Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πουλήστε, οι εξελίξεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη, οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 780-750 μον. αν και οι 850 μον. είναι δίκαιη τιμή

Πουλήστε, οι εξελίξεις σε ΗΠΑ, Ευρώπη, οδηγούν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 780-750 μον. αν και οι 850 μον. είναι δίκαιη τιμή
Η Lagarde της Madame Figaro, το παιχνίδι του Medvedev και το πολιτικό σοκ στις 25 Σεπτεμβρίου 2022

Ποια είναι η ποιο ορθή επενδυτική στρατηγική για το επόμενο διάστημα ως προς τις μετοχές;
Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά.
Οι κεντρικές τράπεζες απέτυχαν…είναι ένας θίασος που πολιτικοποιήθηκε για να παίξει το παιχνίδι των κυβερνήσεων και τώρα τα γεγονότα αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των κυβερνήσεων.
Ο επικεφαλής της FED Powell παρακαλούσε τον υπερήλικα Biden τον αμερικανό πρόεδρο, ναι αυτό τον τραγικό πρόεδρο, να παραμείνει στην θέση του…
Τι μας είπε ο Powell της FED;
Επενδυτές δεν μας ενδιαφέρει η Wall μας ενδιαφέρει ο πληθωρισμός και αυτό σημαίνει ότι στις 21 Σεπτεμβρίου 2022 στην επόμενη συνεδρίαση θα έχουμε νέα αύξηση επιτοκίων 0,75% και νέα συρρίκνωση του ισολογισμού της FED.

Έκρηξη στον πληθωρισμό των τροφίμων

Τον Ιούλιο 2022, ο πληθωρισμός των τροφίμων έφτασε στο 10,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1979 στις ΗΠΑ. Σε γενικές γραμμές, όλα τα είδη τροφίμων και ποτών που περιλαμβάνονται στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Bureau of Labor Statistics (BLS) αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, όπως ψωμί, κρέας και καφέ.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Lending Tree, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ ξοδεύουν 28% περισσότερα για φαγητό από ότι πριν από ένα χρόνο.
Το μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ ξοδεύει κατά μέσο όρο 407 δολάρια την εβδομάδα για φαγητό τον Ιούλιο, από 318 δολάρια τον Μάιο του 2021.
Επιπλέον, το ποσοστό των Αμερικανών που ανέφεραν τροφική ανεπάρκεια —όχι αρκετή για να φάνε— και βασίζονται σε πιστωτικές κάρτες για να πληρώσουν για τα παντοπωλεία έχει διογκωθεί.
Παρά την πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και της βενζίνης, ο ενεργειακός δείκτης παραμένει υψηλότερα κατά 32,9% σε ετήσια βάση.
Το μαζούτ έχει σημειώσει άνοδο 75,6%, η βενζίνη έχει αυξηθεί 44% και το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί κατά 15,2%.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos δείχνει ότι μόνο το 37% των Αμερικανών εγκρίνει τον χειρισμό της οικονομίας από τον Biden, ενώ το 70% πιστεύει ότι η οικονομία υπό τον Biden είχε επιδεινωθεί.

Εκτίμηση BofA: Ο δείκτης S&P 500 θα πρέπει να υποχωρήσει στις 2.500 μονάδες για να πέσει… επιθετικά ο πληθωρισμός

Για να υποχωρήσει ο πληθωρισμός θα πρέπει η FED να λάβει πολύ επιθετικά μέτρα.
Να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων και να συνεχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό.
Με βάση τον κανόνα 20… υπάρχουν σημαντικά περιθώρια πτώσης στην Wall.
O κανόνας 20 είναι το άθροισμα του P/E της Wall + τον πληθωρισμό.
Ότι είναι πάνω από 20 θεωρείται υπερτιμημένο, ότι είναι κάτω από 20 θεωρείται υποτιμημένο.
Εάν το P/E διαμορφώνεται στο 17 και ο πληθωρισμός στο 8% σημαίνει 25 δηλαδή 5 μονάδες πάνω από τον κανόνα 20.
Για να μπορέσει ο πληθωρισμός να φθάσει στο στόχο του 2% γρήγορα θα πρέπει o S&P 500 να υποχωρήσει στις 2.500 μονάδες ή πτώση 38% από τις 4.057 μονάδες.
Κατά βάση οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.000 με 3.300 μονάδες.

Η Lagarde της Madame Figaro, το παιχνίδι του Medvedev και το πολιτικό σοκ στις 25 Σεπτεμβρίου 2022

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια σίγουρα 0,50% και δεν αποκλείεται και αύξηση 0,75%.
Ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και υπάρχει πιθανότητα να διακόψει τις επαναγορές που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν για παλαιότερα κρατικά ομόλογα.
Όμως όταν έχεις την Lagarde την επικεφαλής της ΕΚΤ να δίνει συνεντεύξεις στην Madame Figaro και να υποστηρίζει ότι για τον πληθωρισμό… ευθύνεται η κλιματική αλλαγή… και δεν λέει κουβέντα για την αποτυχημένη ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή τις πράξεις και επιλογές των κεντρικών τραπεζών… τότε καθίσταται κατανοητό ότι όλες αυτές οι μαριονέτες δεν μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.
Ήδη ο Medvedev στενός συνεργάτης του ρώσου Προέδρου Putin και πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας ανέφερε ότι το φυσικό αέριο θα εκτιναχθεί στα 5.000 ευρώ από αρχική εκτίμηση 3.500 ευρώ.
Η Ρωσία παίζει όλη την αδύναμη Ευρώπη και ήδη στην Γερμανία ανησυχούν για κοινωνικές αναταραχές.
Ήδη στην Πολωνία δημιουργούν ουρές δεκάδων χιλιομέτρων για να προμηθευτούν καύσιμα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 διεξάγονται εκλογές στην Ιταλία και η εθνικιστική δεξιά θα κερδίσει με την Meloni να εκλέγεται πρωθυπουργός και τρία κόμματα να αποτελούν την νέα κυβέρνηση.
Η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας θα αμφισβητήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, θα αμφισβητήσει τα ακραία λάθη των Βρυξελλών όπου ανεύθυνοι και ανεγκέφαλοι διορισμένοι γραφειοκράτες δεν έχουν κατανοήσει τι συμβαίνει, ενδιαφέροντες μόνο να μην χάσουν τις θέσεις τους…
Το πολιτικό σοκ και συστημικό σοκ θα είναι ιστορικών διαστάσεων…

Η Ελλάδα των υποκλοπών… ο Μητσοτάκης φθείρεται πιο βίαια από ότι έχει εκτιμηθεί…

Στην Ελλάδα ο Μητσοτάκης ο έλληνας πρωθυπουργός φθείρεται περισσότερο βίαια από ότι έχει προβλεφθεί.
Η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί και άλλο ειδικά μάλιστα εάν… υποθετικά μιλώντας αποκαλυφθεί ότι κάποιος παράγοντας του Μαξίμου ήταν ο Ταμίας… δηλαδή ο άνθρωπος που συγκέντρωνε κεφάλαια από μίζες, από εταιρίες ή από επιχειρηματίες.
Εάν όλα αυτά βγουν στην φόρα, πάντα υποθετικά μιλώντας… είναι βέβαιο ότι θα πλήξουν και τον πρωθυπουργό.
Ήδη στην ΝΔ αναφέρουν ότι θα πρέπει… να εξεταστεί το σενάριο σε μια πολύ τραβηγμένη περίπτωση… να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης.
Ο Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει την ΔΕΘ για παροχολογία με στόχο να μετριάσει το κόστος των υποκλοπών και ιστορικών λαθών που έκανε όπως να ταχθεί κατά της Ρωσίας για να υπερασπιστεί ένα διεφθαρμένο κράτος την Ουκρανία.
Η Ελλάδα δεν έπρεπε να στείλει όπλα διαιωνίζοντας τον πόλεμο.
Ταυτόχρονα θα χρησιμοποιήσει την καλή χρονιά του τουρισμού με έσοδα 18-19 δισεκ. και το ΑΕΠ που θα εκπλήξει… για να μιλήσει για την ελληνική οικονομία που αντέχει…
Όμως εάν από φθινόπωρο επαναφέρουν μέτρα για την πανδημία θα είναι ειδικά ο Μητσοτάκης πολιτικός τυχοδιώκτης…

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα βρεθεί στις 780 με 750 μονάδες δηλαδή πτώση -12% από τα τρέχοντα επίπεδα στις 893 μονάδες.
Ωστόσο δηλώνουμε ότι με βάση τα αποτελέσματα των τραπεζών και εταιριών οι 850 μονάδες αντιστοιχούν στο fair value στην δίκαιη τιμή του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Για τα ομόλογα το ελληνικό 10ετές θα αναρριχηθεί ίσως και στο 4,5% ή 5% από 4% της τρέχουσας περιόδου.
Όσο όμως το spread δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού 10ετούς ομολόγου με το αντίστοιχο ελληνικό παραμένει στις 250 μονάδες δεν θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης