Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρωτοφανή προληπτικά μέτρα από την Ελβετία - Προετοιμάζει το στρατό για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης - Φοβάται κύμα βίας και προσφύγων από τις αδύναμες χώρες της περιφέρειας - Αντιδράσεις στο εσωτερικό

 Πρωτοφανή προληπτικά μέτρα από την Ελβετία - Προετοιμάζει το στρατό για ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης - Φοβάται κύμα βίας και προσφύγων από τις αδύναμες χώρες της περιφέρειας -  Αντιδράσεις στο εσωτερικό
Την ώρα που τα σκληρά μέτρα λιτότητας προκαλούν κοινωνικές αναταραχές στους δρόμους της Αθήνας και της Μαδρίτης, η Ελβετία, η οποία φημίζεται για την ουδετερότητά της, λαμβάνει ασυνήθιστα προληπτικά μέτρα.
Η Ελβετία προώθησε μία στρατιωτική άσκηση με το όνομα "Stabilo due" ως απάντηση στην τρέχουσα αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη και ως τεστ στην ταχύτητα με την οποία μπορεί  ο στρατός να αντιδράσει. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα δεν είναι μέλος της ευρωζώνης.
Η ελβετική εφημερίδα Der Sonntag αναφέρει ότι αυτή η άσκηση επικεντρώθηκε σε έναν «χάρτη κινδύνου», που δημιουργήθηκε το 2010, όταν το στρατιωτικό προσωπικό προσέγγισε την απειλή για εσωτερική αναταραχή λόγω της πιθανότητας μαζικής εισροής προσφύγων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία,  τη Γαλλία και την Πορτογαλία.
Η Ελβετία, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας στον CNBC, δεν αποκλείεται να χρειαστεί να αναπτύξει στρατιωτικά στρατεύματα στα επόμενα χρόνια.
"Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελβετία είναι δυνατόν να οδηγήσουν τη χώρα σε φαινόμενα βίας. Ο στρατός πρέπει να είναι έτοιμος όταν η αστυνομία σε τέτοιες περιπτώσεις ζητήσει βοήθεια.
Δύο χιλιάδες στρατιωτικά στρατεύματα έλαβαν μέρος στην άσκηση σε 8 διαφορετικές πόλεις κατά μήκος της χώρας. Στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν τόσο από τις εναέριες δυνάμεις όσο και από τις ειδικές δυνάμεις σε μία επιχείρηση, που πήρε χρόνια να οργανωθεί.
Ο Υπουργός Άμυνας Ueli Maurer μιλώντας στο περιοδικό Schweizer Soldat προειδοποιεί  για κλιμάκωση της βίας στην Ευρώπη.
"Δεν μπορώ να αποκλείσω πως στα επόμενα χρόνια ενδέχεται να χρειαστούμε τη βοήθεια του στρατού", είπε.
"Κάτω από την πίεση της σωτηρίας, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δεν ανανέωσαν τον στρατό τους. Δεν είναι σε θέση πια να συντηρήσουν και να ανασυστήσουν μοντέρνα συστήματα."
Δήλωσε επίσης, ότι η κατάσταση είναι δυνατόν να επιδεινωθεί δραματικά, με αυτές τις χώρες που υπεραμύνονται του εαυτού τους, αντιμετωπίζοντας την πιθανότητα εκβιασμού. Στην εφημερίδα, ρωτήθηκε επίσης, πόσο χρόνο θα χρειαστεί η κρίση να μόνο με τα χρήματα.
Η εφημερίδα Der Sonntag γράφει επίσης ότι ο αρχηγός του στρατού André Blattmann είναι έτοιμος να δεχτεί το Δεκέμβριο μία πρόταση για να χρησιμοποιήσει τέσσερα τάγματα στρατιωτικής αστυνομίας. Θα χρειαστούν 1600 στρατιώτες, οι οποίοι θα περιφρουρούν σημεία στρατιωτικής σημασίας, όπως το αεροδρόμιο, βιομηχανικά πάρκα και τους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.
Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008, πραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το Σεπτέμβριο 70.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο ελληνικό συλλαλητήριο στην  Αθήνα, το οποίο έληξε με διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία.
Την Τρίτη, τουλάχιστον 7.000 αστυνομικοί φορώντας πολιτικά και εκατοντάδες κρυφοί πράκτορες κινητοποιήθηκαν για να περιφρουρήσουν την πρωτεύουσα. Αστυνομικοί, ελεύθεροι σκοπευτές, κομάντο και ελικόπτερα ήταν επίσης παρόντα, όταν η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel επισκέφτηκε τη χώρα και χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Συντάγματος.
Ο λόγος ύπαρξης αυτής της υπόθεσης;
Ο στρατός είναι καυτό θέμα στην Ελβετία. Ένα δημοψήφισμα είναι πιθανόν να λάβει χώρα τον επόμενο χρόνο για να αποφασιστεί αν θα στρατολογηθεί η αστυνομία. Ο τρέχον αριθμός των νεοσύλλεκτων αγγίζει τους 200.000 - ο μεγαλύτερος στρατός στην Ευρώπη, αναφορικά με το μέγεθος του πληθυσμού κάθε χώρας.
Ο Josef Lang, ο πρόεδρος του Swiss Green Party και ο αρχηγός του ειρηνικού κινήματος της χώρας, δήλωσε  στο CNBC.com ότι ο Υπουργός Άμυνας χρησιμοποιεί την κρίση της ευρωζώνης για πολιτικούς και ψηφοθηρικούς λόγους.
"Χρησιμοποιούν την κοινωνική αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη για να "πριμοδοτήσουν" το στρατό", είπε.
Η Ελβετία για πολλά χρόνια δεν είχε πολεμήσει εναντίον κάποιου άλλου. Αυτή η κίνηση είναι μία από τις δράσεις του ελβετικού στρατού εναντίον των ίδιων των πολιτών της και είναι μία υπόθεση, που έχει μια μεγάλη ιστορία στην χώρα.
Η GSOA, μία οργάνωση που δουλεύει για να μειώσει τις δραστηριότητες του στρατού στην Ελβετία, έχει παρόμοιες σκέψεις.
"Ο Ελβετικός στρατός ψάχνει απεγνωσμένα ένα λόγο ύπαρξης και αυτή είναι η αιτία, που αναζητά συνεχώς νέες "περιοχές" για την δράση του.
Υπάρχουν πολύ μικρές ομάδες, που αρέσκονται στο να καταστρέφουν παράθυρα αλλά αυτό συμβαίνει μόνο δύο-τρεις φορές κάθε χρόνο και η αστυνομία το χειρίζεται περισσότερο ή λιγότερο καλά κάθε φορά.
Ένας στρατιώτης στην Ελβετία, ανέφερε στο CNBC, ότι οι ανώτεροί του συχνά του ζητούν να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τα πυρομαχικά σε εκπαιδευτικά σεμινάρια. Αυτό σημαίνει: "Χρησιμοποίησε τα πάντα, διασκέδασέ το, γιατί αν δεν το κάνουμε θα σκεφτούν ότι χρειαζόμαστε λιγότερα μέσα και θα κόψουν τη χρηματοδότησή μας."
Μερικές φορές επινοούν ένα είδος "αναπληρωματικής" Ευρώπης με τις χώρες και το στρατιωτικό προσωπικό τους να πραγματοποιούν τακτικά παιχνίδια και ασκήσεις μόνο σε πλαίσιο επίδειξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης