Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χρηματιστήριο: Για ποιούς λόγους οι αποτιμήσεις υπολείπονται των τιμών στις δημόσιες προτάσεις;

Χρηματιστήριο: Για ποιούς λόγους οι αποτιμήσεις υπολείπονται των τιμών στις δημόσιες προτάσεις;

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, όμως, είναι γιατί αυτές οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν προσέλκυσαν, μέχρι τώρα, τους επενδυτές σε τέτοιο βαθμό ώστε να βρίσκονται μεταξύ των μετοχών με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα

Σχετικά Άρθρα

Η έμμεση απόκτηση των δικαιωμάτων ψήφου στην REDS (55,46% ) από την Ελλάκτωρ ενεργοποίησε την Δημόσια Πρόταση του Ολλανδικού Reggeborgh όπως ορίζει ο νόμος, ωστόσο τα στοιχεία των αποτιμήσεων – όπως και στην πρόσφατη Δημόσια πρόταση της Ideal για την Byte - υποδεικνύουν ότι, οι χρηματιστηριακές τιμές αρκετών εισηγμένων εταιρειών υπολείπονται των αγοραίων αξιών.
Αυτό συμπεραίνει άλλωστε και ο σύμβουλος αποτίμησης της Reds, η Eurocorp ΑΧΕΠΕΥ όταν αναφέρει ότι “Η πραγματική αγοραία τιμή μιας εταιρίας είναι πιθανό να διαφέρει από την εκτιμώμενη αγοραία αποτίμησή της.”

Υψηλότερες τιμές στις Δημόσιες προτάσεις από τις αποτιμήσεις: REDS και BYTE

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της REDS, η τιμή της Δημόσιας Πρότασης ( 2,48 ευρώ ανά μετοχή)
α) υπερβαίνει κατά 22,8% τη μέση χρηματιστηριακή αξία κατά την διάρκεια των έξι μηνών που προηγούνται της πρότασης, ήτοι υπερβαίνει το ποσό των 2,02 ευρώ.
β ) υπερβαίνει κατά 27,2% την τιμή (1,95 ευρώ), όπως αυτή εκτιμάται σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της Eurocorp ( 18 Αυγούστου ).
Η τελευταία κατέληξε σε μια αποτίμηση 111,9 εκατ. ευρώ για την REDS χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές μεθόδους: τους Συγκρίσιμους χρηματιστηριακούς δείκτες που απέφεραν 94,9 εκατ. ευρώ, τις πρόσφατες συναλλαγές με 98,5 εκατ. ευρώ και το Σύνολο των επιμέρους δραστηριοτήτων με 127 εκατ. ευρώ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, η REDS το 2021 με έσοδα 7,4 εκατ. ευρώ (μισθώσεις) εμφάνισε κέρδη μετά φόρων 1 εκατ. ευρώ από 110 χιλ ευρώ το 2020.
Το σύνολο, όμως, των λειτουργικών εισροών το 2021 (η πιο αποδεκτή παράμετρος η οποία χρησιμοποιείται στις διεθνείς αποτιμήσεις ) ανήλθε σε 5,3 εκατ. ευρώ από 2,1 εκατ. ευρώ το 2020.
Στην περίπτωση της Δημόσιας πρότασης της ΒΥΤΕ από την Ideal – αν και υπάρχει συνδυασμός μετρητών και μετοχών – το τίμημα της Δημόσιας πρότασης ( 3,495 ευρώ ) κατά την αιτιολογημένη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της BYTE, υπερβαίνει κατά 9,10% το δίκαιο και εύλογο τίμημα, και κατά 9,12% την τιμή κλεισίματος κατά την ημερομηνία που προηγείτο της Δημόσιας Πρότασης, δηλαδή 3,20 ευρώ. Επιπλέον, σε πρόσφατες εξαγορές εισηγμένων εταιρειών η τιμή που δόθηκε από τους αγοραστές ξεπέρασε την χρηματιστηριακή τιμή κατά 33% .
Από τα δυο αυτά παραδείγματα εισηγμένων εταιρειών – οι μετοχές των οποίων δεν εμφάνιζαν και την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα – αλλά και τις εξαγορές συμπεραίνουμε επίσης ότι, οι χρηματιστηριακές αποτιμήσεις ήταν χαμηλότερες από αυτές που προκύπτουν με τις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους.
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα, όμως, είναι γιατί αυτές οι χαμηλές αποτιμήσεις δεν προσέλκυσαν, μέχρι τώρα, τους επενδυτές σε τέτοιο βαθμό ώστε να βρίσκονται μεταξύ των μετοχών με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα.
Πριν από μια νέα προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών από το εξωτερικό και την Ελλάδα, η νέα διοίκηση του χρηματιστηρίου, αλλά και οι εποπτικές αρχές θα έπρεπε να έχουν θέσεις για αυτή την εικόνα της αγοράς.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης