Χρηματιστήριο

Πόσο ελκυστικές έχει κάνει τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο το πρόσφατο re-rating των τιμών

Πόσο ελκυστικές έχει κάνει τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο το πρόσφατο re-rating των τιμών
Περισσότερες από 60 εισηγμένες διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με ελκυστικό p/e.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας, της πορείας του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, έχουν οδηγήσει σε ένα re-rating τις αποτιμήσεις των μετοχών, διαμορφώνοντας ακόμα πιο ελκυστικούς δείκτες.
Μπορεί τα αποτελέσματα του 2021 να ήταν εξαιρετικά για πολλές εισηγμένες, αλλά να διατυπώνονται αμφιβολίες για το αν μπορούν να επαναληφθούν, ωστόσο περισσότερες από 60 εισηγμένες διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή με ελκυστικό p/e, ενώ πολλές από αυτές έχουν σημειώσει πως τα αποτελέσματα εξαμήνου αναμένονται βελτιωμένα.
Για παράδειγμα η Motor Oil έχει δημοσιεύσει καθαρά κέρδη 201 εκατ. ευρώ που δίνουν P/Ε 8,6 φορές για το 2021, ενώ στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται ρεκόρ κερδοφορίας, λόγω των περιθωρίων διύλισης και της ανάκαμψης της ζήτησης.

Αντιστοίχως τα ΕΛΠΕ έχουν P/E 5,4 φορές και αναμένεται να εμφανίσουν ανάλογη τάση με αυτή της Motor Oil.
Όμως και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα και μάλλον θα συνεχίσουν να έχουν, έστω και αν η ζήτηση λόγω της υψηλής τιμής το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει. Θεωρείται πάντως πως η ανάκαμψη του τουρισμού θα καλύψει την απώλεια.
Η πτώση της τιμής της Revoil στο Χ.Α. έχει δημιουργήσει πολλαπλασιαστή κερδών 5,55 φορές για το 2021.
Της Ελινόιλ είναι κάτω από 10 φορές.
Ένα ερώτημα για την πορεία των κερδών είναι για τον κλάδο των μετάλλων, όπου αναφέρεται υποχώρηση της ζήτησης.
Ο κλάδος είχε εξαιρετική πορεία το 2021 και δεν αποκλείεται το πρώτο εξάμηνο να διατηρηθεί η καλή εικόνα, με ερώτημα το δεύτερο. Η Έλαστρον έχει p/e 2,7 φορές, η Κορδέλλου 2,23 φορές, η ΣΙΔΜΑ κάτω από 1 φορά, η Βιοχάλκο 4,6 φορές και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στις 4,6 φορές.
Εξαιρετικά φθηνή και λόγω του ισχυρού ταμείου ήταν και παραμένει η Καρέλιας με p/e 8,6 φορές.
Με P/E 8,5 φορές είναι η Autohellas, 8,4 φορές η AS Company, η οποία διαθέτει και υψηλή ρευστότητα, η Flexopack είναι στις 7,1 φορές, η Βογιατζόγλου στις 6 φορές, η Moda Bagno στις 5,8 φορές, η Έλτον στις 5,5 φορές, η Interlife στις 5,4 φορές και η Medicon που μάλιστα ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων στο εξάμηνο είναι στις 4,2 φορές.
Εξαιρετικά χαμηλό p/e είχε η Πλαστικά Θράκης με τα κέρδη του 2021 και με την εκτίμηση που έχει δώσει η διοίκηση έχει πάλι ελκυστική αποτίμηση καθώς η τιμή της μετοχής έχει πέσει αισθητά.
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, φθηνές είναι επίσης Jumbo, Quest και Μυτιληναίος, ενώ η πτώση του ΟΛΠ δίνει πλέον χαμηλό p/e.
Με χαμηλό p/e είναι και η Τιτάν, η οποία ωστόσο επηρεάζεται από την ενεργειακή κρίση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης