Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έρχονται οι ανακοινώσεις 6μήνου 2022 - Μπορούν να σπάσουν την επενδυτική αδιαφορία στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Έρχονται οι ανακοινώσεις 6μήνου 2022 - Μπορούν να σπάσουν την επενδυτική αδιαφορία στο ελληνικό χρηματιστήριο;
Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα εξαμήνου των τραπεζών και οι τηλεδιασκέψεις των διοικήσεων.

Μία καλή ευκαιρία έχει από την επόμενη εβδομάδα και έως το τέλος του μήνα η ελληνική αγορά να βελτιώσει αποτιμήσεις μέσω της ανάκαμψης του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες στο εξωτερικό.
Το τελευταίο διάστημα οι τζίροι έχουν περιοριστεί αισθητά και οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, αλλά και της ενεργειακής κρίσης.


Παράλληλα και όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, από το εσωτερικό απουσιάζουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση.
Μία βελτίωση στο μίγμα ειδήσεων θα έχουμε από την επόμενη εβδομάδα, όπου ξεκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων εξαμήνου, από εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η ΕΧΑΕ, στις 28 Ιουλίου δημοσιεύουν η Τιτάν, η Μυτιληναίος και από τις μικρότερες εταιρείες η Alpha Trust Ανδρομέδα.
Υπενθυμίζεται πως η Μυτιληναίος έχει δώσει εκτίμηση για κέρδη πάνω από 260 εκατ. ευρώ το 2022.
Στις 29 Ιουλίου, δημοσιεύει η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και από τις μικρότερες εταιρείες η Μοτοδυναμική και στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank.
Στις 3 Αυγούστου δημοσιεύει η Πειραιώς και στις 4 Αυγούστου ο ΟΤΕ.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα δώσουν μία εικόνα για το αν οι εκτιμήσεις των αναλυτών στο σύνολο της χρήσης βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Η Goldman Sachs πρόσφατα μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις ελληνικές τράπεζες και τώρα περιμένει για το 2022 κέρδη ανά μετοχή 0,15 ευρώ για την Alpha Bank, 0,54 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 0,21% για την Τράπεζα Πειραιώς και 0,15 ευρώ για τη Eurobank.
Σημειώνεται πως για το 2022 οι μειώσεις είναι μικρές, αλλά μεγαλύτερες για τις δύο επόμενες χρήσεις.
Παράλληλα, οι τηλεδιασκέψεις των διοικήσεων των εταιρειών αναμένεται να δείξουν τις τάσεις που επικρατούν μετά το εξάμηνο, αλλά και τις εκτιμήσεις για τη συνέχεια.
Οι τράπεζες θα βρεθούν στο επίκεντρο, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νεότερα από την εξυπηρέτηση των δανείων και αν παρατηρείται αύξηση των καθυστερούμενων δανείων.
Από την άλλη, εταιρείες με σημαντική κατανάλωση ενέργειας, όπως η Τιτάν, και με εξάρτηση και από τα υψηλά κόστη στις μεταφορές, θα κληθούν να αναλύσουν τις προοπτικές στο περιβάλλον που διαμορφώνεται τώρα και κατά πόσο μπορούν να επηρεαστούν από μία διακοπή της ροής του φυσικού αερίου.
Σημειώνεται πάντως πως θα χρειαστεί να τελειώσει ο Σεπτέμβριος, δηλαδή το τρίτο τρίμηνο, για να αποκτήσουμε συνολική εικόνα των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων, αφού τότε τελειώνει η διορία που έχουν.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης