Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επιφυλακτική άνοδος χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,75% στις 890 μον. με Eurobank, ΟΤΕ +2% - Στο επίκεντρο Ουκρανία, Fed και ΕΚΤ

Επιφυλακτική άνοδος χωρίς τζίρο στο ΧΑ +0,75% στις 890 μον. με Eurobank, ΟΤΕ +2% - Στο επίκεντρο Ουκρανία, Fed και ΕΚΤ
Oι νέες κυρώσεις της Ρωσίας και τα πλάνα της FED για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής συντηρούν την επιφυλακτικότητα των επενδυτών
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 890 μονάδες, με εμφανή την επιφυλακτικότητα και με αγοραστικές παρεμβάσεις στους δεικτοβαρείς τίτλους Coca Cola +2,41% και ΟΤΕ +1,8% αλλά και Eurobank +1,98% ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στο Ουκρανικό και τον νέο κύκλο των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της σφαγής αμάχων στην Bucha της Ουκρανίας.
Η συνολική κατάσταση δυσκολεύει τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις των δύο χωρών, με τη
Μόσχα να υποστηρίζει ότι οι εικόνες των πτωμάτων ήταν σκηνοθετημένες, σχεδιάστηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή περισσότερων κυρώσεων αλλά και για να εκτροχιάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει παράσχει αποδεικτικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς.
Και ενώ ο βασικός στόχος των νέων αμερικανικών κυρώσεων είναι να εμποδίσουν τις συναλλαγές της Ρωσίας για εξαγωγές πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι νέες κυρώσεις της ΕΕ.
Την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις και για επιβολή ενεργειακού embargo στη Μόσχα αυξάνεται η αβεβαιότητα  για τις επιπτώσεις των νέων κυρώσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Εν τω μεταξύ, από την μια οι επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τις νέες κυρώσεις της Ρωσίας και από την άλλη προσπαθούν να αφομοιώσουν τα πλάνα της FED και της ΕΚΤ προκειμένου να τιθασεύσουν τον υψηλό πληθωρισμό.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, υψηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να διασπάσει το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων καθώς δεν έχει την υποστήριξη των συναλλαγών.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Eurobank +1,98% από +3,47% υψηλό ημέρας, αμετάβλητη η Alpha Bank ενώ ήπια υποχώρησαν Πειραιώς -0,36% και Εθνική -0,09%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Ελλάκτωρ +7%, ΟΤΕ +1,8%, Coca Cola +1,7%.....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Quest -2,76% και Aegean -1,1%.....

Στο επίκεντρο Fed και ΕΚΤ

Σύμφωνα με τα πρακτικά της FED οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, συζήτησαν την συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. και συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών.
Επίσης, η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλά μέλη της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μεγάλος αριθμός μελών έκριναν ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού απαιτεί άμεσα βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, παρότι η ανασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν μεγάλη.
Συνολικά, στη συνεδρίαση του Μαρτίου θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων η οποία είναι πιθανή το γ ' τρίμηνο του 2022.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,30% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,72%.
Λίγο μετά 14:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank +3,47% αλλά και στις δεικτοβαρείς ΟΤΕ και Coca Cola άνω του +2%, ο Τραπεζικός  Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,88%
Λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ΟΤΕ και Coca Cola πλησίον του +3% και με συνδυασμό τα κέρδη της Eurobank +3% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,13%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,75% στις 890 μονάδες έχοντας υψηλό στις 894,20 μονάδες και χαμηλό τις 885,66 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 50,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,61 εκατ. ευρώ και όγκου 1,72 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 550 χιλ. τεμάχια αξίας 753 χιλ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος διακίνησε 62 χιλ. τεμάχια αξίας 951 χιλ. ευρώ και η ΔΕΗ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 388 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξίας 306 χιλ. ευρώ  και η Autohellas 10 χιλ. τεμάχια αξίας 96 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 940, οι  950 και οι 970 μονάδες.
Η διάσπαση του εκθετικού ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων οδηγεί στη ζώνη των 870 - 865 μονάδων και με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή στήριξη.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 635 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 650 μονάδες και ακολουθούν οι 675, οι 690, οι 700 και οι 720 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 610 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες..

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,77%

Πωλήσεις καταγράφονταισήμερα 7/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο  τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της FED.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,77% , το 10ετές ιταλικό 2,37% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,64%.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα στις αγορές σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Σ’ αυτό το πλαίσιο η χθεσινή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της FED έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, συζήτησαν την συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. και συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών.
Επίσης,  η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλά μέλη της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.
Η ανησυχία των επενδυτών  αυξάνεται καθώς βλέπουν ότι  οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα  εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μεγάλος αριθμός μελών έκριναν ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού απαιτεί άμεσα βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, παρότι η ανασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν μεγάλη.
Συνολικά, στη συνεδρίαση του Μαρτίου θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων η οποία είναι πιθανή το γ ' τρίμηνο του 2022.

Τραπεζίτες στο Delphi Forum: Χρηματοδοτήσεις 40 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας

Για τον καταλυτικό ρόλο των ελληνικών τραπεζών στην κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης μίλησαν οι Έλληνες τραπεζίτες στο 7o Οικονομικό Forum των Δελφών.
Oι πρόεδροι των Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης και Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, εκτίμησαν ότι σε βάθος τριετίας οι ελληνικές τράπεζες θα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία σχεδόν 40 δισ. ευρώ.
Όπως τόνισαν, οι ελληνικές τράπεζες μετατρέπονται σε «good» από «bad banks», μεταφέροντας εκτός ισολογισμών το βαρίδι των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Δεν έλειψαν και τα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Eιδικότερα σχετικά με την παροχή ρευστότητας στην οικονομία, ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος,  τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν όλοι -το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία– την κουλτούρα των πληρωμών, ότι «οι τράπεζες δεν μοιράζουν χρήματα δικά τους, μοιράζουν χρήματα των καταθετών» και συμπλήρωσε ότι τα χρήματα των καταθετών πρέπει να τοποθετούνται από τις τράπεζες «σε επενδύσεις, σε χρηματοδοτήσεις που ξέρουν ότι θα τις πληρώσουν». «Θα πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Κυβέρνηση ότι έπειτα από πολλούς αγώνες αρχίσαμε να αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα και να πληρώνουν τα δάνειά τους»

Ο Δ. Μελισσανίδης ενδιαφέρεται να εξαγοράσει το 47,1% των ΕΛΠΕ από τον Λάτση περίπου για 1 δισεκ. ευρώ

Διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 47,1% που κατέχει η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση στα Ελληνικά Πετρέλαια έχει εκδηλώσει ο επιχειρηματίας, εφοπλιστής Δημήτρης Μελισσανίδης όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.
Μετά την επιτυχημένη και άκρως επικερδής έξοδο του από τον ΟΠΑΠ ο Δημήτρης Μελισσανίδης και έχοντας τεράστια ρευστότητα εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την ισχυροποίηση του στον κλάδο των πετρελαιοειδών στον οποίο ούτως ή άλλως δραστηριοποιείται μέσω της Aegean Oil.
Αν και πηγές προσκείμενες σε κύκλους του Δ. Μελισσανίδη δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, ωστόσο οι τραπεζικές πηγές αναφέρουν χαρακτηριστικά «έχει υπάρξει συνάντηση μεταξύ Μελισσανίδη και εκπροσώπων της οικογένειας Λάτση και το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στα Ελληνικά Πετρέλαια»
Οι τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα θα διαπιστωθεί εάν αυτή η προσέγγιση των δύο πλευρών μπορεί να αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ είναι η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με ποσοστό 57,1% ή 144 εκατ μετοχές και το ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό 35,5% ή 108 εκατ μετοχές.
Δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει deal και εάν ο Μελισσανίδης θα αποκτήσει το 47,1% των ΕΛΠΕ.
Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης θεωρείται ένας από τους πιο ισχυρούς και δυναμικούς έλληνες επιχειρηματίες που αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφανίζουν κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ με την τιμή της μετοχής στα 7,38 ευρώ.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια με 4 δισεκ. κεφάλαια, κέρδη 144 εκατ το 2021 και μόλις 2 δισεκ. δανεισμό αποτελεί ένα όμιλο με ισχυρή παρουσία στην διύλιση πετρελαίου στην Ελλάδα…
Η τρέχουσα ενεργειακή κρίση λειτουργεί αμφίπλευρα και θετικά και αρνητικά… ωστόσο δημιουργούνται ισχυρές ευκαιρίες…
Ο Μελισσανίδης παραμένει ένας από τους ισχυρούς πόλους στον κλάδο εμπορίας και μεταφοράς πετρελαιοειδών και οι επιχειρήσεις του αποτελούν ένα εκ των βασικών συνεργατών των ΕΛΠΕ.

Απώλειες  στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 07/4 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,69%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,42%%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,91% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,43%.

Μεταβλητότητα και πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 7/4 στις ευρωπαϊκές αγορές,διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις νέες κυρώσεις της Δύσης αλλά και τιμολογήσουν τα δεδομένα  από την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της Fed οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ έπεσαν στις 166.000. Πρόκειται για χαμηλό ρεκόρ 55ετίας από το 1968.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει μικρή άνοδο 0,42% στις 2.622,40 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει πτώση 1,5% στα 105,20 ευρώ.
Οριακή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το brent ενισχύεται +0,05% στα 101,12 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,28% στα 96,50 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,45%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,80%, ο S&P 500 στο -0,40% και ο Nasdaq στο -0,45% και το ETF GREC στο -0,30% ( 26,67 δολ. )

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά με τις συναλλαγές όμως σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,4530 ευρώ, με πτώση -0,09% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,16 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,37 ευρώ, με πτώση -0,36%, με όγκο 1,99 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,03 ευρώ, με άνοδο +1,98%, με όγκο 3,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,82 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9480 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 423 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1450 ευρώ, με άνοδο +0,69%, με όγκο 75 χιλ. τεμάχια  και  κεφαλαιοποίηση 178 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 354 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +7%, ΟΤΕ, Coca Cola.....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Quest -2,76%, Aegean -1,1%, Jumbo ...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,51 ευρώ, με άνοδο +1,8% και αποτίμηση 7,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,00 ευρώ, με άνοδο +1,71% και κεφαλαιοποίηση στα 7,06 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,7450 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 2,96 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,30 ευρώ, με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 534 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,72 ευρώ, με άνοδο +0,73% και  αποτίμηση 4,84 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με  άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 1,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,38 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,26 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,78 ευρώ, με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,36 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,83 ευρώ, με  πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,96 ευρώ, με άνοδο +0,87% και κεφαλαιοποίηση 741 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,72 ευρώ, με άνοδο +0,58% και κεφαλαιοποίηση 645 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0285 ευρώ, με άνοδο +1,42% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,77% - Το spread με την Ιταλία στις 40 μ.β

Πωλήσεις καταγράφοται σήμερα 7/4 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Ουκρανικό και της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της FED τα οποία έδειξαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ σχεδιάζει να υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,77%, το 10ετές ιταλικό 2,37% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,64%.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της FED οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, συζήτησαν την συρρίκνωση του ισολογισμού της Federal Reserve κατά 95 δισ. δολ. και συμφώνησαν σε ένα μείγμα αποδέσμευσης ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 60 δισ. δολ. και ενυπόθηκων δανείων ύψους 35 δισ. δολ. εντός των επόμενων τριών μηνών.
Επίσης,  η Fed ενέκρινε την πρώτη της αύξηση επιτοκίου τα τελευταία τρία χρόνια κατά 25 μονάδες βάσης, από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο όπου βρισκόταν από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, πολλά μέλη της Fed επιθυμούσαν πιο επιθετικές κινήσεις για την τιθάσευση του ισολογισμού, ήτοι αύξηση του βασικού επιτοκίου έως και 50 μονάδες βάσης.
Η ανησυχία των επενδυτών  αυξάνεται καθώς βλέπουν ότι  οι διαδοχικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας θα  εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 10 Μαρτίου που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μεγάλος αριθμός μελών έκριναν ότι το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού απαιτεί άμεσα βήματα προς την εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, παρότι η ανασφάλεια λόγω του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ήταν μεγάλη.
Συνολικά, στη συνεδρίαση του Μαρτίου θεωρήθηκε επιβεβλημένη μια προσεκτική προσέγγιση, με την αυστηροποίηση του χρονοδιαγράμματος για τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του APP και αποσύνδεση του χρόνου μιας πρώτης αύξησης των επιτοκίων η οποία είναι πιθανή το γ ' τρίμηνο του 2022.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 206 μονάδες βάσης από 204 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 129 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,29% ή 129 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 7/4 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο το Ουκρανικό και τα πρακτικά της συνεδρίασης της FED και της ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Απριλίου του 2022 στο 2,37%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/4/2022 στο 0,71% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,33% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,61% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,37% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,92%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης