Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αισιοδοξία για το Ουκρανικό ώθησε το ΧΑ +3,25% στις 889 μον. με FTSE 25 έως +6% - Ισχυρή αντίσταση οι 900 μον.

Η αισιοδοξία για το Ουκρανικό ώθησε το ΧΑ +3,25% στις 889 μον. με FTSE 25 έως +6% - Ισχυρή αντίσταση οι 900 μον.
Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στις 890 μονάδες μετά από ένα μήνα, διασπώντας τις 885 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και με επόμενη αντίσταση τις 900 μονάδες
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Με ισχυρή άνοδο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 889,97 μονάδες, καθώς ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη με θετικά μηνύματα για κατάπαυση του πυρός ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 
Ο Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 890 μονάδες μετά από ένα μήνα, διασπώντας τις 885 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και με επόμενη αντίσταση τις 900 μονάδες.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι δεικτοβαρείς ΔΕΗ +6,44%, Coca Cola +4,49%, ΟΤΕ +4,39%, Μυτιληναίος +3,81%...
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Eurobank +5,45% και ακολούθησαν Alpha Bank +5,22%, Εθνική +4,95% και Πειραιώς +3,65%.
Η αισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη στηρίζουν και τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Γερμανία  +2,5%και ο S&P 500 στην Wall Street στο +0,80%.
Αναλυτικά σήμερα το πρωί 29/3 άρχισε -στην Κωνσταντινούπολη- ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών με τον Ρώσο διαπραγματευτή, Vladimir Medinsky, να εκπέμπει θετικό μήνυμα μετά τις συνομιλίες κάνοντας λόγος για εποικοδομητικές συνομιλίες.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Mykhailo Podolyak, δήλωσε ότι η Κριμαία -που θεωρείται και ένα από τα «αγκάθια» μεταξύ των δύο πλευρών- θα είναι αντικείμενο ξεχωριστής συζήτησης.
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, η Ρωσία δεσμεύθηκε για σημαντική μείωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων πέριξ του Κιέβου αλλά και στην πόλη Τσερνίχιβ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.


Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,71% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,98%.
Λίγο πριν τις 16:00 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις δεικτοβαρείς ΔΕΗ +7,53%, Coca Cola +6,62%, ΟΤΕ +5,24% αλλά και στις τράπεζες, ειδικότερα στην Eurobank +6,8% και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +5,41% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,61%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +3,25% στις 889 μονάδες έχοντας υψηλό στις 893,06 μονάδες και χαμηλό τις 868,12 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 99,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 40,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 30,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,75 εκατ. ευρώ και όγκου 6,18 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 2,18 εκατ. τεμάχια αξίας 2,33 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 3,50 εκατ. τεμάχια αξίας 3,87 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 130 χιλ. τεμάχια αξίας 2,23 εκατ. ευρώ, ο Τιτάν 6,6 χιλ. τεμάχια αξίας 92 χιλ. ευρώ και η Jumbo 110 χιλ. τεμάχια αξίας 1,5 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 84,7 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ 200 χιλ. τεμάχια αξίας 448 χιλ. ευρώ,  η Quest 49 χιλ. τεμάχια αξίας 288 χιλ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 4,7 χιλ. αξίας 67 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 889 μονάδες, διασπώντας την  ισχυρή αντίσταση των 885 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Στην βασική στήριξη παραμένουν οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 840, οι 830 , οι 815, οι 800, οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 658 μονάδες, διασπώντας τις αντιστάσεις των 640 και των 650 μονάδων με επόμενη αντίσταση τις 660 μονάδες και ακολουθούν οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 600 μονάδες  και ακολουθούν οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,89%

Επιδείνωση καταγράφεται  σήμερα 29/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,89%, το 10ετές ιταλικό 2,20% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,51%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας - ο κύριος δείκτης του ευρωπαϊκού κόστους δανεισμού - έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018, στο 0,6765%. 
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, έχει οδηγήσει σε πωλήσεις στην αγορά ομολόγων καθώς αυξάνεται η πιθανότητα οικονομικής επιβράδυνσης οδηγώντας τις Κεντρικές Τράπεζες σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, αναφέρει ότι «μέχρι στιγμής, τα εισερχόμενα στοιχεία δεν υποδηλώνουν σημαντικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού τονίζοντας ότι η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

Ο Ηρακλής 2 περιλαμβάνει ρήτρα πολέμου - Αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για τις τραπεζικές μετοχές όπως τα 24 δισ για το χρέος

Ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 αποτελεί την κυβερνητική πρόταση για την αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων των τραπεζών παρέχει 22-23 δισεκ. συνολικά κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για να τιτλοποιήσουν σχεδόν 65 με 70 δισεκ. προβληματικά δάνεια.
Με βάση τον Ηρακλή 1 και 2 ουσιαστικά οι τράπεζες κατάφεραν να μειώσουν το NPEs ratio σε μονοψήφια ποσοστά με στόχο 5% με 7% προσεχώς.
Ο Ηρακλής λήγει τυπικά τον Νοέμβριο του 2022.
Ωστόσο είχε προβλεφθεί – και όπως αποδεικνύεται και σωστά – να περιλαμβάνει και ορισμένες ρήτρες όπως ρήτρα πολέμου όπως συμβαίνει με την Ουκρανική κρίση.
Η παράταση του Ηρακλή 2 ακόμη και εάν οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα NPEs έως το τέλος του 2022 στο 5% με 7% είναι απαραίτητη όχι μόνο για να έχουν επιλογή οι τράπεζες να προβούν σε νέες τιτλοποιήσεις.
Ο Ηρακλής 2 αποτελεί μια εναλλακτική μορφή ασφάλειας για τις τραπεζικές μετοχές…
Είναι ο Ηρακλής 2 δικλείδα ασφαλείας για τις μετοχές;
Ο Ηρακλής 2 δηλαδή ο μηχανισμός τιτλοποιήσεων για να μειωθούν τα NPEs στις ελληνικές τράπεζες μπορεί να λειτουργήσει σαν δικλείδα ασφαλείας.
Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα NPEs.
Π.χ. με την ουκρανική κρίση και την επιβράδυνση της οικονομίας στο 2% με 2,5% υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα NPEs.
Μέχρι τώρα ωστόσο δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα αλλά υπάρχει εύλογη ανησυχία.
Όσο υπάρχει ο Ηρακλής 2 θα λειτουργεί για τους επενδυτές ως μηχανισμός προστασίας, ως δικλείδα ασφαλείας.
Θα λειτουργεί όπως το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24 δισεκ. για το ελληνικό χρέος το οποίο προστατεύει σε κάποιο βαθμό το ελληνικό χρέος από τις ακραίες διακυμάνσεις.
Η παρουσία μηχανισμών πρόληψης ή αποτροπής μια αρνητικής εξέλιξης έχει αποδειχθεί χρήσιμη για το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία τα τελευταία χρόνια άπαξ και το σύστημα ακόμη δεν έχει ισχυροποιηθεί και η οικονομία είναι επιρρεπής σε εξωγενείς παράγοντες ή έκτακτες κρίσεις.
Όπως αναφέρει στέλεχος της Nomura, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ένα αποτελεσματικό μηχανισμό εξυγίανσης των NPEs και η δικλείδα αυτή ασφαλείας σταθεροποιεί τις τραπεζικές μετοχές.
Οι επενδυτές γνωρίζουν ότι και στο χειρότερο σενάριο θα υπάρχει μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος.
Οπότε ο Ηρακλής 2 που είναι σε ισχύει μπορεί να θεωρηθεί και μηχανισμός στήριξης των ελληνικών τραπεζικών μετοχών.

Goldman Sachs για Eurobank: Ορόσημο η διανομή μερίσματος - Τιμή στόχος 1,5 ευρώ, σύσταση buy

Σε ανάλυσή της για την Eurobank με ημερομηνία 29 Μαρτίου 2022, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs αυξάνει την τιμή - στόχο στα 1,5 ευρώ από 1,4 προηγουμένως, με περιθώριο ανόδου 50%, ενώ διατηρεί τη σύσταση buy.
Η Eurobank και η Εθνική είναι οι δύο πρώτες ελληνικές τράπεζες που θα εξετάσουν τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία και πλέον, σημειώνει η Goldman Sachs.
Και τονίζει ότι η διανομή μερίσματος αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο:
Με αρχική αναλογία πληρωμής 20%, η Εurobank θα είναι σε θέση να συνεχίσει να βελτιώνει το CET1 έως και 15,5% σε pro-forma βάση το 2024 έναντι του ελάχιστου στόχου της διοίκησης 13,5%.Τα παραπάνω καθιστούν πιθανή τη συζήτηση για περαιτέρω αύξηση του μερίσματος, αργότερα.

Η Εθνική τράπεζα είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά στην Ελλάδα αλλά έχει ένα πρόβλημα… - Πως θα το αντιμετωπίσει;

Η Εθνική τράπεζα που διοικεί επιτυχώς ο Παύλος Μυλωνάς είναι η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα.
Με 5,75 δισεκ. κεφάλαια και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σχεδόν 19% δεν αμφισβητούνται τα δεδομένα.
Ενώ λοιπόν η Εθνική έχει καθαρίσει με τα κόκκινα δάνεια, τα NPEs (NPEs ratio 6,9%) και είναι ισχυρή κεφαλαιακά, δεν θα χρειαστεί δηλαδή κεφάλαια – αυτό είναι δεδομένο – και επίσης δεν θα υπάρξει placement του 20% των μετοχών το 2022 καθώς ο σχεδιασμός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετατίθεται για το 2023… υπάρχει ένα πρόβλημα…
Πριν αναφερθούμε στο πρόβλημα να τονίσουμε ότι ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να ψηφιστεί έως τα μέσα ή τέλη Απριλίου 2022 – η κυβέρνηση θέλει μέσα Απριλίου να ψηφιστεί ο νέος νόμος για το ΤΧΣ -.
Ποιο είναι το πρόβλημα της Εθνικής τράπεζας;
Το πρόβλημα της Εθνικής τράπεζας έχει να κάνει με την αποδοτικότητα των 84 δισεκ. ενεργητικού ή 34,7 δισεκ. μέσου σταθμισμένου ενεργητικού.
Δεν μπορεί η Εθνική τράπεζα που έχει επιλύσει όλα τα κεφαλαιακά και υπαρξιακά της προβλήματα να έχει τα χαμηλότερα προ προβλέψεων έσοδα και τα χαμηλότερα έσοδα από προμήθειες πάνω από 110 εκατ λιγότερες προμήθειες σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Η διοίκηση Μυλωνά το έχει δει αυτό το ζήτημα και προσπαθεί να βρει λύσεις.
Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι παρά την ουκρανική κρίση και τις ανατροπές που έχει επιφέρει, την μεγάλη επιβράδυνση στην οικονομία – η Εθνική βλέπει ΑΕΠ 2,5% για το 2022 – οι στόχοι για κέρδη 500 εκατ το 2022 και πιστωτική επέκταση δεν έχουν μεταβληθεί.
Ωστόσο στο εσωτερικό της Εθνικής αναζητούν λύσεις για το πώς θα αυξήσουν τις προμήθειες και τα cope PPI τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα.
Από ότι πληροφορούμαστε εξετάζουν δύο λύσεις οι οποίες ωστόσο ενώ θα έχουν αποτέλεσμα… θα απαιτήσουν χρόνο και υπομονή.
Η Εθνική τράπεζα με 84 δισεκ. ενεργητικό εάν καταφέρει να αυξήσει την απόδοση του ενεργητικού της θα αιφνιδιάσει θετικά την χρηματιστηριακή αγορά.
Ωστόσο ακόμη δεν είμαστε εκεί…

Μεικτά πρόσημα  στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 29/3 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,1%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,33%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,95% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,42%.

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρά κέρδη καταγράφονται σήμερα 29/3 στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τη σημαντική βελτίωση στις συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου για κατάπαυση του πυρός ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανίας.
Οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, την προσεχή Παρασκευή.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει άνοδο 6,7% στα 112,5 ευρώ.
Οι τιμές του πετρελαίου, υποχωρούν,  με το brent -3,75% στα 105,38 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο στο -3,90% στα 101,83 δολ. το βαρέλι.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο γερμανικός δείκτης καταναλωτικού κλίματος της GfK υποχώρησε στο -15,5 τον Απρίλιο, από το αναθεωρημένο -8,5 τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι αυξανόμενες τιμές των εμπορευμάτων επιβαρύνουν το κλίμα.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια υποχώρησε στο -0,91% στις 2.408 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2,8%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,70%, ο S&P 500 στο +0,80%, o Nasdaq στο +1% και το ETF GREC στο +4,39% ( 27,47 δολ.)

Κέρδη στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,39 ευρώ, με άνοδο +4,95% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,15 ευρώ, με άνοδο +5,22% με όγκο 15,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,7 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ, με άνοδο +3,65% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0940 ευρώ, με άνοδο +5,45%, με όγκο 8,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9560 ευρώ, με πτώση -2,85% και κεφαλαιοποίηση 427 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1498 ευρώ, με άνοδο +1,35%, με όγκο 129 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 183 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,90 ευρώ, με άνοδο +1,13% και κεφαλαιοποίηση 356 εκατ. ευρώ.

Ισχυρά κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν οι μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν ΔΕΗ, Motor Oil, Coca Cola, ΟΤΕ, Μυτιληναίος...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,12 ευρώ, άνοδο +4,39% και αποτίμηση 7,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,03 ευρώ, με άνοδο +4,49% και κεφαλαιοποίηση στα 7,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,77 ευρώ, με άνοδο +6,44% και αποτίμηση 2,97 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,25 ευρώ, με άνοδο +2,27% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,29 ευρώ, με άνοδο +1,06% και  αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,42 ευρώ, με άνοδο +3,07% και κεφαλαιοποίηση 1,05 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,27 ευρώ, με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,40 ευρώ, με άνοδο +5,11% και κεφαλαιοποίηση 1,6 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +3,81% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,03 ευρώ, με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 749 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,7480  ευρώ, με άνοδο +3,43% και κεφαλαιοποίηση 656 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0293 ευρώ, με άνοδο +1,38% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,89% - Το spread με την Ιταλία στις 69 μ.β

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 29/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας- Ουκρανίας, τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,89%, το 10ετές ιταλικό 2,20% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,51%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 222 μονάδες βάσης από 223 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 69 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 147 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 29/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης,  με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 29 Μαρτίου του 2022 στο 2,20%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 29/3/2022 στο 0,67% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,23% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,42% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,53% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,20% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης