Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες εισηγμένες εταιρίες ξέφυγαν από την επιτήρηση και ποιες ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα;

Ποιες εισηγμένες εταιρίες ξέφυγαν από την επιτήρηση και ποιες ετοιμάζονται να καταθέσουν αίτημα;
Μετά από πολλά χρόνια η είσοδος στην επιτήρηση δεν οδηγεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Οι εταιρείες που κατάφεραν να βελτιώσουν ισολογισμό και να βγουν.
Η κατηγορία της επιτήρησης για πολλά χρόνια είχε συνδέσει το όνομά της ως ο προθάλαμος της εξόδου από το Χρηματιστήριο.
Πολλές εισηγμένες λίγο καιρό μετά την είσοδο στην επιτήρηση και αφού γίνονταν εμφανή πλέον τα προβλήματα στον ισολογισμό δεν κατάφερναν να βελτιώσουν τη θέση τους με αποτέλεσμα σταδιακά πολλές να βρεθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, παρατηρείται μία αντιστροφή της εικόνας με αρκετές εισηγμένες να βγαίνουν από την επιτήρηση και να εισέρχονται ξανά σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης, αφού έλυσαν τα όποια οικονομικά προβλήματα είχαν.
Κάποιες βέβαια εξαγοράστηκαν και έφυγαν από το Χρηματιστήριο, αποζημιώνοντας πάντως τους μετόχους.
Η Forthnet είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οποία εξαγοράστηκε ενώ είχε πολύ μεγάλη αρνητική καθαρή θέση.
Η Νίκας ήταν μία ακόμα εταιρεία που εξαγοράστηκε, αλλά προηγουμένως και μέσω αύξησης κεφαλαίου είχε καταφέρει να βγει από την επιτήρηση.
Μέσω εξαγοράς και αλλαγής ονόματος είχε βγει από την επιτήρηση η Pasal, η οποία έχει γίνει Premia Properties.
Οι Ευρωσύμβουλοι βγήκαν από την επιτήρηση αφού γύρισαν τα ίδια κεφάλαια σε θετικά και με τον ίδιο τρόπο βγήκε από την επιτήρηση η ΣΙΔΜΑ, αφού ρύθμισε τα δάνειά της και μάλιστα το 2021 εμφάνισε και εξαιρετικά αποτελέσματα.
Η Δομική Κρήτης επίσης έχει βγει από την επιτήρηση και διαπραγματεύεται κανονικά, έχοντας και βελτιωμένα μεγέθη.
Πριν από 2 χρόνια στην επιτήρηση ήταν 22 εταιρείες και σήμερα είναι 17 εταιρείες.
Μάλιστα, για άλλες δύο αναμένεται να υπάρξει μελλοντικά έξοδος από την επιτήρηση και επιστροφή στην κανονική διαπραγμάτευση.
Η Intralot έχει δηλώσει ότι μετά την αύξηση κεφαλαίου και την επαναγορά του ποσοστού της αμερικανικής θυγατρικής θα αιτηθεί την έξοδο από την επιτήρηση, αφού τα ίδια κεφάλαια θα είναι θετικά.
Η Lavipharm επίσης έχει ανακοινώσει μία μεγάλη για τα δεδομένα της αύξηση κεφαλαίου και ακόμα και αν δεν καλυφθεί στο σύνολό της θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για έξοδο από την επιτήρηση αφού και τα δικά της ίδια κεφάλαια θα είναι θετικά.
Μελλοντικά ίσως θα μπορούσε και η Οίκος Σπύρου να θέσει υποψηφιότητα για έξοδο καθώς έχει ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.
Αν τη μέρα που θα μετατραπεί θα αλλάξει πρόσημο στα ίδια κεφάλαια θα μπορούσε να βγει.
Η Μπήτρος επίσης περιμένει την υπογραφή από τις τράπεζες της αναδιάρθρωσης των δανείων, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο κούρεμα δανείων.
Αν το κούρεμα γυρίσει σε θετικά τα ίδια κεφάλαια θα μπορούσε να επιστρέψει σε κανονική διαπραγμάτευση.
Μάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το κούρεμα οι βασικοί μέτοχοι θα συγχωνεύσουν κάποιες δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες και θα δώσουν καλύτερο αντικείμενο εργασιών στην εισηγμένη.
Τέλος, η ΚΡΕΚΑ έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση στις 7 Σεπτεμβρίου και μεταξύ των θεμάτων είναι και η υιοθέτηση μέτρων εξυγίανσης της εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης