα 10,50 ευρώ και η ΑΜΚ στα 9 ευρώ την περιγράψαμε ως φουσκάρα και προβλέψαμε ότι θα κατακρημνιστεί στα 4,80 ευρώ.
Η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε έως τα 4,74 ευρώ.
Ακολούθως αναφέραμε ότι θα κάνει ανοδική κίνηση προς τα 6,30 επίπεδα που όντως τελικά έφθασε η μετοχή της ΔΕΗ…
Επίσης μετά τα 6,30 ευρώ είχαμε αναφέρει ότι η μετοχή θα διορθώσει προς τα 5,20 με 5 ευρώ ήδη η μετοχή βρίσκεται στα 5,15 ευρώ…
Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και νέα ανοδική κίνηση έως τα 6,30 ευρώ για την μετοχή της ΔΕΗ πριν διορθώσει εκ νέου ακολουθώντας... την καθοδική πορεία της αγοράς.
Η προσπάθεια διαφοροποίησης της μετοχής της ΔΕΗ από το γενικότερο αρνητικό κλίμα δεν θα στεφθεί με επιτυχία...
Επίσης δεν θα αποκλείαμε η μετοχή της ΔΕΗ σε βάθος χρόνου να δει... χαμηλότερα χαμηλά από τα 4,74 ευρώ... που είναι το χαμηλό 2022.

Αποκλειστικό: Η DBRS ανακάλυψε 615 εκατ ζημιά στην Attica bank – Η Ellington εξετάζει ακόμη και την αποχώρηση

Τελικώς ότι έχει υποστηρίξει το bankingnews για την Attica bank έχουν επιβεβαιωθεί.
Με βάση καλά ενημερωμένη πηγή ο καναδικός οίκος DBRS ανακάλυψε 615 εκατ ζημιά στην Attica bank έναντι πλήθους ρεπορτάζ του bankingnews για ζημία μεταξύ 610 και 635 εκατ ευρώ.
Οι ζημίες προφανώς και προέρχονται από τις 3 τιτλοποιήσεις NPEs και το colpo grosso συγκάλυψης του προβλήματος…
Καλά ενημερωμένη πηγή αναφέρει ότι η αμερικανική εταιρία Ellington εξετάζει ακόμη και την οριστική αποχώρηση από την διαδικασία, ακόμη και την αποεπένδυση από την Attica bank.
Ακόμη αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά ότι υπάρχει και στο τραπέζι η αποχώρηση της Ellington η οποία κατέχει το 9,87% της Attica bank μέσω της Κυπριακής εταιρίας RINOA… είναι ενδεικτικό της αρνητικής προδιάθεσης της αμερικανικής εταιρίας...
Εάν αποχωρήσει η Ellington δεν τινάσσεται στον αέρα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Attica bank;
Θα επιτρέψει ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ για τις τράπεζες να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank 3 ταμεία, ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ χωρίς την παρουσία ιδιώτη επενδυτή;
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να επενδύσει νέα κεφάλαια άπαξ και η επένδυση του είναι αντικειμενικά μη βιώσιμη και μη συμφέρουσα άρα... μήπως αυτό θεωρηθεί κρατική βοήθεια, state aid από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGComp;
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι πολλά...
Η πραγματική καθαρή θέση της Attica bank -300 εκατ, έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια
Το bankingnews επίσης έχει αποκαλύψει ότι η Attica bank δεν έχει 322 εκατ κεφάλαια που εμφανίζει αλλά -300 εκατ ευρώ αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Για να φθάσει στα επίπεδα των 300 εκατ σε κεφάλαια θα πρέπει να υλοποιήσει αύξηση 600 εκατ ωστόσο στην Attica bank έχουν αποφασίσει να υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank 400 εκατ ευρώ.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Attica bank έχει κάνει ένα τραγικό ολίσθημα, ένα μεγάλο και απαράδεκτο λάθος.
Συγκάλυψε τις ζημιές σε εικονικές τιτλοποιήσεις NPEs και παρουσίασε την Attica bank ως εξυγιασμένη τράπεζα ενώ είναι χρεοκοπημένη.
Η ευθύνη Πανταλάκη και της εποπτικής αρχής της ΤτΕ είναι τεράστια…
Είναι αδιανόητα τα όσα διαδραματίστηκαν στην Attica bank και πλέον χρειάζεται το ΤΧΣ να συμμετάσχει…
Όμως το ΤΧΣ επενδύοντας 400 εκατ σε δύο αυξήσεις η επένδυση του μπορεί να τεκμηριωθεί ότι είναι βιώσιμη;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι… δεν είναι βιώσιμη η επένδυση του Ταμείου στην Attica bank, εξέλιξη που έρχεται σε σύγκρουση με τον ελληνικό νόμο που διέπει την λειτουργία του ΤΧΣ αλλά και με τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Τι θα συμβεί;
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 λήγει η περίοδος άσκησης επί των δικαιωμάτων που προέρχονται από το DTC αλλά αυτό θα περιέλθει πλήρως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που από 62,93% θα βρεθεί στο 67% περίπου.
Οι υπόλοιποι μέτοχοι
ΤΜΕΔΕ με 14,7% θα υποχωρήσει οριακά κάτω από το 14%
ΕΦΚΑ με 10,3% θα υποχωρήσει κάτω από 9,5%
RINOA Ellington με 9,87% θα υποχωρήσει κάτω από 9% στο 8,7%.
Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς για να καλυφθεί η αύξηση των 400 εκατ οι μέτοχοι θα επενδύσουν τα εξής κεφάλαια
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 268 εκατ και 148 εκατ στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση 416 εκατ ευρώ…
Το ΤΜΕΔΕ 54 εκατ
Ο ΕΦΚΑ 38 εκατ ευρώ
Η RINOA 37 εκατ ευρώ, ωστόσο εάν αποχωρήσει η Ellington θα καλυφθούν αυτά τα 37 εκατ από το ΤΧΣ.
Με τα 400 εκατ καλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank;
Όχι με τα 400 εκατ δεν καλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica bank αφού η σωρευμένη ζημία από τις τρεις τιτλοποιήσεις NPEs είναι 615 εκατ ευρώ.
Η Attica bank έχει 322 εκατ κεφάλαια και 134 εκατ χρηματιστηριακή αξία δηλαδή P/BV 0,41…
Λαμβάνοντας υπόψη ότι με τα 400 εκατ αύξηση δεν καλύπτονται οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες θα απαιτηθεί και 3η ανακεφαλαιοποίηση ύψους τουλάχιστον 250 εκατ ευρώ.
Άρα 240 εκατ στην πρώτη αύξηση, 400 εκατ στην δεύτερη αύξηση και 250 εκατ στην τρίτη αύξηση κεφαλαίου…
Γιατί μόνο 400 εκατ ευρώ; Η απάντηση είναι προφανής.
Οι μέτοχοι θα καλύψουν 400 εκατ καθώς ήδη είναι οριακή η επένδυση τους…
Τα ρίσκα που λαμβάνουν είναι πολλά και η αποτίμηση με όρους P/BV γίνεται ακραία ετεροβαρής…
Φαίνεται ότι οι μέτοχοι συγκλίνουν στην άποψη ότι δεν θα πρέπει να ενταχθεί το 100% των 3 τιτλοποιήσεων NPEs στον Ηρακλή καθώς εάν περάσουν όλες οι τιτλοποιήσεις... οι ανάγκες σε κεφάλαια αυξάνονται κατακόρυφα στα 600 εκατ αντί για 400 εκατ.

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν σήμερα 2/9 οι ασιατικές αγορές με επίκεντρο την επιθετική νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσεουν τον πληθωρισμό..
 Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,04%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,05%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,74%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,26% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,25%..

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται σήμερα 2/9 στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τις απώλειες των τελευταίων ημερών, με τα κέρδη να διευρύνονται μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και την είδηση ότι η Gazprom θα ανοίξει το Σάββατο 3/9 τον αγωγό Nord Stream 1.
Στο 3,7% αυξήθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2022 από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αμετάβλητο τον δείκτη, ωστόσο συνεχίστηκε με ισχυρό ρυθμό η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν εκτός γεωργικού τομέα ανήλθαν σε 315 χιλ. εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ωστόσο, τα στοιχεία για τις θέσεις του Ιουλίου αναθεωρήθηκαν σε 526 χιλ. από 528 χιλ. ενώ του Ιουνίου σε 293 χιλ. από 398 χιλ. 
Στο επίκεντρο παραμένιει ο υψηλός πληθωρισμός αναμένοντας τυις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 8/9 για τα επιτόκια.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -8,5% στα 222 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +2,7% στο 94,86 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +2,9% στα 89,14 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει ήπια άνοδο +0,56% στις 2459 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2,4%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,1% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,6%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,75%, ο S&P500 στο +0,85%, ο Nasdaq στο +0,75% και το ETF GREC +0,04% ( 23,26 δολ. )..

Αδυναμία σις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές

Με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δε κατάφεραν να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη και επέστρεψαν με απώλειες με εξαίρεση την Πειραιώς, και με μέτριες τις συναλλαγές. 
Η Εθνική έκλεισε στα 3,12 ευρώ, με πτώση -1,89% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,90 ευρώ, με πτώση -1,01%, με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0550 ευρώ, με άνοδο +1,64% και όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,32 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8990 ευρώ, με πτώση -0,49%, με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,27 ευρώ, μες πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1044 ευρώ, με πτώση -5,09%, με όγκο 594 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 128 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 318 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΔΕΗ +6%

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα , με την ΔΕΗ να ξεχωρίζει με κέρδη +6,11%..
Ακολούθησαν ανοδικά Aegean +1,93%, Viohalco +1,6%, Τιτάν +1,03%...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Quest -1,61%, Ελλάκτωρ -1,59%, Sarantis -1,44%....
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,69 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση στα 8,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,50 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,47 ευρώ, με άνοδο +6,11% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,77 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,90% και αποτίμηση 4,76 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,78 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 923 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,83 ευρώ, με πτώση -0,73% και  κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,39 ευρώ, με άνοδο +0,22% κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 13,75 ευρώ, με πτώση -0,36% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,23 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,76 ευρώ, με πτώση -1,15% και κεφαλαιοποίηση 826 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3680 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση 513 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0284 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Ήπιες αγορές στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,20% - Το spread με την Ιταλία στις 36 μ.β.

Ήπιες αγορές καταγράφονται σήμερα 2/9 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,20% και το 10ετές ιταλικό 3,84%  με το μεταξύ τους spread στις 36 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 269 μονάδες βάσης από 266 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 169 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,71% ή 171 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 161 μονάδες βάσης…

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 2/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 2 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 3,84%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 2/9/2022 στο 1,51%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,14% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,59% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,70% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,84% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης