Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η αναλαμπή σε τράπεζες και ΧΑ +0,25% από +2,64% στις 830 μον. με επίκεντρο την Ουκρανία - Ισχυρή αντίσταση οι 850 μον.

Ξεθώριασε η αναλαμπή σε τράπεζες και ΧΑ +0,25% από +2,64% στις 830 μον. με επίκεντρο την Ουκρανία - Ισχυρή αντίσταση οι 850 μον.
Οι επιπτώσεις από την  Ουκρανία και η έκρηξη του πληθωρισμού θα κρίνουν το μέλλον των αγορών με το ελληνικό χρηματιστήριο να οδηγείται στις 750 μονάδες και αυτό θα είναι και το χαμηλό έτους για το 2022
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ξεθώριασε η αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στα χαμηλά της ημέρας στις 830 μονάδες, από τις 849 μονάδες υψηλό ενδοσυνεδριακό, με τις τράπεζες να περιορίζουν τα κέρδη τους, με εξαίρεση την Εθνική η οποία έκλεισε στο +4,09% και με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες ωστόσο θα συνεχιστούν αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου 2022, καθώς η διακοπή οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. 
Οι
διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης
, προσελκύουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, τη στιγμή που αν και η Ρωσία εντείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις, πολλαπλασιάζονται τα μηνύματα τόσο από τη Μόσχα όσο και από το Κίεβο ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 830 μονάδες,
έχοντας απομακρυνθεί από την πρώτη στήριξη των 800 μονάδων με τις 850 μονάδες να αποτελούν ισχυρή αντίσταση.
Οι επιπτώσεις από την Ουκρανία και η έκρηξη του πληθωρισμού θα κρίνουν το μέλλον των αγορών με το ελληνικό χρηματιστήριο να οδηγείται στις 750 μονάδες και αυτό θα είναι και το χαμηλό έτους για το 2022.
Το σενάριο καταστροφής των 680 μονάδων, για την ώρα έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιβεβαίωσης.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Εθνική +4,09% και ακολούθησε η Apha Bank +0,97% με τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη να φτάνουν το +7%, η Eurobank +0,72% και η Πειραιώς +0,39%.
Ζημίες -2,9 δισεκ. ευρώ έφερε η εξυγίανση του Ισολογισμού στην Alpha Bank για τη χρήση του 2021.
Την ίδια στιγμή, τα Προσαρμοσμένα Κέρδη μετά από Φόρους ανήλθαν στα 330 εκατ. ευρώ, ενώ η συνεπής επίτευξη των στόχων του Στρατηγικού Σχεδίου κατά το 2021 σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ακολουθούν αύριο
15/3 της Πειραιώς και κλείνουν την Τετάρτη 16/3 με τα αποτελέσματα της Εθνικής Τράπεζας.
Στα μη τραπεζικά blue chips, η Coca Cola έκλεισε με κέρδη +1,55% από υψηλό ημέρας +3,11% ενώ ο ΟΤΕ έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας, με απώλειες -1,72%...

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη λόγω του αυξανόμενου κόστους σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, τρόφιμα.....
Και ενώ η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις της Fed στις 16/3 όπου αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο για πρώτη φορά από το 2018, κατά 25 μ.β. από το μηδέν. 
Στα εσωτερικά, την Παρασκευή 18/3 Moody’s και DBRS θα ανακοινώσουν την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου όπου δεν αναμένεται αναβάθμιση.... ενώ την ίδια ημέρα  στην αγορά παραγώγων λήγει η σειρά μηνός Μαρτίου ενώ θα πραγματοποιηθεί και η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell.
Επίσης, στις 18 Μαρτίου στις ΗΠΑ, η λήξη του Μαρτίου στα παράγωγα της Wall ύψους 3 τρισεκ. δολαρίων έχει ασυνήθιστα υψηλό όγκο συναλλαγών...έχουμε λήξεις παραγώγων 3,3 τρισεκ. δολαρίων.

Ποιοι οι λόγοι που θα οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 750 μονάδες;

Οι βασικοί λόγοι που θα οδηγήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο στις 750 μονάδες είναι οι εξής :
1)Η Ουκρανική κρίση δεν θα τελειώσει γρήγορα και από ότι φαίνεται οι δευτερογενείς συνέπειες θα είναι αρνητικές και επιβαρυντικές για καιρό.
2)Η ανησυχία των κεντρικών τραπεζών για τον πληθωρισμό παρά την ουκρανική κρίση αποδεικνύει ότι κατά την μοντελοποίηση των παραμέτρων έχουν δει… ότι ο πληθωρισμός αποκτάει μόνιμα χαρακτηριστικά.
3) Οι διεθνείς λόγοι θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία ακόμη οξύτερα, με το αρνητικό σενάριο για την Ελλάδα να είναι ρυθμός ΑΕΠ για το 2022 περί το 1,8% όταν οι ΗΠΑ θα βυθιστούν προσωρινά σε ύφεση.
Γίνεται αντιληπτό ότι, δεν ευθύνεται η πανδημία ή το ουκρανικό αλλά η ακραία αποτυχημένη συνταγή των κεντρικών τραπεζών που δημιούργησαν αγορές με πλασματικές αποτιμήσεις και αξίες.
4)Το ζήτημα του ελληνικού χρέους είναι κεφαλαιώδες.
Εάν δει κανείς με προσοχή τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, εστιάζει στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα δεν έχει βιώσιμο χρέος, τα δημοσιονομικά ελλείμματα εκτροχιάζονται, το ΑΕΠ επιβραδύνεται.
Στην μοντελοποίηση δεν έχει συμπεριληφθεί το σενάριο να υπάρξει σε τρίμηνο ύφεση και στην Ελλάδα.
Τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν των εταιριών.
5)Οι δευτερογενείς παρενέργειες δεν έχουν αναλυθεί και αποτιμηθεί διεξοδικά, όπως μέχρι που θα φθάσει ο πληθωρισμός, και πόσο θα κρατήσει ο ενεργειακός πόλεμος.
Επίσης πόσο καιρό θα κρατήσουν οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία ακόμη και εάν  πέσει η Ουκρανία ενώ η FED πέραν από την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% στις 16 /3 πόσες ακόμη φορές θα αυξήσει τα παρεμβατικά επιτόκια.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,53% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,15%.
Λίγο μετά τις 11:30 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Αlpha Bank +6,89%, Εθνική +6,87%...αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ΕΛΠΕ +5,11%, Viohalco +3,91%....και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +6,5% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,64%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,25% στις 830 μονάδες έχοντας υψηλό στις 849,79 μονάδες και χαμηλό τις 829,99 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 63,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 33,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,4 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 885 χιλ. ευρώ και όγκου 170 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ  διακίνησε 29 χιλ. τεμάχια αξίας 484 χιλ. ευρώ.
Η Quest 20 χιλ. τεμάχια αξίας 352 χιλ. ευρώ και η Q&R 121 χιλ. τεμάχια αξίας 49 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 830 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 870, οι 888 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 900 μονάδες.  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 800 μονάδες και ακολουθούν οι 780 και οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 569 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585, οι 600, οι  625, οι 650 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  530 μονάδες και ακολουθούν οι  500, οι 490, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.

Eπιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,68%

Πωλήσεις καταγράφεται σήμερα 14/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και στις αποφάσεις της Fed στις 16/3.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,68%, το 10ετές ιταλικό 1,95% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,10% για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2019.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία , κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ επανέλαβε την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Από την άλλη τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνεδρίαση της Fed στις 16/3 όπου αναμένουμε να αυξήσει τα επιτόκια, πιθανότατα κατά 0,25%.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell έχει επιβεβαιώσει  τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.

Πως Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Fairfax έφθασαν στην πηγή αλλά… δεν ήπιαν

Ο πρώτος επενδυτής είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος των τραπεζών που σχεδίαζε να πουλήσει το 20% της Εθνικής τράπεζας.
Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, ούτε το 2022 όχι μόνο λόγω της κρίσης που έχει προκληθεί στην Ουκρανία αλλά γιατί πληθωρισμός και αύξηση επιτοκίων δεν θα επιτρέψουν να αυξηθούν οι μετοχές στις τιμές – στόχους που θα ήθελε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Εθνική τράπεζα έφθασε μετά το ράλι του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022 στα 3,83 ευρώ πλησίασε τα 4 ευρώ και έκτοτε λόγω των εξελίξεων στο Ουκρανικό, υποχώρησε στα 2,73 ευρώ 1 ευρώ χαμηλότερα.
Είναι ξεκάθαρο ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δεν μπορεί να προβεί σε καμία κίνηση αφενός γιατί δεν είναι έτοιμος ο νόμος που θα διέπει την λειτουργία του Ταμείου αφετέρου γιατί οι αποτιμήσεις λειτουργούν αποτρεπτικά.
Το bankingnews είχε προβλέψει ότι παρά την άνοδο της τιμής της μετοχής της Εθνικής που δικαιολογείται και λόγω των καλών αποτελεσμάτων χρήσης 2021… - κυρίως λόγω εκτάκτων – το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μεταθέσει για το 2023 την πώληση του 20% των μετοχών.
Το Fairfax έφθασε στην πηγή αλλά… δεν πουλάει
Το Fairfax κατέχει το 33% των μετοχών της Eurobank και κατά καιρούς έχει αναφερθεί ότι πάνω από τα 1,05 ευρώ θα πουλούσε.
Η μετοχή της Eurobank έφθασε έως τα 1,15 ευρώ επίπεδα τα οποία την καθιστούσαν υπερτιμημένη αλλά παρ΄ όλα αυτά το Fairfax δεν πούλησε π.χ. το 10% των μετοχών.
Η βελτίωση της εικόνας της Eurobank έχουν αλλάξει τον χρονικό ορίζοντα των επενδυτικών και στρατηγικών κινήσεων του Fairfax.
Κοινώς δεν βιάζεται να πουλήσει γιατί πιστεύει ότι θα δει η Eurobank την μετοχή στα 1,30 ευρώ.
Ωστόσο όχι μόνο λόγω του ουκρανικού αλλά λόγω πληθωρισμού και ανόδου των επιτοκίων, πρέπει να τονιστεί ότι θα είναι μεγάλη έκπληξη να δει η Eurobank πάλι τα πρόσφατα υψηλά στην μετοχή της πέριξ της ζώνης των 1,15 ευρώ.
Το 1 ευρώ αντικατοπτρίζει πιο δίκαιες αποτιμήσεις.
Συμπερασματικά τόσο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και το Fairfax μπορεί να βρέθηκαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό επειδή δεν διψούσαν να πωλήσουν…
Από το 2023 και βλέπουμε....

Πρωτοφανής η παρέμβαση δύο εποπτικών αρχών εναντίον της Reggeborgh - Μόνο καταστροφή έφερε στον Ελλάκτωρ

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη του ελέγχου της Ελλάκτωρ από την Reggeborgh, μόνον προβλήματα δημιουργούνται στην ελληνική αγορά και την οικονομία.

Είναι πολύ χαρακτηριστικό το «παγκόσμιο ρεκόρ» της εποχής… Reggeborgh η οποία έχει προκαλέσει την παρέμβαση δύο εποπτικών αρχών σε βάρος της.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει κατηγορήσει την ολλανδική εταιρεία τυχοδιωκτών επειδή συντονιζόμενη με την συνεργαζόμενη επενδυτική εταιρεία Atlas, άλωσαν την Ελλάκτωρ υπερβαίνοντας το κρίσιμο ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου, 33% χωρίς φυσικά να εκπληρώσουν την υποχρέωση πρότασης δημόσιας προσφοράς.
Μάλιστα προς τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησαν ενδιάμεσους όπως αχυράνθρωπους και εικονικές εταιρείες, πρακτική που είχαν χρησιμοποιήσει και προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προσχώρησε σε αιφνιδιαστικό έλεγχο των πέντε μεγαλύτερων κατασκευαστικών εταιρειών, διερευνώντας αν η κοινή συμμετοχή της Reggeborgh στις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, αλλοιώνει τις συνθήκες ανταγωνισμού στον κλάδο και κυρίως στις δημοπρασίες του δημοσίου.
Ο Ολλανδός, (ξανά)φερε την Επιτροπή Ανταγωνισμού στις κατασκευαστικές εταιρείες και είναι πολύ πιθανόν οι συνέπειες να είναι τώρα πιο δραματικές.
Η απλή αλήθεια που αντιλαμβάνονται πλέον όλο και περισσότεροι είναι ότι η έλευση στην ελληνική αγορά της Reggeborgh, συνοδεύεται μόνον από καταστροφές.
Οι δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες Ελλάκτωρ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που βρέθηκαν στα πλοκάμια της Reggeborgh, κινδυνεύουν με τεράστια πρόστιμα, με διαρκή αποκλεισμό από τα δημόσια έργα, με διεθνή διασυρμό ως εταιρείες σκοτεινών κύκλων που δρουν σε βάρος των συμφερόντων των ελλήνων αλλά και των ευρωπαίων φορολογούμενων.
Έκπληκτη η επενδυτική κοινότητα, παρακολουθεί την καταστροφή που δρομολογείται γιατί μια μικρή ομάδα μετόχων, απέκτησε με δόλια μέσα τον έλεγχο μια - δύο εταιρειών και βλάπτει τα ευρύτερα συμφέροντα της οικονομίας, της αγοράς, των άλλων μετόχων των εταιρειών.
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις παραπλάνησης της αγοράς ακόμα και εξαπάτησης επενδυτών με πλαστά στοιχεία και ενδιάμεσους αχυρανθρώπους.
Σε όλες όμως τις περιπτώσεις η ζημία που είχε υποστεί η αγορά και η οικονομία συνολικά ήταν περιορισμένη και σίγουρα πολύ μικρότερης έντασης από την καταστροφή που προκαλεί σήμερα η Reggeborgh.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν  σήμερα 14/3 οι περισσότερες  ασιατικές αγορές, με επίκεντρο το  νέο κύμα κορωνοϊού που εκδηλώνεται στην Κίνα αλλά και τις εξελίξεις στην Ουκρανία , μετά και τις πληροφορίες πως η Ρωσία ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα.
Ειδικότερα η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες να ενισχύσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα.
Αναλυτικά , ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,58%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -2,6%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -4,93% και ο KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,59%.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 14/3 στις ευρωπαϊκές αγορές με την προσοχή να στρέφεται στις διπλωματικές κινήσεις στο Ουκρανικό μέτωπο με τις προσδοκίες να βρεθεί το επόμενο διάστημα μία λύση και να τερματιστεί ο πόλεμος.
Εν τω μεταξύ, κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο της Μόσχας έως και τις 18/3
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) υποχωρεί 13,13% στα 114 ευρώ.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να σημειώνει απώλειες 7,22% στα 100,87 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο -7,22% και τα 100,87 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2,5%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,95%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,45% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρίσκεται στο +0,70%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P 500 στο +0,50%, ο Nasdaq στο -0,40% και το ETF GREC στο +2,13 ( 24,92 δολ. ).

Περιορίστηκαν τα κέρδη στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε η Εθνική

Ανοδικά έκλεισαν οι τράπεζες, αν και περιορίστηκαν  τα αρχικά κέρδη που έφτασαν πλησίον του +7% με μέτριες συναλλαγές και την Εθνική να ξεχωρίζει...
Η Εθνική έκλεισε στα 2,8490 ευρώ, με άνοδο +4,09% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +0,97% με όγκο11,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,28 ευρώ, με άνοδο +0,39%, με όγκο 2,7 εκατ.  τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9180 ευρώ, με άνοδο +0,72%, με όγκο 9,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,41 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9440 ευρώ, με άνοδο +3,74% και κεφαλαιοποίηση 421 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1428 ευρώ, με πτώση -3,51%, με όγκο 117 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,40 ευρώ, με άνοδο +3,33% και κεφαλαιοποίηση 346 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Quest +2,79%,  Viohalco +2,21%, ΟΛΠ +1,82%, Lamda +1,72%....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Jumbo, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,2550 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση στα 7,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο..
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με άνοδο +1,55% και αποτίμηση 7,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,2550 ευρώ, με πτώση -1,72% και κεφαλαιοποίηση στα 7,29 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,52 ευρώ, με πτώση -0,13% και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2550 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,21 ευρώ, με πτώση -1,37% και  αποτίμηση 4,31 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,08 ευρώ, με άνοδο +1,17% και  κεφαλαιοποίηση 946 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,67 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με άνοδο +0,15% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,25 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,04 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,43 ευρώ, με πτώση -2,61% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,68 ευρώ, με πτώση -2,20% και κεφαλαιοποίηση 711 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,70 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 638 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0285 ευρώ, με άνοδο +4,4% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,68% - Το spread με την Ιταλία στις 73 μ.β

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 14/3 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και στις αποφάσεις της Fed στις 16/3.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,68%, το 10ετές ιταλικό 1,95% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε στο 2,10%, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο 2019
Την προηγούμενη εβδομάδα με την ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρας η ΕΚΤ  άλλαξε τα σχέδια της, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό.
Η  ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο  πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Ειδικότερα, αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.  
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 138 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,38% ή 138 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 73 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 14/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις  εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο και αναμένοντας τις αποφάσεις της Fed στις 16/3.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Μαρτίου του 2022 στο 1,95%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/3/2022 στο 0,34% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,98% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,19% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,95% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,70%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης