Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η κλιμάκωση στην Oυκρανία επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,70% στις 949 μον. - Καμία επίδραση από τη Fitch

Η κλιμάκωση στην Oυκρανία επέδρασε σε τράπεζες και ΧΑ -0,70% στις 949 μον. - Καμία επίδραση από τη Fitch
Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών έως την κλίμακα Β+ από την Fitch δεν είχε καμία επίδραση καθώς ήδη βαθμολογούνται στην κλίμακα αυτή από άλλους οίκους αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 949 μονάδες, από τις 964 μονάδες υψηλό ημέρας, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες μετά τα τα αρχικά τους κέρδη και με απώλειες στην πλειονότητα  των μη τραπεζικών blue chips.. καθώς η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Μεγαλύτερη επιδείνωση στις ευρωπαϊκές αγορές με τον Dax στην Γερμανία -1,6% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -1,5% ενώ οι αγορές στην Wall Street είναι κλειστές λόγω αργίας (ημέρα των Προέδρων).

Ραγδαία κλιμάκωση των συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους ρωσόφωνους αντάρτες καταγράφεται στην ανατολική Ουκρανία, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το γεωπολιτικό και διπλωματικό θρίλερ.
Αρχικά αισιοδοξία καλλιεργήθηκε από τη Γαλλική Προεδρία για μια επικείμενη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ, Joe Biden και της Ρωσίας, Vladimir Putin με απώτερο στόχο την εκτόνωση της έντασης στην Ουκρανία με το Κρεμλίνο ούτε λίγο ούτε πολύ να βάζει πάγο στο σενάριο μιας διπλωματικής λύσης αφήνοντας και πάλι όλα τα σενάρια ανοιχτά για το τι μέλλει γενέσθαι στη ρωσο-ουκρανική μεθόριο.
Από την άλλη, σε μεγάλο βαθμό οι επενδυτές δεν έχουν πιστέψει το σενάριο του πολέμου, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την πρόσφατη άνοδο δείχνει να έχει κολλήσει στην ζώνη των 950 - 960 μονάδων με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται.
Μια προσέγγιση των 1000 με 1020 μονάδων δεν θα ήταν απίθανο σενάριο, με την προϋπόθεση η ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να αποφευχθεί.... ωστόσο ο
ενθουσιασμός δεν θα κρατήσει πολύ.
Εν τω μεταξύ, σε αναβάθμιση- έκπληξη έως Β+ προχώρησε ο οίκος Fitch το βράδυ της Παρασκευής 18/2, της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς λόγω βελτίωση κερδών, και δραστικής μείωσης των NPEs, εξέλιξη ουδέτερη καθώς ήδη βαθμολογούνται στην κλίμακα αυτή από άλλους οίκους αξιολόγησης.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank -2,03% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν Εθνική -1,59 και Πειραιώς -0,13% από υψηλό ημέρας +3,52% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισε η Eurobank +0,66%.
Σε μείωση στη short θέση στη Cairo Mezz PLC προχώρησε το Lansdowne, στο 0,59% από 0,77% προηγουμένως.
Με συνεχείς κινήσεις το πρώτο δίμηνο του 2022, το Lansdowne έχει μειώσει κάτω από το όριο της ενημέρωσης (0,5%) την ανοιχτή του θέση σε Πειραιώς, ΔΕΗ και Eurobank ενώ διατηρεί τη short θέση του στην Alpha Bank (0,58% ).
Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχώρησαν Coca Cola -3,15%, ΟΠΑΠ -1,53%, Viohlaco -1,5%....ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Quest +2,45%.
H αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell την Παρασκευή 18/2, είχε όφελος για Autohellas +2,97% και Quest +2,45% οι οποίες εντάχθηκαν στον FTSE All Cap.
Ειδικότερα, οι δύο μετοχές εισάγονται και στον FTSE Total Cap μαζί με τις Attica Bank, Ideal και Space Hellas, ενώ από τον συγκεκριμένο δείκτη αφαιρείται η Epsilon Net.
Επίσης αύριο 22/2 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα χρήσης της Coca Cola ενώ στις 24/2 ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των OTE και ΕΛΠΕ.

Η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών έως την κλίμακα Β+ από την Fitch είναι σχετικά ουδέτερη καθώς ήδη βαθμολογούνται στην κλίμακα αυτή από άλλους οίκους αξιολόγησης

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των Alpha Bank, Εθνικής, Eurobank και Πειραιώς προχώρησε ο οίκος Fitch το βράδυ της Παρασκευής.
Eιδικότερα ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Alpha Bank κατά δυο βαθμίδες σε B και την Τράπεζα Πειραιώς σε Β-  με θετικό outloοk ενώ αναβάθμισε την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε Β+ από B- με σταθερό outlook.
Βασικός λόγος για την «ετυμηγορία» του είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση της κερδοφορίας τους.
Ωστόσο η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών έως την κλίμακα Β+ από την Fitch θα είναι σχετικά ουδέτερη καθώς ήδη οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται στην κλίμακα αυτή από άλλους οίκους αξιολόγησης.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες βαθμολογούνται με βάση την Fitch δύο κλίμακες χαμηλότερα από την βαθμολογία της Ελλάδος που είναι ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Πρακτικά λοιπόν η αναβάθμιση από την Fitch των ελληνικών τραπεζών είναι ουδέτερη εξέλιξη…
Βραχυπρόθεσμα θα δώσει ένα θετικό τόνο αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.
Τα ανοδικά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών δεν είναι πολλά, ήδη ορισμένες εξ αυτών διαπραγματεύονται σε υπερτιμημένη ζώνη.
Να τονιστεί ότι στις τρέχουσες τιμές των τραπεζών περιλαμβάνονται
1)  Κέρδη 1,8 δισεκ. το 2022
2)  Μερίσματα που θα διανεμηθούν για την χρήση 2022 τον Μάρτιο του 2023 από Eurobank και Εθνική τράπεζα.
3)  Κέρδη 500-550 εκατ ευρώ ετησίως για κάθε τράπεζα.
Οι μετοχές των τραπεζών έχουν προεξοφλήσει τα θετικά νέα των τραπεζών για τους επόμενους 12 με 16 μήνες.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά  ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,32% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,42%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Πειραιώς +3,52%, Εθνική +2,98%..... και με την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με ΟΤΕ +1,31% ...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,14% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,88%.
Περί τις 15:30, με ελεγχομένες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Alpha Bank και Εθνική πλησίον του -2%...αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, με την δεικτοβαρή Coca Cola με απώλειες άνω του -3% ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,16% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,99%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,70% στις 949 μονάδες έχοντας υψηλό στις 964,33 μονάδες και χαμηλό τις 946,45 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,88 εκατ. ευρώ και όγκου 2,48 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η  Eurobank διακίνησε 1,36 εκατ. τεμάχια αξίας 1,6 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,4 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 22,1 χιλ. τεμάχια αξίας 387 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 22,5 χιλ. τεμάχια αξίας 316 χιλ. ευρώ, η Viohalco 30 χιλ. τεμάχια αξίας 141 χιλ. ευρώ και η Intrakat 15 χιλ. τεμάχια αξίας 32,2 χιλ. ευρώ 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 949 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 950 μονάδων και ακολουθούν οι 930, οι 920, οι 900, και οι 892 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 960 μονάδες και ακολουθούν οι 970, οι 980, οι 1000, και οι 1060 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 722 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 700 μονάδες και ακολουθούν οι 685, οι 650, οι 620, οι 600 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 760 μονάδες και ακολουθούν οι  770 και οι 780 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,53%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/2 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Στο επίκεντρο παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός ενώ η ένταση και η διάρκεια του αποτελούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία αν και ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση από την FED και την Τράπεζας της Αγγλίας ωστόσο φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου και σε ποιον βαθμό να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική το 2022.
Οι αυξήσεις επιτοκίων αρχικά από την Fed τον Μάρτιο του 2022 και από την ΕΚΤ ενδεχομένως τον Ιούνιο δηλώνουν περαιτέρω ανοδική πίεση στις αποδόσεις των 10 ετών παγκοσμίως, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 2,53% από 2,74% πρόσφατα .
Είναι προφανές ότι οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων φέτος και από την ΕΚΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Lagarde, ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τονίζοντας ότι η βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πνίξει την ανάπτυξη.
Η ΕΚΤ λόγω του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία, αγόρασε ομόλογα σκουπίδια που δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα όπως της Ελλάδος, ωραιοποίησε την εικόνα της οικονομίας χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Εάν δεν υπήρχε το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ ώστε να διασφαλίζει το χρέος και εάν δεν υπήρχαν οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ η Ελλάδα θα αποκάλυπτε το πραγματικό της πρόσωπο ως οικονομία.
Μην τρέφονται αυταπάτες η ωραιοποίηση που προέρχεται από την ΕΚΤ δεν θα διαρκέσει για καιρό, αγόρασε 35 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και μέσω αυτής της χειραγώγησης η Ελλάδα παρουσιάζει μια εικόνα σχετικά σταθερής οικονομίας.
To επενδυτικό κενό δεν έχει καλυφθεί και η αξία των αλλαγών που σημειώθηκαν στην οικονομία είχαν σχεδόν μηδενική επίδραση στο ρίσκο χώρας.
Εάν δεν υπήρχε η ΕΚΤ να κουκουλώσει και ταυτόχρονα ωραιοποιήσει την εικόνα της Ελλάδος η κατάσταση θα ήταν τελείως διαφορετική.

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου οι απαντήσεις της ΕΕ για τον νέο νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου 2022 θα απαντήσει η ΕΕ στις ελληνικές προτάσεις για τον νέο νόμο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ως εκ τούτου ο νέος νόμος θα είναι έτοιμος να κατατεθεί μέσα ή τέλη Μαρτίου εάν δεν υπάρξουν πρόσθετες αλλαγές.
Οι 5 βασικές πτυχές του νέου νόμου είναι :
1)Χρόνος – διάρκεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ορίζεται ότι θα είναι 5ετούς διάρκειας όπερ σημαίνει 2022 +5 χρόνια = λήξη τέλος του 2027.
Ωστόσο στον νέο νόμο θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος αναθεώρησης που θα ολοκληρωθεί τέλη του 2025 αλλά με την τελική κατάληξη του Ταμείου το 2027.
Όπως έδειξε ωστόσο η πρόσφατη εμπειρία, η διάρκεια – λήξη της λειτουργίας του Ταμείου είναι έννοια σχετική καθώς μπορεί να τροποποιηθεί.
2)Θα υπάρχει συγχώνευση του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής και θα αντικατασταθούν από ένα νέο διοικητικό συμβούλιο με μη εκτελεστικό Πρόεδρο και δύο εκτελεστικά μέλη εκ των οποίων ο ένας προφανώς θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος.
Φαίνεται ότι το τρίτο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής θα καταργηθεί αν και αυτό το ζήτημα παραμένει ανοικτό.
3)Θα συγκροτηθεί μια επιτροπή, η Επενδυτική Επιτροπή η οποία θα είναι αρμόδια για τα placement και τις αποεπενδύσεις του ΤΧΣ στις τράπεζες.
Η επιτροπή αυτή που θα είναι 3μελής θα πρέπει να έχει μεγάλη ευελιξία κινήσεων ώστε να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από την στιγμή που έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας να διαθέτει μετοχές σε επενδυτές.
Η στρατηγική εξετάζεται και περνούν οι μήνες ατελέσφορα δεν υφίσταται άπαξ και κάνει μεγάλη ζημία στις μετοχές των τραπεζών.
Το 2021 ένας από τους λόγους που η μετοχή της Εθνικής είχε αδρανοποιηθεί ήταν τα σχέδια για placement του 20% των μετοχών που στο τέλος δεν υλοποιήθηκε.
4)Το veto – αρνησικυρία καταργείται για όλα τα ζητήματα πλην ενός, της δυνατότητας που θα έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει ή όχι αύξηση κεφαλαίου ώστε να αποφεύγονται θέματα σκόπιμου dilution – αραίωσης.
Ουσιαστικά το ΤΧΣ θα έχει veto μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου και για κανένα άλλο ζήτημα.
5)Μια πολύ ενδιαφέρουσα αλλαγή του νόμου που έχει αποκαλύψει εδώ και πολλούς μήνες το bankingnews είναι οι περιορισμοί στην δομή των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Η επιλογή να αποτελούνται τα μη εκτελεστικά μέλη από τραπεζίτες και ξένα μέλη αποδείχθηκε μη αποτελεσματικό και λειτουργικό.
Ο νέος νόμος θα δίνει την δυνατότητα τα μη εκτελεστικά μέλη να είναι έλληνες και να μην είναι και τραπεζίτες.
Θα υπάρχουν ορισμένες εύλογες ρήτρες π.χ. ένας επιχειρηματίας που έχει δανειστεί από μια τράπεζα δεν μπορεί να είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Προφανώς τα εκτελεστικά μέλη πρέπει να πληρούν τα αυστηρά πλαίσια του fit and proper της καταλληλότητας καθώς θα ασκούν την διοίκηση.
Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ορισμένες προτάσεις που είναι ξεκάθαρα προς την σωστή κατεύθυνση.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 2,34% της Eurobank.
Η τρέχουσα αποτίμηση αυτών των μετοχών προσεγγίζει τα 2 δισεκ.
Το αίτημα για μερίσματα μετά το 9μηνο του 2022
Μετά τα αποτελέσματα 9μήνου 2022 οι ελληνικές τράπεζες Eurobank και Εθνική θα υποβάλλουν αίτημα διανομής μερίσματος χρήσης στον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών.
Θεωρητικά και πρακτικά μέσα στο 2022 όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα, θα επιτύχουν κέρδη.
Για το 2022 εκτιμάται ότι τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα είναι τα εξής
Eurobank 550 εκατ ευρώ
Εθνική 480 με 500 εκατ ευρώ
Alpha bank 380 εκατ ευρώ
Πειραιώς άνω των 350-360 εκατ ευρώ.
Για την οικονομική χρήση 2022 παρ΄ ότι όλες οι τράπεζες θα είναι κερδοφόρες, ο SSM δεν θα εγκρίνει για όλες διανομή μερίσματος.
Οι τράπεζες που θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν τις καλύτερες προδιαγραφές είναι η Eurobank και Εθνική τράπεζα.
Να σημειωθεί ότι για την χρήση 2021 η Eurobank θα επιτύχει κέρδη 420-430 εκατ και η Εθνική τράπεζα περί τα 930 με 940 εκατ ευρώ.
Η Eurobank και Εθνική τράπεζα έχουν ιστορικό κερδοφορίας και το 2022 θα καταγράψουν δεύτερη χρονιά κερδοφορίας ενώ η Πειραιώς και η Alpha bank θα επιτύχουν κέρδη το 2022, το 2021 θα εμφανίσουν ζημίες σχεδόν 6 δισεκ. ευρώ.
Υπό αυτό το πρίσμα το βασικό σενάριο θέλει ο SSM να εγκρίνει την διανομή μερίσματος μόνο στην Εθνική και στην Eurobank και για την χρήση 2023 να συμπεριληφθούν η Alpha bank και η τράπεζα Πειραιώς…
Οι όροι
Η έγκριση διανομής μερίσματος από τον SSM που είναι η εποπτεύουσα αρχή των ελληνικών τραπεζών θα συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες ρήτρες.

Στις 30 Μαρτίου κληρώνει για την Attica bank

Η άσκηση δέουσας επιμέλειας θα ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί με τα αποτελέσματα χρήσης 2021 στις 30 ή 31 Μαρτίου 2022.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα προκύψουν ζημίες στην Attica bank από την άσκηση δέουσας επιμέλειας.
Οι ζημίες θα προκύψουν ώστε να διασφαλιστεί ότι η DBRS που θα αξιολογήσει τις τιτλοποιήσεις δεν θα θέσει veto και θα δώσει την βαθμολογία ΒΒ.
Αν και η Attica bank έχει πολύ βεβαρημένο παρελθόν ζημιών ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι αυτό είναι το τελευταίο κύμα εξυγίανσης.
Οι ζημίες που θα προκύψουν εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 100-130 εκατ ευρώ και θα εμφανιστούν στην χρήση 2021 που θα ανακοινωθεί στις 30 ή 31 Μαρτίου 2022.
Θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το DTC;
Το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ενεργοποιείται όταν μια τράπεζα εν προκειμένω η Attica bank εμφανίζει ζημίες.
Στην περίπτωση αυτή οι ζημίες κατ΄ αναλογία του DTC καλύπτονται με έκδοση νέων μετοχών υπέρ του ΤΧΣ υπέρ του δημοσίου δηλαδή.
Επειδή οι νέες ζημίες στην Attica bank θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες το DTC θα ενεργοποιηθεί… ωστόσο οι βασικοί μέτοχοι μπορεί να αποφασίσουν να το μετακυλήσουν σε μελλοντικές χρήσεις.
Δηλαδή να καταγραφεί η ζημία, να προσδιοριστεί σε πόσο DTC αναλογεί και ακολούθως η Attica bank να αποφασίσει ότι θα το συμψηφίσει με οριοθετημένες μελλοντικές οικονομικές χρήσεις.

Η επικαιρότητα

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους επιστήμονες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αποκλιμάκωση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και στους «σκληρούς δείκτες» των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως αν και αργή, είναι σταθερή η αποκλιμάκωση της πανδημίας, ενώ στα ιδιαίτερα θετικά είναι η «εξαφάνιση» της Delta, η οποία ήταν και αυτή που προκαλούσε τα πιο σοβαρά περιστατικά, τη στιγμή που εκτιμάται πως η Omicron δεν θα μπορέσει να ανατρέψει τη σημερινή, αισιόδοξη εικόνα.
Πάντως, επισημαίνουν πως σε καμία περίπτωση δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό και την πανδημία, τονίζουν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση ως προς την τήρηση των όσων μέτρων έχουν απομείνει, ενώ τονίζουν πως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί κάποια νέα μετάλλαξη, αν και πλέον, όπως υποστηρίζουν, έχουμε περάσει σε μια νέα φάση, όπου θα πρέπει να συνυπάρχουμε με τον ιό.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 21/2 οι ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,78%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,04%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,65% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,03%.

Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης.
Oι ηγέτες των ρωσόφιλων ανταρτών στην αποσχισθείσα περιοχή του Ντόνετσκ ζήτησαν την επείγουσα στρατιωτική βοήθεια της Μόσχας, εν μέσω επιδείνωσης των βομβαρδισμών από τις ουκρανικές εθνικές δυνάμεις και καθώς οι μάχες κλιμακώνονται κατά μήκος της γραμμής επαφής.
Το πρακτορείο Interfax επικαλείται Ρώσους αξιωματούχους άμυνας που υποστηρίζουν ότι πέντε Ουκρανοί «δολιοφθορείς» σκοτώθηκαν από συνοριοφύλακες καθώς προσπάθησαν να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας.
Αν και λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει ότι οχήματα του ουκρανικού στρατού επιχείρησαν να παραβιάσουν κυρίαρχο ρωσικό έδαφος.
Ιστορική άνοδο κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού, αποκαλύμενος και εισαγόμενος πληθωρισμός, στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, τον Ιανουάριο του 2022, ο δείκτης τιμών παραγωγού για βιομηχανικά προϊόντα αυξήθηκε κατά 25,0% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021..
H αύξηση των τιμών παραγωγού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, οφείλεται κυρίως στην άνοδο της τιμής της ενέργειας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,6% ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,6%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Οι αγορές στην Wall Street είναι σήμερα 21/2 κλειστές λόγω αργίας (ημέρα του Προέδρου).

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, με εξαίρεση την Eurobank η οποία τελικά κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,66 ευρώ, με πτώση -1,59% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3520 ευρώ, με πτώση -2,03% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,17 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5620 ευρώ, με πτώση -0,13%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1450 ευρώ, με άνοδο +0,66% με όγκο 4,98 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0850 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 484 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1690 ευρώ, με άνοδο +1,2%, με όγκο 149 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 207 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,64 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 370 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μα απώλειες έκελισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola -3%, ΟΠΑΠ, Viohalco , Jumbo......
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Quest +2,45%, Ελλάκτωρ +1,83%, ΔΕΗ....
H Coca Cola έκλεισε στα 28,25 ευρώ, με πτώση -3,15% και κεφαλαιοποίηση στα 10,50 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,57 ευρώ, με άνοδο +0,23% και αποτίμηση 8,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,70 ευρώ, με άνοδο +1,16% και αποτίμηση 3,32 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4650 ευρώ, με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 572 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,53 ευρώ, με πτώση -1,53% και  αποτίμηση 4,77 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με πτώση -0,43% και  κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,58 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,07 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,56 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,41 ευρώ, με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,36 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 784 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9340 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 726 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,034 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,53% - Το spread με την Ιταλία στις 66 μ.β

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 21/2 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης.
Mετά την FED  η οποία άνοιξε τον  κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,53%, το ιταλικό 10ετές στο 1,87% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,93%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 232 μονάδες βάσης από 234 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 128 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,28% ή 128 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 66 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 21/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, με τις αγορές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες .
Ο αυξημένος πληθωρισμός επιμένει και επισπεύδει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 21 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,87%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/2/2022 στο 0,21% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,82% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,10%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,87% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,56%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης