Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με πιέσεις στις τράπεζες έως -5% και πενιχρό τζίρο, το ΧΑ -0,86% στις 796 μον. - Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση

Με πιέσεις στις τράπεζες έως -5% και πενιχρό τζίρο, το ΧΑ -0,86% στις 796 μον. - Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση
Η ενεργειακή κρίση θα καταποντίσει την Γερμανική βιομηχανία που είναι εντάσεως ενέργειας αλλά θα πλήξει και την ελληνική οικονομία που είναι πλήρως εξαρτημένη και αδύναμη
Σχετικά Άρθρα
( upd14) Mε απώλειες έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 796 μονάδες, από τις 808 μονάδες υψηλό ημέρας, εν μέσω γενικευμένης αβεβαιότητας και με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση η οποία αποτρέπει από ανάληψη επενδυτικού ρίσκου γεγονός που αποδεικνύεται από τον πενιχρό τζίρο των τελευταίων συνεδριάσεων.
Οι πιέσεις εντάθηκαν, μετά το άνοιγμα της Wall Street, με τον S&P 500 στο -2% και τον Dax στην Γερμανία - 2,3% παρασύροντας τις τράπεζες -5% η Εθνική και την Πειραιώς σε νέο ιστορικό χαμηλό ενδοσυνεδριακά στα 0,71 ευρώ ενώ στις δημοπρασίες περιoρίστηκαν οι απώλειες στις υπόλοιπες τράπεζες με την Alpha Bank -2,84% από απώλειες άνω του -5%. 

Η αβεβαιότητα γύρω από την επάρκεια ενέργειας αυξάνεται ενώ δεν αποκλείεται να δούμε δελτίο στα καύσιμα και στο ρεύμα.
Η ενεργειακή κρίση θα καταποντίσει την Γερμανική βιομηχανία που είναι εντάσεως ενέργειας αλλά θα πλήξει και την ελληνική οικονομία που είναι πλήρως εξαρτημένη και αδύναμη.
Εάν το εφιαλτικό σενάριο επιβεβαιωθεί για την Ευρώπη, η τύχη της άμοιρης Ελλάδος θα είναι σοκαριστική με την αγορά να υποχωρεί περισσότερο… και ο Γενικός Δείκτης μετά τις 780 μονάδες  και τις 750 μονάδες να φθάνει στις  700 με 680 μονάδες εκεί που αξίζει να βρίσκεται.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εκτίναξη του πληθωρισμού του Ιουνίου στο 9,1% στις ΗΠΑ, στα  υψηλό 41 ετών,  προκαλώντας νέες ανησυχίες για την αντίδραση της Federal Reserve για μια αύξηση ακόμη και 100 μονάδων κατά τη συνεδρίαση της 27/7.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,5 με 1,75%.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -5,07% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,84%,  Πειραιώς -2,67% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -5,33% και Eurobank -1,73% από -3,69%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκήθηκαν σε Lamda -3,83%, Τιτάν -3,83%, Μυτιληναίος -2,56% ......ενώ ξεχώρισαν ανοδικά ΟΛΠ +2,76% και ΟΠΑΠ +2,42%.

Οι λόγοι που οι ελληνικές τράπεζες βυθίζονται...

Στο επίκεντρο ο Τραπεζικός κλάδος ο οποίος καταγράφει σωρευτικές απώλειες πλησίον του -20% από την αρχή του τρέχοντος έτους και αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της αγοράς
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι τραπεζικές μετοχές των εξυγιασμένων τραπεζών βυθίζονται για συγκεκριμένους λόγους :
1)Οι επενδυτές προεξοφλούν ύφεση στην ελληνική οικονομία οπότε αυτό αποτελεί άκρως αρνητική εξέλιξη…
Πιθανότατα, αρχές του 2023 θα καταγραφεί ύφεση στην ελληνική οικονομία που σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση της πανδημίας θα προκαλέσουν ακόμη ένα σοκ για την ασθενική ελληνική οικονομία.
2)Οι επενδυτές προεξοφλούν ότι θα υπάρξει επιδείνωση στα NPEs που θα είναι δύο ειδών.
Υφιστάμενα ρυθμισμένα NPEs που θα εκτροχιαστούν και νέα NPEs τα οποία θα δημιουργηθούν λόγω πληθωρισμού, ύφεσης και ενεργειακής κρίσης.
3)Η ΕΚΤ παρενέβη για να διασώσει από τον εκτροχιασμό την Ελλάδα και την Ιταλία . αναμένοντας το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού της Ευρωζώνηςστη συνεδρίαση της 21/7.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 4,73% έχει υποχωρήσει στο 3,54% αυτό από μόνο του έρχεται να αποκαλύψει ότι η Ελλάδα είναι τρεμάμενη, παραπαίουσα και προβληματική οικονομία.
Η συμπεριφορά των κρατικών ομολόγων αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα.
4)Οι ελληνικές τράπεζες για να καλύψουν τους ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας MREL θα πρέπει να αντλήσουν 2,5 δισεκ. μέσω ομολογιακών τίτλων.
Η συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για πειραματισμούς στις αγορές ομολόγων…

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,28%.
Στο πρώτο μισάωρο με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε Πειραιώς +1,92%, Alpha Bank +1,86% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,87%.
Λίγο πριν τις 11:30 με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +2,85%, ΟΤΕ +1,72%, ΟΠΑΠ +2,28% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,66%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με Εθνική -6,69% Alpha Bank -5,26%.... και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με Lamda, Μotor Oil πλησίον του -3%, Μυτιληναίος -2,5%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -4,78% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,59%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,86% στις 796 μονάδες έχοντας υψηλό στις 808,59 μονάδες και χαμηλό τις 790,48 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκει στα 62 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος  23 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 16 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας  11,44 εκατ. ευρώ και όγκου 1,95 εκατ. τεμάχια  πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική 888 χιλ. τεμάχια αξίας 2,54 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 306 χιλ. τεμάχια αξίας 230 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 111 χιλ. τεμάχια αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 426 χιλ. ευρώ  και η Jumbo  367 χιλ. τεμάχια αξίας 5,25 εκατ. ευρώ..
 Η ΕΥΔΑΠ 35  χιλ. τεμάχια αξάις 259 χιλ. ευρώ η Cenergy 10 χιλ. τεμάχια αξίας 26,6 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 120 χιλ. αξίας 804 χιλ. ευρώ και η PREMIA Α.Ε.Ε.ΑΚ 84 χιλ. τεμάχια αξίας 99,9 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 796 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 780 -770 μονάδες ενώ η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725, οι 700 και οι 680 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 800 - 810 μονάδων και ακολουθούν οι 830, οι 850 και οι 860 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 452 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 450 μονάδες και ακολουθούν οι 440, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 490 - 500 μονάδων και ακολουθούν οι  520, οι 550, οι 560 και οι 580 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,54%

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ  πωλήσεις σημειώνονται στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης στον απόηχο της εκτίναξης του πληθωρισμού του Ιουνίου στο 9,1% στις     ΗΠΑ… και αναμένοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ ( 21/7) και της Fed (27/7)
Οι επενδυτές ανησυχούν για την ανάπτυξη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τράπεζων προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,54% ενώ το 10ετές ιταλικό κινείται στο 3,44%
Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,99% ενώ στο 3,24% το 2ετές και στο 3,13% το 5ετές ομόλογο ...  
H αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης ή όταν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μακροπρόθεσμα, θεωρούνται ως προάγγελοι ύφεσης.
Σημειώνεται ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στη συνεδρίαση της 21/7 η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ποσοτική σύσφιξη για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που π.χ. στην Ελλάδα έχει εκραγεί στο 12%.
Ειδικότερα θα ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%  και θα ακολουθήσει και δεύτερη αύξηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 κατά 0,50%.
Επίσης θα παρουσιάσει την πρόταση της για το εργαλείο αντιμετώπισης της κρίσης στα ομόλογα αφού η αύξηση των επιτοκίων… τρομοκράτησε τις αγορές εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλά ετών με το ελληνικό 10ετές στο 4,73%.
Το σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει ότι θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους,
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Oι αγορές θα τεστάρουν την ειδική λύση της ΕΚΤ που για πολλοστή φορά χειραγωγεί τις αγορές.
Η πρόσφατη εμπειρία ήρθε να αποδείξει κάτι απλό…
Ότι χωρίς την παρέμβαση – χειραγώγηση της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα θα ήταν εκτός αγορών…και το ανέκδοτο είναι ότι αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία οι οίκοι αξιολόγησης…
Μια χώρα στην πρώτη κρίση… απογυμνώθηκε τελείως και απέδειξε τις σοβαρές αδυναμίες της, τα ελληνικά ομόλογα πλησίασαν το σημείο της κατάρρευσης αλλά οι οίκοι αξιολόγησης… τα βλέπουν όλα θετικά…
Όταν οι αξιολογήσεις έχουν πολιτικά κριτήρια… δεν μπορείς να πεις πολλά πέραν ότι οι οίκοι αξιολόγησης είναι αναξιόπιστοι…
Η ΕΚΤ προσπαθεί να εξαπατήσει τις αγορές αφού από την μια αυξάνει τα επιτόκια – αυτό ονομάζεται ποσοτική σύσφιξη – και από την άλλη το νέο νομισματικό εργαλείο είναι ποσοτική χαλάρωση κεκαλυμμένη.
Δηλαδή η ΕΚΤ προσπαθεί ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει και την ποσοτική χαλάρωση και την ποσοτική σύσφιξη πρόκειται για κάτι ακραίο, νομισματικά παράδοξο, απόδειξη ότι η ΕΚΤ έχει αυτοπαγιδευτεί… έστησε ένα ναρκοπέδιο και έχει εγκλωβιστεί και δεν ξέρει πώς να ξεμπλέξει.

Ανυπόστατες οι φήμες ότι η Tράπεζα Πειραιώς θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου – Γιατί όμως γράφει συνεχή ιστορικά χαμηλά;

Το τελευταίο διάστημα η μετοχή της Πειραιώς καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά Οι φήμες ότι η τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζει νέα αύξηση κεφαλαίου είναι ανυπόστατες και στερούνται οποιασδήποτε βάσης.
Η Πειραιώς σχετικά πρόσφατα υλοποίησε μεγάλη αύξηση κεφαλαίου, οπότε είναι αδύνατο σε αυτή την συγκυρία να μπορεί να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου…
 Οι πιθανότητες για  νέα αύξηση κεφαλαίου,είναι μηδενικές για τους επόμενους 12 μήνες.
Τώρα εάν σε 15 μήνες από σήμερα θέλει να ενισχύσει τα κεφάλαια της και με άλλους τρόπους είναι μια επιλογή αλλά είμαστε μακριά.
Για το ορατό μέλλον αποκλείουμε οποιαδήποτε αύξηση…
Τι ακριβώς συμβαίνει :
Υπάρχουν ορισμένα αμερικανικά κυρίως funds τα οποία ρευστοποιούν τις επενδυτικές τους θέσεις στην Πειραιώς γιατί βλέπουν μεγάλη επιδείνωση σε όλη την Ευρώπη και στην περιφέρεια.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η μετοχή της Πειραιώς θα φθάσει στα 0,50 με 0,55 ευρώ έναντι 0,55 ευρώ της Eurobank και 0,53 με 0,55 ευρώ της Alpha bank, ενώ η Εθνική θα βρεθεί στα 2,30 ευρώ.
Στο τομέα των δανείων η  Πειραιώς έως και σήμερα δεν έχει καμία ένδειξη ότι αυξάνονται τα NPEs, προσέξτε όχι αυξάνονται λίγο αλλά καμία ένδειξη ότι αυξάνονται…ενώ τα κέρδη του α΄ τριμήνου του 2022 στα 521 εκατ αναμένεται να διατηρήσουν μια σχετική δυναμική.
Αντιλαμβανόμαστε ότι από τα κέρδη του α΄ τριμήνου 2022… τα 585 εκατ ήταν έκτακτα μαζί με τα 300 εκατ από την πώληση των δραστηριοτήτων των καρτών.
Ωστόσο στο β΄ τρίμηνο η Πειραιώς συνεχίζει να επαναλαμβάνει τις επιδόσεις της… πλην των εκτάκτων, αναφερόμαστε στην οργανική κερδοφορία…
Δεν ανησυχούμε από κάτι ως προς τα κέρδη της Πειραιώς…
Σημειώνεται ότι η Πειραιώς δεν θα διανείμει μέρισμα για την χρήση 2022 οπότε δεν υπάρχει κάποια αθέτηση υπόσχεσης στους μετόχους.
Η Πειραιώς θα χρειαστεί να βρει 750 εκατ στο πλαίσιο των ελάχιστων κεφαλαιακών απαιτήσεων από ομολογιακά..
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του SSM έρχεται στις 12 Ιουλίου στην Ελλάδα και θα συζητήσει με τους τραπεζίτες και το ζήτημα των ελάχιστων απαιτήσεων σε ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις ή MREL…
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση να ενισχύσουν τα κεφάλια τους με ομολογιακά έως 750 εκατ η κάθε μια έως τέλος του 2022 αλλά μπορεί να δοθεί παράταση έως το α΄ τρίμηνο του 2023.

Φήμες με στόχο να ανεβάσουν την μετοχή της ΔΕΗ στα 6 ευρώ…

Η μετοχή της ΔΕΗ έχει καταρρεύσει, υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ, έφθασε πλασματικά στα 10,50 ευρώ και πλέον διαπραγματεύεται στα 5,09 ευρώ με πρόσφατο ενδοσυνεδριακό χαμηλό 4,74 ευρώ έπιασε τον στόχο των 4,80 ευρώ που είχε θέσει το bankingnews από το Φθινόπωρο του 2021
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες με επίκεντρο την ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να ανεβάσουν την μετοχή της ΔΕΗ στα 6 ευρώ
Με φήμες η μετοχή δεν θα ανέβει αλλά με γεγονότα, με πραγματικά κέρδη και όχι ζημιές και με ένα πλάνο ανάπτυξης που λόγω πολιτικού ρίσκου παραπαίει…
Φήμη πρώτη με εμπλοκή του CVC και του Helikon
Μια  φήμη που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι το αμερικανικό CVC μαζί με το Helikon που απέκτησε το 6,48% των μετοχών της ΔΕΗ και χάνει σχεδόν το 45% της αρχικής επένδυσης σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό στην ΔΕΗ μέσω κάποιας πρότασης που θα υποβάλλουν… με το Helikon να πουλάει τις μετοχές ή να συμμετέχει στο σχεδιασμό αυτό…
Την φήμη αυτή την θεωρούμε περισσότερο προσπάθεια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ και λογικά πάσχει σε πολλά σημεία…
Φήμη δεύτερη με εμπλοκή της Motor Oil
Μια φήμη που κυκλοφορεί στην αγορά – και την οποία πρόσφατα παρουσίασε το bankingnews - είναι ότι ο βραχίονας της Motor Oil που τώρα δημιουργείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες θα συγχωνευθούν με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Το σενάριο αυτό αν και παλαιότερο, έχει επανέλθει στο προσκήνιο αλλά θεωρούμε ότι πάσχει σε ορισμένα σημεία…
Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης της ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ακόμη απαιτούνται πολλές κινήσεις έως την συγχώνευση.
Πάντως είναι μια φήμη που κυκλοφορεί και με βάση την οποία η Motor Oil θα αποκτούσε μετοχές και στην ΔΕΗ…

Οι επιδόσεις α΄ 6μήνου 2022 των ελληνικών τραπεζών… δεν θα δείξουν πρόβλημα – Επανάληψη α΄ τριμήνου χωρίς 1 δισ έκτακτα

Το α΄ 6μηνο του 2022 των ελληνικών τραπεζών δεν θα περιλαμβάνει αρνητικές εκπλήξεις.
Ουσιαστικά θα επαναληφθούν τα οργανικά κέρδη του α΄ τριμήνου, χωρίς τα έκτακτα έσοδα.
Οι επιδόσεις α΄ 6μήνου 2022 των ελληνικών τραπεζών… δεν θα μας δείξουν πρόβλημα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι
1)στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου η Eurobank.
2)στις 29 Ιουλίου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου η Εθνική τράπεζα.
3)στις 2 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου η Alpha bank.
4)στις 3 Αυγούστου 2022 ανακοινώνει αποτελέσματα α΄ 6μήνου η τράπεζα Πειραιώς.
Υπενθυμίζεται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2022 η Πειραιώς εμφάνισε κέρδη 521 εκατ αλλά με 585 εκατ έκτακτα έσοδα.
Η Eurobank εμφάνισε κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2022 στα 269,8 εκατ εκ των οποίων 240,4 εκατ έκτακτα.
Η Εθνική εμφάνισε κέρδη 208 εκατ ευρώ εκ των οποίων 120 εκατ έκτακτα.
Η Alpha bank εμφάνισε 125 εκατ ευρώ κέρδη στο α΄ τρίμηνο του 2022 εκ των οποίων 103 εκατ έκτακτα.
Πρακτικά τα έκτακτα κέρδη ήταν ύψους 1,05 δισεκ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2022 που δεν θα επαναληφθούν στο β΄ τρίμηνο του 2022.
Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι με όρους οργανικής ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν να εμφανίσουν αρνητικές εκπλήξεις έντοκα έσοδα και προμήθειες θα παραμείνουν σχετικά σταθερά… αλλά η μεγάλη διαφορά θα υπάρξει από τα έκτακτα έσοδα.
Τα κέρδη του πρώτου 6μήνου 2022 θα είναι βελτιωμένα αλλά μαζί με τα έκτακτα θα καταγραφεί πτώση στο β΄ τρίμηνο έναντι του α΄ τριμήνου του 2022…
Με όρους κεφαλαίων
η Εθνική έχει 5,81 δισεκ. ευρώ
η Πειραιώς 5,1 δισεκ. κεφάλαια,
η Eurobank 5,75 δισεκ. και
η Alpha bank 5,6 δισεκ.ευρώ.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 14/7 οι ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,62%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,08%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,22%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα  στο -0,27% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,44%.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 14/7 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ανακοίνωσης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και  με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση
Το χρηματιστήριο του Μιλάνου καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.
Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση του Mario Draghi κέρδισε τελικά μια  ψηφοφορία που έλαβε τα χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης στην Γερουσία του ιταλικού κοινοβουλίου σχετικά με μέτρα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κρίσης κόστους ζωής, ωστόσο και το Κίνημα των 5 Αστέρων πραγματοποίησε την απειλή του και απείχε από την την ψηφοφορία.
H πολιτική κρίση πλήττει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει η επιβολή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ήπια πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -1,37% στα 178,03 ευρώ.
Ιχυρή πτώση καταγράφονται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -4,36% στα 95,23 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -5,24% στα 91,25 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -0,58% στις 2.061 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -3,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,1% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -2%, ο S&P500 στο -2%, ο Nasdaq στο -2% και το ETF GREC στο -3,51% (21,42 δολ. )..

Ισχύρες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα..
Η Εθνική έκλεισε στα 2,81 ευρώ, με πτώση -5,07% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,57 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7530 ευρώ, με πτώση -2,84%, με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,73 ευρώ, με πτώση -2,67% και όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 913 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε σήμερα 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,75 ευρώ, με πτώση -1,73%, με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,78 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,96 ευρώ, με άνοδο +1,05% και κεφαλαιοποίηση 428 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0732 ευρώ, με πτώση -6,15%, με όγκο 48 χιλ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -3,83%, Τιτάν, Μυτιληναίος.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΛΠ +2,76% και ΟΠΑΠ +2,42%.
H Coca Cola έκλεισε στα 22,52 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση στα 8,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,27 ευρώ, με άνοδο +0,12% και αποτίμηση 7,2 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,09 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 1,94 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,77 ευρώ, με πτώση -1,67% και κεφαλαιοποίηση 411 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,39 ευρώ, με άνοδο +2,42% και  αποτίμηση 5,08 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,00 ευρώ, με πτώση -3,85% και κεφαλαιοποίηση 862 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,08 ευρώ, με πτώση -0,49% και  κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,35 ευρώ, με πτώση -0,91% κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με πτώση -2,56% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,40 ευρώ, με άνοδο +2,07% και κεφαλαιοποίηση 788 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,38 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 518 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0217 ευρώ, με πτώση -3,12% και κεφαλαιοποίηση 20 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,54% - Το spread με την Ιταλία στις 10 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα ενώ πωλήσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, αναμένοντας τις  αποφάσεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ (21/7) αλλά και το σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads ενώ ακολουθούν στις 27/7 και οι αποφάσεις της  FED μετά τον πληθωρισμό –σόκ του Ιουνίου στο 9,1% στα υψηλά 41 ετών
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,54%, το 10ετές ιταλικό 3,44% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,99%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 177 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,77% ή 177 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 14/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 14 Ιουλίου του 2022 στο 3,44%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/7/2022 στο 1,22%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,81% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,38% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,38% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,44% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,18%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης