Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι δίδαξε στους επενδυτές του Χρηματιστηρίου το πρώτο τρίμηνο - Κερδισμένοι και χαμένοι

Τι δίδαξε στους επενδυτές του Χρηματιστηρίου το πρώτο τρίμηνο - Κερδισμένοι και χαμένοι
Οι τράπεζες μπόρεσαν να ανακάμψουν στις τελευταίες συνεδριάσεις με αποτέλεσμα να έχουν απόδοση καλύτερη από του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης
Σχετικά Άρθρα

Δύο πρόσωπα είχε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά στιγματίστηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μάλιστα η εισβολή έγινε σε μία περίοδο που το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατέγραφε πορεία ανώτερη των ξένων αγορών και μετά από καιρό οι επενδυτές παρατηρούσαν μία ισχυρή ανοδική κίνηση και μεγάλες τοποθετήσεις από επενδυτές του εξωτερικού.
Οι τράπεζες οδηγούσαν την κούρσα ανόδου και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης από τις 2.148 μονάδες που ήταν η εκκίνηση του 2022 βρέθηκε πάνω από τις 2.350 μονάδες στα μέσα του Φεβρουαρίου.
Στο ίδιο διάστημα ο τραπεζικός δείκτης από τις 575 μονάδες πήγε στις 741 μονάδες με πολλές συστημικές να έχουν άνοδο ακόμα και πάνω από 30%.
Όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έφερε μαζικές ρευστοποιήσεις και μέσα σε λίγες συνεδριάσεις o FTSE 25 όχι μόνο έχασε όλη την άνοδο αλλά βρέθηκε και χαμηλότερα σε σύγκριση με την τιμή που είχε στο ξεκίνημα της χρονιάς.
Το ίδιο συνέβη και στον τραπεζικό δείκτη.
Ωστόσο, η προοπτική λύσης μέσω διαπραγματεύσεων και οι αποτιμήσεις που διαμορφώθηκαν άρχισαν να βελτιώνουν την επενδυτική ψυχολογία με αποτέλεσμα να δούμε ξανά βελτίωση και τελικά στο τέλος του τριμήνου ο FTSE 25 έχει απώλειες μόλις 0,97% ενώ ο τραπεζικός έχει άνοδο 11,84%

Η πορεία των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης

Οι τράπεζες μπόρεσαν να ανακάμψουν στις τελευταίες συνεδριάσεις με αποτέλεσμα να έχουν απόδοση καλύτερη από του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Την καλύτερη απόδοση πάντως έχει η Τέρνα Ενεργειακή με άνοδο 22,24% καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν deal ενώ η κρίση με το φυσικό αέριο, δείχνει πως το μέλλον των ΑΠΕ μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο.
Η Eurobank έχει άνοδο από την αρχή του έτους 19,19%, η Εθνική 14,39% και η Πειραιώς 9,69%.
Η Alpha Bank αν και ξεκίνησε τη χρονιά με δυνατή κίνηση υπεραπόδοσης και κάλυψης της διαφοράς απόδοσης έναντι των άλλων συστημικών, το τελευταίο διάστημα δεν έχει δείξει ίδια δυναμική με αποτέλεσμα να έχει άνοδο μόλις 3,62% από την αρχή του έτους.
Τα ΕΛΠΕ λόγω μερίσματος αλλά και τιμής του πετρελαίου έχουν άνοδο 18,65%.
Η Aegean μετά το θετικό μήνυμα του κ.Βασιλάκη έχει άνοδο 15,30% και η Jumbo 7,14%.
Ο ΟΠΑΠ αν και ανακοίνωσε συνολικό μέρισμα 1,50 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση μεγαλύτερη του 10% έχει άνοδο μόλις 5,85$ και η Motor Oil ενισχύεται 2,40%.
Μεγάλη χαμένη είναι η Coca Cola λόγω έκθεσης στη Ρωσία και την Ουκρανία και η μετοχή έχει χάσει 36,68% στο πρώτο τρίμηνο.
Για τον ίδιο λόγο η Σαράντης υποχωρεί 19,44%, ενώ η ΔΕΗ έχει χάσει 19,15% και η ΕΥΔΑΠ 12,16%.
Με απώλειες είναι επίσης οι μετοχές των Lamda, Quest, ΑΔΜΗΕ και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.
φδαφδσσφδασφδαασδφσδαφσδφα.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης