Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ζήτηση και αποδόσεις οδηγούν σε re-rating τις μετοχές των εταιρειών ακινήτων

Ζήτηση και αποδόσεις οδηγούν σε re-rating τις μετοχές των εταιρειών ακινήτων
Δεν αποκλείεται σύμφωνα με στελέχη της αγοράς να δούμε στα ετήσια αποτελέσματα μειώσεις στην αξία των ακινήτων των εισηγμένων εταιρειών, λόγω του γενικότερου κλίματος.
Με την αγορά συνολικά να έχει κατρακυλήσει χαμηλότερα, λόγω των ανησυχιών για ύφεση και υψηλού πληθωρισμού, η εικόνα σε επιμέρους κλάδους του χρηματιστηρίου, αποτυπώνει μία διάθεση rerating.
Αυτή η εξέλιξη «ταιριάζει» και με την τάση που επικρατεί στην αγορά ακινήτων, όπου από τη μία το υψηλό κόστος και από την άλλη οι ανησυχίες για ύφεση, έχουν περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και έχουν οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων.
Πρόσφατα στη γενική συνέλευση της Premia ΑΕΕΑΠ ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Μαρκάζος μιλώντας για τα επενδυτικά σχέδια και τα ακίνητα που εξετάζει η εταιρεία αξίας πάνω από 100 εκατ. ευρώ, είπε πως η τρέχουσα κατάσταση είναι δύσκολη και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα.

Πτώση ζήτησης

Η ζήτηση για χώρους logistics και πράσινα γραφεία είναι υψηλή αλλά οι αποδόσεις υποχωρούν.
Στους αποθηκευτικούς χώρους από 10% έχει πέσει στο 7%.
Να σημειωθεί πως το ράλι των τιμών των πρώτων υλών, αλλά και η άνοδος της αξίας γης οδήγησε και σε αύξηση του κόστους ανά τετραγωνικό.
Όμως και στην οικοδομή φαίνεται πως η ζήτηση έχει μειωθεί και έχει τονιστεί και από εισηγμένους όπου βλέπουν παραγγελίες πρώτων υλών να μειώνονται το τελευταίο διάστημα.
Κατασκευαστές ανέφεραν ότι προχωρούν όσοι είναι δεσμευμένοι με αντιπαροχές και δεν μπορούν να μην προχωρήσουν.
Επιπλέον έχουν παρατηρηθεί και ακυρώσεις καθώς οι τιμές των πρώτων υλών εκτόξευσαν το κόστος στα ύψη.
Όμως και σε πρόσφατο forum, τραπεζίτες είχαν αναφερθεί στον κλάδο σημειώνοντας πως υπάρχουν κεφάλαια για χρηματοδότηση, αλλά υπάρχουν και οι αποδόσεις.
Τα σχέδια θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αύξηση του κόστους χρήματος, τις ανατιμήσεις και τη ζήτηση είχε ειπωθεί από στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς στο 15ο Red Business Forum.
Η εικόνα της κάμψης έχει αποτυπωθεί και στις αποτιμήσεις των εταιρειών του χώρου.
Αν εξαιρεθεί η Trastor, η οποία λόγω δημόσιας πρότασης έχει άνοδο 40% από την αρχή του έτους, αλλά και η Prodea η οποία έχει εξαιρετικά περιορισμένη διασπορά και δεν παρουσιάζει όγκους στο χρηματιστήριο, ώστε να φανεί η τάση που επικρατεί, οι άλλες έχουν μία καλή διολίσθηση προς χαμηλότερα επίπεδα.
Πιο αναλυτικά η Premia έχει απώλειες 25% από την αρχή του έτους και σημαντικά υψηλότερες από της αγοράς.
Το τελευταίο διάστημα δοκιμάζει τα 1,20 ευρώ.
Η BriQ Properties έχει απώλειες 15% από την αρχή του έτους και ουσιαστικά βρίσκεται σε χαμηλά 20 μηνών.
H Intercontinental International έχει μικρότερη πτώση 6% από την αρχή του έτους, αλλά πιο περιορισμένη διασπορά και μικρότερη μεταβλητότητα λόγω του μικρού επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει για τη μετοχή.
Δεν αποκλείεται σύμφωνα με κάποια στελέχη της αγοράς να δούμε στα ετήσια αποτελέσματα μειώσεις στην αξία των ακινήτων των εισηγμένων εταιρειών, λόγω του γενικότερου κλίματος.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης