Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η αβεβαιότητα παραμένει λόγω Ουκρανίας, το ΧΑ +0,30% στις 854 μον. - Προσεχώς σε διακύμανση 800 - 850 μον.

Η αβεβαιότητα παραμένει λόγω Ουκρανίας, το ΧΑ +0,30% στις 854 μον. - Προσεχώς σε διακύμανση 800 - 850 μον.
Το ουκρανικό έκανε πολύ μεγάλη ζημία στην οικονομία, και όταν καταλαγιάσει η σκόνη, ο στασιμοπληθωρισμός θα είναι ο νέος εχθρός μας και θα είναι εχθρός για τις μετοχές στο χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 854 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή μεταβλητότητα, καθώς η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο παραμένει  ....ενώ οι προγραμματισμένες για σήμερα Πέμπτη 3/3 διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών ξεκίνησαν με περίπου δύο ώρες καθυστέρηση (κατά τις 16:00 ώρα Ελλάδας) στη Μπρεστ, στη Λευκορωσία.
Μετά το sell off στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις τράπεζες να έχουν χάσει το 30% της αξίας τους ήταν εύλογο αρχικά να σημειωθεί μια τεχνικής υφής, μη πειστική αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο η οποία ξεθώριασε στις δημοπρασίες
Για το ορατό μέλλον η βάση της αγοράς θα είναι οι 850 - 800 μονάδες ακόμη και εάν βραχυπρόθεσμα δούμε το χρηματιστήριο πάνω από τις 900 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μετά το ξέφρενο ράλι,  οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, εν μέσω φημών ότι επίκειται συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «εντός 72 ωρών».
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Πειραιώς +2,84% και ακολούθησε η Eurobank +0,56% από χαμηλό ημέρας -2,54% ενώ υποχώρησαν Alpha Bank -0,94% από ενδοσυνεδριακά κέρδη +4,21% και Εθνική -0,61%...
Στα μη τραπεζικά blue chips, ενώ η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ανοδικά , με Sarantis +5,67% μετά την συμφωνία εξαγοράς της Stell Pack στην Πολωνία , Μυτιληναίος +4,22% αλλά και οι πετρελαϊκές ΕΛΠΕ +6,65% και Motor Oil +4,59% .... πιέσεις ασκήθηκαν στις δεικτοβαρείς Coca Cola -3,56%, ΟΤΕ -2,48%.....
Το βλέμμα είναι στραμμένο στην Ουκρανική κρίση και το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς μπορούν οι δύο πλευρές να απεμπλακούν από αυτόν τον πόλεμο,
την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να σφυροκοπά ανελέητα την Ουκρανία για 8η ημέρα και με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά στη ρωσική εισβολή.
Εν τω μεταξύ, παρά την κλιμάκωση στις συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων θετικά επέδρασαν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, J. Powell, καθώς επανέλαβε την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυστηροποιήσει τη νομισματική πολιτικής στις ΗΠΑ, ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, που καλπάζει, αυξάνοντας τα επιτόκια τον Μάρτιο κατά 0,25 μ.β. και όχι 50 μ.β.
Το ουκρανικό έκανε πολύ μεγάλη ζημία στην οικονομία, αυξάνει τις τιμές άρα και τον πληθωρισμό και όταν καταλαγιάσει η σκόνη ένα είναι βέβαιο ο στασιμοπληθωρισμός θα είναι ο νέος εχθρός μας και θα είναι εχθρός για τις μετοχές στο χρηματιστήριο.
Στις διεθνείς αγορές, το χρηματιστήριο της Μόσχας παραμένει κλειστό για τέταρτη ημέρα, ενώ οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, καταγράφουν έντονη μεταβλητότητα, με τον Dax στην Γερμανία -1,7% ενώ αρνητικά γύρισαν και οι δείκτες στην Wall Street, με τον S&P 500 στο -0,50%.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,54% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,33%.
Λίγο μετά το άνοιγμα με  αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +4,37%, Alpha Bank +4,21%...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ +1,74%....ο  Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,79% και  ο Γενικός Δείκτης στο +1,26%.
Λίγο πριν τις 14:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με ΔΕΗ, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,66% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,30%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,30% στις 854 μονάδες έχοντας υψηλό στις 862,80 μονάδες και χαμηλό τις 849,57 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις τράπεζες.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,08 εκατ. ευρώ, ο όγκος 37,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 561 χιλ. ευρώ και όγκου 500 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Alpha Bank.


Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 893 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και ακολουθούν οι 900, οι 920, οι 930 και οι 950 μονάδες.  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820, οι 800, οι  780 και οι 750 μονάδες .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 584 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630, οι 670, οι 700 και οι 720 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 550 και οι 500 μονάδες.

Eπιδείνωση στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,38%

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/3 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Εθρωζώνης με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 2,38%, το 10ετές ιταλικό 1,61% και 10ετές αμερικανικό στο 1,87%.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν διαταραχθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές στα ενεργειακά προϊόντα και ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα.
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell «βλέπει» αύξηση επιτοκίων τον Μάρτιο, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να εντείνει την αβεβαιότητα.
Ειδικότερα, στο κείμενο της ομιλίας του ο Powell επιβεβαιώνει τη βασική θέση της Fed τους τελευταίους μήνες, ότι οι ιδιαίτερα σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας και ο υψηλός πληθωρισμός, δικαιολογούν την αύξηση των επιτοκίων.
«Με πληθωρισμό πολύ πάνω από 2% και ισχυρή αγορά εργασίας, αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να αυξηθεί το εύρος στόχος για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στη συνάντησή μας αργότερα αυτόν τον μήνα», είπε ο Powell την Τετάρτη σε δηλώσεις που προετοιμάστηκαν για την εμφάνισή του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Κογκρέσου.
Εν τω μεταξύ η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde έχει αναφέρει ότι είναι πρόωρο να κάνει εικασίες για την απόφαση του Μαρτίου, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αποφασίσουν με βάση τα δεδομένα που είχαν στη διάθεσή τους εκείνη την εποχή.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 10/03 και της FED στις 16/03.

Εκτός των δεικτών MSCI και FTSE η Ρωσία

Την αφαίρεση της Ρωσίας από τους δείκτες ΜSCI και FTSE αποφάσισαν οι δύο πάροχοι, όπως αναμενόταν, μετά την επιβολή των νέων αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το διεθνές σύστημα SWIFT και τους περιορισμούς στις συναλλαγές της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας,  οι οποίες ακολούθησαν τη γενικευμεύνη εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Το ρωσικό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται «ως μη κατάλληλο για επενδύσεις».
Συγκεκριμένα, η MSCI απέσυρε τη Ρωσία από τους δείκτες της.
Η αναταξινόμηση θα εφαρμοστεί σε όλους τους δείκτες MSCI σε τιμή που είναι ουσιαστικά μηδενική και από το κλείσιμο της 9ης Μαρτίου.
Η MSCI ανακοίνωσε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου ότι «πάγωσε» τον δείκτη και δεν θα εφαρμόσει τις αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Φεβρουαρίου, οι οποίες αφορούσαν ρωσικές μετοχές.
Η Ρωσία έχει στάθμιση 3,24% στον δείκτη αναφοράς αναδυόμενων αγορών της MSCI και στάθμιση 0,3% στον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς της εταιρείας.
Παράλληλα, ο FTSE ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα διαγραφεί από όλους τους δείκτες FTSE Russel Equity που ισχύουν από το άνοιγμα τη Δευτέρα 7 Μαρτίου (ροή στο κλείσιμο της 4ης Μαρτίου).
Τα στοιχεία του δείκτη Ρωσίας που είναι εισηγμένα στο Χρηματιστήριο της Μόσχας (MOEX) θα διαγραφούν σε μηδενική τιμή, με ισχύ από την προαναφερθείσα ημερομηνία.

Εάν είχατε 100.000 ευρώ που θα τα επενδύατε; Στην μετοχή του Μυτιληναίου ή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γιατί;

Οι περισσότεροι θα επιλέγατε τράπεζες και σε κάποιο βαθμό μετά την βίαιη διόρθωση λόγω της Ουκρανίας δικαιολογημένα, αλλά εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με δύο μεγάλες εταιρίες με ομοειδές αντικείμενο.
Θα επικεντρωθούμε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή και στην εταιρία Μυτιληναίος.
Ο Μυτιληναίος βρίσκεται στα 14,050 ευρώ με αποτίμηση 2 δισεκ. και θα ήθελε να βρεθεί στα 3 δισεκ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βρίσκεται στα 8,54 ευρώ με αποτίμηση 883 εκατ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 12,68 ευρώ με αποτίμηση 1,46 δισεκ.
Το άθροισμα των κεφαλαιοποιήσεων των δύο εταιριών είναι 2,34 δισεκ. δηλαδή υπερβαίνει την χρηματιστηριακή αξία του Μυτιληναίου.
Το άθροισμα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κρίνεται απαραίτητο γιατί το αντίστοιχο αντικείμενο των δύο εταιριών εμφανίζεται ενοποιημένο στον Μυτιληναίο.
Ο Μυτιληναίος εμφανίζει πιο καθαρά και ισορροπημένο ισολογισμό, ισχυρότερη κερδοφορία, μικρότερη δανειακή εξάρτηση σε βαθμό άκρως εμφανή και στηρίζεται για τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη στην ενέργεια και στην μεταλλουργία.
Από τον κλάδο των κατασκευών η δραστηριότητα είναι μικρότερη.
Ο όμιλος ΓΕΚ με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή εμφανίζει ορισμένες ιδιαιτερότητες.
Από την μια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει αξία και αυτό αντικατοπτρίζεται στην μετοχή αλλά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μια καταχρεωμένη εταιρία με ακραία υψηλό δανεισμό που καθηλώνει την μετοχή και το κυριότερο δεν επιτρέπει ευελιξία στο μέλλον.
Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι έχει δώσει προσφορές π.χ. στην Εγνατία Οδό όπου κατοχυρώθηκε το έργο οι οποίες είναι μη ανταγωνιστικές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αύξηση του ανεκτέλεστου έργου στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 5 δισεκ. δεν σημαίνει και αύξηση κερδοφορίας.
Το έργο της Εγνατίας Οδού οικονομικά μπάζει από παντού και ναρκοθετεί την προοπτική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ π.χ. έχει 2,2 δισεκ. δανειακές υποχρεώσεις και συνολικές υποχρεώσεις 3,2 δισεκ. και όλος ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δάνεια λίγο κάτω από 1 δισεκ.
Με όρους EBITDA ο όμιλος Μυτιληναίου έχει δείξει πολύ καλύτερη συμπεριφορά με το ρίσκο και τις έκτακτες προβλέψεις να πλήττουν περισσότερο την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από ότι τον Μυτιληναίο.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφανίζεται και είναι leader στα κατασκευαστικά έργα στην Ελλάδα αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην αποδώσουν οικονομικά και σε συνδυασμό με τον υψηλό δανεισμό, αυτό να μην μεταφραστεί στην μετοχή….
Εάν σε αυτό συνυπολογίσουμε και τα μετοχοδάνεια Περιστέρη αλλά και τα δάνεια που έχει λάβει ο Περιστέρης για να αποκτήσει τον έλεγχο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξάγεται το συμπέρασμα ότι θα απαιτηθούν χρόνια ώστε να δει φως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι σε καλύτερη θέση και εμφανίζει καλύτερη εικόνα από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Μυτιληναίος έχει καλύτερο ισολογισμό από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η σύγκριση αδικεί τον Μυτιληναίο και εξυψώνει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που στην πράξη είναι μια προβληματική κατάσταση αλλά με μανδύα υγείας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ενταχθεί η μετοχή του Μυτιληναίου στον MSCI Greece όχι τόσο γρήγορα όσο πολλοί πιστεύουν – παίζει ρόλο και το free float η διασπορά μετοχών – αξιολογώντας ότι ο Μυτιληναίος παίρνει έργα ψίχουλα στις κατασκευές και την μερίδα του λέοντος η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ… αλλά ο Μυτιληναίος έχει ένα ξεκάθαρα πιο υγιή ισολογισμό… τα 100.000 ευρώ θα τα επενδύαμε με μεγαλύτερη ασφάλεια στην μετοχή του Μυτιληναίου.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ξελασπώνει την προβληματική εντός ή εκτός εισαγωγικών κατάσταση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και έχοντας κλείσει και την υπόθεση ζημιών στο Τέξας… αποτελεί ένα asset που δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και πολλές ανησυχίες και αυτό φαίνεται εμφανώς στην μετοχή.
Προσεχώς θα παρουσιαστούν πολύ αναλυτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των δύο ομίλων συγκρίνοντας σε ενοποιημένη βάση Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ενεργειακή.
Και οι δύο όμιλοι, για να στηρίξουν τις μετοχές τους καταφεύγουν στις επαναγορές ιδίων μετοχών μέθοδος που κατά την άποψη μας είναι σπατάλη δυνάμεων.
Οι επαναγορές ιδίων μετοχών είναι διαδεδομένος μηχανισμός στήριξης στην Wall με τις επενδύσεις εκεί να φθάνουν ετησίως τα 800 ή 900 δισεκ. αλλά σε εταιρίες φούσκες…
Ο Μυτιληναίος αλλά ούτε και ο όμιλος ΓΕΚ θεωρούνται φούσκες αν και χωρίς τις επαναγορές θα είχαν χαμηλότερη χρηματιστηριακή αξία.
Συμπέρασμα
Ο Μυτιληναίος εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους επενδυτές, έχει ξεκάθαρα καλύτερο ισολογισμό σε αντίθεση με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που είναι μια θολή επιχειρηματική κατάσταση.
Τοποθετούμε τα 100.000 ευρώ στον Μυτιληναίο και περιμένουμε να γίνουν 130.000 ευρώ σε βάθος 14-16 μηνών, αρκεί να μην υπάρξουν ζητήματα με το αλουμίνιο το οποίο ούτως ή άλλως ενισχύται στις διεθνείς αγορές αλλά άλλο η τιμή άλλο η ζήτηση και άλλο η προσφορά.
Στην ανάλυση αυτή δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πολλές παράμετροι... προφανώς... θα ακολουθήσει πολύ διεξοδική σύγκριση... λίαν συντόμως μεταξύ Μυτιληναίου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν σήμερα 3/3 στις ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,70%,ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,09%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ +0,51% και  ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,61%.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικά κινούνται σήμερα 3/3 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με έντονη μεταβλητότητα, καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για 8η ημέρα με επίκεντρο τις διαπραγματεύσεις με χαμηλές όμως τις προσδοκίες.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μετά το ξέφρενο ράλι,  οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, εν μέσω φημών ότι επίκειται συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «εντός 72 ωρών».
Στα μάκρο, πτώση κατέγραψε για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου 2022, ο αριθμός των νέων αιτημάτων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς άγγιξαν τις 215.000, σε σύγκριση με το αναθεωρημένο επίπεδο των 233.000 της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι αγορές ανέμεναν ότι ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων ανεργίας θα μειωνόταν σε επίπεδο 225.000. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,3, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -2%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο 3,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -2,1%.
Στην Wall Street ο Dow Jones κινείται στο -0,25%, ο S&P 500 στο  -0,50% , ο Nasdaq στο -1,1% και το ETF GREC στο -1,11% ( 25,80 δολ. )

Έντονη νευρικότητα στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Πειραιώς +3%

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, με κύριο χαρακτηριστικό την νευρικότητα ενώ σε ικανοποιητικά επίπεδα έκλεισαν οι συναλλαγές.
Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη έφτασαν το +4% ενώ η Πειραιώς κράτησε τα κέρδη της +3% στη λήξη της συνεδρίασης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9450 ευρώ, με πτώση -0,61% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1070 ευρώ, με πτώση -0,94% με όγκο 10,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,60 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,34 ευρώ, με άνοδο +2,84%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 2/3/2022 στα 0,0758 ευρώ ή 1,2520 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Σημειώνεται η τιμή 1,2520 ευρώ είχε καταγράφει στις 29/11/2021 και στις 30/11/2021.

Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8948 ευρώ, με άνοδο +0,56% με όγκο 10,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,32 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,01 ευρώ, με άνοδο +3,48% και κεφαλαιοποίηση 450 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1580 ευρώ, με άνοδο +4,22%, με όγκο 188 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 193 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,86 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 335 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι πετρελαϊκές ΕΛΠΕ +6,65% και Motor Oil +4,59% αλλά και ο Sarantis +5,67%.
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,4750 ευρώ, με πτώση -2,48% και αποτίμηση 7,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,05 ευρώ, με πτώση -3,56% και κεφαλαιοποίηση στα 7,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,64 ευρώ, με πτώση -1,61% και αποτίμηση 2,92 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,33 ευρώ, με άνοδο +0,22% και κεφαλαιοποίηση 541 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,99 ευρώ, με πτώση -2,04% και  αποτίμηση 4,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,60 ευρώ, με άνοδο +1,94% και  κεφαλαιοποίηση 987 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,22 ευρώ, με άνοδο +6,65% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,14 ευρώ, με άνοδο +4,59% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,64 ευρώ, με άνοδο +4,2% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με πτώση -1,57% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,96 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 741 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,79 ευρώ, με άνοδο +3,35% και κεφαλαιοποίηση 672 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0289 ευρώ, με άνοδο +1,4% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,38% - Το spread με την Ιταλία στις 77 μ.β

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 3/3 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην  Ουκρανία.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,38%, το ιταλικό 10ετές στο 1,61% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,87%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 234 μονάδες βάσης από 236 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 137 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,37% ή 137 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 77 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/3 στις χώρες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για 8η ημέρα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Μαρτίου του 2022 στο 1,61%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/3/2022 στο +0,04% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,65% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,89% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,03% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,61% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,50%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης