Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μπορεί να θέλουν να δώσουν το ΤΤ ως bonus στην Εθνική αλλά η Alpha βρίσκεται σε καλύτερη θέση - Θα προηγηθεί η διάσπαση σε good και bad για το ΤΤ και θα πωληθεί - Η Πειραιώς έχει εξαγοράσει 2 τράπεζες μάλλον δεν θα το διεκδικήσει

  Μπορεί να θέλουν να δώσουν το ΤΤ ως bonus στην Εθνική αλλά η Alpha βρίσκεται σε καλύτερη θέση - Θα προηγηθεί η διάσπαση σε good και bad για το ΤΤ και θα πωληθεί  - Η Πειραιώς έχει εξαγοράσει 2 τράπεζες μάλλον δεν θα το διεκδικήσει
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο περί τον Νοέμβριο και εφόσον έχει προηγηθεί η διάσπαση του σε good και bad bank  θα πωληθεί ή στον νέο όμιλος της Εθνικής τράπεζας (μετά την  εξαγορά της Eurobank) ή στην νέα Alpha bank (μετά την εξαγορά της Emporiki).
Με όρους Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η Alpha bank έχει μεγαλύτερο πλεονέκτημα καθώς εξαγοράζει την Emporiki που δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια.

Στην πιο περίπλοκη θέση βρίσκεται η Πειραιώς καθώς έχει ήδη εξαγοράσει την good ATE και την Geniki. Θα πρέπει δηλαδή να υλοποιήσει 2 συγχωνεύσεις. Αν διεκδικούσε το ΤΤ θα έπρεπε να συγχωνεύσει 3 τράπεζες εξέλιξη που θα προσέκρουε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Λόγω αυτής της παραμέτρου η νέα Εθνική και η νέα Alpha θα έχουν τον πρώτο λόγο για την διεκδίκηση του ΤΤ.
Ωστόσο ενώ η Εθνική εξαγοράζει την Eurobank και η Alpha την Emporiki άρα και οι 2 τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ δύσκολα εγχειρήματα η Alpha βρίσκεται σε πιο προνομιακή θέση καθώς η Emporiki δεν έχει λάβει κρατική βοήθεια σε αντίθεση με την Eurobank που έχει λάβει κρατική βοήθεια.
Η Alpha θεωρητικά έχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε σχέση με την Εθνική αλλά προφανώς θα προσμετρήσουν και άλλοι λόγοι.
Το ΤΤ όμως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολύ μεγάλη σοβαρότητα.
Ήδη 72 χιλ μέτοχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι καθώς η μετοχή έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης και η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα τους καταστρέφει τους ιδιώτες μετόχους.   
Όμως  αυτό που ακόμη δεν έχει αντιμετωπιστεί είναι η εμμονή της Τρόικα να σπάσει σε good και bad bank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση το αρχικό και  βασικό σενάριο θα έσπαγε σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα. Η λύση αυτή θα επιτρέψει μέσω της αναστολής της άδειας του ΤΤ να σπάσουν όλες οι συμβάσεις εργασίας των 3250 εργαζομένων κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι θα συμπεριληφθεί ένα μεγάλο μέρος των δανείων της TBank και περί τα 100-150 εκατ ευρώ επιχειρηματικά δάνεια του ΤΤ.
Να σημειωθεί ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις μεγάλες τουλάχιστον τράπεζες έχει λάβει την καλύτερη βαθμολογία, με βάση το stress scenario το ακραίο σενάριο η Blackrock κατέληξε ότι το ΤΤ θα χρειαστεί σωρευτικά 615 εκατ ευρώ προβλέψεις ενώ το ΤΤ έχει ήδη διενεργήσει 580 εκατ ευρώ δηλαδή διαφορά 35 εκατ ευρώ.
Το ΤΤ όντως εμφανίζει μια από τις καλύτερες εικόνες στο ελληνικό banking όσον αφορά την Blackrock.

Τι θα περιλαμβάνει το bad σκέλος του ΤΤ

Το ΤΤ διαθέτει 9,5 δις ευρώ δάνεια και καταθέσεις περίπου 11 δις ευρώ.
Εμφανίζει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 2,4 δις ευρώ ενώ έχει λάβει από το ELA  περί τα 3 δις ευρώ.
Με βάση πρώτες πληροφορίες στην bad δραστηριότητα θα συμπεριληφθούν σημαντικό μέρος των δανείων της TBank – η οποία σημειωτέον έχει περάσει από μηχανισμό εξυγίανσης λαμβάνοντας από το ΤΕΚΕ και 670 εκατ για να καλυφθεί το funding gap από τα οποία 530 εκατ αφορούσαν δάνεια -.
Παράλληλα θα συμπεριληφθούν και 100-150 εκατ ευρώ ορισμένα επιχειρηματικά δάνεια του ΤΤ.
Με την διάσπαση του ΤΤ σε good και bad και την άρση της άδειας λειτουργίας του ΤΤ οι συμβάσεις εργασίας των 3250 εργαζομένων παύουν να ισχύουν.
Αν το ΤΤ καταλήξει στην Εθνική π.χ. η Εθνική θα υποβάλλει ένα νέο σχέδιο συμβάσεων εργασίας για να επαναπροσλάβει τους εργαζομένους κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ με την Πειραιώς.
Το κρυφό σχέδιο διάσπασης σε καλή και κακή τράπεζα του ΤΤ ήταν ένα να σπάσουν οι συμβάσεις εργασίας. Αυτό είναι απόλυτο.

Τι θα συμβεί με τους 72 χιλ μετόχους

Για να επανέλθει σε διαπραγμάτευση στο ΧΑ η μετοχή του ΤΤ θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί το μοντέλο ανακεφαλαιοποίησης.
Αλλά εφόσον σπάσει σε good και bad bank τι νόημα θα έχει να επανέλθει στο ΧΑ η μετοχή καθώς θα κλειδώσει στο limit down;
Έχουμε τονίσει πλειστάκις φορές ότι ενώ για τους εργαζομένους θα βρεθεί μια λύση κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας εξέλιξη θετική, ηθική και δίκαιη, οι μέτοχοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι κατά τρόπο απαράδεκτο, ηθικά μη έντιμο.
Δεν μπορεί να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων 72 χιλ μέτοχοι.
Η Τρόικα φαίνεται ότι είναι ανένδοτη για το ΤΤ να σπάσει σε good και  bad bank αλλά δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους 72 χιλ μετόχους. Δεν είναι αργά να διαφυλαχθούν οι 72 χιλ μέτοχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης