Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επανήλθε η μίζερη πραγματικότητα σε τράπεζες -7% και ΧΑ -2,85% στις 868 μον. - Η διάσπαση των 850 μον. οδηγεί σε 800 μον.

Επανήλθε η μίζερη πραγματικότητα σε τράπεζες -7% και ΧΑ -2,85% στις 868 μον. - Η διάσπαση των 850 μον. οδηγεί σε 800 μον.
Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στη διατήρηση της ανοδικής κίνησης των τιμών των ενεργειακών τιμών με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά..
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ισχυρή πτώση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 868 μονάδες, με τη μίζερη πραγματικότητα να επανέρχεται, με επίδείνωση στα ομόλογα, το ελληνικό 10ετές στο 4,02%, πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -6,51% ενώ απώλειες κατέγραψε το σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ -5,41%, ΟΤΕ -3,34%....στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Fed, Jerome Powell για την πολιτική των επιτοκίων.
Ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα υποχωρήσει στη μάχη για την τιθάσευση του πληθωρισμού δίνοντας το στίγμα ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στην επόμενη συνεδρίαση θα έχουμε νέα αύξηση επιτοκίων 0,75% και νέα συρρίκνωση του ισολογισμού της FED.
Με βάση τις εκτιμήσεις, τα βασικά παρεμβατικά επιτόκια της FED θα φθάσουν στο 4%
Παράλληλα στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια σίγουρα 0,50% και δεν αποκλείεται και αύξηση 0,75%.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και υπάρχει πιθανότητα να διακόψει τις επαναγορές που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν για παλαιότερα κρατικά ομόλογα.
Με βάση τις εκτιμήσεις τα επιτόκια  θα φθάσουν  μεταξύ 2,5% με 3% από αρχικές εκτιμήσεις έως 1,75%...
Η έκρηξη του πληθωρισμού και οι αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για επιθετική σύσφιξη νομισματικής πολιτικής αυξάνουν τις ανησυχίες για παγκόσμια ύφεση ενώ στην εγχώρια αγορά προστίθεται το πολιτικό ρίσκο καθώς ο κ. Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός φθείρεται περισσότερο βίαια από ότι έχει προβλεφθεί με φόντο τις υποκλοπές .
Διεθνώς το βασικό πρόβλημα εστιάζεται στη διατήρηση της ανοδικής κίνησης των τιμών των ενεργειακών τιμών με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά..
Το φυσικό αέριο θα εκτιναχθεί στα 5.000 ευρώ από αρχική εκτίμηση 3.500 ευρώ.
Η Ρωσία παίζει όλη την αδύναμη Ευρώπη και ήδη στην Γερμανία ανησυχούν για κοινωνικές αναταραχές.
Οι εξελίξεις οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 850 μονάδες, ενώ η διάσπασή τους οδηγεί στις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 με 750 μονάδες.
Ωστόσο δηλώνουμε ότι με βάση τα αποτελέσματα των τραπεζών και εταιριών οι 850 μονάδες αντιστοιχούν στο fair value στην δίκαιη τιμή του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην  Πειραιώς -6,51% από -9,29% χαμηλό ημέρας  και ακολούθησαν Εθνική -5,68%, Alpha Bank -3,73% και Eurobank -2,34% από -5,60% ενδοσυνεδριακά.
Στα μη τραπεζικά blue chips, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco -5,87%,  ΑΔΜΗΕ -5,74% λόγω και της αποκοπής προμερίσματος ( 0,06475 ευρώ) και ΔΕΗ -5,41% συμπληρώνοντας οκτώ συνεχόμενες συνδριάσεις με απώλειες -13,61%.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 31/8 το απόγευμα στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI , όπου αναμένεται αύξηση των συναλλαγών παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στους ελληνικούς τίλους.

Με ήπιες απώλειες έκλεισε ο ΟΠΑΠ -1,23%, με επίκεντρο τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν, με κέρδη στο α' 6μηνο του 2022 στα 167,2 εκατ. ευρώ, αύξηση 112% με προτεινόμενο προμέρισμα χρήσης 2022, €0,30 (3x υψηλότερο σε σχέση με το προμέρισμα 2021)  και με δικαίωμα επανεπένδυσης σε μετοχές.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται επιδείνωση, με το 10ετές ελληνικό στο 4,02% -  4,06% υψηλό ημέρας - και το Ιταλικό στο 3,79%, με το μεταξύ τους spread στις 23 μονάδες βάσης .
Για τα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα αναρριχηθεί ίσως και στο 4,5% ή 5% από 4% της τρέχουσας περιόδου.
Όσο όμως το spread δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο ελληνικό παραμένει στις 250 μονάδες δεν θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού.
Σημειώνεται ότι ο έαν ο  νέος μηχανισμός στήριξης της ΕΚΤ… που εμπεριέχει μνημονιακούς όρους… ενεργοποιηθεί για τα ελληνικά ομόλογα θα είναι και πολιτική ήττα για την ελληνική κυβέρνηση, αφού θα αποδείξει… ότι η ελληνική οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη…

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,70% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,74%.
Λίγο μετά τις 15:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς -9,29%, Εθνική -6,35% και  τις υπόλοιπες πάνω από -5%...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ πλησίον του -6%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -6,05% και ο Γενικός Δείκτης στο -3,28%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με ισχυρή πτώση -2,85% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 887,87 μονάδες και χαμηλό τις 864,41 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
 Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 30,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 854 χιλ. ευρώ και όγκου 665 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 633 χιλ. τεμάχια αξίας 591 χιλ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 235 χιλ. ευρώ, ο Καρέλιας διακίνησε 100 τεμάχια αξίας 27 χιλ. ευρώ και ο Δρομέας 1,84 χιλ. τεμάχια αξάις 622 ευρώ.
 
Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 780 και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 - 910 μονάδες και ακολουθούν οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 562 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 - 610 μονάδες και ακολουθούν οι 620 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,02% - Προς ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 29/8, στην αγορά ομολόγων, στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Fed, Jerome Powell, στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή 26/8, προειδοποιώντας ότι αναμένει από την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια ακόμα και αν προκαλούσε «πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Μεταφέρουμε σκόπιμα την πολιτική μας σε ένα επίπεδο που θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%»
Κοιτάζοντας το μέλλον, ο ηγέτης της κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών πιθανότατα θα απαιτήσει τη διατήρηση μιας περιοριστικής πολιτικής για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η ιστορία τιμωρεί την πρόωρη χαλάρωση της πολιτικής».
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,02% και το 10ετές ιταλικό στο 3,79% με το μεταξύ τους spread στις 23 μονάδες βάσης.
Για τα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα αναρριχηθεί ίσως και στο 4,5% ή 5% από 4% της τρέχουσας περιόδου.
Όσο όμως το spread δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο ελληνικό παραμένει στις 250 μονάδες δεν θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού.
Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πρώτα στην ομάδα υψηλού κινδύνου και ακολουθεί από κοντά η Ιταλία..
Το ζήτημα είναι εάν θα ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ ειδικά για τα ελληνικά ομόλογα αφού ο μηχανισμός αυτός συνδέεται με 4 μνημονιακούς όρους…
Θα είναι αποτυχία, για την χώρα που θα ενεργοποιηθεί αυτός ο Μηχανισμός και η Ελλάδα και η Ιταλία είναι πρώτες στην λίστα…
Βέβαια, η ΕΚΤ γνωρίζει ότι ο μηχανισμός αυτός δημιουργήθηκε για να αποτρέψει την εκτροπή στα ομόλογα μιας χώρας… και όχι για να ενεργοποιηθεί…
Αντιλαμβάνεται η ΕΚΤ ότι ο μηχανισμός αυτός θα πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση της Ελλάδος και της Ιταλίας εάν… ενεργοποιήσει τον μηχανισμό αυτό για τα ομόλογα.
Η πραγματικότητα είναι ότι για να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός θα σημαίνει ότι η χώρα κινδύνευε να τεθεί εκτός αγορών.
Όταν τα κρατικά ομόλογα μιας χώρας όπως η Ελλάδα με 394 δισεκ. χρέος εκ των οποίων μόνο τα 83 δισεκ. είναι του ιδιωτικού τομέα και πέφτει θύμα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων… τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στην οικονομία…
Εν τω μεταξύ,  στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων παραμένει η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης, με το 10ετές αμερικανικό ομόλογο να βρίσκεται στο 3,09% και το 2ετές στο 3,42%. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.

RINOA και ΤΜΕΔΕ να καλύψουν τα 280 εκατ από τα 400 εκατ της ΑΜΚ της Attica bank και να πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας

Η Attica bank θα χρειαστεί σημαντικά νέα κεφάλαια για να καλύψει την μαύρη τρύπα των 650 εκατ ευρώ.
Ο SSM πληροφορήθηκε για τα όσα απίστευτα έχουν συμβεί με τις τιτλοποιήσεις NPEs… ένα σκάνδαλο εις βάρος της διαφάνειας.
Κατανοεί ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση στην Attica bank θα ισοδυναμεί με μια ακόμη αποτυχημένη επένδυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… που θα καταλήξει σε ζημία.
Σε αυτή την νέα ανακεφαλαιοποίηση εάν κληθεί το ΤΧΣ να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της νέας ανακεφαλαιοποίησης των 400 εκατ που είναι δεδομένο ότι δεν καλύπτει πλήρως τις πραγματικές ζημίες της Attica bank… δεν εγείρεται θέμα κρατικής βοήθειας state aid ενεργοποιώντας αυτομάτως τον έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, την DGcomp;
Υπενθυμίζεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Attica bank είναι
Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 62,93%
ΤΜΕΔΕ 14,7%
ΕΦΚΑ 10,3%
RINOA 9,87%
RINOA και ΤΣΜΕΔΕ να καλύψουν τα 280 εκατ από τα 400 εκατ της ΑΜΚ της Attica bank και να πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας
Εάν η RINOA μια κυπριακή εταιρεία της Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ πιστεύουν στην Attica bank έχουν μια επιλογή.
Όχι να περιμένουν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να καταθέσουν τα 280 εκατ από τα 400 εκατ της αύξησης κεφαλαίου και να επισημοποιήσουν ότι από αυτή την φάση της ανακεφαλαιοποίησης θέλουν εξυγίανση της Attica bank και να πάρουν τον έλεγχο της τράπεζας αφού θα κατέχουν πάνω από 51% με 52% από 25% σήμερα.
Η Attica bank κατέχει σήμερα 322 εκατ κεφάλαια και 400 εκατ της νέας αύξησης 722 εκατ.
Το 51% των 722 εκατ ευρώ είναι 361 εκατ. ωστόσο RINOA και ΤΜΕΔΕ είχαν συμμετάσχει και στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Οτιδήποτε άλλο είναι ευχολόγια και προφάσεις.
Εάν το Ellington συνεχίσει τα παιχνίδια τακτικής για να φορτώσει την ζημία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρόκειται για μια ανήθικη επιχειρηματική πράξη.
Το bankingnews διαφωνεί απόλυτα με την άποψη ότι μπορεί ο έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει τις αποτυχίες του ιδιωτικού τομέα.
Θα αναδείξουμε το θέμα και θα το παρακολουθούμε στενά.

Τριγμοί στις ασιατικές αγορές

Με ισχυρές πιέσεις έκλεισαν σήμερα 29/8  τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, ακολουθώντας τις απώλειες στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, μετά τα επιθετικά σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell που έδειξαν ότι η Federal Reserve δεν έχει πρόθεση να επιβραδύνει τον ρυθμό της αύξησης των επιτοκίων.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,66%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,73%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -2,18%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,95%, ενώ ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα με οριακά κέρδη +0,14%..

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 29/8 στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο απόηχο της ομιλίας του προέδρου της Fed, Jerome Powell για την πολιτική των επιτοκίων, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν θα υποχωρήσει στη μάχη για την τιθάσευση του πληθωρισμού δίνοντας το στίγμα ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στην επόμενη συνεδρίαση θα έχουμε νέα αύξηση επιτοκίων 0,75% και νέα συρρίκνωση του ισολογισμού της FED.
«Βουτιά» 16% στα 285 ευρώ για το ολλανδικό TTF μετά το ράλι πανικού καθώς βοήθησαν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας, Robert Habeck, ότι η πλήρωση των δεξαμενών αποθήκευσης φυσικού αερίου προχωρά ταχύτερα από τον σχεδιασμό.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +2% στα 100,98 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +2,35%  στα 95,27 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +0,78% στις 2286 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,50% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,1%.
Κλειστό λόγω αργίας παραμένει το χρηματιστήριο στο Λονδίνο.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο -0,80%, ο S&P500 στο -0,55%, ο  Nasdaq στο -0,40% και αμετάβλητο το ETF GREC ( 24,05 δολ. ).

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς -7%

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με την Πειραιώς να κλείνει με τη μεγαλύτερη πτώση -6,51% από απώλειες πάνω από -9% ενώ οι συναλαλγές κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2070 ευρώ, με πτώση -5,68% με όγκο 1,68 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,93 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,95 ευρώ, με πτώση -3,73%, με όγκο 12,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,0420 ευρώ, με πτώση -6,51% και όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,3 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9452 ευρώ, με πτώση -2,34%, με όγκο 6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,26 ευρώ, με πτώση -1,95% και κεφαλαιοποίηση 562 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,10 ευρώ, με άνοδο +0,20%, με όγκο 165 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,85% και κεφαλαιοποίηση 316 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ,  ΑΔΜΗΕ, Aegean..
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,92 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση στα 8,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,48 ευρώ, με πτώση -3,34% και αποτίμηση 7,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,33 ευρώ, με πτώση -5,41% και αποτίμηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8060 ευρώ, με πτώση -5,74% και κεφαλαιοποίηση 419 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,67 ευρώ, με πτώση -1,23% και αποτίμηση 4,93 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,08 ευρώ, με πτώση -2,42% και κεφαλαιοποίηση 946 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,99 ευρώ, με πτώση -0,14% και  κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με πτώση -0,32% κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -3,72% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,74 ευρώ, με πτώση -3,55% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,84 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 835 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3780 ευρώ, με πτώση -2,82% και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0276 ευρώ, με πτώση -4,83% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,02% - Το spread με την Ιταλία στις 23 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 29/8, στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,02% και το 10ετές ιταλικό 3,79%  με το μεταξύ τους spread στις 23 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 254 μονάδες βάσης από 253 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 170 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,70% ή 170 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης…

Ισχυρές πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφονται σήμερα 29/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 29 Αυγούστου  του 2022 στο 3,79%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/8/2022 στο 1,48%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,57% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,68% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,79% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,06%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης