Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μην παρασύρεστε από τις ανοδικές αναλαμπές, το ΧΑ +0,78% στις 831 μον. - Τα δύσκολα για οικονομία και μετοχές είναι εμπρός

Μην παρασύρεστε από τις ανοδικές αναλαμπές, το ΧΑ +0,78% στις 831 μον. - Τα δύσκολα για οικονομία και μετοχές είναι εμπρός
Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να ενδέχεται να διαρκέσει «χρόνια» και τον αυξανόμενο ρυθμό των τιμών της ενέργειας και τροφίμων, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν και επηρεάσουν την πορεία των αγορών
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Μη πειστική ανοδική αναλαμπή σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 831 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετoxές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ +4,46%, Lamda +4,38%, ΟΤΕ +1,62% αλλά με  εμφανή κόπωση στις τράπεζες καθώς τα δύσκολα για την οικονομία και τις αγορές είναι εμπρός.
Σημειώνεται, ότι η ΔΕΗ αντέδρασε σήμερα, μετά το χαμηλό 19 μηνών που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή 17/6 ( 5,15 ευρώ ) και τις σωρευτικές απώλειες -40% από την αρχή του έτους.
Το προηγούμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό είχε καταγράφει στις 9/11/2020 στα 5,1150 ευρώ.

Οι συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και λόγω της αργίας στις ΗΠΑ ενώ η προσοχή στρέφεται και στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακυβερνησία καθώς το κόμμα του προέδου Macron έχασε την πλειοψηφία.
Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να ενδέχεται να διαρκέσει «χρόνια» και τον αυξανόμενο ρυθμό των τιμών  της ενέργειας και τροφίμων, οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν και επηρεάσουν την πορεία των αγορών. 
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε στις 831 μονάδες,  με υψηλό έτους 974 μονάδες και χαμηλό τις 788 μονάδες με το βασικό σενάριο να κινηθεί στις 750 μονάδες ή πτώση -10%... αν και οι 700 μονάδες μπορεί να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια την σαθρή κατάσταση.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά ομολόγων όπου η κατάσταση έχει βελτιωθεί, με 10ετές στο  3,95% από υψηλό 4,74% (14/6) μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου τόνισαν ότι θα παράσχουν στήριξη τόσο στα ιταλικά όσο και στα ελληνικά ομόλογα.
Αν και αναμένουμε περισσότερη σαφήνεια στην συνεδρίαση του Ιουλίου, οι κερδοσκόποι και τα funds καραδοκούν  να τεστάρουν την αποτελεσματικότητα της παρέμβασης της ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι η Christine Lagarde, μιλώντας σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο, επιβεβαίωσε τα σχέδια της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό ενώ δεσμεύτηκε ότι η EKT θα χρησιμοποιήσει το νέο της εργαλείο για την καταπολέμηση της κρίσης εάν το κόστος δανεισμού για τα ασθενέστερα κράτη αυξηθεί πολύ γρήγορα.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +0,94% και ακολούθησαν Πειραιώς +0,55% και Alpha Bank +0,42% και αμετάβλητη η Eurobank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΔΕΗ +4,46%, Lamda +4,38%, ΑΔΜΗΕ +2,24%, ΟΤΕ +1,62%..ενώ υποχώρησαν  Motor Oil -2,87%, Quest -1,49% και Aegean -0,39%

Σε BB+ αναβάθμισε την Ελλάδα ο ιαπωνικός οίκος R&I

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, κατά μια βαθμίδα, σε ΒΒ+ με σταθερό outlook προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης R&I.   
Σημειώνεται ότι είναι ο τέταρτος οίκος αξιολόγησης, μετά την Standard & Poor's, την DBRS και την Scope Ratings, που αποδίδει, στο Ελληνικό Δημόσιο, βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας ισοδύναμη με ΒΒ+, δηλαδή μία μόλις βαθμίδα πριν την επενδυτική.
Όπως έχει επισημάνει το bankingnews.gr, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είναι πολιτικά χειραγωγούμενες, καθώς δεν δικαιολογούνται από τα υψηλά ελλείμματα, το υψηλό δημόσιο χρέος και την εκτόξευση του κόστους δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς πέριξ του 4%.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,32% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,16%.
Λίγο πριν τις 12:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες, με Alpha Bank +1,94%, Πειραιώς +1,97%... αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ πέριη του +3% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,55% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,2%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,78% στις 831,81 μονάδες έχοντας υψηλό στις 835,35 μονάδες και χαμηλό τις 828,04 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος 13,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 894 χιλ. ευρώ και όγκου 93 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η ΔΕΗ διακίνησε 61 χιλ. τεμάχια αξίας 337 χιλ. ευρώ και η Motor Oil 32 χιλ. τεμάχια αξίας 557 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την  ζώνη των 850 - 860 μονάδων και ακολουθούν οι 884 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ), οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 820 - 810 μονάδες και ακολουθούν οι 800, οι 780,οι 750 και οι 700 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 521 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 500 μονάδες και ακολουθούν οι 490 μονάδες.

Bελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,95%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα  20/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με αυξημένη την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός και από τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών για σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,95%, το 10ετές ιταλικό 3,65% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,23%...
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε την Τετάρτη 15/6 αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1994, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) απροσδόκητα αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας την ίδια ημέρα αύξησε τα επιτόκιά της κατά 25 μονάδες βάσης, για πέμπτη συνεχόμενη συνάντηση.
Από την άλλη, μετά τις ανακοινώσεις  της ΕΚΤ στις 9/6 ότι θα προχωρήσει σε αυξήση επιτοκίου 0,25% στις 21 Ιουλίου και θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, σημειώθηκε μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα, όπου αναγκάστηκε να παρέμβει σε έκτακτη συνεδρίαση και να αποτρέψει τις περαιτέρω πωλήσεις
Ειδικότερα, η πρόεδρος της ΕΚΤ πρόσθεσε ότι ένα νέο εργαλείο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί εάν τα spread των ομολόγων διευρυνθούν πέρα από ορισμένα όρια ή εάν οι κινήσεις της αγοράς υπερβούν μια ορισμένη ταχύτητα, χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτά τα όρια θα δημοσιοποιηθούν.
Οι βασικοί λόγοι που συνέβαλλαν στην επιδείνωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ειδικά σε Ιταλία και Ελλάδα δεν έχουν εκλείψει… και η παρέμβαση της ΕΚΤ έρχεται να αποδείξει ότι Ιταλία και Ελλάδα χωρίς την στήριξη της κεντρικής τράπεζας είναι άκρως ευάλωτες…
Η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση, τα μηδενικά επιτόκια και τις αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα – έφθασαν 19 τρισεκ. χρέους να έχει αρνητικά επιτόκια – παραβίασε τους κανόνες των αγορών.
Αντί να αφήσεις τις δυνάμεις των αγορών να λειτουργούν, παρενέβη συστηματικά, βίαια, τοξικά και χειραγώγησε τις τιμές προς μια κατεύθυνση.
Δημιούργησε την ψευδαίσθηση ότι όσο υπάρχει η ΕΚΤ δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αδύναμος κρίκος 32,6 δισ στις ελληνικές τράπεζες - Συνεχή προσκόμματα SSM για τα μερίσματα και παρεμβάσεις για DTC

Πρόσφατα το bankingnews αποκάλυψε μια πληροφορία ότι ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που υπάγεται στην ΕΚΤ σε επιστολές του ζητούσε από τις τράπεζες να πουλήσουν έως και το 50% των κύριων – senior bond – ομολόγων που κατέχουν από τις τιτλοποιήσεις των NPEs για να μπορέσουν να διανείμουν μερίσματα από τα κέρδη τους...
Αυτό σημαίνει ότι από τα 18,4 δισεκ. κύρια ομόλογα να πουλήσουν τα 9,2 δισεκ. ώστε να μπορούν να διανείμουν μερίσματα ελεύθερα χωρίς περιοριστικούς όρους…
Ορισμένες τράπεζες διέψευσαν ότι έχουν λάβει τέτοια επιστολή και τελικά αυτό είναι ακριβές, είναι αλήθεια αυτό που αναφέρουν οι τραπεζίτες.
Όμως ορισμένες πηγές – που πληροφόρησαν το BN – επιμένουν ότι ο SSM έχει θέσει θέμα σύνδεσης των μερισμάτων που θα διανείμουν οι τράπεζες με τα senior bond.
Και ενώ υπάρχει μια ασάφεια επί του θέματος αυτού… ορισμένοι φωτογραφίζοντας την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρουν ότι δεν μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να διανείμουν μερίσματα άπαξ και από τα 22 δισεκ. ενσώματα κεφάλαια που έχουν τα 14,2 δισεκ. είναι DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή κεφάλαιο χαμηλής ποιότητας.
Η σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια φθάνει στο 65% και είναι αληθές ότι αποτελεί την χειρότερη σχέση διεθνώς, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια αλλά είναι τα πιο υποβαθμισμένα κεφάλαια…
Π.χ. οι γερμανικές τράπεζες έχουν σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια 9% ως μέτρο σύγκρισης με τις ελληνικές τράπεζες…
Τι πρέπει να ισχύσει η άποψη του bankingnews
Είναι αλήθεια ότι το ελληνικό κράτος κατέστρεψε τις τράπεζες με το PSI+ και ακολούθως η κατάρρευση της οικονομίας παρέσυρε τον δανεισμό και εκτόξευσε τα NPEs – τα προβληματικά δάνεια – στα 107 δισεκ. ευρώ.
Για το τραγικό αδιέξοδο δεν ευθύνονται οι τράπεζες ή εάν ευθύνονται το μέγεθος της ευθύνης είναι δυσανάλογα μικρότερο σε σχέση με το κράτος που ως διαχειριστής είναι πλήρως αποτυχημένος.
Αδύναμος κρίκος 32,6 δισεκ. ευρώ
Φθάνοντας στο σήμερα έχουμε την εξής πραγματικότητα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πάρει 18,4 δισεκ. κρατικές εγγυήσεις για τα senior ομόλογα που κατέχουν από τις τιτλοποιήσεις και επίσης διαθέτουν 14,2 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Δηλαδή υπάρχει ένας αδύναμος κρίκος 32,6 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες που θα αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης.
Σε συνεντεύξεις τους η Fitch και η Moody’s στο bankingnews έχουν αναφέρει ότι απαιτείται συλλογική θεσμική λύση για το DTC των ελληνικών τραπεζών…
Τι πρέπει να συμβεί;
Το bankingnews αναγνωρίζει ότι αυτά τα 32,6 δισεκ. αποτελούν μέρος μιας αδυναμίας των ελληνικών τραπεζών που θα επηρεάζουν και τις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.
Οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να εξαλειφθεί αυτή η αδυναμία των 32,6 δισεκ. δεν μπορούν να έχουν την ίδια αποτίμηση με τις άλλες τράπεζες στην ευρωζώνη με όρους χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια… ή P/BV.
Ωστόσο θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην Eurobank και στην Εθνική να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022 έστω και το 20% με 30% των καθαρών μετά φόρων κερδών τους…δηλαδή κάτω από το ελάχιστο επιτρεπόμενο το 35%.
Η διανομή κερδών δεν πρέπει να εκπορεύεται μόνο από την υπόσχεση π.χ. που μπορεί να έχει δώσει η Eurobank στον βασικό της μέτοχο το Fairfax που ελέγχει το 33% των μετοχών αλλά μια κερδοφόρος τράπεζα με NPEs κάτω από 10% και με επαρκεί κεφάλαια και σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία… θα πρέπει να έχει το δικαίωμα επιβράβευσης των μετόχων που επί 12 χρόνια… δεν έχουν δει ούτε 1 ευρώ μέρισμα.
Η Eurobank και η Εθνική θα πρέπει να διανείμουν μέρισμα για την χρήση 2022.
Πιστεύουμε ότι στην Alpha bank θα πρέπει να επιτραπεί να διανείμει μερίσματα από την χρήση 2023 και στην Πειραιώς από την χρήση 2024 καθώς προέχουν τα κεφάλαια και όχι η επιβράβευση των μετόχων….
Σοβαρή υποσημείωση
Ο SSM ανεπίσημα έχει ενημερώσει τις ελληνικές τράπεζες ότι δεν είναι αρνητικός στην διανομή μερισμάτων για την χρήση 2022... αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν τον Οκτώβριο του 2022 όπου θα υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το πλήθος των αβεβαιοτήτων που έχουν ανακύψει...
Αυτό που αναφέρουμε είναι ακριβές και διασταυρωμένο.

Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 18/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,74%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -0,04%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -2,04% και  ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,64% ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο στο +0,23%.

Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το sell off της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη από τον Μάρτιο του 2022.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο εκλογικό αποτελέσμα των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την ακυβερνησία καθώς το κόμμα του προέδου Macron έχασε την πλειοψηφία.
Παράλληλα, οι επενδυτές προσβλέπουν σε περαιτέρω ενδείξεις για πιθανή πορεία αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve αυτή την εβδομάδα.
Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF να ενισχύεται 6% στα 124,75 ευρώ. 
Ήπια πτώση καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,50% στα 112,56 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,50% στα 107,44 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,57% στις 2.390μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,5%.
Κλειστή, λόγω αργίας, θα παραμείνει η Wall Street.

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,10 ευρώ, με άνοδο +0,94% με όγκο 765 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,86 ευρώ, με άνοδο +0,42%, με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,99 ευρώ, με άνοδο +0,55% και όγκο 1,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/6/2022 στα 0,6035 ευρώ ή 0,9958 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8580 ευρώ, αμετάβλητη,  με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με πτώση -3,67% και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,084 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 74 χιλ.τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 103 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,55 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 309 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25,  με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ,  Lamda, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ......
Στον αντίποδα υποχώρησαν Motor Oil, Quest και Αegean.
H Coca Cola έκλεισε στα 21,29 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση στα 7,92 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο +1,62% και αποτίμηση 7,3 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,6250 ευρώ, με άνοδο +4,46% και αποτίμηση 2,15 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,01 ευρώ, με άνοδο +2,24%, και κεφαλαιοποίηση 466 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +0,72% και  αποτίμηση 4,94 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,26 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 882 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,48 ευρώ, με άνοδο +0,31% και  κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,23 ευρώ, με πτώση -2,87% και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,58 ευρώ, με άνοδο +0,90% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 809 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3940 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0248 ευρώ, με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,95% - Το spread με την Ιταλία στις 30 μ.β.

Βελτίωσηκαταγράφεται σήμερα  20/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει, καθώς καλπάζει ο πληθωρισμός και από τις αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών για σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής.
 Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,95%, το 10ετές ιταλικό 3,65% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,23%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 231 μονάδες βάσης από 237 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 165 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,65% ή 165 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 30 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 20/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 20 Ιουνίου του 2022 στο 3,65%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/6/2022 στο 1,64%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,68% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,73% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,65% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,41%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης