Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Νέες τραπεζικές πιέσεις -3% επέδρασαν στο ΧΑ -0,80% στις 886 μον. διέσπασε τον εκθετικό ΚΜΟ 200 - Στο 4,1% το 10ετές ομόλογο

Νέες τραπεζικές πιέσεις -3% επέδρασαν στο ΧΑ -0,80% στις 886 μον. διέσπασε τον εκθετικό ΚΜΟ 200  - Στο 4,1% το 10ετές ομόλογο
Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού (χαμηλή ανάπτυξη, υψηλές τιμές) θέτουν φραγμούς για κάθε ανάληψη ρίσκου
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 886 μονάδες, διασπώντας οριακά την κρίσιμη στήριξη των 887 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ) με πιέσεις στις τράπεζες έως -3%, στον απόηχο των ανακοινώσειων της ΕΚΤ όπου προανήγγειλε την πρώτη αύξηση επιτοκίων στις 21 Ιουλίου, μετά από 14 χρόνια.
Ειδικότερα, σήμερα 9 Ιουνίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν από την 1η Ιουλίου ενώ θα προχωρήσει σε αυξήση επιτοκίου 0,25% στις 21 Ιουλίου και θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού.
Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού (χαμηλή ανάπτυξη, υψηλές τιμές) θέτουν φραγμούς για κάθε ανάληψη ρίσκου, με τον πληθωρισμό τον Μάιο, να εκτινάζεται στο 11,3% σε υψηλά 29 ετών, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.
Το ελληνικό χρηματιστήριο φαίνεται αδύναμο να διασπάσει τις 900 μονάδες ενώ οι επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια ακόμη και να δούμε τον Γενικό Δείκτη κοντά ή και κάτω από τις 800 μονάδες.
Τα ανοδικά περιθώρια φαίνεται ότι οριοθετούνται στις 950 με 974 μονάδες τα υψηλά έτους 2022.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -2,83% και ακολούθησαν Εurobank -2,28%, Πειραιώς -1,9% και Εθνική -1,41%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις καταγράφηκαν σε ΔΕΗ -2,08%, ΓΕΚ Τέρνα -1,17%, ΟΤΕ -0,97% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Quest +3,1%, ΕΥΔΑΠ +1,66%, Lamda +1,37%..
Εν τω μεταξύ, επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές  ομόλογο στο 4,1% ενώ δεν αποκλείεται να δούμε αποδόσεις στο 5%.
Είναι προφανές ότι οι όροι δανεισμού του ελληνικού δημοσίου θα επιδεινωθούν καθώς τα επιτόκια στο 0,54% που είχε βρεθεί το ελληνικό 10ετές ομόλογο δεν αντικατόπτριζαν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα ήταν μια ακραία στρέβλωση.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν αύριο Παρασκευή 10/6 και τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τα οποία θα κρίνουν και τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve, για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου.

Τι σημαίνουν οι αυξήσεις των επιτοκίων για τις ελληνικές τράπεζες

Οι αυξήσεις των επιτοκίων, θα οδηγήσουν σε αυξήσεις και στα επιτόκια δανείων που χορηγούν οι τράπεζες, εξέλιξη που θα αυξήσει τα έντοκα έσοδα.
Αν και τα επιτόκια στα δάνεια διαχωρίζονται σε σταθερά και κυμαινόμενα, εντούτοις στα νέα δάνεια είναι ξεκάθαρο τι πρόκειται να συμβεί, θα αυξηθούν ώστε να εμπεριέχουν την αύξηση του κόστους χρήματος.
Η αύξηση των επιτοκίων, θα μεταφραστεί σε αύξηση της κερδοφορίας, ιστορικά οι τράπεζες έβγαζαν κέρδη, σε περιόδους υψηλών επιτοκίων αν και επιτόκια 0,75% στα βασικά παρεμβατικά δεν μπορούν να χαρακτηριστούν υψηλά.
Με τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 11% ή 12% οι αυξήσεις επιτοκίων π.χ. στο 0,75% είναι πολύ αδύναμη απάντηση απέναντι στις επιθετικές αυξήσεις των τιμών…
Για τις τράπεζες πάντως οι αυξήσεις των παρεμβατικών επιτοκίων από την ΕΚΤ, θεωρούνται θετική εξέλιξη.
Γενικώς πάντως, οι τραπεζικές μετοχές θα αναδειχθούν σε αμυντικές κοινώς θα αποκτήσουν αμυντικά χαρακτηριστικά, δεν θα άγονται και φέρονται κατά το δοκούν.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,26% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,84%.
Περί τις 13:30 οι αρχικές πιέσεις στις τράπεζες απορροφήθηκαν, με την Eurobank και την Εθνική να γυρίζουν με θετικό πρόσημο και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,30% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,46%. 
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς -4,18%, Eurobank -3,07% ....αλλά και στη ΔΕΗ -3,08%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,93% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,96%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,80% στις 886 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,91 μονάδες και χαμηλό τις 885,28 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 59,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 15,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,7 εκατ. ευρώ και όγκου 1,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 952 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ  270 χιλ. τεμάχια αξίας 1,59 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 26 χιλ. τεμάχια αξίας 491 χιλ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ 160 χιλ. τεμάχια αξίας 1,27 εκατ. ευρώ, η Jumbo  135,5 χιλ. τεμάχια αξίας 2,04 εκατ.. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 364 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 886 μονάδες, διασπώντας οριακά την πρώτη στήριξη των 887 μονάδων ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών ) και ακολουθούν οι 850, οι 830, οι 820 και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 μονάδες ενώ στο πολύ δυσμενές σενάριο στις 750 μονάδες και στις 700 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 910 - 920 μονάδων και ακολουθούν οι  930, οι 940 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 588 μονάδες, διασπώντας τις κρίσιμες 600 μονάδων και ακολουθούν οι 580, οι 550, οι 530 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 640 και οι 650 μονάδες

Eπιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 4,1%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 9/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρώπης,  με επίκεντρο τις σημερινές αποφάσεις της συνεδρίασης  της ΕΚΤ, όπου ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, μετά από 14 χρόνια.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,1%, το 10ετές ιταλικό 3,62% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 3,06%.
Ειδικότερα, σήμερα 9 Ιουνίου η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι οι αγορές στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης θα λήξουν από την 1η Ιουλίου ενώ θα προχωρήσει σε αυξήση επιτοκίου 0,25% στις 21 Ιουλίου και θα ακολουθήσει νέα κίνηση στις 8 Σεπτεμβρίου 2022…. προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού.
Επίσης, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας, καθώς όπως τονίζεται, σε περίπτωση ανανεωμένου κατακερματισμού της αγοράς, οι επανεπενδύσεις των ομολόγων που αγοράστηκαν στον πλαίσιο του προγράμματος στήριξης κατά της πανδημίας (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, σε σχέση με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.
Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από την μετακύλιση λήξεων, προκειμένου να αποφευχθεί διαταραχή.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν επίσης να επαναληφθούν, εάν είναι απαραίτητο, για την αντιμετώπιση αρνητικών σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.
Οι επενδυτές έχουν αφομοιώσει τις αλλαγές στην πολιτική των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ τα τελευταία πρακτικά της Fed, έδειξαν ότι θα υπάρξουν ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων 0,50% και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που πλησιάζει στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίασης της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Το 20% της Εθνικής και το 17% της Πειραιώς θα πουλήσει το 2023 το ΤΧΣ – Στόχος της αποεπένδυσης η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών

Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ψηφίστηκε μετά από 12 μήνες αναμονής και καθυστερήσεων, για την αγορά δεν εμπεριέχει καμία έκπληξη, ήταν απόλυτα αναμενόμενοι οι όροι… και οι νέες παραδοχές του νέου αναθεωρημένου νόμου.
Το ΤΧΣ θα έχει διάρκεια έως το τέλος του 2025, ουσιαστικά έληγε τέλος του 2022 και έλαβε παράταση 5 χρόνια αντί 7 που ίσως αρχικώς είχε λεχθεί.
Κατά την λήξη της διάρκειας του Ταμείου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκκαθάρισης αλλά θα προηγηθεί μελέτη για την πλήρη αποτίμηση του Ταμείου.
Αλλάζει η διοικητική δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διαθέτει 9 μέλη εκ των οποίων 6 μη εκτελεστικά και 3 εκτελεστικά μέλη.
Ο Διευθύνων σύμβουλος θα είναι προφανώς εκτελεστικό μέλος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η υπάρχουσα δομή του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής καταργούνται εντός 30 ημερών από την ψήφιση του νόμου.
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις για να επιλεγούν για τις θέσεις αυτές.
Το ΤΧΣ διατηρεί το δικαίωμα veto – αρνησικυρίας για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, διανομή μερισμάτων και bonus στα τραπεζικά στελέχη.
Για την διανομή bonus ως κριτήριο έχει τεθεί το NPEs ratio να είναι κάτω του 10%.
Να σημειωθεί ότι με βάση τον νέο νόμο εάν ο δείκτης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων NPEs υποχωρήσει κάτω του 10% η διοίκηση μπορεί να αποσυνδέσει τις ετήσιες αποδοχές από το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Επίσης το ΤΧΣ μπορεί να συμμετέχει σε αυξήσεις κεφαλαίου με την τιμή διάθεσης να μπορεί να είναι χαμηλότερη από την τιμή προηγούμενων αυξήσεων κεφαλαίου ή της εκάστοτε τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.
Ο νέος νόμος καθορίζει το πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης υπό την μορφή placement αναθέτοντας σε επενδυτικό οίκο να αποτιμήσει τα δεδομένα και την εύλογη τιμή.
Ο βασικός στόχος είναι να καταστούν πλήρως ιδιωτικές οι ελληνικές τράπεζες.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να πουλάει μετοχές των ελληνικών τραπεζών και κάτω της εκάστοτε τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.
Ποιο το χρονοδιάγραμμα αποεπένδυσης;
Εντός του 2023 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει στην διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας και το 17% της Πειραιώς.
Σε τρέχουσες τιμές το 20% της Εθνικής τράπεζας αποτιμάται στα 650 εκατ ευρώ και το 17% της Πειραιώς αποτιμάται στα 290 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει
40,3% της Εθνικής τράπεζας
27% της Τράπεζας Πειραιώς
9% της Alpha bank
2,34% της Eurobank
Πρακτικά στο πρώτο κύμα στρατηγικής αποεπένδυσης θα πωληθούν το 20% της Εθνικής, οπότε το ΤΧΣ από 40,3% θα κατέχει 20% της Εθνικής και το 17% της Πειραιώς, οπότε το ΤΧΣ θα κατέχει το 10% της τράπεζας Πειραιώς.
Σε επόμενη φάση θα ακολουθήσουν εκ νέου η Εθνική, η Πειραιώς και η Alpha bank.
Ο γενικός σχεδιασμός είναι κατά την φάση της πλήρους στρατηγικής αποεπένδυσης, το ΤΧΣ να κατέχει σχεδόν παραπλήσια ποσοστά στις τράπεζες, ώστε να μην αποκτηθεί πλεονέκτημα ιδιωτικοποίησης σε σχέση με τις άλλες τράπεζες.
Το ΤΧΣ έχει επενδύσει 44,5 δισεκ. για να πάρει περίπου 2 δισεκ. ευρώ...
Ναι μεν το ΤΧΣ, διασφάλισε την σταθερότητα και απέτρεψε συστημικά σοκ στις τράπεζες και συνέβαλλε προφανώς στην δημιουργία 4 μεγάλων συστημικών τραπεζών, ωστόσο ως επένδυση ήταν παντελώς αποτυχημένη…
Το ΤΧΣ επένδυσε 44,5 δισεκ. και θα εγγράψει ζημία 42,5 δισεκ.
Σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν τα placement σε ξένους και έλληνες επενδυτές;
Το ΤΧΣ σχεδιάζει να διαθέσει μετοχές σε ξένους επενδυτές, όπου υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και σε έλληνες μικρομετόχους ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των μικρομετόχων στις ελληνικές τράπεζες.
Στην Εθνική ο στόχος ήταν τα 4,20 ευρώ από 3,55 ευρώ της τρέχουσας περιόδου, οπότε ακόμη έχουμε δρόμο…
Η Πειραιώς πρέπει να ανακάμψει προς την ζώνη των 1,50 ευρώ για να πραγματοποιηθεί placement.
Ωστόσο όσο η αγορά γνωρίζει ότι το ΤΧΣ προετοιμάζει placement στις τράπεζες οι μετοχές δύσκολα θα ανακάμψουν λόγω της μεγάλης προσφοράς μετοχών.
Π.χ. στην Εθνική τράπεζα το 20% των μετοχών αντιστοιχεί σε 183 εκατ μετοχές… προς πώληση σε πρώτη φάση…

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 9/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν την αντίδραση της αγοράς στα εμπορικά στοιχεία της Κίνας για τον Μάιο, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν άλμα 16,9% τον Μάιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1% έναντι αύξησης 2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο  -0,76%, o δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,66%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,03%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,42% ενώ  ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,04%.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Εντείνονται οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο 2022
Θα ακολουθήσει νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες.
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP, καθώς και το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP), θα τερματιστούν την 1η Ιουλίου 2022, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις. 
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και άυριο 10/6 καθώς ανακοινώνονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ.
Στα μάκρο, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 27.000 την περασμένη εβδομάδα σε υψηλό πέντε μηνών στις 229.000, αλλά σχεδόν ολόκληρη η αύξηση φάνηκε να προέρχεται από εποχιακές ιδιορρυθμίες αντί για αυξανόμενες απολύσεις. 
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μετά από τη φωτιά που ξέσπασε σε μεγάλο τερματικό σταθμό εξαγωγών στις ΗΠΑ, στις οποίες έχουν στραφεί οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές στις προμήθειες, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Ειδικότερα, το ολλανδικό TTF ενισχύεται +6,5% στα 84,56 ευρώ.
Ήπια πτώση καταγράφεται και στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο -0,26% στα 123,3 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -0,27% στα 121,78 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει πτώση -1,19% στις 2.291 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,4% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,10% , ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο -0,98% ( 26,25 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Νέες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,5080 ευρώ, με πτώση -1,41%, με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9408 ευρώ, με πτώση -2,83%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1380 ευρώ, με πτώση -1,9% και όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 23/5/2022 στα 0,06375 ευρώ ή 1,0520 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9870 ευρώ, με πτώση -2,28%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,66 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1350 ευρώ, με πτώση 0,87% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0916 ευρώ, με πτώση -3,07%, με όγκο 57 χιλ. τεμάχια και  κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο +0,62% και κεφαλαιοποίηση 324 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΛΧΑ, ΔΕΗ, Sarantis, ΓΕΚ Τέρνα...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Quest +3,1%, ΕΥΔΑΠ +1,66%, Lamda +1,37%..
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,30 ευρώ, με πτώση -0,97% και αποτίμηση 7,75 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,71 ευρώ, με πτώση -0,58% και κεφαλαιοποίηση στα 7,7 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,8750 ευρώ, με πτώση -2,08% και αποτίμηση 2,24 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,22 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 515 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,14 ευρώ, με πτώση -0,98% και  αποτίμηση 4,99 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,00 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 940 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,04 ευρώ, με πτώση -0,14% και  κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 18,15 ευρώ, με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,96 ευρώ, με άνοδο +0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,14 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,06 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,98 ευρώ, με άνοδο +1,66% και κεφαλαιοποίηση 850 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,5380 ευρώ, με πτώση -2,29% και κεφαλαιοποίηση 577 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0259 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,1% - Το spread με την Ιταλία στις  48 μ.β.

Επίδεινωση καταγράφεται σήμερα 9/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρώπης, με επίκεντρο τις σημερινές αποφάσεις της συνεδρίασης  της ΕΚΤ, όπου ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, μετά από 14 χρόνια.
Η ΕΚΤ προχωρά σε ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πληθωρισμού που καταγράφονται στην Ευρωζώνη.
Περίπου τρεις μήνες αφότου η Federal Reserve ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα 9 Ιουνίου το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων την 1η Ιουλίου 2022 και την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο 2022 αλλά και  νέα αύξηση τον Σεπτέμβριο, η οποία δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη του 0,25%, ανάλογα με τις πληθωριστικές συνθήκες.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δίσταζε μέχρι στιγμής να αποσύρει τα μέτρα στήριξης, προσπαθώντας να αποτιμήσει το αντίκτυπο των γεωπολιτικών αναταράξεων λόγω του ουκρανικού και της ενεργειακής κρίσης (πράσινη μετάβαση και απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα)
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,1%, το 10ετές ιταλικό 3,62% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,06%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 266 μονάδες βάσης από 260 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,64% ή 164 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 48 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 150 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 9/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο, μετά από 14 χρόνια.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 9 Ιουνίου του 2022 στο 3,62%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/6/2022 στο 1,44%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,60% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,58% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,62% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,85%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης