Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Εξετάζονται εναλλακτικά αμκ και ενσωμάτωση μέρους της περιουσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην ΑΤΕ

tags :
   Εξετάζονται εναλλακτικά αμκ και ενσωμάτωση μέρους της περιουσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στην ΑΤΕ
Το εναλλακτικό σχέδιο να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου 400-500 εκατ ευρώ και παράλληλα να ενσωματωθεί στην τράπεζα μέρος της περιουσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε η ΑΤΕ Bank να ισχυροποιηθεί κεφαλαιακά και εν συνεχεία να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Στο πακέτο αυτό εντάσσεται και η πώληση θυγατρικών και συμμετοχών από την ΑΤΕ ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαια της.
Το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα από τους 3 πυλώνες που εξετάζει η κυβέρνηση.
Ο δεύτερος πυλώνας η πρόταση της Πειραιώς της συνδυαστικής πρότασης και ο τρίτος πυλώνας η προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η εναλλακτική λύση της αύξησης και της ενσωμάτωσης περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Παρακαταθηκών στην ΑΤΕ ίσως να είναι και η πιο ουδέτερη λύση ωστόσο δεν είναι σαφές αν είναι και εύκολα υλοποιήσιμη.
Όπως έχει τονιστεί ο πήχης των προσδοκιών από τους 3 συμβούλους του δημοσίου Lazard, Deutsche Bank και HSBC ήταν  χαμηλός για την ΑΤΕ ήξεραν ότι πέραν της προσφοράς της Πειραιώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από άλλες τράπεζες.
Τα στοιχεία που προέκυψαν είναι καθοριστικά. Καμία τράπεζα δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για την ΑΤΕ, με το αιτιολογικό του μεγάλου δικτύου στην Ελλάδα και της έλλειψης κεφαλαίων.
Όπως αποκάλυψε το www.bankingnews.gr η Ernst & Young αποτιμά την ΑΤΕ περίπου στο μηδέν.   
Πως προκύπτει αυτό;
Από  τα κεφάλαια της ΑΤΕ θα πρέπει να αφαιρεθούν οι προνομιούχες μετοχές.
Η ΑΤΕ διαθέτει καθαρή θέση 998 εκατ  ευρώ άρα το 77% αντιστοιχεί σε 768  εκατ ευρώ  
Θεωρητικά λοιπόν με 1,058 δις ευρώ θα μπορούσε να αποτιμηθεί το 77% της ΑΤΕ.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα καθώς η ΑΤΕ στα κεφάλαια της περιλαμβάνονται προνομιούχες μετοχές οι οποίες θα πρέπει να αποπληρωθούν.
Πρακτικά η ΑΤΕ διαθέτει 998 εκατ  ευρώ κεφάλαια μείον τις προνομιούχες 675 εκατ ευρώ άρα 323 εκατ ευρώ καθαρό κεφάλαιο.
Με βάση το καθαρό κεφάλαιο η ΑΤΕ αποτιμάται για το 77% 250 εκατ ευρώ Όμως ακόμη και με αυτή την διαδικασία δεν έχει προκύψει η πραγματική καθαρή αξία.
Προφανώς στις αποτιμήσεις αξιολογούνται τα περιουσιακά στοιχεία του ενεργητικού, η ακίνητη περιουσία π.χ. η εμπορική αξία των ακινήτων της ΑΤΕ βρίσκεται στα 800 εκατ με 1 δις ευρώ,  το δίκτυο καταστημάτων και με υποσημείωση ότι το 40% στην ΑΤΕ είναι ιδιόκτητο, η δομή των καταθέσεων, τα προβληματικά δάνεια και βεβαίως η υφιστάμενη και εκτιμώμενες ζημίες.
Εκροή καταθέσεων 3 δις ευρώ σε 8 μήνες στην ΑΤΕ

Πουλάει θυγατρικές η ΑΤΕ Bank με στόχο να ενισχύσει τα κεφάλαια της

Σε πωλήσεις θυγατρικών και σε συμμετοχές θα προχωρήσει η ΑΤΕ bank με στόχο να εξοικονομήσει κεφάλαια.
Η AIK Banka και η Δωδώνη αποδεικνύονται οι πιο κερδοφόρες εταιρίες της ΑΤΕ ενώ αντιθέτως οι πιο ζημιογόνες η ασφαλιστική, η leasing, η ΕΒΖ.
Παραδόξως η FBBank αποτέλεσε θετική έκπληξη καθώς εμφάνισε ζημίες μόλις 200 χιλ ευρώ συνολικά στο α΄ 6μηνο επιβεβαιώνοντας την διοίκηση που είχε υποστηρίξει ότι η τράπεζα θα σταθεροποιηθεί.
Η AIK Banka στην Σερβία πέτυχε κέρδη 20,4 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 4,3 εκατ ευρώ αντιστοιχούν στην ΑΤΕ αφού ελέγχει το 21%. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι οι καλές επιδόσεις της AIK Banka είχαν επιτευχθεί στο α΄ τρίμηνο αφού είχε επιτύχει 15,2 εκατ εκ των οποίων τα 3,2 εκατ αντιστοιχούσαν στην ΑΤΕ.

Τι σχεδιάζει η ΑΤΕ Bank

Σε επίπεδο στρατηγικής σχεδίασης οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.
Η ΑΤΕ Bank έχει αποφασίσει να πωλήσει 3 χρηματοοικονομικές τις θυγατρικές.
Συγκεκριμένα το 40,6% της FBBank στοχεύοντας σε minimum 65 εκατ ευρώ.
Το 21% της AIK Banka της θυγατρικής στην Σερβία που ενοποιείται με την μέθοδο της καθαρής θέσης.
Το 74% της ΑΤΕ Bank Romania.

FBBank
Με την  μη συμμετοχή στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της FBBank ουσιαστικά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της η ΑΤΕ Bank θέλει να αποχωρήσει.
H ATE από το 49% που ήλεγχε πλέον κατέχει 40,6%.
Με 2 δις ευρώ ενεργητικό η τράπεζα έχει δημιουργήσει ένα πυρήνα τραπεζικών δραστηριοτήτων. Ήταν ζημιογόνος το 2009 ενώ εμφάνισε οριακές ζημίες στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Η ΑΤΕ ή θα προσεγγίσει τον βασικό μέτοχο Β. Ρέστη με ποσοστό 57,5% ώστε να αγοράσει το 40,6% ή θα αναζητήσει άλλη τράπεζα  ή άλλη λύση ώστε να πωλήσει την συμμετοχή.

AIK Banka
H AIK Agroindusrial Commercial Bank η Σερβική τράπεζα συνεισέφερε στο α΄ 6μηνο  του 2010 , στην ΑΤΕ 4,3  εκατ ευρώ κέρδη. Διαθέτει ενεργητικό 1,19 δις ευρώ. Η Σερβική τράπεζα πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Lojubisa εμφανίζει καλή εικόνα για το μέγεθος της.
Σημειώνεται ότι στην ΑΙΚ Banka η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 21% αλλά η έκπληξη είναι ότι και η Εθνική συμμετέχει με 4,98% ενώ με 5,8% η UniCredit Αυστρίας.
Είναι προφανές ότι εφόσον ανοίγει ο κύκλος πώλησης είναι πολύ πιθανό η Εθνική να εκδηλώσει ενδιαφέρον και ενδεχομένως και άλλες τράπεζες.  

ΑΤΕBank Romania
Το συνολικό ενεργητικό της τράπεζας στα 379 εκατ ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη που εμφάνισε στο α΄ τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε ζημίες 700 χιλ ευρώ.
Η ΑΤΕ συμμετέχει με ποσοστό 74%.

Ο στόχος
Η πώληση των χρηματοοικονομικών θυγατρικών έχει ως στόχο την αποδέσμευση κεφαλαίων και ταυτόχρονα την ανάκτηση κεφαλαίων από τις πωλήσεις.
Ένας δυνητικός στόχος 100  εκατ ευρώ από την πώληση των 3 θυγατρικών με βάση εκτιμήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης