Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σταθεροποιείται ο ρυθμός αύξησης των NPLs των ελληνοκυπριακών τραπεζών

Σταθεροποιείται ο ρυθμός αύξησης των NPLs των ελληνοκυπριακών τραπεζών
Σταθεροποίηση παρατηρείται στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνοκυπριακών τραπεζικών ομίλων του FTSE 20 το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με έκθεση της Κύπρου Χρηματιστηριακής.
Κατά τα τελευταία τρίμηνα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις κατά τα τελευταία τρίμηνα, ενώ το σύνολο των χορηγήσεων και των καταθέσεων διαμορφώνονται περίπου στα 318 δισ. ευρώ και 273 δισ. ευρώ αντίστοιχα, με την πλειονότητα εξ αυτών να προέρχεται από την εγχώρια αγορά. Ο συνολικός δείκτης δάνεια (μικτά/καταθέσεις διαμορφώνεται στο 117%, όπου για την Ελλάδα ο δείκτης ανέρχεται σε 119%.
Το σύνολο των εσόδων ανήλθε στα 7,3 δισ. ευρώ, με το 61% να προέρχεται από εγχώριες τραπεζικές εργασίες. Μάλιστα, παρατηρείται απολίμάκωση (deleveraging) της πιστωτικής επέκτασης των Ελληνικών Ομίλων, καθώς η εγχώρια αύξηση των χορηγήσεων εμφανίζει στασιμότητα, ενώ η διεθνής παρουσία καταγράφει συγκρατημένη ενίσχυση. Η προ φόρων κερδοφορία των ομίλων εμφανίζει μικτή εικόνα για την εγχώρια αγορά. Σε ομίλους, όπως της Alpha Bank και της EFG Eurobank το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας προέρχεται από την Ελλάδα. Η αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια επηρέασε αρνητικά την προ φόρων κερδοφορία στην Ελλάδας. Οι όμιλοι της Εθνικής Τράπεζας, της Hellenic Postbank και της ATE Bank κατέγραψαν ζημιογόνο αποτέλεσμα για το εξάμηνο.
Το σύνολο των μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδών, για το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθε στα 294 εκατ. ευρώ έναντι 1,62 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (-81,8% ετησίως). Το συνολικό κόστος από την έκτακτη εισφορά ανήλθε στα 187 εκατ. ευρώ. Η αρνητική επίδραση της εισφοράς ήταν πιο εμφανής στους τραπεζικούς ομίλους που το μεγαλύτερο μέρος της κερδοφορίας τους προερχόταν από εργασίες στην εγχώρια αγορά (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, EFG Eurobank)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης