Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε το κλίμα επενδυτικής απραξίας στο ΧΑ -0,22% στις 794 μον. - Οι ξένοι απέχουν, ψυχολογικό σημείο οι 800 μον.

Συντηρήθηκε το κλίμα επενδυτικής απραξίας στο ΧΑ -0,22% στις 794 μον. - Οι ξένοι απέχουν, ψυχολογικό σημείο οι 800 μον.
Η αβεβαιότητα παραμένει καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση
( upd16) Συντηρήθηκε το κλίμα επενδυτικής απραξίας στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 794 μονάδες, με εμφανή την αποχή εγχώριων και ξένων επενδυτών, με την αβεβαιότητα να παραμένει καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει παγκοσμίως, εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει το ψυχολογικό σημείο των 800 μονάδων, με τις 780 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη και επόμενες τις 750 μονάδες.
Η επιδείνωση διεθνώς θα οδηγήσει στις 700 με 680 μονάδες καθώς η εγχώρια αγορά είναι μια αγορά χωρίς βάθος και ουσιώδη ρόλο, οπότε για τα διεθνή funds οι ρευστοποιήσεις εν μέσω διεθνούς αναστάτωσης θα είναι εύλογη εξέλιξη.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, υποχώρησαν Alpha Bank -1,51%, Eurobank -0,80% και  Εθνική -0,71% ενώ ανοδικά έκλεισε η Πειραιώς +1,42%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +2,5%, ΕΛΧΑ +2,17%...ενώ υποχώρησαν Αegean -1,86%, ΟΠΑΠ -1,53%....
Στην λήξη παραγώγων σειράς Ιουλίου σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,63% και το Γενικό Δείκτη +0,62% χωρίς όμως αύξηση των συναλλαγών.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -0,94%,ο FTSE 25 υποχώρησε -1,31% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με ισχυρή πτώση -7,24%.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ (21/7) και της Fed (27/7) και τις κινήσεις τους προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Σημειώνεται, ότι την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της ΕΚΤ της 21/7 ολοκληρώνεται και η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από την Ρωσία, με την Ευρώπη να αναμένει να δει εάν θα ρέει και πάλι το ρωσικό φυσικό αέριο προς τις αποθήκες της.
O πληθωρισμός - σοκ  +9,1% του πληθωρισμού των ΗΠΑ τον Ιούνιο, θα πιέσει την Fed για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης
Επίσης, αρνητικά επιδρά ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, ο οποίος περιορίστηκε στο +0,4% το β’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση απόρροια των περιοριστικών μέτρων και των lockdown αλλά και η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία.

Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες - Για το 2022, καμία ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου

Οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο διάστημα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας δέχονται πιέσεις και αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της αγοράς.
Κύριος λόγος αποτελούν τα σενάρια νέων αυξήσεων κεφαλαίων .
Η άποψη  του bankingnews  είναι ότι καμία συστημική ελληνική τράπεζα δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου το 2022, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ενώ οι επόμενες αυξήσεις κεφαλαίων– εάν χρειαστεί – θα πραγματοποιηθούν  μετά τις εκλογές του Καλοκαιριού του 2023, όχι νωρίτερα αλλά μετά τις εκλογές
Γιατί κανείς δεν θα προσφερθεί να επενδύσει νέα κεφάλαια και το ακόμη χειρότερο ακόμη και εάν βρεθεί κανείς…ίσως υπό την επήρεια ψυχοτρόπων φαρμάκων… θα απαιτήσει τιμές… στο μηδέν…
Η πιθανότητα να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου από τις 4 μεγάλες τράπεζες είναι μηδενικό σενάριο…
Όμως εάν κυριαρχήσει το αρνητικό σενάριο, το δυσμενές και το 2023 η ελληνική οικονομία καταλήξει σε ύφεση και αυξηθούν και τα νέα NPEs…οι εκδοχές είναι δύο
Α)Στο αισιόδοξο…κακό σενάριο, θα μειωθεί σημαντικά η κερδοφορία των τραπεζών αλλά θα μπορούν να επιτυγχάνουν κέρδη.
Στην περίπτωση αυτή αποκλείουμε Εθνική και Eurobank να χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο θα μπορούσαν υπό όρους η Πειραιώς και λιγότερο η Alpha bank να εξετάσουν ένα ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Ωστόσο θα δίναμε μικρές πιθανότητες για την Πειραιώς και Alpha bank...
Β)Υπάρχει και το πολύ απαισιόδοξο... κακό σενάριο.
Στην περίπτωση αυτή το σοκ στην οικονομία είναι μη ελέγξιμο, οι ζημίες από νέα NPEs είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες και σε ένα τέτοιο σενάριο… προβλέπουμε ότι η Πειραιώς και η Alpha bank αλλά δεν θα αποκλείαμε και τις άλλες τράπεζες να οδηγηθούν εκ νέου μετά τα μέσα του 2023 σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου…

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,43%.
Περί τις 14:00, στην λήξη παραγώγων σειράς Ιουλίου σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,63% και τον Γενικό Δείκτη +0,62%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -2%, Alpha Bank -1,7% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,23% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες --0,36%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,22% στις 794 μονάδες έχοντας υψηλό στις 801,37 μονάδες και χαμηλό τις 793,54 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 34,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,9 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,18 εκατ. ευρώ και όγκου 163 χιλ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 41,5 χιλ. τεμάχια αξίας 677 χιλ. ευρώ.
Η Interlife ΑΑΕΓΑ 21 χιλ. τεμάχια αξίας 84 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 794 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 780 -770 μονάδες, ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση  βρίσκονται οι 800 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 830, οι 850 και οι 860 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 -770 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 449 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 450 μονάδων και ακολουθούν οι 440, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 490 - 500 μονάδες και ακολουθούν οι  520, οι 550, οι 560 και οι 580 μονάδες.


΄Ηπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,49%

Ήπια βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης  αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ ( 21/7) και της Fed (27/7) και με τουες επενδυτές να νησυχούν για την ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,49%, το 10ετές ιταλικό 3,37% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,96%...
Εν τω μεταξύ, ένα βήμα πριν από την ύφεση βρίσκεται η  οικονομία των ΗΠΑ, δεδομένου ότι σε όλες τις υφέσεις έχει προηγηθεί αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης…
Ειδικότερα το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,96% ενώ στο 3,17% το 2ετές και στο 3,08% το 5ετές ομόλογο ...  
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στη συνεδρίαση της 21/7 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική σύσφιξη για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός ο οποίος βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ και πλησιάζει σε διψήφιο νούμερο, και με την Ελλάδα να έχει εκραγεί στο 12%.
Από την άλλη, η Federal Reserve ξεκίνησε τη νομισματική σύσφιξη τον Μάρτιο και τώρα να εξετάζει μια ιστορική αύξηση επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 27ης Ιουλίου. 
Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο κατά 0,25%, επί του παρόντος στο -0,5%, και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση κατά 0,50% τον Σεμπτέμβριο και το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 1,25% τον Μάρτιο του 2023. 
Επίσης, θα παρουσιάσει την πρόταση της για το εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων… τρομοκράτησε τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών με το ελληνικό 10ετές στο 4,73%, με στόχο να στηριχθούν οι υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρουσιάσει στις 21 Ιουλίου 2022 ένα απεριόριστο εργαλείο αγοράς ομολόγων για να βοηθήσει τις αγορές να προσαρμοστούν καλύτερα σε πιο απότομες και γρήγορες αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως», όπως αναφέρει η τελευταία έρευνα του Bloomberg, με τη συμμετοχή των οικονομολόγων.
Σχεδόν το 80% προβλέπει ότι το όργανο, γνωστό ως «Μηχανισμός Προστασίας Μεταφοράς», θα προβλέπει ήπιους όρους για τις κυβερνήσεις που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει.
Σχεδόν όλοι αναμένουν ότι η ρευστότητα που δημιουργούν οι αγορές του, θα απορροφηθεί εκ νέου σε μια διαδικασία που ονομάζεται αποστείρωση (sterilization).
Oι αγορές θα τεστάρουν την ειδική λύση της ΕΚΤ που για πολλοστή φορά χειραγωγεί τις αγορές.
Η πρόσφατη εμπειρία ήρθε να αποδείξει κάτι απλό…
Ότι χωρίς την παρέμβαση – χειραγώγηση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν εκτός αγορών…και το ανέκδοτο είναι ότι αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης…
Μια χώρα στην πρώτη κρίση… απογυμνώθηκε τελείως και απέδειξε τις σοβαρές αδυναμίες της, τα ελληνικά ομόλογα πλησίασαν το σημείο της κατάρρευσης αλλά οι οίκοι αξιολόγησης… τα βλέπουν όλα θετικά…
Όταν οι αξιολογήσεις έχουν πολιτικά κριτήρια… δεν μπορείς να πεις πολλά πέραν ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι αναξιόπιστοι…
Η ΕΚΤ προσπαθεί να εξαπατήσει τις αγορές αφού από την μια αυξάνει τα επιτόκια – αυτό ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη – και από την άλλη το νέο νομισματικό εργαλείο είναι ποσοτική χαλάρωση κεκαλυμμένη.
Δηλαδή η ΕΚΤ προσπαθεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και την ποσοτική χαλάρωση και την ποσοτική σύσφιξη πρόκειται για κάτι ακραίο, νομισματικά παράδοξο, απόδειξη ότι η ΕΚΤ έχει αυτοπαγιδευτεί… έστησε ένα ναρκοπέδιο και έχει εγκλωβιστεί και δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει.

Goldman Sachs: Μειώνει τις τιμές - στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Σε μείωση των τιμών στόχων και των εκτιμήσεων κερδών των ελληνικών τραπεζών προέβει η Goldman Sachs, λόγω αβεβαιότητας στην οικονομία .
Ειδικότερα, με τη σύσταση της "αγοράς" (buy) επανέρχεται η Goldman Sachs στην κάλυψη της Εθνικής, καθώς σύμφωνα με την ανάλυσή της, θα έχει το υψηλότερο επίπεδο κάλυψης CET1 και NPE εντός της κάλυψης των ελληνικών τραπεζών το 2023, κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η Εθνική διαπραγματεύεται με 0,4x σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023, έναντι 0,7x του μέσου όρου για τις ευρωπαϊκές τράπεζες και 0,6x που συνεπάγεται η τιμή-στόχος της.
Αναλυτικά, επανέφερε την αξιολόγηση «buy» για την ΕΤΕ,  στα 3,95 ευρώ (+33% από τα τρέχοντα) και για την Alpha Bank επαναλαμβάνει τη σύσταση αγοράς (buy) στα 1,07 ευρώ, από 1,74 ευρώ προηγουμένως, διαπιστώνοντας ένα ελκυστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής.
Από την άλλη, υποβαθμίζει τη σύσταση της Eurobank σε ουδετερότητα (neutral), στα 0,92 ευρώ, από 1,50 ευρώ προηγουμένως, αν και συνεχίζει να αναμένει από την τράπεζα υψηλότερο ROTE στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών μας (9% το 2023E) και διατηρεί τη σύσταση της ουδετερότητας (Neutral) για την Πειραιώς , στα 0,84 ευρώ, από 1,80 ευρώ προηγουμένως, αν και θεωρεί ότι έχει κάνει θετική πρόοδο στη μείωση του υπολοίπου NPE, τη δημιουργία αποθεματικών προβλέψεων, την ανάκτηση ROTE και την αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας.

Το 2022 θα είναι μια super χρονιά για την Eurobank – Μπορεί να διανείμει μέρισμα 0,03 ευρώ ανά μετοχή ή 120 εκατ

Το 2022 θα είναι μια super χρονιά για την Eurobank καθώς θα αυξήσει την κερδοφορία της στα 600 με 620 ευρώ, θα δημιουργήσει εσωτερικό κεφάλαιο και θα μειώσει ακόμη περισσότερο τα NPEs τα οποία ήδη έχουν υποχωρήσει στο 6% ή 2,4 δισεκ. ευρώ.
Στην Eurobank υποστηρίζουν ότι το ΑΕΠ λόγω του τουρισμού θα αυξηθεί 4% ή και οριακά υψηλότερα, το χρέος θα μειωθεί καθώς το άθροισμα ΑΕΠ και πληθωρισμού θα μειώσει το ονομαστικό χρέος…
Μπορεί το 2022 να μαστίζεται από την ενεργειακή κρίση και γενικώς να επικρατεί αναβρασμός στις οικονομίες λόγω του πληθωρισμού, ωστόσο για την Eurobank το 2022 θα είναι μια καλή χρονιά.
Τα έκτακτα κέρδη του α΄ τριμήνου, η καλή πορεία των εσόδων από εξωτερικό και ακίνητα δημιουργούν ένα καθεστώς σταθερότητας στις επιδόσεις της Eurobank.
Τον Οκτώβριο του 2022 μάλιστα ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών αναμένεται να γνωστοποιήσει στις ελληνικές τράπεζες εάν μπορούν να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022.
Η Eurobank έχει αναφέρει ότι θα διανείμει το 20% των κερδών ή περίπου 0,03 ευρώ ανά μετοχή ή σχεδόν 115 με 120 εκατ ευρώ.
Τι θα συμβεί το 2023;
Για το 2023 όπως σε όλες τις τράπεζες επικρατεί προβληματισμός καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας ή ακόμη και ύφεσης σε συνδυασμό με την πιθανή αύξηση των NPEs θα αντισταθμίσει τα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων.
Υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα π.χ. να δούμε σε ένα βασικό σενάριο μείωση κερδοφορίας στις ελληνικές τράπεζες το 2023 κατά 50% σε σχέση με το 2022.
Το 2023 θα είναι χρονιά δοκιμασίας, για τους πολιτικούς λόγω εκλογών, της οικονομίας λόγω της επιβράδυνσης και των τραπεζών λόγω NPEs και επακόλουθης μείωσης της κερδοφορίας…

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 15/7 οι ασιατικές αγορές.
Aπογοητευτικά ήταν τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, κατέγραψε συρίκνωση στο +0,4% το β’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, απόρροια των περιοριστικών μέτρων και των lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, της κρίσης στον τομέα των ακινήτων αλλά και της ευρύτερης απαισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και του κινδύνου για μια παγκόσμια ύφεση λόγω του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,54%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,64%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,16%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο +0,37% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,68%.

Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά αντιδρούν σήμερα 15/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις απώλειες των προηγούμενων αγορών, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Κίνα
Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για τις πληθωριστικές πιέσεις και τις οικονομικές προοπτικές.
Στο επίκεντρο βρίσκεται το πολιτικό θρίλερ της Ιταλίας, με την τύχη της κυβέρνησης Draghi να κρίνεται στις 20 Ιουλίου.
H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -8,58% στα 160 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +2% στα 101,04 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +2% στα 97,89 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,5% στις 2.094 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,9%,  ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%,  ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,3% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,2%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,4%, ο S&P500 στο +1,3%, ο Nasdaq στο +1,1% ενώ το ETF GREC καταγράφει οριακές απώλειες -0,14%  ( 22,06 δολ. )

Αδύναμες οι τράπεζες με ιδιαίτερες χαμηλές συναλλαγές

Αδύναμες παρέμειναν οι τραπεζικές μετοχές με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,79 ευρώ, με πτώση -0,71% με όγκο 645 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7416 ευρώ, με πτώση -1,51%, με όγκο 3,09 κατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,7404 ευρώ, με άνοδο +1,42% και όγκο 2,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 926 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,0430 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7440 ευρώ, με πτώση -0,80%, με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,95 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 424 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,076 ευρώ, με άνοδο +3,83%, με όγκο 185 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 93 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με άνοδο +0,33% και κεφαλαιοποίηση 301 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ιδαίτερες χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι  μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, ανοδικά έκλεισαν Lamda +2,5%, Sarantis +2,43%, ΕΛΧΑ, Viohalco.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  Αegean -1,86%, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος...,
H Coca Cola έκλεισε στα 22,50 ευρώ, με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση στα 8,36 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με πτώση -0,43% και αποτίμηση 7,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,0450 ευρώ, με πτώση -0,88% και αποτίμηση 1,93 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,76 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 408 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,17 ευρώ, με πτώση -1,53% και  αποτίμηση 5 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 10,88 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 852 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,10 ευρώ, με άνοδο +0,33% και  κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,40 ευρώ, με άνοδο +0,31% κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,12 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,52 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,39 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 790 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,41 ευρώ, με άνοδο +2,17% και κεφαλαιοποίηση 529 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0228 ευρώ, με άνοδο +5,07% και κεφαλαιοποίηση 21 εκατ. ευρώ.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,49% - Το spread με την Ιταλία στις 12 μ.β.

Ήπια βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα  και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, αναμένοντας τις  αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads ενώ ακολουθούν στις 27/7 και οι αποφάσεις της  FED μετά τον πληθωρισμό –σόκ του Ιουνίου στο 9,1% στα υψηλά 41 ετών
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,49%, το 10ετές ιταλικό 3,37% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,96%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 181 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,81% ή 181 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης…

Ήπια βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 15/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 15 Ιουλίου του 2022 στο 3,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/7/2022 στο 1,15%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,75% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,31% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,30% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,17%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης