Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

To θολό τοπίο στο Ουκρανικό επέδρασε σε τράπεζες -2% και ΧΑ -1,46% στις 854 μον. με ΟΠΑΠ +3% - Κρίσιμες οι 850 - 840 μον.

To θολό τοπίο στο Ουκρανικό επέδρασε σε τράπεζες -2% και ΧΑ -1,46% στις 854 μον. με ΟΠΑΠ +3% - Κρίσιμες οι 850 - 840 μον.
Στο επίκεντρο η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και η εκτίναξη του πληθωρισμού, απόρροια της έκρηξης του ενεργειακού κόστους
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 854 μονάδες, με επίκεντρο τη γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία και την εκτίναξη του πληθωρισμού, απόρροια της έκρηξης του ενεργειακού κόστους.
Ειδικότερα, πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες περιορίστηκαν στις δημοπρασίες με την Alpha Bank -2,37%, αλλά και στην Coca Cola -3,77% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες  ενώ εξαίρεση αποτέλεσε η άνοδος του ΟΠΑΠ +3,43% καθώς τα καθαρά κέρδη χρήσης 2021, διαμορφώθηκαν στα 259,4 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 26,4% ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης λειτουργικής κερδοφορίας και του χαμηλότερου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.
Το πιο σημαντικό είναι ότι οι αποδοχές των μετόχων που ξεπέρασαν τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, με το τελικό μέρισμα να φτάνει το 0,50 ευρώ που συμπληρώνεται με επιστροφή κεφαλαίου 0,90 ευρώ. 
Συμπληρώνεται σύντομα ένας μήνας της κρίσης στην Ουκρανία και το θολό τοπίο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας παραμένει, ενώ την ίδια ώρα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται αμείωτοι…..
Τα βλέμμα είναι στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε το διήμερο 24 - 25 Μαρτίου με την συμμετοχή του  Αμερικανού προέδρου Joe Biden, όπου θα συζητηθούν ενδεχόμενες νέες κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ενέργειας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854 μονάδες, με κρίσιμη την στήριξη των 850 - 840 μονάδων ενώ ισχυρή αντίσταση αποτελόυν οι 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -2,37% και ακολούθησαν Εθνική -2,2%, Εurobank -1,55% και Πειραιώς -0,71%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, το σύνολο σχεδόν των τίτλων έκλεισε με απώλειες, με Lamda -4,02%, Coca Cola -3,77%, ΟΤΕ -2,9%.....ενώ ανοδικά ξεχώρισε μόνον ο ΟΠΑΠ +3,43%..

Στο επίκεντρο οι τράπεζες - Οι τιμές στόχοι χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί δημοσίων σχέσεων

Η ουκρανική κρίση αυξάνει κατακόρυφα την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ενώ στη εγχώρια αγορά οι αισιόδοξοι μιλούν για τον  ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 3% και οι λιγότερο αισιόδοξοι για 2% και σε ένα πολύ αρνητικό σενάριο δεν αποκλείεται και ύφεση.
Την ώρα λοιπόν που η οικονομία θα επιβραδύνεται και ακόμη δεν ξέρουμε τι άλλο θα προκύψει στον θολό ορίζοντα, θα είναι υπερφίαλο να μιλάμε για διπλασιασμό των τιμών στόχων των τραπεζικών μετοχών καθώς είναι γνωστό  σε ένα αισιόδοξο σενάριο τι κέρδη θα επιτύχουν το 2022 και 2023 οι ελληνικές τράπεζες ενώ εγκυμονεί ο κίνδυνος να ξεκινήσει μια νέα γενιά προβληματικών ανοιγμάτων.
Ποιο είναι το στοιχείο των ελληνικών τραπεζών που συμβάλλει σε τόσο επιθετικές τιμές στόχους;
Όταν οι τιμές στόχοι δεν προκύπτουν από μεθοδικά μοντέλα παρακολούθησης των τάσεων αλλά χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί δημοσίων σχέσεων για να παίρνουν οι χρηματιστηριακές δουλειές τότε καταλήγουμε στις τιμές στόχους των εταιριών Axia και Wood.
π.χ. η Axia θέτει τιμή στόχο για την Εθνική τα 6 ευρώ και για την Eurobank το 1,5 ευρώ.

Γνωρίζουμε τι θα συμβεί το 2022, τι θα δείξουν το 2023 και εάν δεχθούμε και τα business plan του 2024… γνωρίζουμε τι κέρδη θα εμφανίσουν το 2024.
Μόνο εάν οι τιμές στόχοι των χρηματιστηριακών εταιριών λαμβάνουν ως παραδοχή το 2024… σε παρούσες αξίες.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,22% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,54%.
Λίγο μετά τις 11:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank +1,37% και Eurobank +1,17% αλλά και στον ΟΠΑΠ +4,3%, ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,02% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη με κέρδη +0,67%.
Λίγο πριν τις 16:00, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank -3,11%, Alpha Bank -3,14% αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips,  με Tέρνα Ενεργειακή, Viohalco, Τιτάν πλησίον του -4%, Coca Cola -3% - με εξαίρεση τα κέρδη +3,5% του ΟΠΑΠ -  και ο Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,93% και  ο Γενικός Δείκτης στο -2,23%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,46% στις 854 μονάδες έχοντας υψηλό στις 873,34 μονάδες και χαμηλό τις 848,27 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 65,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,5 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,6 εκατ. ευρώ και όγκου 423 χιλ.τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΠΑΠ διακίνησε 233 χιλ. τεμάχια αξίας 3,02 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,36 εκατ. ευρώ και η ΑΔΜΗΕ 90 χιλ. αξίας 201 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854 μονάδες, με κρίσιμη την στήριξη των 850 - 840 μονάδων και ακολουθούν οι 830, οι 820, οι  800, οι 780 μονάδες και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 886 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 612 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 600 μονάδες  και ακολουθούν οι 590, οι 570 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 640 μονάδες και ακολουθούν οι 650, οι 660, οι 675 και οι 700 μονάδες.

Σταθεροποίηση  στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,72%

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 23/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τις χθεσινές πωλήσεις με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση και την αβεβαιότητα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας  λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,72 %, το 10ετές ιταλικό 2,01% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,37%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεχίζει να τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.

HSBC : Κορυφαίες επιλογές για τις ελληνικές μετοχές, ΟΠΑΠ και Eurobank.

Παρά την ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία, που είναι αρνητική για την ελληνική οικονομία, ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό «μοχλό», σημειώνουν οι αναλυτές της HSBC.
Το πρώτο μέρος της τουριστικής σεζόν του 2021 κινήθηκε σε ήπια επίπεδα, αλλά ανέκαμψε σημαντικά από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο.
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι  να επιστρέψει ο τουρισμός σε επίπεδα υψηλότερα από το 50% των επιπέδων του 2019 επετεύχθη, σημειώνει η HSBC.
Την ίδια ώρα, τα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού στη χώρα, την ώρα που στο μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πολύ ισχυρή τουριστική σεζόν το 2022.
Η απώλεια των Ρώσων τουριστών είναι απίθανο να αποτελέσει σημαντική απώλεια, σύμφωνα με την HSBC.
Τη σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η HSBC σε έκθεσή της με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2022 για τις μετοχές σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο, με κορυφαίες επιλογές (top picks) τις μετοχές ΟΠΑΠ και Eurobank.

DBRS: Ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες αλλά και αβεβαιότητα λόγω πολέμου στην Ουκρανία

Για ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, κάνει λόγο σε ανάλυσή της με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2022 η DBRS, σε σχόλιό της για τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν οι ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς).
Υπενθυμίζεται ότι η DBRS προχώρησε πρόσφατα σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BB (high).
Κατά την άποψη της DBRS Morningstar, οι αναφερόμενες ζημίες οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο επιταχυνόμενο de-risking που ανοίγει το δρόμο για τις τράπεζες να επωφεληθούν από τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσθέτουν αβεβαιότητα στις μελλοντικές προοπτικές.

Αποκάλυψη: Οι αμαρτίες της ΑΚΤΩΡ με διοίκηση Μπόμπολα εξευτελίζουν ακόμα την Ελλάδα – Κόλαφος έκθεση του ΟΟΣΑ

Ο εξευτελισμός της Ελλάδος λόγω της ντροπιαστικής πρακτικής δωροδοκιών αξιωματούχων ξένων κρατών από τις παλαιές διοικήσεις της Ακτωρ, συνεχίζεται.
Ο ΟΟΣΑ εξέφρασε ανησυχία, επισημαίνοντας ότι ο εντοπισμός και η επιβολή κυρώσεων για το αδίκημα της δωροδοκίας αλλοδαπών απαιτούν επείγουσα βελτίωση στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός παρά το γεγονός ότι η σχετική διεθνής Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ πριν από περισσότερα από 24 χρόνια, η Ελλάδα δεν έχει καταδίκες για δωροδοκία εμπλεκομένων.
Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός απαιτεί γενική μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με την ευθύνη των νομικών προσώπων, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ομάδας Εργασίας του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία.
Στη πολυσέλιδη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεται η υπόθεση της δωροδοκίας δημάρχων στην Κύπρο με άμεση εμπλοκή του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Οι κατηγορίες για δωροδοκία του δημοτικού οργανισμού Αποχέτευσης της Πάφου, αφορούσαν δίκτυο αποχέτευσης της Πάφου και γειτονικών οικισμών προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ. Ο ιδιοκτήτης της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, προσέφερε 340.000 ευρώ στο δήμαρχο, ήδη δυο αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν ομολογήσει ότι δωροδοκήθηκαν ενώ κι άλλοι πρόκειται να δικαστούν με παρόμοιες κατηγορίες.
Η αίτηση κυπριακού δικαστηρίου για την έκδοση του Λ. Μπόμπολα στην Κύπρο απορρίφθηκε επειδή στο μεταξύ η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα.
Η άλλη υπόθεση που επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ ως παράδειγμα διαφθοράς από ελληνικές εταιρείες, εμπλέκει τον Δ. Κούτρα που είχε αναλάβει την κατασκευή οδικού άξονα στα Σκόπια.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ελληνική εταιρεία είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για το έργο συνολικού ύψους 270 εκατ. ευρώ παρότι είχε υψηλότερη προσφορά από τους ανταγωνιστές.
Το διάστημα Μάιου 2013 έως και Φεβρουάριο 2014, αφαιρέθηκαν περίπου 3,5 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς της εταιρείας ποσό για το οποίο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι αφορούν δωροδοκία αξιωματούχων.
Η ομάδα εργασίας 44 χωρών του ΟΟΣΑ για τη δωροδοκία σημειώνουν με διπλωματική ευγένεια τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα αλλά δεν διστάζουν να κάνουν σειρά αυστηρών συστάσεων για την καταπολέμηση της ξένης δωροδοκίας, μεταξύ των οποίων:
α) να λάβει επειγόντως μέτρα για τη βελτίωση της έρευνας και της δίωξης της δωροδοκίας αλλοδαπών
β) να αντιμετωπίσει βασικά στοιχεία του νομικού του πλαισίου, ιδίως τις κυρώσεις κατά φυσικών προσώπων και το καθεστώς ευθύνης νομικών προσώπων
γ) εφαρμογή νέας νομοθεσίας που παρέχει ισχυρή και αποτελεσματική προστασία από αντίποινα στους καταγγέλλοντες που καταγγέλλουν δωροδοκία αλλοδαπών και
δ) ενίσχυση των διασφαλίσεων για την προστασία των αλλοδαπών διαδικασιών δωροδοκίας που υπόκεινται σε ακατάλληλη επιρροή από ανησυχίες πολιτικής φύσης.
Η έκθεση παραθέτει τις συστάσεις της Ομάδας Εργασίας προς την Ελλάδα η οποία δεσμεύεται να παράσχει γραπτή ενημέρωση εντός ενός έτους (Μάρτιος 2023) για ζητήματα που αφορούν την επιβολή μετά τη συγχώνευση της εξειδικευμένης Εισαγγελίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στη νέα Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, την ευθύνη των νομικών προσώπων και τη νομοθεσία για την προστασία των καταγγελιών.
Εντός δύο ετών (Μάρτιος 2024), η Ελλάδα θα υποβάλει γραπτή έκθεση στην Ομάδα Εργασίας σχετικά με την εφαρμογή όλων των συστάσεων και τις προσπάθειες επιβολής της.
Η έκθεση παρακολούθησης θα δημοσιοποιηθεί επίσης, σε συνέχεια του εξευτελισμού του ελληνικού κράτους.
Αυτή είναι η προϊστορία της διοίκησης Ελλάκτωρ των Μπόμπολα, Κούτρα, που πριν από το 2018 φόρτωσε τον όμιλο Ελλάκτωρ με χρέη 1 δισ. ευρώ ενώ την επιβάρυνε με σειρά προβλημάτων που είναι κανονιστικής φύσεως.
Ίσως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι όλοι αυτοί αποδείχθηκαν πρόθυμοι συνεργάτες που προστατεύονται από την διοίκηση Μπουλούτα στον Ελλάκτωρ που απεγνωσμένα προσπαθεί να επιρρίψει ευθύνες στην περίοδο μετά το 2018 διάστημα που η εταιρεία δεν είχε ούτε μια κανονιστικής φύσεως κατηγορία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 23/3 οι ασιατικές αγορές, με το βλέμμα στραμμένο στο Ουκρανικό μέτωπο.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +3%,  ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,34%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,21% και ο δείκτης  KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,92%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 23/3 στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το μέτωπο του πληθωρισμού και τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Αύριο Πέμπτη 24/3 ξεκινά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) καταγράφει άλμα 17,9% στα 116,5 ευρώ, μετά τις δηλώσεις Putin ότι οι πωλήσεις του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα γίνονται σε ρούβλια
Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο με το brent να ενισχύεται 5,7% στα 122,1 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 5,35% στα 115,1 δολ. το βαρέλι, μετά την προειδοποίηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας για κατάρρευση της αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν εφαρμοστεί εμπάργκο από την ΕΕ.
Την ίδια ώρα, η Ρωσία κλιμακώνει την επιθετική της ρητορική κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζεται για 28η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για 33 μετοχές στο χρηματιστήριο της Μόσχας, από την Πέμπτη 24 Μαρτίου, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.
Για τις εν λόγω συναλλαγές θα απαγορευτεί το short selling, ενώ η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει στις 9:50 π.μ. και θα ολοκληρωθεί στις 14.00 μ.μ. ώρα Μόσχας.
Σημειώνεται, ότι το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό από τις 25 Φεβρουαρίου 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,3%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,3%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,05%.
Στην Wall Street , ο Dow Jones κινείται στο -0,75%, το S&P 500 στο -0,40% , ο  Nasdaq στο -0,10% και το ETF GREC στο -1,53 ( 25,82 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα....
Η Εθνική έκλεισε στα 3,1050 ευρώ, με πτώση -2,2% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,84 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0715 ευρώ, με πτώση -2,37% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,39 ευρώ, με πτώση -0,71%, με όγκο 1,2 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0140 ευρώ, με πτώση -1,55%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,76 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9560 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 427 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1460 ευρώ, με πτώση -0,27%, με όγκο 72 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 179 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,48 ευρώ, με πτώση -1,02% και κεφαλαιοποίηση 347 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Εξαίρεση ο ΟΠΑΠ +3%

Με απώλειες έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25, με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ που ξεχώρισε με κέρδη +3,43% λόγω των αποτελεσμάτων της χρήσης του 2021 ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Επίσης εκτός του ΟΠΑΠ ανοδικά έκλεισαν μόνον ΕΥΔΑΠ. και ΟΛΠ.
Στον αντίποδα, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -4,02%, Coca Cola, ΕΛΧΑ, ΟΤΕ...
H Coca Cola έκλεισε στα 19,5350 ευρώ, με πτώση -3,77% και κεφαλαιοποίηση στα 7,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,08 ευρώ, με πτώση -2,9% και αποτίμηση 7,21 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,34 ευρώ, με πτώση -1,87% και αποτίμηση 2,8 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,23 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 517 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,97 ευρώ, με άνοδο +3,43% και  αποτίμηση 4,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με πτώση -2,8% και  κεφαλαιοποίηση 1,03 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,15 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,41 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,24 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,79 ευρώ, με πτώση -0,22% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,94 ευρώ, με άνοδο +1,46% και κεφαλαιοποίηση 739 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,69 ευρώ, με πτώση -3,54% και κεφαλαιοποίηση 634 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0289 ευρώ, με πτώση -1,7% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,72% - Το spread με την Ιταλία στις 71 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο την Ουκρανική κρίση,  τον πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση, τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,72%, το 10ετές ιταλικό 2,01% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,37%.
Λόγω της έξαρσης του πληθωρισμού ο προέδρος της Fed, Jerome Powell,  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιθετικότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε  σε επιτοκιακή αύξηση 50 μονάδες βάσης.
Από την άλλη, τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού απέρριψε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως -επί του παρόντος- δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις.
Η  επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, συνεχίζει να τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις της, η  ΕΚΤ δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. «Οι νομισματικές πολιτικές της ΕΚΤ δεν θα είναι σε συγχρονισμό με την πολιτική της Fed» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια του οικονομικού κύκλου.
Ωστόσο οι αγορές χρήματος  προεξοφλούν αυξήσεις του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά σχεδόν μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, ώστε να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 223 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,37% ή 137 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 71 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 145 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 23/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις μεεπίκεντρο το Ουκρανικό και την εκτίναξη του  πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση ..αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Μαρτίου του 2022 στο 2,01%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/3/2022 στο 0,49% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 2,01% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,76%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης