Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το Νοέμβριο τα… σπουδαία για την Ευρώπη – Γερμανία και Ε.Ε. δεν αναμένουν αποφάσεις για Ελλάδα και Ισπανία – Οριστική λύση για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους επιθυμεί ο Hollande - Credit Agricole: Οι κινήσεις της ΕΚΤ «χαλάρωσαν» την πίεση

Το Νοέμβριο τα… σπουδαία για την Ευρώπη  – Γερμανία και Ε.Ε. δεν αναμένουν αποφάσεις για Ελλάδα και Ισπανία – Οριστική λύση για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους επιθυμεί ο Hollande - Credit Agricole: Οι κινήσεις της ΕΚΤ «χαλάρωσαν» την πίεση
(upd3) Μπορεί οι προσδοκίες να είναι αυξημένες για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης στα προβλήματα της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις και τα…σπουδαία αναμένονται το Νοέμβριο.
Πηγές που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αναμένει να ληφθούν αποφάσεις.
Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν θα γίνει ουσιαστική συζήτηση για την Ελλάδα.
Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε πολύ προχωρημένες τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τρόικα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, δεν αναμένονται λεπτομέρειες για την τραπεζική ένωση, ενώ η Γερμανία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κεντρικής παρέμβασης στους εθνικούς προϋπολογισμούς αν αντιτίθενται στους κανόνες της Ε.Ε.
Όσον αφορά την Ισπανία, δεν εξαρτάται από τη Γερμανία αν θα δοθεί το «πράσινο φως» στη διάσωση. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η Γερμανία στηρίζει την προσπάθεια της Ισπανίας και δηλώνει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, τονίζοντας ότι η κρίση χρέους πλησιάζει στο τέλος της και τα χειρότερα πέρασαν για το ευρώ.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια οριστική λύση ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, να διασφαλιστούν λογικά επιτόκια για τις υπόλοιπες χώρες ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις και να εδραιωθεί η τραπεζική ένωση. O Hollande επιθυμεί τη διευθέτηση των ζητημάτων μέχρι το τέλος του χρόνου.Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής προκρίνει ως διακύβευμα την ενδυνάμωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, ενώ την ίδια στιγμή, αναφέρεται στην υιοθέτηση θετικής δήλωσης για την Ελλάδα. Όπως θέλουν καλά πληροφορημένες ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ των κρατών - μελών ώστε να συμπεριληφθεί θετική αναφορά στην Ελλάδα στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την οποία θα αναγνωρίζονται οι προσπάθειες που καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, η απασχόληση και η μείωση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα παραμένουν προτεραιότητες. Από το προσχέδιο παράλληλα προκύπτει πως η ΕΕ θα πρέπει να καταλήξει άμεσα σε μια συμφωνία με την Ιαπωνία, στις συνομιλίες για το ελεύθερο εμπόριο.
Οι όποιες ελπίδες ότι η Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών θα βγάλει την ευρωζώνη από το αδιέξοδο, είναι πιθανό να αποδειχθούν φρούδες, εκτιμά το πρακτορείο Reuters.

Credit Agricole: Δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις


Δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Credit Agricole, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις σε Ελλάδα και Ισπανία, ενώ εκκρεμούν και σημαντικές διαφορές σε πολιτικά ζητήματα. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές του γαλλικού οίκου, πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο Κορυφής, εδώ και αρκετό καιρό, που δεν εμπεριέχει την αίσθηση του επείγοντος και του δράματος, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η κατάσταση είναι λιγότερο σοβαρή.
Η αρνητική επίδραση της επιβράδυνσης της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας, είναι το γεγονός ότι η δράση της ΕΚΤ «χαλάρωσε» την πίεση στους ώμους των κυβερνήσεων. Το θετικό είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο Ε.Ε. είναι πολιτικά ευαίσθητες σε τέτοιο βαθμό, που χρειάζεται περισσότερος χρόνος και η ΕΚΤ αγοράζει χρόνο ώστε να προσαρμοστούν τα κράτη-μέλη.
Η Credit Agricole εκτιμά ότι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 12-13 Νοεμβρίου και η Σύνοδος Κορυφής στις 22-23 Νοεμβρίου, είναι πιο σημαντικές όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων για την καταπολέμηση της κρίσης, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν ότι ενδεχομένως να βρεθεί μια λύση-πακέτο για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο.
Λόγω των αυξημένων προσδοκιών για τη Σύνοδο, οι οποίες δεν θα επιβεβαιωθούν, το ευρώ θα «παλέψει» να σπάσει την αντίσταση των 1,3180 δολαρίων, εκτιμούν οι αναλυτές.

JP Morgan: Διχασμένοι οι Ευρωπαίοι μια μέρα πριν τη Σύνοδο

Μία μόλις μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να βρίσκονται σε σύγχυση για τα επόμενα βήματα, προκαλώντας... "νευρικό κλονισμό" στις αγορές. Αυτό αναφέρει η JP Morgan στην τελευταία ανάλυση της επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα κρέμεται σε μία κλωστή υπό το βάρος του νέου πακέτου λιτότητας, η Ισπανία πιέζεται όλο και περισσότερο για να ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης και η Πορτογαλία βρίσκεται μπροστά στην κλιμάκωση των κοινωνικών αναταραχών.
Ωστόσο, η JP Morgan θεωρεί ότι οι αγορές ανησυχούν για ένα εντελώς διαφορετικό λόγο από αυτό που πιστεύει η πλειονότητα των αναλυτών. Ο βασικός λόγος που οι αγορές τηρούν στάση αναμονής με αρκετή δόση αρνητισμού, είναι οι διαφωνίες των Ευρωπαίων για το αν ο ESM, ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης, θα πρέπει να επωμιστεί το βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Παράλληλα, αντανακλά τις πρώτες αντιδράσεις από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία για τις αποφάσει της συνόδου κορυφής του Ιουνίου, η οποία καθόριζε τις παραμέτρους για την δημοσιονομική σύγκλιση της Ζώνης.
Η προσεχής Σύνοδος Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να είναι κρίσιμη, καθώς θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις διαφωνίες σχετικά με το επιμερισμό των βαρών, αν και μέχρι τώρα οι απόψεις που έχουν διατυπωθεί είναι ασυνάρτητες. Είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, τεχνική και αμφιλεγόμενη, λόγω της δυσπιστίας που επικρατεί, καθώς και επειδή οι συμμετέχουσες χώρες έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για την επίτευξη του στόχου αυτού.
Είναι αλήθεια ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην απόφαση που είχαν λάβει στις 29 Ιουνίου, δεν διευκρίνισαν με σαφήνεια αν θα υπάρχει ή όχι αναδρομική ισχύς. Έδωσαν απλώς εντολή στο Συμβούλιο της ΕΕ να μελετήσει επείγοντα μέτρα προκειμένου να σπάσει, όπως τόνιζαν, ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και δημόσιου χρέους. Η ασάφεια αυτή επιτρέπει στις χώρες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής, κάτι που έκαναν και οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Η θέση των τριών χωρών είναι ότι ο ΕSM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες μόλις τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του επόμενου έτους, αλλά για τα προβλήματα που θα εμφανιστούν στο μέλλον και όχι εκείνα του παρελθόντος, τα οποία θα πρέπει, όπως τονίζουν, να επιλυθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη.
Είναι πλέον σαφές σε όλους ότι η προσέγγιση της ευρωπαϊκής πολιτικής τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή η Ζώνη δεν είναι σε θέση να κερδίσει αρκετό χρόνο, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι μηχανισμοί στήριξης EFSF και ESM, αλλά από το γεγονός ότι το βάρος της προσαρμογής, της συνδυασμένης επίδρασης του χρέους και της τραπεζικής απομόχλευσης πέφτει μεμονωμένα στα κράτη, σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan.
Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, δεν είναι έκπληξη το ότι δεν είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι η ευρωζώνη πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης κατανομής των βαρών. Οι πραγματικές διαφωνίες θεωρούν ότι το αντάλλαγμα της μείωσης της εθνικής κυριαρχίας είναι ακριβό. Η Γερμανία πιστεύει ότι μεγάλο μέρος της κυριαρχίας πρέπει να παραχωρηθεί με την πάροδο του χρόνου στο όνομα της κατανομής των βαρών, καθώς ο πρόωρος επιμερισμός των βαρών τείνει να εμποδίσει φορολογικές, τραπεζικές και διαρθρωτικές προσαρμογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης