Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Μυτιληναίο +6%, ΕΤΕ +4% ανοδικά το ΧΑ +0,81% στις 926 μον. με το βλέμμα στην Ουκρανία - Το 10ετές ομόλογο κοντά στο 3%

Με Μυτιληναίο +6%, ΕΤΕ +4% ανοδικά το ΧΑ +0,81% στις 926 μον. με το βλέμμα στην Ουκρανία - Το 10ετές ομόλογο κοντά στο 3%
Το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται να καθηλωθεί για μήνες όσο μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 926 μονάδες, με στηρίξεις από επιλεγμένες μετοχές, με την Εθνική να ξεχωρίζει από τις τράπεζες στο +4,17% ενώ θετικά επέδρασαν τα κέρδη του Μυτιληναίου +5,9%, Τέρνα Ενεργειακή +5,46% αλλά και της Jumbo +5,23% κόντρα στην πτώση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων αλλά και του αρνητικού ευρωπαϊκού κλίματος..
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα δεδομένο ότι βρισκόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα, ειδικότερα σε Εθνική και Μυτιληναίο  όπου οι συναλλαγές τους κάλυψαν το 45% περίπου του συνολικού τζίρου της αγοράς με τα σενάρια να επανέρχονται αναφορικά με την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI την Πέμπτη 12 Μαΐου.
Ειδικότερα, καλλιεργούνται οι προσδοκίες για είσοδο στον MSCI, της Εθνικής και του Μυτιληναίου ενώ όσο αφορά την Jumbo παίζει το σενάριο να μην αφαιρεθεί από τον ΜSCI.
Επίσης, με
στόχο να διασώσει την ΓΕΚ Τέρνα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο βασικός μέτοχός της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή  Γ. Περιστέρης ενώ αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι διατεθειμένος να εξετάσει και την πλήρη πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…
Ο επενδυτικός όμιλος Macquarie Group από την Αυστραλία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής επενδύοντας έως 1,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.
Σημειώνεται, ότι ο επενδυτικός όμιλος Macquarie Group από την Αυστραλία με υπό διαχείριση κεφάλαια 550 δισεκ. δολάρια – αναλογούν περίπου όσο 2,7 φορές το ΑΕΠ της Ελλάδος - σχεδιάζει να επενδύσει… έως 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Υπενθυμίζεται ότι προσέφερε τίμημα έκπληξη 2,116 δισεκ ευρώ ή 1,3 δισεκ. χωρίς τα 804 εκατ δάνεια για το 49% του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας ενώ θα συμμετάσχει με μεγάλες αξιώσεις στην διεκδίκηση της Αττικής Οδού όπου οι πιθανότητες να πλειοδοτήσει είναι πολύ μεγάλες. Το deal αυτό μπορεί να είναι ύψους από 2 έως 3 δισεκ. ευρώ.
Στο επίκεντρο παραμένει η Ουκρανική κρίση η οποία αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την επίθεση της Ρωσίας όχι μόνο δεν διαφαίνεται εκτόνωση της έντασης και αποκλιμάκωση των ενεργειών στην περιοχή αλλά αντιθέτως οι  ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια νέα φάση μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία στις 18 Απριλίου, με σκοπό την κατάληψη του συνόλου των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk.
Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η ανησυχία για έλλειψη εμπορευμάτων επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα 6νοδικά περιθώρια στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι οριοθετημένα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 926 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 930 – 940 μονάδων ενώ στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, μετά τις αρχικές απώλειες πλησίον του -1%, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +4,17% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με οριακά κέρδη η Eurobank +0,05% ενώ υποχώρησαν Πειραιώς -1,47% και Alpha Bank -0,60%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Μυτιληναίος +5,9%, Τέρνα Ενεργειακή +5,46%, Jumbo +5,23%, ΓΕΚ Τέρνα +3,05% ενώ οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν σε Motor Oil -2,55%, ΣΕΗ -2,29%, ΑΔΜΗΕ -1,92%....
Με δεδομένο τη διεθνή κρίση, την αύξηση του κόστους δανεισμού – το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση 2,97% - δεν αναμένεται ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στις 22/4.
Η Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με θετικές προοπτικές ενώ η επόμενη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου 2022.
Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία( 24/4)  με τη μάχη να αναμένεται σκληρή αλλά και στα lockdowns στην Κίνα που συνεχίζονται για τον έλεγχο των κρουσμάτων του COVID -19.

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις για την επιλογή μετοχών από τον MSCI

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι αλλαγές των δεικτών της MSCI οι οποίες θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ μετά το κλείσιμο της αγοράς της 31ης Μαΐου.
Να σημειωθεί πως έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναδιάρθρωση που θα ανακοινωθεί στις 12 Μαΐου καθώς έχουν αφαιρεθεί οι ρωσικές μετοχές, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, έως τις 29 Απριλίου ο οίκος θα επιλέξει τρεις τυχαίες συνεδριάσεις και από αυτές θα δει με βάση τα κριτήριά του ποιες πληρούν τις προϋποθέσεις να βρίσκονται στους δείκτες του.
Στην αγορά έχουν αρχίσει πάλι να κυκλοφορούν σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, η Εθνική θα μπορούσε να ήταν εκείνη η μετοχή που θα πληρούσε τα κριτήρια εκείνες τις ημέρας και έχει αυξημένες πιθανότητες για είσοδο στον MSCI Greece Standard.
Από την άλλη, όπως και στις τελευταίες αναδιαρθρώσεις δεικτών του οίκου το όνομα της Μυτιληναίος εμφανίζεται υποψήφιο, χωρίς όμως τελικά να καταφέρνει να ενταχθε.ί
Κάτι ανάλογο περιμένουν οι αναλυτές και στην επικείμενη αναδιάρθρωση.
Επιπλέον υπάρχει και η περίπτωση της Jumbo, για την οποία υπήρχαν εκτιμήσεις και στην προηγούμενη αναθεώρηση ότι μπορεί να αφαιρεθεί και να έπαιρνε τη θέση της η Εθνική, κάτι όμως που δε συνέβη.
Υπενθυμίζεται πως στον MSCI Greece Standard περιλαμβάνονται σήμερα 6 μετοχές και συγκεκριμένα οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank και Alpha Bank.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,22% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,39%.
Στό πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, μες Πειτραιώς -1,91%, Alpha Bank -1,62% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών τίτλων του FTSE 25 με αρνητικό πρόσημο, ειδικότερα ΑΔΜΗΕ -3,42%, Aegean  -2,76%....o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,94% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,29%.
Περί τις 12:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Εθνική πλησίον του 4%, Eurobank +2,5% αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Τέρνα Ενεργειακή +8,58%, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα ... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,91% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,98%. .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,81% στις 926 μονάδες έχοντας υψηλό στις 927,94 μονάδες και χαμηλό τις 916,32 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 102,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,67 εκατ. ευρώ και όγκου 730 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
H Eθνική διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 854 χιλ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ και ο Τιτάν 20,9 χιλ. τεμάχια αξίας 295 χιλ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 11,5 χιλ. τεμάχια αξίας 203 χιλ. ευρώ, η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ 258 χιλ. τεμάχια αξίας 610 χιλ. ευρώ και τα Πλαστικά Κρήτης 10 χιλ. τεμάχια αξίας 170 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 926 μονάδες, με πρώτη αντίσταση την ζώνη των 930 – 940 μονάδων και ακολουθούν οι  950, οι 960 και οι 970 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 886 ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ), οι 850 και οι 840 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 645 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 660 μονάδες και ακολουθούν οι 675, οι 690, οι 700 και οι 720 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 630 μονάδες και ακολουθούν οι 610, οι 600, οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες..

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων  – Το 10ετές 2,97%

Συνεχίζονται και σήμερα 19/4 οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα αλλά και υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και την ανησυχία για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,98%, το 10ετές ιταλικό 2,55% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,89%
Οι Κεντρικές Τράπεζες καλούνται να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ υψηλού πληθωρισμού, αύξησης επιτοκίων και της αρνητικής επίδρασής τους στην οικονομία με την Fed να προχωρεί σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ανησυχία των επενδυτών αυξάνεται καθώς βλέπουν ότι  οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο 2022 εκτινάχθηκε στο 8,5% από 7,8% τον Φεβρουάριο του 2022, το υψηλότερο από τον Ιανουάριο του 1981 εξέλιξη που θα ασκήσει πίεση στην FED να αυξήσει τα επιτόκια παρέμβασης τον Μάιο κατά 0,50% ή 0,75%.
Από την άλλη, αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, τονίζοντας  ότι η Ουκρανική κρίση προκαλεί τεράστια προβλήματα στις  οικονομίες στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, ενώ ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο, με την δέσμευσή να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί.
Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, επί τάπητος θα μπορούσε να βρεθεί και ένα νέο εργαλείο, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.

Κληρώνει στις 3 Μαΐου 2022 για την Attica bank

Στις 3 Μαΐου 2022 η Attica bank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2021 που προφανώς θα έχει ζημίες καθώς και την άσκηση δέουσας επιμέλειας.
Η άσκηση δέουσας επιμέλειας θα εστιάζει στον ισολογισμό της τράπεζας της Attica bank από όπου θα προκύπτει ότι οι ζημίες και η ανάγκη για νέες προβλέψεις είναι πολύ μικρές.
Ωστόσο όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται προφανώς στις τιτλοποιήσεις που ίσως έως τότε – δηλαδή στις 3 Μαΐου – να τις έχει αξιολογήσει ο καναδικός οίκος DBRS.
Η διαδικασία αυτή είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο γιατί θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις των NPEs νέες ζημίες αλλά κυρίως γιατί θα κρίνει το ύψος της δεύτερης φάσης ανακεφαλαιοποίησης και βεβαίως τον χρόνο ιδιωτικοποίησης της Attica bank.
Ο αρχικός σχεδιασμός θέλει 3 ανακεφαλαιοποιήσεις.
Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την αύξηση των 240 εκατ.
Η δεύτερη φάση θα είναι αύξηση των 130 με 150 εκατ και η τρίτη φάση θα είναι μια αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.
Υπάρχουν δύο εκτιμήσεις…
Η πρώτη η απαισιόδοξη θέλει την συνολική ζημία σε 600 εκατ οπότε η Attica bank θα χρειαστεί σημαντική αύξηση κεφαλαίου.
Η δεύτερη και αισιόδοξη υποστηρίζει ότι τελικά το ύψος της αύξησης κεφαλαίου θα είναι 130 με 140 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει το 62% της Attica bank, το ΤΜΕΔΕ το 14% και το Ellington το 9%.
Στόχος είναι στην τελική φάση το ΤΜΕΔΕ, το Ellington ή όποιος άλλος επενδυτής να κατέχουν το 68% της Attica bank και το ΤΧΣ το 30% με 32%.
Η διοίκηση Μακέδου στο ΤΜΕΔΕ πάντως προσπαθεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Attica bank μετά από χρόνια ζημιών και καταστροφών στον ισολογισμό….

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 19/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,69%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,05%%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,8% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,95%.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες,  με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στα ταιρικά αποτελέσματα.
Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (24/4).
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχωρεί -2,46% στις 2.285 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει πτώση -2,25% στα 93,467ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent υποχωρεί 4,14% στα 108,48 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει απώλειες -4,43% στα 102,84 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -+0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P 500 στο +1%, ο Nasdaq στο +1,2% και το ETF GREC στο +1,43% ( 27,56 δολ. )

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική +4%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να ξεχωρίζει ανοδικά και με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,85 ευρώ, με άνοδο +4,17%, με όγκο 4,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0750 ευρώ, με πτώση -0,60% με όγκο 6,66 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,34 ευρώ, με πτώση -1,47%, με όγκο 1,46 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0220 ευρώ, με άνοδο +0,05%, με όγκο 2,72 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,79 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,97 ευρώ, με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 433 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1390 ευρώ, με άνοδο +0,29% με όγκο 96 χιλ. τεμάχια  και  κεφαλαιοποίηση 170 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,70 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 352 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο Μυτιληναίος +6%και Τέρνα Ενεργειακή +5%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ανοδικά ξεχώρισαν Μυτιληναίος +5,9% και Τέρνα Ενεργειακή +5,46% και ακολούθησαν Jumbo +5,23%, ΓΕΚ Τέρνα +3,05%.
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Motor Oil, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Quest...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,99 ευρώ, με πτώση -0,28% και αποτίμηση 8,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,94 ευρώ, με άνοδο +0,86% και κεφαλαιοποίηση στα 7,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,12 ευρώ, με πτώση -2,29% και αποτίμηση 3,1 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2950 ευρώ, με πτώση -1,92% και κεφαλαιοποίηση 532 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,12 ευρώ, με πτώση -1,6% και  αποτίμηση 4,98 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 1,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,60 ευρώ, με άνοδο +0,66% και κεφαλαιοποίηση 2,32 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,52 ευρώ, με πτώση -2,55% και κεφαλαιοποίηση 1,61 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 17,60 ευρώ, με άνοδο +5,9% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με άνοδο +5,23% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,13 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 759 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6960 ευρώ, με πτώση -0,82% και κεφαλαιοποίηση 636 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0287 ευρώ, με πτώση -0,35% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,97% - Το spread με την Ιταλία στις 42 μ.β

Πωλήσεις καταγράφονται και σήμερα 19/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, την εκτίναξη του πληθωρισμού και τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,97%, το 10ετές ιταλικό 2,55% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,89%.
Από την μια η Fed προχωρά στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με κύριο σκοπό να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 8,5% στα υψηλά 41 ετών, με αύξηση των επιτοκίων και μείωση του ισολογισμού της παρά τις παρενέργειες στην Ουκρανική κρίση ενώ αμετάβλητη διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη νομισματική της πολιτική, όπως αναμενόταν, τονίζοντας  ότι η Ουκρανική κρίση προκαλεί τεράστια προβλήματα στις  οικονομίες στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος APP θα πρέπει να ολοκληρωθούν το τρίτο τρίμηνο, με την δέσμευσή να στηρίξει την Ελλάδα αν χρειαστεί.
Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, επί τάπητος θα μπορούσε να βρεθεί και ένα νέο εργαλείο, που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ σε περίπτωση εκρηκτικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων των πιο αδύναμων οικονομιών της ευρωζώνης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 205 μονάδες βάσης από 204 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,16% ή 116 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 19/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το Ουκρανικό και τις πληθωριστικές πιέσεις
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Απριλίου του 2022 στο 2,55%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/4/2022 στο 0,92%.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,48% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,89% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,84% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,13%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης