Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Ουκρανικό, ώθησε το ΧΑ +3,05% στις 827 μον. με Eurobank +10% - Αντίσταση οι 850 μον.

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις στο Ουκρανικό, ώθησε το ΧΑ +3,05% στις 827 μον. με Eurobank +10% - Αντίσταση οι 850 μον.
Ενώ η προσοχή εστιάζεται στο Ουκρανικό μέτωπο, αυξάνονται οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ισχυρή άνοδο καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 827 μονάδες, ακολουθώντας την άνοδο των διεθνών αγορών καθώς καταγράφεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Aleksander Lukashenko, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin ανάφερε ότι «υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές στις συνομιλίες με την Ουκρανία» ενώ ν
ωρίτερα το Κρεμλίνο είχε αναφέρει πως δεν αποκλείει μια συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin και του Ουκρανού ομολόγου του, Volodymyr Zelensky.
Από την άλλη, ο ρωσικός στρατός εντείνει και διευρύνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας.
Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τράπεζες, ειδικότερα η Eurobank με άνοδο +9,54% από +13,94% υψηλό ημέρας,
καθώς ανακοίνωσε κέρδη αξιοπρεπή μεν αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό στα 328,5 εκατ. ενώ ο δείκτης των NPEs μειώθηκε από 14,0% το 2020 σε 6,8% το 2021, καθιστώντας τη Eurobank την 1η ελληνική τράπεζα με μονοψήφιο δείκτη.
Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία η παρουσίαση της Eurobank για το επιχειρηματικό της πλάνο 2022 με 2024.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 827 μονάδες, έχοντας απομακρύνθεί από τις 800 μονάδες και ωδεύει προς την πρώτη αντίσταση των 850 μονάδων ενώ όσο μαίνεται η ουκρανική κρίση – αν και επιμένουμε ότι η τάση είναι αποκλιμάκωση και όχι κλιμάκωση – και όσο μαίνεται ο ενεργειακός πόλεμος το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί σε διακύμανση μεταξύ 750 μονάδων χαμηλό με 850 μονάδων υψηλό.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, τα κέρδη περιορίστηκαν στις δημοπρασίες , με την Πειραιώς +4,42%,
Alpha Bank +2,9% και Εθνική +2,13% από υψηλό ημέρας +8,10%..
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΟΠΑΠ +4,83%,
Lamda +4,37%, Coca Cola +4,32%, Μυτιληναίος +4,15%....
Και ενώ η προσοχή εστιάζεται στο Ουκρανικό μέτωπο, αυξάνονται οι φόβοι πως ο στασιμοπληθωρισμός θα «κυριαρχήσει», με τις πληθωριστικές πιέσεις να καταγράφουν έκρηξη με άμεσο αντίκτυπό στα νοικοκυριά τα οποία θα υποφέρουν περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στα τρόφιμα.....
Βάση των παραπάνω, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι είναι πιθανή η έξοδος από το QE το γ΄τρίμηνο του 2022, εκπλήσσοντας τις αγορές, οι οποίες έκαναν λόγο για στάση αναμονής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά +0,76%,
ενώ ο FTSE 25 με κέρδη +1,01%. Ωστόσο, η άνοδος στον Τραπεζικό Δείκτη έφτασε το 2,94%.

Τι περιμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες;

Οι τραπεζικές μετοχές υπό φυσιολογικές συνθήκες αξίζουν πιο υψηλά από τις τρέχουσες τιμές… ξεκάθαρα αλλά όχι τις τιμές που πλησίασαν.
Επίσης στις τιμές στόχους που θέτουν οι ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες εμείς δίνουμε μηδενική σημασία, είναι τιμές στόχοι δημοσίων σχέσεων…
Σε αντίθεση με τις υπερφίαλες τιμές στόχους που έθεταν ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες και ξένες επενδυτικές τράπεζες, το bankingnews για μια ακόμη φορά είχε την τόλμη να αναφέρει… μην έχετε αυταπάτες οι τιμές στόχοι που τίθενται στις τράπεζες είναι αδικαιολόγητα εξωπραγματικές.
Που βρισκόμαστε σήμερα;
Η Eurobank ανακοίνωσε κέρδη αξιοπρεπή μεν αλλά όχι κάτι το εντυπωσιακό στα 328,5 εκατ οπότε τα 0,9114 ευρώ ή 3,4 δισεκ. κεφαλαιοποίηση δικαιολογούνται.
Όχι τα 1,15 ευρώ δεν δικαιολογούνται.
Η Alpha bank πιστεύουμε ότι αξίζει πάνω από το 1 ευρώ που βρίσκεται όπως και η Εθνική τράπεζα που έχει δεχθεί καταιγισμό πωλήσεων καθώς πολλά funds έχουν ρευστοποιήσει θέσεις.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πολλές από αυτά τα funds που κατείχαν επενδυτικές θέσεις στην Εθνική τράπεζα έχουν μειώσει θέσεις... έχουν πουλήσει.
Επίσης η μετοχή της Πειραιώς πιστεύουμε ότι αξίζει υψηλότερα όχι στα 1,22 ευρώ.
Δεν μας προβληματίζει καθόλου η μετοχή της ΔΕΗ, σας θυμίζουμε ότι το bankingnews είχε τολμήσει σε ανύποπτο χρόνο να αναφέρει ότι η μετοχή της ΔΕΗ είναι φούσκα αλλά… φουσκάρα.
Μας προβληματίζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάτω από τα 9 ευρώ καθώς πιέζονται τα collaterals από τα μετοχοδάνεια Περιστέρη και τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί ακόμη και για τα δάνεια… Μαρινάκη που απέκτησε μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Η πτώση της Coca Cola έχει γενεσιουργό αιτία την Ουκρανία…
Τελικά ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήξερε πότε ήταν η καλύτερη περίοδος να πουλήσει τις μετοχές του στον ΟΠΑΠ.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η  χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,46% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,93%.
Λίγο πριν τις 14:30, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Εurobank +13,94%, Eθνική +8,10%.....αλλά και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Coca Cola +5,59%, Μυτιληναίος +5,16%, ΔΕΗ +5,31%...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +9,20% και ο Γενικός Δείκτης στο +4,16%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +3,05% στις 827 μονάδες έχοντας υψηλό στις 836,86 μονάδες και χαμηλό τις 806,55 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 104,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 56,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 46 εκατ.  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 5,2 εκατ. ευρώ και όγκου 2,2 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η  Εθνική  διακίνησε 220 χιλ. τεμάχια αξίας 624 χιλ. ευρώ και η Alpha Bank 1,4 εκατ. τεμάχια αξίας 1,44 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ 19 χιλ. τεμάχια αξίας 237 χιλ. ευρώ και η Jumbo 161 χιλ. τεμάχια αξίας 2,18 εκατ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 678 χιλ. ευρώ και η Q&R 139 χιλ. τεμάχια αξίας 56 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 827 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 850 μονάδες και ακολουθούν οι 870, οι 889 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι 900 μονάδες.  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 780 μονάδες και ακολουθούν οι 750 μονάδες.
Στο πιο δυσμενές σενάριο η αγορά μπορεί να δει τις 700 με 680 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 561 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585, οι 600, οι 620, οι 650 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  500 μονάδες και ακολουθούν οι  490, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων – Το 10ετές 2,54%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 11/3 στα ελληνικά ομόλογα και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις απόρροια των αποφάσεων της ΕΚΤ για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας παρά τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,54%, το 10ετές ιταλικό 1,91% και 10ετές αμερικανικό στο 1,98%.
Η ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Ειδικότερα, αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.  
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία , κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Σημειώνεται, ότι η ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώρας αλλάζει τα σχέδια της ΕΚΤ, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό.
Επίσης η ΕΚΤ επαναλαμβάνει την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα μέσω της αγοράς ελληνικών ομολόγων, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Όπως αναφέρει, σε περίπτωση «κατακερματισμού» της αγοράς οι επανεπενδύσεις μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell επιβεβαίωσε τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής, αργότερα αυτό τον μήνα» ανέφερε ο Powell, που ηρέμησε τις αγορές κάνοντας λόγο για αύξηση 0,25 μ.β. και όχι 50 μ.β.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 16/03.

Έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις για το φαγοπότι των κατασκευών... από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η αιφνιδιαστική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έφερε την ανατροπή σε όλους όσους παρίσταναν ότι αγνοούν το μεγάλο φαγοπότι στα δημόσια έργα, δείχνοντας ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».
Η παρέα των άπληστων που εμφανίστηκαν ως επενδυτές προκειμένου να λεηλατήσουν τα μεγάλα έργα που χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι, βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.
Περισσότερο από όλα, φοβούνται αυτά που έρχονται:
Καταιγιστικές εξελίξεις..
Γιαυτό και οι αντιδράσεις πλέον είναι διπλής κατεύθυνσης.
Η πρώτη «γραμμή άμυνας» υποστηρίζει ότι το καρτέλ υπήρχε «για το καλό μας» κι ότι τώρα «κινδυνεύουμε» να χάσουμε τα πλεονεκτήματα γρήγορης υλοποίησης των έργων επειδή κάποιοι από τους μεγάλους πέντε αρχίζουν να αποστασιοποιούνται.
Δεν είναι πρόθυμοι να καούν για να στηρίξουν τον ολλανδικό πόλο της κατασκευαστικής αγοράς που εμπνεύστηκε και οργάνωσε το σχέδιο ενθυλάκωσης των ευρωπαϊκών και εγχώριων πόρων.
Η δεύτερη γραμμή υπεράσπισης του καρτέλ είναι περισσότερο απροκάλυπτη.
Σχεδόν πανηγυρίζει επειδή γνώριζαν λέει ότι θα γίνει η επέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχαν λάβει τα μέτρα τους και συνεπώς δεν κινδυνεύουν.
Έκρυψαν έγκαιρα τα επιβαρυντικά στοιχεία.
Είναι εντυπωσιακό πόσα βαριά ποινικά αδικήματα ομολογούν, για να καθησυχάσουν επενδυτές, τραπεζίτες και ομολογιούχους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι έκαναν λάθη…
Ταυτόχρονα βέβαια επιχειρείται να πληγεί το κύρος του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ι. Λιανού, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, με ισχυρισμούς ότι είναι «υπερβολικός», αναζητεί περισσότερες «εξουσίες και αρμοδιότητες», δεν κλείνει τις υποθέσεις γρήγορα πλήττοντας την οικονομική δραστηριότητα, δεν είναι συμπαθής στην αγορά!
Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά από το παρελθόν καθώς η έρευνα ήταν στοχευμένη σε συγκεκριμένη κατεύθυνση δηλαδή συμμετοχή του ίδιου μετόχου σε δύο εταιρείες δηλαδή τα οφέλη που έχει η Reggeborgh σε βάρος των φορολογούμενων.
Γιαυτό και οι ελεγκτές έμειναν πολύ περισσότερη ώρα στην Ελλάκτωρ.
Τι αναζητούσαν εκεί;
Μάλλον τις αποδείξεις ότι η εταιρεία ελέγχεται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Τι θα συμβεί αν βρέθηκαν αυτά τα ενοχοποιητικά στοιχεία;
Τι θα σημαίνει αυτό για την εταιρεία, τα στελέχη της διοίκησης και τους μετόχους;
Αυτά είναι το κρίσιμα ερωτήματα στα οποία αποφεύγει να απαντήσει η παρέα των άπληστων.
Παραμένει όμως ισχυρό, το ουσιαστικό ερώτημα:
Υπάρχει καρτέλ;
Τι θα γίνει εφόσον η Επιτροπή καταλήξει επίσημα σε θετική απάντηση;
Τι θα κάνει η κυβέρνηση;
Θα αναθέτει έργα σε εταιρείες που έβλαψαν τα συμφέροντα ελλήνων και ευρωπαίων φορολογουμένων;
Είναι γνωστό ότι η σημερινή κυβέρνηση είδε αρχικά θετικά την έλευση του ολλανδού μεγαλοεπενδυτή που εμφανίζονταν ως φιλέλληνας, πρόθυμος να επενδύσει στην χώρα που έχει εξοχικό. Τώρα όμως διαπιστώνει ότι όχι μόνον δεν έκανε επένδυση με κεφάλαια που έφερε από το εξωτερικό στη χώρα αλλά εξελίσσεται σε βαρίδι.
Είναι ο πρωταγωνιστής σκανδάλου που εκθέτει την χώρα στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και προκαλεί ζημιές στον κρατικό προϋπολογισμό, συμβάλλοντας στην εκτόξευση του κόστους δημοσίων έργων.
Ήδη φθάνουν πληροφορίες και στην DGComp την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού…

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν  σήμερα 11/3 οι περισσότερες  ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία ενώ το κλίμα έχει επιβαρυνθεί οι ακραίες πληθωριστικές πιέσεις από το ράλι των τιμών των εμπορευμάτων
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,05%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο +0,41%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -1,61% και ο KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,71%.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις δηλώσεις Putin

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και έχουν περιοριστεί τα αρχικά κέρδη, μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin περί προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, ενώ το Κρεμλίνο νωρίτερα δεν απέκλεισε συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky.
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) ενισχύεται 4,5% στα 132,1 ευρώ.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent να σημειώνει κέρδη 1,9% στα 108,08 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,91% και τα 111,15 δολ. το βαρέλι.
To ενδιαφέρον εστιάζεται στις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ η οποία επιτάχυνε χθες την έξοδο από την ποσοτική χαλάρωση, καθώς η εκτίναξη του πληθωρισμού αντιστάθμισε τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,7%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στην Wall Street τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,05%, του S&P 500 στο -0,01% και του Nasdaq στο -0,30 % ενώ κέρδη καταγράφει το ETF GREC στο +3,24% ( 24,84 δολ. ).

Ισχυρά κέρδη στις τράπεζες μετά τις πωλήσεις, με ικανοποιητικές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Eurobank +10%

Ισχυρά κέρδη καταγράφηκαν στις τράπεζες μετά τις χθεσινές πιέσεις με ικανοποιητικές συναλλαγές και με την Eurobank να ξεχωρίζει...
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7370 ευρώ, με άνοδο +2,13% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,5 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,03 ευρώ, με άνοδο +2,9% με όγκο 21,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,42 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2750 ευρώ, με άνοδο +4,42%, με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,591 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9114 ευρώ, με άνοδο +9,54%, με όγκο 15,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,38 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,93 ευρώ, με κέρδη +2,2% και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1480 ευρώ, με πτώση -0,27%, με όγκο 194 χιλ. τεμάχια  και κεφαλαιοποίηση 181 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,84 ευρώ, με άνοδο +2,56% και κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.

Άνοδος στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΠΑΠ, Lamda, Coca Cola, Μυτιληναίος...
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,54 ευρώ, με άνοδο +2,1% και αποτίμηση 7,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 19,30 ευρώ, με άνοδο +4,32% και κεφαλαιοποίηση στα 7,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,53 ευρώ, με άνοδο +2,59% και αποτίμηση 2,88 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,2550 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 523 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,38 ευρώ, με άνοδο +4,83% και  αποτίμηση 4,37 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,94 ευρώ, με άνοδο +1,53% και  κεφαλαιοποίηση 935 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,65 ευρώ, με άνοδο +2,31% και κεφαλαιοποίηση 2,03 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,19 ευρώ, με άνοδο +2,17% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,32 ευρώ, με άνοδο +4,15% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,79 ευρώ, με άνοδο +1,4% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,83 ευρώ, με άνοδο +1,79% και κεφαλαιοποίηση 727 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,72 ευρώ, με άνοδο +1,78% και κεφαλαιοποίηση 645 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0273 ευρώ, με άνοδο +3,8% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,54% - Το spread με την Ιταλία στις 63 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 11/3 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα  υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις απόρροια των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,54, το 10ετές ιταλικό 1,91% και 10ετές αμερικανικό στο 1,98%.
Η ρωσική εισβολή στη γειτονική της χώραςάλλαξε τα σχέδια της ΕΚΤ, καθώς έχουν ενταθεί οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό.
Στην χθεσινή της συνεδρίαση η  ΕΚΤ παρουσίασε σχέδια για ταχύτερη έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας καθώς ο  πληθωρισμός  είναι τριπλάσιος από τον επίσημο στόχο του 2%.
Ειδικότερα, αποφάσισε να επιβραδύνει την αγορά ομολόγων στα 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 30 δισ. ευρώ τον Μάιο και μετά στα 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο με πιθανή η λήξη του προγράμματος APP το τρίτο τρίμηνο του 2022.  
Η ΕΚΤ «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και δεν χρησιμοποίησε ως δικαιολογία την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, κίνηση την οποία δεν ανέμεναν οι αγορές καθώς ανέμεναν ότι θα καθυστερήσει να πάρει σημαντικές αποφάσεις πολιτικής ώστε να αποτιμήσει τα νέα δεδομένα. .
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 229 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,36% ή 136 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 63 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 141 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση  καταγράφεται  σήμερα 11/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τις χθεσινές  αποφάσεις της ΕΚΤ αλλά και στις εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Μαρτίου του 2022 στο 1,91%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/3/2022 στο 0,25% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,93% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,13% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,26% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,91% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,62%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης