Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί οι ξένοι επενδυτές «σαρώνουν» τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών; - Ο ρόλος του Jamie Dimon της JP Morgan

Γιατί οι ξένοι επενδυτές «σαρώνουν» τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών; -  Ο ρόλος του Jamie Dimon της JP Morgan
Από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 20,88% έναντι ανόδου 5,78% του Γενικού Δείκτη
Σχετικά Άρθρα

Αίσθηση έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η εξαιρετική συμπεριφορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το οποίο παρά τη διόρθωση των ξένων αγορών, κινείται ανοδικά ή υποχωρεί με ηπιότερο ρυθμό όταν οι ξένες αγορές καταγράφουν μεγάλη πτώση.
Μεταξύ των στελεχών της αγοράς η συζήτηση είναι για τις τράπεζες το τελευταίο διάστημα και προσπαθούν να θυμιθούν από πότε έχουν να δουν τέτοια συμπεριφορά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Ειδικά στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής όπου για παράδειγμα ο DAX 40 υποχωρούσε σχεδόν 2%, ο Γενικός Δείκτης κατέγραφε οριακές απώλειες και ο τραπεζικός ήταν ανοδικός, λόγω της Εθνικής που είχε άνοδο άνω του 2%.

Κάποια στελέχη της αγοράς απέδιδαν την κίνηση στην επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών MSCΙ και στη φημολογία ότι η Εθνική θα μπει στον MSCI Greece Standard.
Άλλα στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως δεν είναι αυτός ο λόγος.
Ο λόγος είναι η τεράστια ρευστότητα των ξένων επενδυτών και η προοπτική να δώσουν μέρισμα οι ελληνικές τράπεζες, μετά τη μεγάλη βελτίωση που πέτυχαν στο κομμάτι των κόκκινων δανείων.
Αυτό σημαίνει πως στα τρέχοντα επίπεδα ή και ακόμα πιο κάτω που ήταν οι τιμές όταν ξεκίνησαν να αγοράζουν, η μερισματική απόδοση θα είναι καλή συγκριτικά με άλλες μετοχές και ειδικά του εξωτερικού.
Τονίζουν, πως οι ξένοι άρχισαν από τον Δεκέμβριο να αγοράζουν ελληνικές τράπεζες και αποτυπώθηκαν και στα στοιχεία του Χρηματιστηρίου, με τις εισροές από το εξωτερικό να ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ ενώ οι Έλληνες ήταν πωλητές με αντίστοιχο ποσό.

Επιπλέον, στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών συνδέουν την εξαγορά της Viva Wallet από τη JP Morgan με την πορεία των τραπεζών αλλά και την επίσκεψη του Jamie Dimon στην Ελλάδα.
Όπως λένε ο επικεφαλής της JP Morgan δεν είναι κάποιο τυχαίο στέλεχος.
Επί σειρά ετών αναλυτές και διαχειριστές από όλο τον κόσμο περιμένουν τον… χρησμό του για τις αγορές.
Η άποψή του για τις αγορές έχει μεγάλη σημασία και πολλοί τον ακολουθούν.
Η εξαγορά επομένως στην Ελλάδα και το γεγονός ότι η Viva Wallet θα γίνει ο τεχνολογικός βραχίονας του οίκου σημαίνει πως η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο κάδρο και έχει μέλλον.
Αυτό τρέχουν οι ξένοι επενδυτές να προεξοφλήσουν οδηγώντας υψηλότερα τις τραπεζικές μετοχές.
Από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει άνοδο 20,88% έναντι ανόδου 5,78% του Γενικού Δείκτη.
Η Alpha Bank έχει άνοδο 23,77%, η Εθνική Τράπεζα 24,15%, η Eurobank 17,79% και η Τράπεζα Πειραιώς 15,35%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης