Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έντονη μεταβλητότητα σε τράπεζες και ΧΑ +0,19% στις 860 μον., ορατές οι 800 μον. - Πωλήσεις από τρία αμερικάνικα funds

Έντονη μεταβλητότητα σε τράπεζες και ΧΑ +0,19% στις 860 μον., ορατές οι 800 μον. - Πωλήσεις από τρία αμερικάνικα funds
Όσο η FED και η ΕΚΤ αυξάνουν τα επιτόκια και αποσύρουν την ποσοτική χαλάρωση δηλαδή το τεχνητό περιβάλλον δημιουργίας φουσκών στις αγορές… τόσο οι επενδυτές θα ανησυχούν
Σχετικά Άρθρα
(upd16)Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο κινήθηκε μεταξύ 873 μονάδων ( +1,65%) και 848 μονάδων ( -1,25%), ειδικότερα στις τράπεζες όπου μετά από τα αρχικά κέρδη +4% επέστρεψαν με πιέσεις έως -5%, καθώς τρία αμερικάνικα funds προέβησαν ενδοσυνεδριακά σε ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών.
Στον αντίποδα, ανοδικά κινούνται οι διεθνείς αγορές, με τον Dax στην Γερμανία στο +1,8%, και τον S&P 500 στην Wall Street στο +1% μετά το sell off των τελευταίων ημερών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά ανοδικά στις 860 μονάδες, μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και
διατηρώνοντας τις κρίσιμες 850 μονάδες.
Η διάσπασή των 850 μονάδων οδηγεί προς τις 800 με 780 μονάδες ενώ στο πολύ κακό σενάριο πτώση έως στις 700 μονάδες εντός των επόμενων μηνών...

Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε μόνο η Eurobank +1,8% από απώλειες  -2,78% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -1,9% από -5,16% χαμηλό ενδοσυνεδριακό, Alpha Bank -1,02% από υψηλό ημέρας +3,83%  και Εθνική -0,33%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo +3,65%, Coca Cola +3,33%...ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Τέρνα Ενεργειακή -4,14% και ΓΕΚ Τέρνα -2,12%.
Σε κάθε περίπτωση, οι  ανησυχίες των επενδυτών παραμένουν τόσο για τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων αλλά και τον φόβο για έναν πόλεμο διαρκείας στην Ουκρανία, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται τον Απρίλιο στην Ελλάδα στο 10,2% στα υψηλά 28 ετών, καθώς φωτιά έχει πάρει το κόστος ζωής με την ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα. 

Η Bank of America προβλέπει ότι έως τον Οκτώβριο του 2022 ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 θα έχει υποχωρήσει στις 3.000 μονάδες από μέση τιμή εσχάτως 4.400 μονάδες και τρέχουσα 3.991 μονάδες, ενώ σε αντίθεση η J P Morgan προτρέπει για επιλεκτικές αγορές γιατί η FED δεν θα αφήσει τα χρηματιστήρια να βυθιστούν…
Επίσης, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έκρηξη στις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως, με την  Ελλάδα να εμφανίσει σήμερα βελτίωση , το 10ετές ομόλογο 3,48%, η Γερμανία 1,01%, η Ιταλία 2,98% και η Πορτογαλία 2,14% ενώ το αμερικανικό 10ετές κινείται σήμερα στο 2,97% από το 3,2% χθες 9/5 στα υψηλά επίπεδα 4 ετών. 
Όσο η FED και η ΕΚΤ αυξάνουν τα επιτόκια και αποσύρουν την ποσοτική χαλάρωση δηλαδή το τεχνητό περιβάλλον δημιουργίας φουσκών στις αγορές… τόσο οι επενδυτές θα ανησυχούν και θα αποσύρουν κεφάλαια οδηγώντας τις τιμές μετοχών και χρηματιστηρίων χαμηλότερα.

Στο επίκεντρο εταιρικά αποτελέσματα και MSCI 12/5

Στο επίκεντρο, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου την Πέμπτη 12/5 της Τράπεζα Πειραιώς και των ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάν και ΕΛΠΕ αλλά και την ίδια ημερομηνία η απόφαση του οίκου MSCI για την αναδιάρθρωση των δεικτών.
Ενώ είχαμε προβλέψει ότι στις 12 Μαΐου θα υπάρξουν αλλαγές στον δείκτη MSCI Greece standard… με την είσοδο της Εθνικής και σε επόμενη αξιολόγηση του Μυτιληναίου… το πιθανότερο είναι ότι μάλλον δεν θα γίνει τίποτε…

Απώλειες για την ΔΕΗ -27% από την τιμή της ΑΜΚ

Όταν το bankingnews ανέφερε ότι η μετοχή της ΔΕΗ δεν είναι φούσκα αλλά φουσκάρα… επειδή η τιμή της ΑΜΚ στα 9 ευρώ ήταν αδικαιολόγητα ακριβή, κάποιοι μιας χλεύαζαν.
Σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ δικαιολογημένα βρίσκεται στα 6,60 ευρώ έναντι πρόβλεψης του bankingnews για 6 ευρώ.
Έχουμε εξηγήσει τους λόγους της πτώσης της μετοχής της ΔΕΗ.
Πέραν από έκτακτους λόγους και τα μέτρα της κυβέρνησης, η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι μια προβληματική και ζημιογόνος εταιρία και με ωραιοποιήσεις δεν γίνεται δουλειά…
Όταν το bankingnews αναφέρεται σε μια μετοχή και την επικρίνει από εδώ και πέρα να διερωτάστε… τι συμβαίνει με την μετοχή όχι με το bankingnews.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,04% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,89%.
Λίγο πριν τις 11:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank +3,83% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Coca Cola +3,64%, Jumbo, Τιτάν άνω του +3% ...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,56% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,65%.
Λίγο πριν τις 14:30, με τις πιέσεις στις τράπεζες να επιστρέφουν, με Πειραιώς -5 , Alpha Bank -2,5% ....και με απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips - πλην εξαιρέσων -  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,78% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,20%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,19% στις 860 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,35 μονάδες και χαμηλό τις 848,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 105 ,09 εκατ. ευρώ, ο όγκος 38,59 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,47 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες..
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,87 εκατ. ευρώ και όγκου 397 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η ΔΕΗ διακίνησε 349 χιλ. τεμάχια αξίας 2,31 εκατ. ευρώ, η Jumbo 31 χιλ. τεμάχια αξίας 449 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 16,2χιλ. τεμάχια αξάις 106 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860 μονάδες με πρώτη αντίσταση των ζώνη των 880 - 890 μονάδες και  ακολουθούν οι 900 μονάδες και οι 920, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες όπου με την διάσπασή τους ανοίγει ο δρόμος για τις 800 και τις 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 577 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 620, οι 640 και οι 650 μονάδες .

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,48%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 10/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις τελευταίες πωλήσεις, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενέργεια και τον πληθωρισμό
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48%, το 10ετές ιταλικό 2,98% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,97%, από 3,20% χθες 9/5
Από το Καλοκαίρι του 2021 αναφέρουμε σε βαθμό επίμονο ότι θα δούμε αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα 3,5% με 4%... προσέξτε τότε το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε απόδοση 0,55%.
Ωστόσο θεωρούμε ότι κάναμε λάθος το 3,5% με 4% απόδοση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι συντηρητική εκτίμηση θα μπορούσαμε να δούμε και αποδόσεις 4,5% και σε ένα ομολογουμένως ακραίο σενάριο και 5%... ωστόσο το 4,25% με 4,50% θεωρούμε ότι είναι το βασικό σενάριο…
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Αυξάνονται οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη που ήδη υπήρχαν και πριν, απλώς η Ουκρανική κρίση επιδείνωσε το πρόβλημα.
Από την μια η επιθετική αύξηση των επιτόκια μπορεί να βοηθήσει  ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός, αλλά από την άλλη τα αυξημένα κόστη δανεισμού θα πιέσουν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη.

Οι ελληνικές τράπεζες από τα υψηλά έτους έχουν χάσει σχεδόν 2,5 δισεκ. σε χρηματιστηριακή αξία.

Οι τράπεζες καθάρισαν τους ισολογισμούς τους και οι μόνοι κίνδυνοι, ελεγχόμενοι είναι από τα ομόλογα λόγω της πτώσης των τιμών και από την δημιουργία νέων NPEs λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Στα ομόλογα το ελληνικό 10ετές πλησίασε την ζώνη των 3,60% με 3,70% αυτό σημαίνει μεγάλη πτώση τιμών στα ομόλογα τα οποία μπορεί να διακρατούνται ως την λήξη αλλά δεν παύουν να αποτιμώνται καθημερινά, οπότε θα υπάρξουν ζημίες.
Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες ήταν πωλητές στα ελληνικά ομόλογα... εσχάτως...
Ως προς τα νέα NPEs θα δημιουργηθούν μεν… αλλά δεν νομίζουμε ότι θα αποτελέσουν ουσιώδες πρόβλημα.
Γιατί οι τράπεζες που για το 2022 θα πετύχουν τους στόχους κερδοφορίας τους… δέχονται πιέσεις;
Η απάντηση σχετίζεται
Α)Πολλά funds πουλάνε μετοχές ελληνικών τραπεζών από τις οποίες κερδίζουν λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος διεθνώς.
Β)Πολλά αμερικανικά funds είναι πωλητές, όπως και βρετανικά, γενικώς πουλάνε…
Γ)Υπάρχει και μια ανησυχία για τις αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, όπως της Ελλάδος ότι η επιβράδυνση στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερη του αναμενόμενου.
Οι ελληνικές τράπεζες από τα υψηλά έτους έχουν χάσει σχεδόν 2,5 δισεκ. σε χρηματιστηριακή αξία.
Η Eurobank έχει χάσει σχεδόν 1 δισεκ. σε χρηματιστηριακή αξία και βρίσκεται στα 3,33 δισεκ. αλλά διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των τραπεζών σε κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο.
Η Εθνική στα 3,09 δισεκ. ευρώ και η Alpha bank 2,30 δισεκ.
Πιστεύουμε ότι η ψαλίδα της Alpha bank από την Εθνική έπρεπε να είναι μικρότερη όχι 700 εκατ αλλά περί τα 400 εκατ και προφανώς και η ψαλίδα με την Eurobank δεν θα έπρεπε να είναι στο 1 δισεκ.
Από τις τράπεζες η Alpha bank όποτε προκύψει αγοραστική ευκαιρία στο χρηματιστήριο θα πρέπει να είναι προτεραιότητα, είναι υποτιμημένη σε σχέση με τον τραπεζικό κλάδο.
Πάντως μετά την αύξηση κεφαλαίου η Alpha bank δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί και να ξεχωρίσει όσο η Εθνική τράπεζα.

JP Morgan: Οι ελληνικές τράπεζες έφτασαν στην... κανονικότητα - Πρόοδος παρά τη διεθνή αβεβαιότητα - Top pick η Eurobank

Σύμφωνα με την JP Morgan, μετά από μια παρατεταμένη κρίση που οδήγησε τα NPEs στο 60% του ΑΕΠ στο αποκορύφωμα το 2016 και συρρίκνωση των δανείων κατά 61% σωρευτικά, η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εμφανώς, οι τράπεζες έχουν καθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τους ισολογισμούς τους και η εστίαση έχει πλέον μετατοπιστεί στη βιώσιμη ανάπτυξη των τραπεζών και στη βελτίωση των ROTE.
Οι προκλήσεις εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα στο μέτωπο των επιτοκιακών εσόδων, αλλά με αυξημένη εστίαση στη βελτίωση των προμηθειών και την αποδοτικότητα κόστους καθώς και στην εξομάλυνση του κόστους κινδύνου, η JP Morgan βλέπει τα συνολικά καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 10% ετησίως, με αποτέλεσμα ο ROTE να φτάνει κοντά στο 9% κατά μέσο όρο έως το 2024.
Τώρα που ο κλάδος βαθμολογείται από μια ιδιότυπη περίπτωση ανάκαμψης σε ένα παιχνίδι αξίας ευρωπαϊκών τραπεζών, οι επενδυτές αμφισβητούν εάν η «κανονικότητα» μπορεί να είναι καλή εξέλιξη για τις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Η ανησυχία εδώ είναι ότι μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των NPE, ο κλάδος μπορεί να αναδειχθεί σε μια μέση ευρωπαϊκή τραπεζική ιστορία με «λίγη ανάπτυξη και κάποια απόδοση κεφαλαίου», επομένως θα παραμείνει για πάντα φθηνότερος κλάδος από ό,τι θα έδειχναν οι δείκτεςτης δίκαιης αποτίμησης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Eurobank (η οποία ήταν η πρώτη που ανέφερε μονοψήφιο δείκτη NPE και προηγείται στην ανάκαμψη ROTE, με τη διοίκηση να στοχεύει ήδη σε 10% ROTE για φέτος), αλλά θα γίνεται όλο και πιο σχετικό με τις υπόλοιπες τράπεζες.
Ειδικότερα, κορυφαία επιλογή της αποτελεί η Eurobank, με την τιμή στόχο να αυξάνεται στο 1,60 ευρώ από 1,30% ευρώ, ενώ παραμένει με τη σύσταση overweight για την Εθνική, ιδιαίτερα λόγω του ισχυρού ισολογισμού της, με την τιμή στόχο στα 4,5 ευρώ από 4 ευρώ προηγουμένως και για την Alpha Bank, για λόγους αποτίμησης με τιμή στόχο στο 1,50 ευρώ από 1,60 προηγουμένως..
Για την Πειραιώς η σύσταση είναι ουδέτερη (neutral) με τιμή στόχο  στα 1,80 ευρώ, από 2 ευρώ προηγουμένως.


Πτώση στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 10/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές ακολουθώντας το νέο τεχνολογικό sell off της Wall Street.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,58%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,89%, ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,55%, και  ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,98% ενώ με κέρδη +1,06% έκλεισε ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 10/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά από τις πωλήσεις των τελευταίων ημερών με την ανησυχίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων να παραμένουν...
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο +2,36% στα 96 ευρώ.
Οριακή άνοδο καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,10% και στα 106,20 δολ. το βαρέλι και το αργό στο +0,20% στα 103,28 δολ. το βαρέλι.... 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,8%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,7%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,75%, ο S&P 500 στο +1%, ο Nasdaq στο +1,6% και το ETF GREC στο +1,25% (25,25 δολ. ).

Έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, καθώς από αρχικά κέρδη +4% επέστρεψαν πτωτικά, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,3690 ευρώ, με πτώση -0,33%, με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,97 ευρώ, με πτώση -1,02%, με όγκο 10 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2360 ευρώ, με πτώση -1,9%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,91 ευρώ, με άνοδο +1,22%, με όγκο 9,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1248 ευρώ, με πτώση -0,95% , με όγκο 91 χιλ. τεμάχια και και κεφαλαιοποίηση 153 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,92%και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ.

Aνοδικές τάσεις  στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Coca Cola, Sarantis, ΕΛΠΕ ...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Τέρνα Ενεργειακή,  ΓΕΚ Τέρνα, Quest ...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,85 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,5950 ευρώ, με άνοδο +3,33% και κεφαλαιοποίηση στα 6,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,61 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 2,53 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,19 ευρώ, με άνοδο +0,69% και  κεφαλαιοποίηση 508 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με άνοδο +1,51% και  αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,32 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 965 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,98 ευρώ, με άνοδο +2,95% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,53 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,99 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με άνοδο +3,65% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,09 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 755 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,5860 ευρώ, με άνοδο +2,59% και κεφαλαιοποίηση 595 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0264 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,48% - Το spread με την Ιταλία στις 50 μ.β

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 10/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενέργεια και τον πληθωρισμό
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,48%, το 10ετές ιταλικό 2,98% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,97% από 3,20% χθες 9/5.
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται,  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξησης των επιτοκίων,  στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 248 μονάδες βάσης από 250 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 158 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,58% ή 158 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 50 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφονται σήμερα 10/5 στα ομόλογα της Ευρωζώνης με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών ενώ παραμένουν οι ανησυχίες ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Μαΐου  του 2022 στο 2,98%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/5/2022 στο 1,02% στο υψηλότερο σημείο από τις 10 Ιουνίου του 2015 το οποίο βρισκόταν στο 1,02% ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,66% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,16% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,1% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,98% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,4%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης