Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα 6 δισ. ευρώ το «κόστος» της ρωσικής εισβολής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Η Coca Cola έχασε 2,2 δισ. ευρώ

Στα 6 δισ. ευρώ το «κόστος» της ρωσικής εισβολής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Η Coca Cola έχασε 2,2 δισ. ευρώ
Από τα 6 δισ. ευρώ που χάθηκαν σε 4 συνεδριάσεις τα 2,2 δισ. ευρώ έχει χάσει η Coca Cola
Σχετικά Άρθρα

Μπορεί στην συνεδρίαση την 1η Μαρτίου 2022 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάποιοι ηγέτες να ήταν χαρούμενοι για τα αποτελέσματα των κυρώσεων που επέβαλαν στη Ρωσία, ωστόσο και για τις χώρες της Ευρώπης η εισβολή της Ρωσίας, έχει δημιουργήσει μεγάλες ζημιές.
Εκτός από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και συνολικά των εμπορευμάτων, οι κλυδωνισμοί στα χρηματιστήρια είναι μεγάλοι.

Από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει απoλέσει 6 δισ. ευρώ περίπου από την αποτίμησή του.
Μάλιστα, αν πάμε λίγες μέρες ακόμα πιο πίσω, τότε που φούντωναν οι φήμες για την εισβολή, οι απώλειες ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ.
Το κλίμα άλλαξε δραματικά και από εκεί που υπήρχε ενθουσιασμός για τις ελληνικές μετοχές και τοποθετήσεις από επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι έβλεπαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επενδυτική βαθμίδα, μεγάλες προοπτικές λόγω Ταμείου Ανάκαμψης και ισχυρές προοπτικές στις τράπεζες, τώρα ρευστοποιούν αδιακρίτως εκτοξεύονταν τον τζίρο σε υψηλά επίπεδα και ρίχνοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών.
Τα στελέχη της αγοράς είναι ανήσυχα με τις εξελίξεις και όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία και εκτιμούν πως αν ο πόλεμος κρατήσει καιρό, θα υπάρχουν χιλιάδες νεκροί και μεγάλες επιπτώσεις στις οικονομίες.
Ειδικά για μία χώρα, όπως η Ελλάδα, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες, λόγω εξάρτησης από τον τουρισμό αλλά και επειδή ο υψηλός πληθωρισμός θα ροκανίσει την ανάπτυξη.

Από τα 6 δισ. ευρώ που χάθηκαν σε 4 συνεδριάσεις τα 2,2 δισ. ευρώ έχει χάσει η Coca Cola.
Η εταιρεία έχει σημαντική έκθεση στην αγορά της Ρωσίας και της Ουκρανίας και λόγω και της βουτιάς του ρωσικού νομίσματος, του swift και των capital controls, έχει χάσει σε 4 συνεδριάσεις 6 ευρώ.
Μάλιστα χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρέθηκε να χάνει την πρώτη θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων από τον ΟΤΕ, αν και στο τέλος την κράτησε.
Μεγάλο είναι το πλήγμα και στις αποτιμήσεις των τραπεζών.

Η Eurobank σε 4 συνεδριάσεις έχει χάσει το 18,2% της αποτίμησης και πλέον είναι στα 3,4 δισ. ευρώ, η Εθνική έχει χάσει το 15,2% και η Alpha Bank το 15,9%.
Πριν από λίγες συνεδριάσεις Εθνική και Alpha Bank έδιναν «μάχη» για να περάσουν τη ΔΕΗ στην αποτίμηση και βρίσκονται και οι τρεις κοντά στα 3,3 δισ. ευρώ.
Τώρα η ΔΕΗ έχει την υψηλότερη με 3,1 δισ. ευρώ.
Το ΧΑ έχει αποτίμηση 63,6 δισ. ευρώ και στις 16 Φεβρουαρίου που ο Γενικός Δείκτης είχε βρεθεί στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 7 ετών είχε αποτίμηση 70,5 δισ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης