Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονες κινήσεις και λόγω Ουκρανίας στο ΧΑ +0,06% στις 955 μον. - Οριακά τα ανοδικά περιθώρια της αγοράς

Άτονες κινήσεις και λόγω Ουκρανίας στο ΧΑ +0,06% στις 955 μον. - Οριακά τα ανοδικά περιθώρια της αγοράς
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση η οποία επηρεάζει τις χρηματιστηριακές αγορές ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοι για περαιτέρω επενδυτικό ρίσκο.
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο κλείνοντας τελικά στις 955 μονάδες, με μεικτές τάσεις στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips ενώ σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν οι συναλλαγές.
Το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ρωσο-ουκρανική κρίση η οποία επηρεάζει τις χρηματιστηριακές αγορές ενώ οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοι για περαιτέρω επενδυτικό ρίσκο.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και μετά το φιάσκο της CIA των μυστικών υπηρεσιών που παρουσίαζαν ημερομηνίες εισβολής με αποκορύφωμα την 16η Φεβρουαρίου… και την Ουκρανία… να λοιδορεί τις ΗΠΑ για τον πανικό που διοχετεύει διεθνώς… τελικά θα υπάρξει νέα συνάντηση προς το τέλος της άλλης εβδομάδας μεταξύ των υπουργών εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας…
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τη μαζική εκκένωση των εδαφών που ελέγχουν στην ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αποσχιστές, ενώ οι ΗΠΑ επιμένουν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει έως και 190.000 στρατιωτικό προσωπικό εντός και κοντά στην Ουκρανία. 
Στο επίκεντρο παραμένει ο πληθωρισμός και οι αυξημένες αποδόσεις στα ομόλογα καθώς εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους, ενώ η ένταση και η διάρκεια του αποτελούν τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία αν και ακολουθεί διαφορετική προσέγγιση από την FED και την Τράπεζας της Αγγλίας ωστόσο φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου και σε ποιον βαθμό να αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική το 2022.
Οι αυξήσεις επιτοκίων αρχικά από την Fed τον Μάρτιο του 2022 και από την ΕΚΤ ενδεχομένως τον Ιούνιο δηλώνουν περαιτέρω ανοδική πίεση στις αποδόσεις των 10 ετών παγκοσμίως, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στο 2,57% από 2,73% πρόσφατα .
Η λήξη των παραγώγων σειράς Φεβρουαρίου δεν άλλαξε την εικόνα της αγοράς, η οποία δείχνει να διατηρείται στη ζώνη των 950 μονάδων.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 955 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 950 μονάδες ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 728 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 700 μονάδες .
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή ανακοίνωση του FTSE Russell για την αναδιάρθρωση των δεικτών, που αναμένεται αργά σήμερα το βράδυ.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +1,03% και Eurobank +0,44% ενώ ήπια υποχώρησαν Alpha Bank -0,72% και  Εθνική -0,80%
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΕΛΧΑ +4,89% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, Viohalco +1,85%.....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΤΕ -1,74%,  ΔΕΗ -1,43%....
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,56%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε 1,60% ενώ η πτώση στον Τραπεζικό Δείκτη έφτασε το 2,24%.
.
Μέσω Goldman, J P Morgan, Citi, UBS επενδύθηκαν 350 εκατ νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες – Πωλητές funds από τις αυξήσεις

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών με τον Τραπεζικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη από την αρχή του τρέχοντος έτους πλησίον του +30%
Οι τραπεζικές μετοχές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί περισσότερο του αναμενόμενου.
Ενώ δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι χρηματιστηριακά οι τράπεζες θα ξεχώριζαν σε σχέση με μη τραπεζικές μετοχές που ήδη πολλές εξ αυτών βρίσκονται σε υπερτιμημένη ζώνη… τα επίπεδα όμως που έχουν φθάσει αποτελούν έκπληξη…
Ενώ funds που είχαν τοποθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες είτε στις τελευταίες αυξήσεις κεφαλαίου, είτε σε χαμηλότερες τιμές ήταν πωλητές αποκομίζοντας κέρδη από την άνοδο των τραπεζικών μετοχών, σχεδόν τα 350 εκατ επενδύθηκαν στα υψηλά των τραπεζικών μετοχών και είναι νέα funds.
Αυτό δείχνει ότι σημειώθηκε μια αναδιάρθρωση στις τραπεζικές μετοχές που χαρακτηρίζεται θετική γιατί τα νέα κεφάλαια ήρθαν να επανατιμολογήσουν υψηλότερα την αξία των ελληνικών τραπεζών.
Είναι μια ένδειξη ότι δεν θεωρούν οι ξένοι επενδυτές τις ελληνικές τράπεζες ακριβές, ωστόσο όπως έχουμε αναλύσει, η άνοδος των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο εμφανίζει σημάδια έντονης κερδοσκοπίας, γρήγορα ορισμένες τράπεζες έγιναν ακριβές και αποτιμώνται υψηλότερα από μεγάλες ευρωπαϊκές.
Το φαινόμενο μπορεί να μην έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις αλλά φαίνεται ότι παλαιοί επενδυτές πουλάνε με κέρδος έως 50% σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ειδικές 100% και νέοι επενδυτές τοποθετούνται και γιατί πιστεύουν ότι υπάρχουν ανοδικά περιθώρια - upside – αλλά και για να πάρουν το μέρισμα ειδικά σε Εθνική και Eurobank.
Το ενδιαφέρον στοιχείο δεν είναι οι πωλήσεις τις οποίες ως bankingnews αναμέναμε 100% αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα αλλά ότι εμφανίζονται νέοι επενδυτές σε αυτές τις τιμές των τραπεζών που δεν θεωρούνται και φθηνές σε καμία περίπτωση.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο  -0,38%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Βank +1,26%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,62%.
Λίγο μετά τις 14:30 με την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 σε θετικό πρόσημο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,39%.
Περί τις 15:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank -1,8%..αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,92% και ο Γενικός Δείκτης κστο -0,47%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με οριακή άνοδο +0,06% στις 955 μονάδες έχοντας υψηλό στις 959,13 μονάδες και χαμηλό τις 950,84 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,7 εκατ. να διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,02 εκατ. ευρώ και όγκου 2,49 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 1,12 εκατ. ευρώ και η Eurobank 2 εκατ. τεμάχια αξίας 2,29 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 160,6 χιλ. αξίας 2,2 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 30χιλ. τεμάχια αξίας 420 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 955 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 950 μονάδες και ακολουθούν οι 930, οι 920, οι 900, και οι 890 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 970 μονάδες και ακολουθούν οι 980, οι 1000, και οι 1060 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 728 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 700 μονάδες και ακολουθούν οι 685, οι 650, οι 620, οι 600 και οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 760 μονάδες και ακολουθούν οι  770 και οι 780 μονάδες.

Αποκλιμάκωση στην αγορά ομολόγων – Το 10ετές ελληνικό 2,57%

Με δεδομένο ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed επίκειται τον Μάρτιο προκειμένου να τιθασεύσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό και είναι πιθανό να ακολουθήσουν πέντε ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος και με την ΕΚΤ να μην μπορεί πλέον να αγνοήσει τη δυναμική των ανατιμήσεων., φαίνεται πως είναι μόνο θέμα χρόνου και σε ποιον βαθμό και πότε θα αυστηροποιήσει τη νομισματική της πολιτική το 2022.
Είναι προφανές ότι οι αγορές προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων φέτος και από την ΕΚΤ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Lagarde, ότι η ΕΚΤ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τονίζοντας ότι η βεβιασμένη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πνίξει την ανάπτυξη.
Η αύξηση των επιτοκίων με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την ΕΚΤ, θα είναι ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας για τις οικονομίες και ειδικά τις αδύναμες οικονομίες όπως της Ελλάδος.
Τα επιτόκια των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται, το 10ετές ομόλογο στην Ελλάδα έχει απόδοση 2,57% από 2,73% πρόσφατα με προοπτική να φθάσει αρχικά στο 3% και μεσοπρόθεσμα 3,5% με 4% γεγονός που σημαίνει ακριβότερες εκδόσεις και περισσότερα τοκοχρεολύσια.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg,  η η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει σχέδιο για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως collateral έως το 2024, ήτοι έως τη λήξη της περιόδου επανεπένδυσης για το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας (PEPP).
Σημειώνεται ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι τα μοναδικά της Ευρωζώνης που παραμένουν στη βαθμίδα junk από το 2010.
Η Ελλάδα παραμένει δύο βαθμίδες μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, καθιστώντας τα περιουσιακά της στοιχεία πιο ευάλωτα στις αναταραχές της αγοράς από εκείνα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
H ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων, μέσω επανεπενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ) έως το τέλος του 2024.

Στο 48% ανεβάζει το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ η Allwyn

Στο 48,1% αυξάνει το ποσοστό της στον ΟΠΑΠ η Allwyn, έναντι τιμήματος 327,4 εκατ. ευρώ, καθώς κατέληξε σε συμφωνία με την Yeonama Holdings για την αγορά της υπόλοιπης μειοψηφικής της συμμετοχής στη SAZKA Delta, μέσως της οποίας συμμετέχει στον ΟΠΑΠ.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, δεν προκαλεί κανένα θέμα η αύξηση ποσοστού στην εταιρεία από την Allwyn, ήτοι δεν υπάρχει θέμα δημόσιας πρότασης. Ουσιαστικά, ο βασικός μέτοχος δεν αλλάζει. Μένει να επιβεβαιωθεί. O κ.Μελισσανίδης είναι ο πωλητής και η Allwyn αυξάνει το ποσοστό της από 41,2% σε 48,1%. Δόθηκε 10% premium και έχει σημασία. Το θέμα που αλλάζουν οι εταιρείες που κατέχουν τις μετοχές έχει να κάνει με το σχεδιασμό των Τσέχων και την είσοδο στη Wall Street. Εμείς πάντως θα σταθούμε στο γεγονός πως βάσει ανακοινώσεων στο ΧΑ Sazka Delta είχε το 47,13% και τώρα εμφανίζεται με 48,1% ουσιαστικά. Άρα έχουμε και αύξηση ποσοστού των Τσέχων πλην της αγοράς των μετοχών του κ.Μελισσανίδη.

To placement του 20% από το ΤΧΣ η Εθνική θέλει να υλοποιηθεί εντός του 2022

Η Εθνική τράπεζα θα ήθελε το placement για το 20% των μετοχών ή 183 εκατ μετοχές να πραγματοποιηθεί εντός του 2022.
Θα μπορούσε το 13% με 14% να διατεθεί σε ξένους επενδυτές και το 5% με 6% σε έλληνες μικροεπενδυτές.
Αυτή την στιγμή καμία διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ωστόσο η διοίκηση της Εθνικής δέχεται κρούσεις από ξένα funds για να αγοράσουν μετοχές της Εθνικής τράπεζας.
Το 13% με 14% θα διατεθεί σε πλήθος επενδυτών, θα μπορούσε δηλαδή να εξαγοραστεί από 8-10 ή και περισσότερα funds.
Σε ποια τιμή;
Εδώ και πολύ καιρό έχουμε αναφέρει ότι η τιμή ορόσημο για το placement θα είναι τα 3,5 ευρώ επίπεδα στα οποία έχει βρεθεί η Εθνική αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμη η διαδικασία.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ήθελε το placement να πραγματοποιηθεί το 2023 με καλύτερες χρηματιστηριακές συνθήκες π.χ. την μετοχή της Εθνικής στα 4,5 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όποτε υλοποιηθεί το placement η τιμή θα καθοριστεί με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή μείον ένα discount 6% με 7% επί της χρηματιστηριακής τιμής, όπως έχει δείξει και η ευρωπαϊκή εμπειρία.
Για την Εθνική το placement είναι μείζονος σημασίας γιατί θεωρεί ότι θα αυξηθεί το free float η διασπορά μετοχών εξέλιξη που θα δώσει μεγαλύτερο βάθος και δυναμική στην μετοχή.

Το Fairfax προετοιμάζει placement 8% στην Eurobank αλλά όχι άμεσα - Το Helikon κάτω από 5% στην Eurobank

Άπαξ και η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 1,1325 ευρώ εύλογα λοιπόν και καταγράφοντας αξιόλογα κέρδη – υπήρχαν αγορές και στα 0,50 ευρώ – το Helikon πουλάει μετοχές της Eurobank.
To 5% αναλογεί σε 185 εκατ μετοχές τρέχουσας αξίας 211 εκατ ενώ το μέσο κόστος κτήσης είναι στα 80 με 90 εκατ ευρώ.
Αυτό το φαινόμενο… θα φθάσει έως το Fairfax…η Eurobank μπορεί να μην είναι μακριά από ένα placement του Fairfax που κατέχει το 33% της τράπεζας.
Θα μπορούσε να διαθέσει 8% και το ποσοστό του Fairfax από 33% να υποχωρήσει στο 25%.
Το 8% αναλογεί σε 296 εκατ μετοχές η τρέχουσα αξία των οποίων φθάνει τα 336 εκατ ευρώ και αναλογούν στο σχεδόν 32% της αρχικής επένδυσης που ήταν 934 εκατ χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η απορρόφηση της Grivalia.

Η επικαιρότητα

Με την πανδημία να βρίσκεται σε μια φάση σταθεροποίησης και σταδιακής αποκλίμακωσης, από αύριο Σάββατο 19/2 εισερχόμαστε σε νέα φάση, καθώς αίρονται πολλά περιοριστικά μέτρα.
Κυβέρνηση και ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία χαλάρωσης και άρσης των περιορισμών θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς απώτερος στόχος είναι να έχουν αρθεί όλα τα μέτρα στα τέλη Μαρτίου.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η πανδημία τελείωσε, υποστηρίζοντας πως πλέον με το ποσοστό των εμβολιασμένων, με τα νέα εμβόλια και τα αντιικά φάρμακα, με τις νέες θεραπείες και πρωτόκολλα, μπορούμε πλέον να συνυπάρξουμε με τον ιό.
Όσον αφορά το τελευταίο μέτρο, αυτό της χρήσης μάσκας, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο να τις «πετάξουμε», κάτι που πάντως προβλέπεται να συμβεί το καλοκαίρι, ενώ αισιοδοξία υπάρχει και για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, το οποίο εκτιμάται – πως εάν δεν υπάρξει κάποια δραματική εξέλιξη – θα μπορέσουμε να το γιορτάσουμε με περισσότερη ασφάλεια σε σχέση με τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 18/2 οι ασιατικές αγορές, με φόντο το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,41%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,66%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -2% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,02%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το βλέμμα στην ουκρανική κρίση, καθώς φιλορώσοι αποσχιστές αντάρτες ανακοίνωσαν τη μαζική εκκένωση των εδαφών που ελέγχουν στην ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ, στα ανατολικά της χώρας.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας An. Baerbock έβαλε στο τραπέζι των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τον Nord Stream 2
Οι αγορές βρίσκουν στήριξη και στα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο +0,05%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,50% ενώ το  ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,36% ( 29,34 δολ. )

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,7190 ευρώ, με πτώση -0,80% με όγκο 1,48 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,4 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,38 ευρώ, με πτώση -0,72% με όγκο 3,89 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5640 ευρώ, με άνοδο +1,03% με όγκο 1,46 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,1375 ευρώ, με άνοδο +0,44% με όγκο  5,89 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,09 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 486 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1670 ευρώ, με πτώση -0,12%, με όγκο 100 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 18,64 ευρώ, με πτώση -1,17% και κεφαλαιοποίηση 370 εκατ. ευρώ.

Μεκτά πρόσημα  στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν  ΕΛΧΑ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ...
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ..
H Coca Cola έκλεισε στα 29,17 ευρώ, με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση στα 10,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,53 ευρώ, με πτώση -1,74% και αποτίμηση 8 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,60 ευρώ, με πτώση -1,43% και αποτίμηση 3,29 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4850 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 577 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,74 ευρώ, με άνοδο +1,18% και  αποτίμηση 4,85  δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,86 ευρώ, με πτώση -0,43% και  κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,58 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 2,01 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,00 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,54 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,41 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,39 ευρώ, με άνοδο +0,54% και κεφαλαιοποίηση 787 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,93 ευρώ, με άνοδο +4,89% και κεφαλαιοποίηση 724 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0345 ευρώ, με πτώση -0,86% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,57% - Το spread με την Ιταλία στις 74 μ.β

Αποκλιμάκωση καταγράφεται σήμερα 18/2 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Mετά την FED  η οποία άνοιξε τον  κύκλο αύξησης των επιτοκίων για τη συγκράτηση του πληθωρισμού το σήμα που εκπέμπει η ΕΚΤ παραπέμπει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή επιτοκίων ακόμα και μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους μετά τις αναθεωρημένες επί τα χείρω προβλέψεις για την ένταση και τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,57%, το ιταλικό 10ετές στο 1,83% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,96%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 235 μονάδες βάσης από 236 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 127 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,27% ή 127 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 74 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 148 μονάδες βάσης…

Μικρή βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Μικρή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 18/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, με τις αγορές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες .
Ο αυξημένος πληθωρισμός επιμένει και επισπεύδει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,83%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/2/2022 στο 0,22% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,81% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,09%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,83% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,52%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης