Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,73% στις 938 μον. με MIG +6% και πακέτα Goldman στην Εθνική - Sell off, το ελληνικό 10ετές στο 2,34%

Ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,73% στις 938 μον. με MIG +6% και πακέτα Goldman στην Εθνική - Sell off, το ελληνικό 10ετές στο 2,34%
O Γενικός Δείκτης κινείται κάτω από τις κρίσιμες 950 μονάδες, τα υψηλά επταετίας, με εμφανή την αδυναμία όμως να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Σχετικά Άρθρα
(upd17) Με ελεγχόμενη πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 938 μονάδες, με μεικτά πρόσημα στις τράπεζες ενώ με απώλειες στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips.
Σε χαμηλά επίπεδα έκλεισαν οι συναλλαγές αν εξαιρέσουμε τα πακέτα της Εθνικής που αφορούν το 0,83% του μετοχικού κεφαλαίου και το 34% του συνολικού τζίρου της αγοράς και τα οποία πραγματοποιήθηκαν μεσω της Goldman Sachs.
Πληροφορίες του Bankingnews.gr αναφέρουν ότι οι προσυμφωνημένες συναλλαγές έγιναν μεταξύ δύο αμερικανικών fund, με το ένα να αποκτά το ποσοστό του άλλου.
Εν τω μεταξυ, sell off καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,34% και το 15ετές ομόλογο στο 2,61%.
Οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον πληθωρισμό που επιμένει..και οδηγεί στην επισπεύση της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής τους.
O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 938 μονάδες, κάτω από τις κρίσιμες 950 μονάδες, τα υψηλά επταετίας, με εμφανή την αδυναμία όμως να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς -1,41% στα χαμηλά της ημέρας και η Εθνική -1,1% από -2,47% χαμηλό ημέρας, ήπια υποχώρησε η Alpha Bank -0,23% ενώ με κέρδη +0,95% έκλεισε η Eurobank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε η ΔΕΗ -2,99% και ακολούθησε ο Ελλάκτωρ -2,29% ...ενώ ανοδικά έκλεισαν  μόνο Τέρνα Ενεργειακή +0,47% και ΕΛΠΕ +0,30%.
Με την μεγαλύτερη άνοδο στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε η MIG στο +6,09%, καθώς οι τράπεζες ενέκριναν το deal ΑΝΕΚ με Attica group στην ακτοπλοΐα εξέλιξη θετική για την στρατηγική της MIG ως εταιρία συμμετοχών.
Ειδικότερα, με βάση πληροφορίες οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha bank συμφώνησαν στο ύψος του haircut που θα δεχθούν στα δάνεια της ANEK ύψους 250 εκατ ευρώ.
Εάν το haircut προσέγγιζε το 50% - όπως φαίνεται - θα δημιουργούσε ιδιαίτερα θετική προοπτική στην Attica group η οποία συνεχίζει να καταγράφει βελτίωση των αποδόσεων της παρά την αστάθεια του πετρελαίου.
Υπολογίζεται ότι η Attica Group μετά την αφαίρεση του δανεισμού θα αποτιμάται περίπου στα 380-400 εκατ οπότε καθίσταται αντιληπτό ότι η MIG δεν μπορεί να αξίζει 32,3 εκατ στο χρηματιστήριο.
Στο επίκεντρο οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την αβεβαιότητα για την αύξηση των επιτοκίων αλλά και το ύψος των αυξήσεων από της ΕΚΤ ενώ παραμένουν οι ανησυχίες και από τις εντάσεις στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στον τραπεζικό κλάδο ο οποίος βρίσκεται στα υψηλά 2 ετών και με σωρευτικά κέρδη από την αρχή του τρέχοντος έτους +20,88% σε αντίθεση με τον Γενικό Δείκτη που έχει ενισχυθεί με άνοδο +5,78%.
Τα βλέμματα στρέφονται  στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που θα ανακοινωθεί στις 9 Φεβρουαρίου το βράδυ και οι οποίες θα λάβουν χώρα στην συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,64%.
Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Eurobank +1,1%, Alpha Bank +1,13% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,84% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με κέρδη μόλις +0,24%.
Λίγο πριν τις 12:30 με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -2,47%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,06%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με την ΔΕΗ -2,99% και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -0,73%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,73% στις 938 μονάδες έχοντας υψηλό στις 947,31 μονάδες και χαμηλό τις 938,09 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα στην Εθνική.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 81,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 28 εκατ. ευρώ σε πακέτα της Εθνικής, ο όγκος 33 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες. 
Αναλυτικά η Εθνική διακίνησε τέσσερα πακέτα συνολικής αξίας 27,48 εκατ. ευρώ και όγκου 7,6 εκατ. τεμαχίων.
Η Alpha Bank 1,18 εκατ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ, η Lamda 36 χιλ. τεμάχια αξίας 253 χιλ. ευρώ και η Jumbo 44 χιλ. τεμάχια αξίας 576 χιλ. ευρώ.
Η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 280 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 30 χιλ. τεμάχια αξίας 132 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 938 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 920 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 885 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 960 μονάδες και ακολουθούν οι 980 και οι 1000 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 693 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 680 μονάδες και ακολουθούν οι 665, οι 650, οι 620, οι 600 και οι 575 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 700 μονάδες και ακολουθούν οι 720 και οι 770 μονάδες..

Sell off στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 2,34%

Sell off καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της ευρωζώνης με τις αγορές να προεξοφλούν αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο αυξημένος πληθωρισμός επιμένει και επισπεύδει την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Η μεγάλη αύξηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 2,34% και του 15ετούς στο 2,61%... χωρίς ακόμη να έχει ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτελούν τρανή απόδειξη και επιβεβαίωση εκτιμήσεων ότι θα δούμε… σύντομα το μεγάλη αύξηση των αποδόσεων.
Το bankingnews από τον Αύγουστο του 2021 όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν 0,57% υποστήριζε ότι η απόδοση αυτή δεν είναι πραγματική, ήταν χειραγωγούμενη ακραία πλασματική και σε καμία περίπτωση δεν αντικατόπτριζε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Η εικόνα επιδείνωσης που παρατηρείται στα ελληνικά ομόλογα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες οικονομίες.
Η δίκαιη απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ανέρχεται σε 3,5% με 4% δηλαδή έως και 100% αύξηση από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όχι γιατί τα ελληνικά ομόλογα είναι ακόμη junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια λόγω της πιστοληπτικής ικανότητας ΒΒ αλλά κυρίως γιατί τόσο το χρέος έχει επιδεινωθεί στα 386 δισεκ. ευρώ αλλά και τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Το μεγάλο λάθος της Ελλάδος ήταν ότι επαναπαύτηκε στην ΕΚΤ που αγόρασε 35 δισεκ ελληνικού χρέους μέσω της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και ταυτόχρονα με αφορμή την πανδημία ξεκίνησε μια ακραία σπατάλη και ελλείμματα κόντρα στην 10ετή περίοδο λιτότητας και μνημονίων.
Η Ελλάδα επί 10 χρόνια είχε μνημόνια και λιτότητα και όλα αυτά πετάχτηκαν στο καλάθι των αχρήστων με αφορμή την πανδημία.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,34% και το ιταλικό 10ετές στο 1,85% και με το μεταξύ τους spread στις 49 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 112 μονάδες ή 1,12%, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα;

Ενώ εδώ και καιρό γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της Ελλάδος να αναβαθμιστεί επενδυτική βαθμίδα αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και αυτό συμβεί, στο μέλλον να υποβαθμιστεί εκ νέου η οικονομία.
Οι συνθήκες δεν δικαιολογούν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μια χώρα που φιγουράρει μαζί με το Σουδάν στις χειρότερες θέσεις διεθνώς στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ…
Η Ελλάδα νομοτελειακά θα αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα χρέους και μια νέα κρίση χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πληροί και δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις ακόμη και εάν υπάρχει πρόθεση από τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Εάν λάβουμε υπόψη
1)Ότι η δίκαιη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πρέπει να είναι 3,5% με 4% από 2,08% σήμερα…
2)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν νομοτελειακά, η πρώτη αύξηση θα γίνει στο 4ο τρίμηνο του 2022, Οκτώβριο ή Δεκέμβριο του 2022.
3)Η Ελλάδα έχει υψηλότερο και χειρότερο κρατικό χρέος σήμερα από ότι πριν την πανδημία.
Το ελληνικό χρέος στα 386 δισεκ. φιγουράρει μαζί με το χρέος του Σουδάν στις χειρότερες θέσεις.
Η αύξηση ενός μη βιώσιμου χρέους είναι μόνο αρνητική εξέλιξη και τίποτε άλλο. Τέλος.
4)Η Ελλάδα από την εποχή της δημοσιονομικής προσαρμογής προ της πανδημίας, πέρασε στην φάση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού… η Ελλάδα του σήμερα θυμίζει την 10ετία του 1980 όπου ο Παπανδρέου τότε μοίραζε χρήμα δεξιά και αριστερά… καταστρέφοντας την οικονομία.
5)Στο βάθος του ορίζοντα θα ξεσπάσει κρίση, όσο οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν ρευστότητα, υπολογίστε 2 τρισεκ. δολάρια ότι θα αποσυρθούν, οι επιπτώσεις, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτες.
Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα σήμερα στην ζώνη του ΒΒ ή αύριο ΒΒ+ βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ.
Σκεφθείτε ένα σενάριο, όχι ουτοπικό και σίγουρα δυστοπικό.
Η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα… να γίνει ένα πολιτικό show για λίγο καιρό… και αργότερα να ξεσπάσει μια κρίση όπου η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί εκ νέου σε junk bond.
Επειδή αυτό που περιγράφουμε… δεν το αναφέρουμε τυχαία… μπορεί την Ελλάδα να μην την συμφέρει η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 35 δισεκ. έχει φθάσει στο 90% των δυνητικών αγορών οπότε… δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια.
Η Ελλάδα σε σύνολο 386 δισεκ. χρέους τα 255 δισεκ. είναι χρέος κρατική ή μηχανισμών στήριξης, δεν είναι χρέος που κατέχουν ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.
Η Ελλάδα δεν έχει τόσο ανάγκη την επενδυτική βαθμίδα.
Το αναφέρουμε και για ένα άλλο λόγο.
Όσο η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, κινείται κάτω από τα ραντάρ…σίγουρα ελέγχεται η οικονομία, την παρακολουθούν οι επενδυτές… αλλά σε επενδυτική βαθμίδα… θα είναι στο μικροσκόπιο των πάντων και στο πρώτο στραβοπάτημα… θα στοχοποιείται η ελληνική οικονομία.

Επιχειρηματικά νέα

1 ) Η ΔΕΗ συνεχίζει να είναι ακόμη κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου τα 9 ευρώ, την ώρα που το χρηματιστήριο βρίσκεται κοντά στα υψηλά έτους…
Πριν αρκετό καιρό το bankingnews είχε ασκήσει έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ στα 9 ευρώ.
Τονίζαμε τότε ότι η τιμή ήταν αδικαιολόγητα υψηλή.
Τότε κάποιοι αναζητούσαν σκοτεινά κίνητρα… πίσω από τις αναφορές του bankingnews αλλά σκοτεινά κίνητρα δεν υπήρχαν…ήταν το φως της λογικής που έγινε πανάκριβο με τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ… και παρ΄ όλα αυτά η μετοχή δεν τραβάει.
2) Οι συμμαχίες αρχίζουν να δημιουργούνται μεταξύ ξένων ομίλων και ελληνικών κατασκευαστικών εταιρών για την παραχώρηση της Αττικής Οδού του μεγαλύτερου έργου παραχώρησης, επέκτασης και κατασκευής.
Η Macquarie Group από την Αυστραλία μετά τα 2,1 δισεκ. που έδωσε για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ σχεδιάζει να κατέλθει στον διαγωνισμό για την Αττική Οδό με μεγάλους στόχους και αξιώσεις.
Επίσης θα συμμετάσχουν τα αμερικανικά funds CVC και KKR.
Πρέπει να αναφερθεί ότι εάν υποθέσουμε ότι το τίμημα θα κινηθεί στα 3,5 δισεκ. τα 2,5 δισεκ. θα είναι δανεισμός και το 1 δισεκ. ίδια συμμετοχή.
Τα κοινοπρακτικά σχήματα μεταξύ ενός μεγάλου ξένου που έχει τα κεφάλαια και μιας ελληνικής κατασκευαστικής εταιρίας…αρχίζουν να μορφοποιούνται.
Μάλιστα θα υπάρξουν και δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκπλήξεις…
Η κυβέρνηση πάντως συνεχίζει να είναι ενοχλημένη με τον Ελλάκτωρ βασικό μέτοχο της Εγνατίας Οδού και του Holterman της Reggeborgh…

Εθνική τράπεζα – Αρχές Απριλίου η DGComp αποφασίζει για την Εθνική Ασφαλιστική και το deal με το CVC…

Με βάση νεότερες πληροφορίες η DGComp η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα αποφασίσει και θα γνωστοποιήσει τις προθέσεις της για το deal μεταξύ του αμερικανικού fund CVC και της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Να σημειωθεί ότι ορισμένες εταιρίες του κλάδου Υγείας, κατήγγειλαν στην DGComp θέματα ανταγωνισμού καθώς το CVC πέραν από πλειοδότης στην Εθνική Ασφαλιστική είναι και ιδιοκτήτης πολλών ιδιωτικών νοσοκομείων π.χ. Υγεία, Metropolitan κ.α.
Πηγή που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews αναφέρει ότι η DGComp αρχές Απριλίου θα λάβει τις αποφάσεις για την Εθνική Ασφαλιστική που αναμένεται να είναι… θετικές κατά βάση για την Εθνική τράπεζα και την πώληση στρατηγικού ποσοστού της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC.
Το αμερικανικό fund CVC πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε κάποια ριζική κίνηση των εξαγοραζόμενων εταιριών, π.χ. δεν θα χρειαστεί να πουλήσει… αλλά θα υπάρξουν κάποιες κατευθύνσεις στο ρόλο της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το ευέλικτο deal της doValue στα ακίνητα με ταμείο 100 εκατ και κέρδος 50 εκατ
Πρόσφατα η doValue η εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων και η μεγαλύτερη εταιρία του είδους στην Ελλάδα με 32 δισεκ. ευρώ NPEs προέβη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα κίνηση…στην αγορά ακινήτων.
Συγκεκριμένα πούλησε ορισμένα μεγάλα ακίνητα τα οποία δημιουργούν ένα buffer ρευστότητας 100 εκατ και με δεδομένο ότι η doValue τα έχει αποτιμήσει περίπου 50 εκατ θα προκύψει κέρδος περίπου 50 εκατ προ φόρων από την συναλλαγή.
Το επόμενο διάστημα οι εταιρίες διαχείρισης NPEs εκμεταλλευόμενες την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν από κατασχέσεις και υποθήκες που προέρχονται από μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναμένεται να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη… εκμεταλλευόμενες την τάση…
Σε γενικές γραμμές επειδή η πορεία της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα θα είναι ανοδική, θα δούμε πολλές τέτοιες κινήσεις στην αγορά ακινήτων προσεχώς… τόσο από τις εταιρίες διαχείρισης NPEs όσο και από τις τράπεζες που επίσης διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Να επισημανθεί ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία των τραπεζών θα είναι ένας θετικός παράγοντας που θα επιδράσει στα κέρδη και στις χρηματιστηριακές τους αποτιμήσεις…

Μετά την εμπλοκή για τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο… κληρώνει για Attica bank

To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός και στρατηγικός μέτοχος είχε προτείνει για μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο τον Μίνωα Μωυσή.
Η πρόταση δεν εγκρίθηκε από την Ellington παρ΄ ότι είναι μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό κάτω του 10%.
Αυτή την εβδομάδα θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο νέος μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος.
Ο ρόλος του νέου συμβούλου θα είναι να υλοποιήσει την έρευνα δέουσας επιμέλειας στον ισολογισμό της Attica bank ώστε να βρει τις μαύρες τρύπες…
Επίσης θα υλοποιήσει την δεύτερη και την 3η ανακεφαλαιοποίηση οι οποίες θα λάβουν χώρα εντός 12 μηνών.
Ο μεταβατικός διευθύνων σύμβουλος θα έχει διάρκεια 12-14 μήνες…
Κατά την άποψη μας το ΤΧΣ έπρεπε να επιβληθεί και να απαιτήσει να περάσει η πρόταση για Μ. Μωυσή ο οποίος θα παραμείνει αντιπρόεδρος της Attica bank.
Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ως σημερινός διευθύνων σύμβουλος, όλοι οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει ότι πρέπει να αποχωρήσει από την Attica bank.

Η επικαιρότητα

O προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας και ιδιαίτερα για τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένει.
Ήδη η Ελλάδα μετρά πάνω από 24.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν πως αν δεν μειωθεί η ένταση που προκαλείται στο ΕΣΥ από τους «σκληρούς δείκτες» δεν πρόκειται να χαλαρώσουν και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία διατηρούνται σε ισχύ για ακόμα μια εβδομάδα έως και τη Δευτέρα 14/2.
Εν τω μεταξύ, ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα Δευτέρα 7/2 περίπου 300.000 εμβολιασμένοι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση σε διάστημα επτά μηνών από τη δεύτερη δόση (ή στο τρίμηνο από το μονοδοσικό) με αποτέλεσμα να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν rapid test για να μπορούν να μεταβούν στην εργασία τους διαφορετικά θα είναι αντιμέτωποι με πρόστιμα ύψους 300 ευρώ, ενώ παράλληλα δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας και διασκέδασης.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα 7/2 αλλαγές ισχύουν και στα ταξίδια, καθώς όσοι διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό – έχει ισχύ 9 μηνών – δεν θα υποχρεούνται να κάνουν rapid ή PCR τεστ για να μπουν στην Ελλάδα.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 7/2 οι ασιατικές αγορές.
Σημειώνεται ότι το  χρηματιστήριο της Σαγκάης επέστρεψε από την πολυήμερη αργία για το νέο Σεληνιακό Έτος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,70%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +2,03%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ -0,03% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,19%.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 7/2 στις ευρωπαϊκές αγορές,με κύριο χαρακτηριστικό τη μεταβλητότητα στον απόηχο των αποφάσεων της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας.
Στο επίκεντρο παραμένει το αυξημένο γεωπολιτικό ρίσκο, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία
Απρόσμενη πτώση σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Δεκέμβριο, υποδηλώνοντας ότι ο μεταποιητικός τομέας δεν έχει ανακάμψει ακόμη.
Σε ετήσια βάση, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 4,1% τον Δεκέμβριο, έναντι πτώσης 2,2% που καταγράφηκε τον Νοέμβριο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,80%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο +0,35%, ο S&P 500 στο +0,45%, ο Nasdaq στο +0,70% και το ETF GREC στο -0,65% ( 28,91 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες - Στο επίκεντρο η Εθνική λόγω πακέτων 

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές να ενισχύονται λόγω των πακέτων της Eθνικής και να καλύπτουν το 35% του συνολοικού τζίρου της αγοράς .
Η Εθνική έκλεισε στα 3,60 ευρώ, με πτώση -1,1%, με όγκο 9,03 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,33 ευρώ, με πτώση -0,23% με όγκο 5,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,12 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4670 ευρώ, με πτώση -1,41% με όγκο1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,06 ευρώ, με άνοδο +0,95% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,93 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,05 ευρώ, με πτώση -2,78% και κεφαλαιοποίηση 469 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1670 ευρώ, αμετάβλητη, με όγκο 1254 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με πτώση -0,421% και κεφαλαιοποίηση 375 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας η ΔΕΗ -3%

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ -2,99%, Ελλάκτωρ -2,29%, Motor Oil -1,6%.......
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνο Tέρνα Ενεργειακή +0,47% και ΕΛΠΕ  +0,30%.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,23 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση στα 10,87 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,3050 ευρώ, με πτώση -0,29% και αποτίμηση 7,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,45 ευρώ, με πτώση -2,99% και αποτίμηση 3,23 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,47 ευρώ, με πτώση -1% και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,97 ευρώ, με πτώση -0,23% και  αποτίμηση 4,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,88 ευρώ, με πτώση -0,14% και  κεφαλαιοποίηση 1,09 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,61 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,15 ευρώ, με πτώση -1,6% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,30 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,05 ευρώ, με πτώση -0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,50 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 799 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,91 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση 717 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0366 ευρώ, με άνοδο +6,09% και κεφαλαιοποίηση 34 εκατ. ευρώ.

Sell off στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,34% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 49 μονάδες βάσης

Sell off καταγράφεται στις αγορές ομολόγων της ευρωζώνης με επίκεντρο τον αυξημένο πληθωρισμό που επιμένει.. και οδηγεί στην αλλαγή της νομισματικής πολιτικής από τις Κεντρικές τράπεζες.
Οι αγορές χρήματος προβλέπουν αύξηση 10 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τον Ιούλιο και 30 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 2,34%, το ιταλικό 10ετές στο 1,85% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,92%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 207 μονάδες βάσης από 181 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,17% ή 117 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 49 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 131 μονάδες βάσης…

Μεγάλη επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιθετικές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 7/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, στον απόηχο της συνεδρίασης της ΕΚΤ , καθώς η αγορά τώρα προεξοφλεί περίπου δύο αυξήσεις επιτοκίων thw EKT μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 7 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,86%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 7/2/2022 στο 0,21% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,76% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,03%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,10% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 1,26%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης