Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιοί είναι οι ελάχιστοι βασικοί μέτοχοι που αγοράζουν μετοχές για να στηρίξουν τις εταιρίες τους;

Ποιοί είναι οι ελάχιστοι βασικοί μέτοχοι που αγοράζουν μετοχές για να στηρίξουν τις εταιρίες τους;
Mετά την διανομή των υψηλών bonus του 2021... στηρίζουν τις μετοχές τους...

Εκτεταμένα πρόγραμματα αγοράς ίδιων μετοχών εφαρμόζουν οι εισηγμένες εταιρίες, αλλά την ίδια περίοδο, οι βασικοί μέτοχοι οι οποίοι προχωρούν έστω και σε συμβολικές αγορές μετοχών μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Και οι αγορές σ αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εκλαμβάνονται όχι μόνο ως στήριξη της εταιρείας, αλλά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως σήμα για την τρέχουσα οικονομική πορεία των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, στα όρια της πρόκλησης, εκδόθηκαν νέες μετοχές – έως και 10% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου – προκειμένου να διανεμηθούν στην συνέχεια δωρεάν σε βασικούς μετόχους και στελέχη (Ιntracom), οι ίδιοι βασικοί μέτοχοι δεν στηρίζουν καν τις μετοχές, ούτε καν με συμβολικές αγορές μετοχών.
Σε μια χρήση (2021) όπου σημειώθηκε και ρεκόρ κερδοφορίας κατά τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις μετόχων εισηγμένων εταιρειών του Ftse25 αποφασίστηκαν γενναιόδωρες αποδοχές εκατομμυρίων σε βασικούς μετόχους (σταθερές και μεταβλητές) - παρόλο που απουσίαζαν οι περισσότεροι μέτοχοι μειοψηφίας καθώς οι συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά λόγω εφαρμογής των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Και οι ίδιοι αυτοί βασικοί μέτοχοι σήμερα δεν προχωρούν ούτε σε συμβολικές αγορές μετοχών, ώστε να επιβεβαιώσουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη πρός τις εταιρείες που διαχειρίζονται και πρός τους μετόχους.
Προφανώς, η “εμπιστοσύνη” είναι αυτή που επιδεικνύουν κατά την μεθόδευση αποφάσεων εν κρυπτώ.
Στις ίδιες μάλιστα συνελεύσεις επικυρώθηκαν – διά της πλειοψηφίας των μετοχών - και προηγούμενες αποφάσεις για την διανομή δωρεάν μετοχών σε στελέχη μέσω πολυετών προγραμμάτων επιβράβευσης διευθυντικών στελεχών.

Ποιοί βασικοί μέτοχοι - στελέχη αγόρασαν τον Ιούλιο 2022 μετοχές 

Εξαιρέσεις στις αγορές από τους βασικούς μετόχους τον Ιούλιο αποτέλεσαν οι κ. Κ - Ευτ. Βασιλάκης (Autohellas) με δυο αγορές 5695 μετοχών και 305 μετοχών,
ο κ. Π. Τσιναβός ( Κρι – Κρι ) με αγορές 5500 χιλ μετοχών με τιμή 5,5918 ευρώ (13 Ιουλίου) και 2500 χιλ μετοχών,
ο κ. Κamil Ziegler (ΟΠΑΠ) με αγορές 6000 μετοχών στα 13,95 ευρώ (83.700 ευρώ),
η κα Ι. Χαϊδα (Ικτίνος) με δυο αγορές 4.400 χιλ. μετοχών και 2.400 χιλ μετοχών,
ο κ. Ιωαν. Βαρδινογιάννης (Motor Oil) 100.000 μετοχές (1,7 εκατ. ευρώ),
ο κ. Ι. Κοσμαδάκης (Motor Oil) 50.000 μετοχές (885 χιλ. ευρώ,
ο κ. Π. Τζαννετάκης (Motor Oil) 50.000 μετοχές (885 χιλ. ευρώ).


Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης