Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά τις προσδοκίες για το Ουκρανικό, πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,59% στις 884 μον. - Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια

Παρά τις προσδοκίες για το Ουκρανικό, πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -0,59% στις 884 μον. - Περιορισμένα τα ανοδικά περιθώρια
Με την εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης το ελληνικό χρηματιστήριο θα επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες και εύλογα θα τις διασπάσει αλλά πολύ δύσκολα θα δούμε νέα υψηλά
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 884 μονάδες, με υποτονικές τις συναλλαγές καθώς διφορούμενα και αντιφατικά είναι τα μηνύματα από Ρωσία και Ουκρανία σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Μια μέρα μετά τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη η μεν Μόσχα υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα σημάδι προόδου, το δε Κίεβο αναφέρει πως για πρώτη φορά οι Ρώσοι άκουσαν τις προτάσεις των Ουκρανών.
Εν τω μεταξύ, παρά τις ανακοινώσεις της Ρωσίας ότι αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από το Κίεβο και το Τσερνίγκιφ και ότι πλέον κύριος στόχος είναι το Donbass, τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη καχυποψία και δυσπιστία τις ρωσικές δεσμεύσεις, αναφέροντας πως τα επόμενα 24ωρα θα φανεί τι ακριβώς εννοεί η Μόσχα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών των 885 μονάδων, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 880 – 870 μονάδων και με πρώτη αντίσταση τις 900 - 910 μονάδες
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Eurobank -3,66% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,61%, Πειραιώς -2,07% και Εθνική -1,77%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, μετά την χθεσινά ισχυρά κέρδη, πιέσεις ασκήθηκαν σε Coca Cola -2,85%, ΟΤΕ -2,63%.....ενώ με ισχυρή άνοδο έκλεισαν ΓΕΚ Τέρνα +7,81% και Τέρνα Ενεργειακή +6,33% καθώς υπάρχουν φήμες για την πωληση του 20% των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που ωστόσο διαψεύδονται επισήμως.
Ειδικότερα λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνει ο Γ. Περιστέρης από τις τράπεζες να μειώσει τον δανεισμό και να δημιουργήσει καλύτερες και περισσότερες εξασφαλίσεις, υπάρχουν σκέψεις να πουλούσε το 20% των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ Τέρνα στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Με την εκτόνωση της Ουκρανικής κρίσης το ελληνικό χρηματιστήριο θα επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες και εύλογα θα τις διασπάσει αλλά πολύ δύσκολα θα δούμε νέα υψηλά.
Τα σημάδια κόπωσης θα εμφανιστούν γρήγορα και τα ανοδικά περιθώρια σε καμία περίπτωση δεν είναι υψηλά στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ψυχολογία έχει βελτιωθεί παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ακόμα και μίας κατάπαυσης δε θα φανούν άμεσα στον πληθωρισμό, μέσω για παράδειγμα της μείωσης του ενεργειακού κόστους.
Το πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Συναγερμός για το φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, λήγει αύριο 31/3 το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια ενώ το ίδιο ενδέχεται να ισχύσει και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.
Το μέτρο αφορά όλες τις χώρες της Ε.Ε, αλλά και όσες έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την επίθεση στην Ουκρανία οι οποίες έως τώρα πλήρωναν σε δολάρια ενώ έχουν απορρίψει την ρωσική απαίτηση λέγοντας ότι τα συμβόλαια θα εφαρμοσθούν με τους όρους που προβλέπουν.
Ωστόσο, η Ρωσία διευκρίνισε σήμερα 30/3 ότι δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να υπόσχεται ότι θα υπάρξει μια σταδιακή μετάβαση. 

Αναβάθμιση των ελληνικών τράπεζων από τη Moody's - Διατηρεί θετικό outlook

Στην αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές.
Η Moody's αναβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) και την Attica Bank.
Ειδικότερα, η Moody’s αναβαθμίζει τις Εθνική και Eurobank Ba3 από B2, την Alpha Bank σε B1 από B2 και την Τρ. Πειραιώς σε B2 από B3, με θετικό outlook για όλες τις τράπεζες.
Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία της Moody's ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να βελτιώνουν τα πιστωτικά τους προφίλ τούς επόμενους 12-18 μήνες και θα είναι σε θέση να διαχειριστούν τυχόν νέα προβληματικά δάνεια που μπορεί να προκύψουν, ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού και των πρόσφατων πληθωριστικών πιέσεων.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,44% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,15%.
Λίγο πριν τις 12:00, με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στις δεικτοβαρείς  Coca Cola -3%, ΟΤΕ, ΔΕΗ  -2%....ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τα χαμηλό της ημέρας στο -1,39%.
Περί τις 15:00 περιορίστηκαν οι απώλειες στις τράπεζες και με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΓΕΚ Τέρνα +8% και Τέρνα Ενεργειακή +6% ο Γενικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο στο +0,20%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank -3,48% ....και  ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,99%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,59% στις 884 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891,74 μονάδες και χαμηλό τις 877,58 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 9,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 22,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 9,64 εκατ. ευρώ και όγκου 1,3 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 351 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 321,2 χιλ. τεμάχια αξίας 5,45 εκατ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 341,2 χιλ. τεμάχια αξίας 2,68 εκατ. ευρώ και ο ΑΔΜΗΕ 345 χιλ. τεμάχια αξίας 776 χιλ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα 35 χιλ. τεμάχια αξίας 315 χιλ. ευρώ και η Quest 12 χιλ. τεμάχια αξάις 70 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 884 μονάδες, με πρώτη στήριξη τη ζώνη των 880 – 870 μονάδων και ακολουθούν οι 850, οι 830 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 900 – 910 μονάδων και ακολουθούν οι 930 και οι 950 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 641 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 630 μονάδες  και ακολουθούν οι 620, οι 600, οι 580 και οι 550 μονάδες..
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 670 μονάδες και ακολουθούν οι 700 και οι 720 μονάδες..

Ήπια βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,74% από 2,85%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 30/3 στα ελληνικά ομόλογα ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τα διφορούμενα και αντιφατικά μηνύματα από Ρωσία και Ουκρανία σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και με την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού να παραμένει .....
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,74 % από 2,85% αρχικά, το 10ετές ιταλικό 2,2% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,53%.
Στα ομόλογα, εντείνονται οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ, καθώς  χθες 29/3, για πρώτη φορά μετά το 2006, σημειώθηκε αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης για το 5ετές και το 30ετές αμερικανικό ομόλογο.
Ειδικότερα, η απόδοση του 5ετούς αμερικανικού ομολόγου ξεπέρασε την απόδοση του 30ετούς ενώ η αποδόση 10 ετούς υποχώρησε πρόσκαιρα κάτω από τα επιτόκια 2ετίας καθώς οι επενδυτές πωλούν τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ομόλογα μεγαλύτερης ημερομηνίας, υποδηλώνοντας την ανησυχία τους για την υγεία της οικονομίας βραχυπρόθεσμα.
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε αυξημένη νευρικότητα της αγοράς σχετικά με την πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης, οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τονίζοντας ότι η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος
.
Τι κρύβεται πίσω από το ράλι των μετοχών του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ; - Φήμες για πώληση του 20%, στήριξη πάνω από 9 ευρώ λόγω collaterals

Στο επίκεντρο του χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Τέρνα Ενεργειακής.
Αξίζει να αναφερθεί ότι όσο η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρισκόταν κάτω από τα 9 ευρώ πιέζονταν τα collaterals στα δάνεια και μετοχοδάνεια του βασικού μετόχου Γ. Περιστέρη.
Επίσης επανέρχονται οι φήμες που θέλουν να πωλείται ποσοστό μετοχών - έως και το 20% - της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για να μειωθεί η υψηλή δανειακή εξάρτηση.
Ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκεται στο επίκεντρο αλλά για διαφορετικούς λόγους από ότι πολλοί μπορούν να εκτιμούν.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά τις κρυφές συμφωνίες του βασικού μετόχου Γιώργου Περιστέρη με τον αδίστακτο Holterman της Reggeborgh κατάφερε να καταστεί η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία στην Ελλάδα με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισεκ. ευρώ και όλα αυτά σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και όλως τυχαίως μετά την αποχώρηση της δήθεν ισχυρής Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο.
Η ισχυροποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε ανεκτέλεστο όμως έχει κόστος… η εταιρία είναι υπερδανεισμένη και αποτελεί και την βασική αιτία που η μετοχή λιμνάζει και θα συνεχίσει να λιμνάζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η στοχοποίηση των δήθεν – υπερκερδών – από την κυβέρνηση των ενεργειακών εταιριών είναι μύθος και επικοινωνιακό πυροτέχνημα… δεν υφίσταται θέμα υπερκερδών.
Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες θεωρούν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει έργα που ξεπερνούν τα όρια αντοχών του ισολογισμού της.
Μάλιστα προκαλεί απορία πως θα εμπλακεί και στο έργο της Αττικής Οδού.
Μπορεί να υπάρχει ο αμερικανός συνεργάτης στο έργο αλλά στην πράξη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ανήμπορη να χρηματοδοτήσει ούτε ένα ευρώ.
Μάλιστα έμπειρος παράγοντας ανέφερε ότι ο υπερδανεισμός της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξελίσσεται σε συστημικό ρίσκο.
Για την Αττική οδό φαβορί είναι η Macquarie Group από την Αυστραλία που έχει σταθμίσει τον ελληνικό κίνδυνο.
Με σχεδόν 2,2 δισεκ. υποχρεώσεις, δάνεια και ομολογιακά και εξασφαλίσεις από τον Γιώργο Περιστέρη, μετοχοδάνεια και άλλα βάρη τον βασικό μέτοχο με ποσοστό περί το 30%, οι τράπεζες δεν αισθάνονται άνετα να χρηματοδοτήσουν project της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Ως γνωστό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Γιώργος Περιστέρης στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν τον έλεγχο του ομίλου όταν – και καλά – αποχώρησε η Reggeborgh από το μετοχικό κεφάλαιο, ζήτησαν από την Λάτση να αποκτήσει το 7,60% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με εμπλοκή Α. Ταμβακάκη ενώ ο Β. Μαρινάκης μέσω της εταιρίας Atale απέκτησε σχεδόν το 6% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι πιο συγκροτημένο και με καλύτερη χρηματοοικονομική εικόνα εταιρία.
Δεν θα αποκλειόταν και στην περίπτωση της Atale να δούμε κινήσεις.
Έτσι εξηγείται γιατί έχει μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Λόγω των μηνυμάτων που λαμβάνει ο Γιώργος Περιστέρης από τις τράπεζες να μειώσει τον δανεισμό και να δημιουργήσει καλύτερες και περισσότερες εξασφαλίσεις, υπάρχουν σκέψεις να πουλούσε το 20% των μετοχών που κατέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το 20% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής αποτιμάται σήμερα στα 390-400 εκατ ευρώ.
Αν και κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και άλλες φορές φήμες για το μέλλον της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, ωστόσο εκ νέου έχουν επανέλθει σενάρια περί πώλησης μέρους των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που ωστόσο διαψεύδονται επισήμως αλλά στις τράπεζες το «βρίσκουν λογική εξέλιξη».
Το επιχείρημα περί ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει να κάνει με την απελευθέρωση κεφαλαίων και υποχρεώσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η οποία ενώ έχει αυξήσει σχεδόν στα 5 δισεκ. το ανεκτέλεστο της σε έργα και παραχωρήσεις… είναι πληγμένη από δάνεια και ομολογιακά.
Μάλιστα πολλοί διερωτώνται πως θα βγάλει κέρδη όταν έχει π.χ. αποκτήσει το έργο της Εγνατίας Οδού με όρους εξωπραγματικούς.
Τα ερωτηματικά είναι πολλά… αυτό που προβληματίζει πάντως είναι ο… προβληματισμός των τραπεζών… για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
To γεγονός ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν μπορεί να ξεκολλήσει στο χρηματιστήριο αποτελεί μια σαφή απόδειξη ότι οι επενδυτές του χρηματιστηρίου βλέπουν τους δυνητικούς κινδύνους… μόνο η Reggeborgh πούλησε στα 11,20 ευρώ…. και ας ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή στηρίζεται με συστηματικές επαναγορές ιδίων μετοχών.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 30/3 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο την εκτόνωση στην Ουκρανική κρίση.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,80%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,96%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,39% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,21%.

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 30/3 οι ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο με την επιφυλακτικότητα για το ενδεχόμενο συμφωνίας Ρωσίας - Ουκρανίας να διαδέχεται τον ενθουσιασμό της Τρίτης για τα θετικά μηνύματα που προέκυψαν στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την Παρασκευή 1/4.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια έκλεισε με άνοδο 4,34% στις 2.513,03 μονάδες.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο 9,35% στα 118,50 ευρώ.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, ανακάμπτοντας από τις χθεσινές απώλειες.
Το brent ενισχύεται 3,86% στα 111,87 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει κέρδη 3,85% στα 108,25 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,45%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο επιχειρεί ανοδικά στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,15% και το ETF GREC στο +0,07% ( 27,24 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, μετά τα χθεσινά κέρδη, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,33 ευρώ, με πτώση -1,77% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,12 ευρώ, με πτώση -2,61% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,42 ευρώ, με πτώση -2,07% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0540 ευρώ, με πτώση -3,66%, με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,91 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9680 ευρώ, με πτώση -1,22% και κεφαλαιοποίηση 432 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,15 ευρώ, με άνοδο +0,13%, με όγκο 188 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 184 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,86 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 355 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών  μετοχών  του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola,ΟΤΕ,  Quest, Mυτιληναίος...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΓΕΚ Τέρνα +7,81 και Τέρνα Ενεργειακή 6,33%.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,67 ευρώ, με πτώση -2,63% και αποτίμηση 7,47 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,46 ευρώ, με πτώση -2,85 και κεφαλαιοποίηση στα 7,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,80 ευρώ, με άνοδο +0,39% και αποτίμηση 2,98 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2750 ευρώ, με άνοδο +1,11% και κεφαλαιοποίηση 528 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με πτώση -0,83% και  αποτίμηση 4,65 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,32 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,36 ευρώ, με άνοδο +1,24% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,45 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,6 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,79 ευρώ, με πτώση -1,4% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,55 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,00 ευρώ, με πτώση -0,43% και κεφαλαιοποίηση 746 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,74 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 653 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0287 ευρώ, με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,74% - Το spread με την Ιταλία στις 54 μ.β

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 30/3 στα ελληνικά ομόλογα ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τα αντιφατικά μηνύματα από Ρωσία και Ουκρανία σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ενώ παραμένει η ανησυχία για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,74% από 2,85% αρχικά, το 10ετές ιταλικό 2,20% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,54%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 203 μονάδες βάσης από 216 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,37% ή 137 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 54 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 30/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τα αντιφατικά μηνύματα από Ρωσία και Ουκρανία σχετικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και την ανησυχία από την έκρηξη  του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 30 Μαρτίου του 2022 στο 2,20%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/3/2022 στο 0,71% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,25% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,49% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,60% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,209% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,92%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης