Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Alpha -3%, Coca Cola -2% και χαμηλό τζίρο, το ΧΑ -0,90% στις 946 μον. - Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ

Με Alpha -3%, Coca Cola -2% και χαμηλό τζίρο, το ΧΑ -0,90% στις 946 μον. - Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ
Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ -  O πληθωρισμός επιμένει.. αλλά η Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν βιάζεται να πάρει μέτρα
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 946 μονάδες, με την Alpha Bank να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις -3,14% ενώ υποχώρησε και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με τις δεικτοβαρείς Coca Cola -1,83%, ΔΕΗ -2,08%...και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη σημερινή συνεδρίαση, με σταθερά τα επιτόκια  ενώ επιβεβαιώθηκε το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022.
Στον αντίποδα, σε δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Bank of England, καθώς αύξησε τα επιτόκια στο 0,5% για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η άνοδος των τραπεζικών μετοχών έφερε την αγορά στις 950 μονάδες, με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται...
Στις υπόλοιπες τράπεζες, πτωτικά ακολούθησαν Πειραιώς -0,99%, αμετάβλητη η Eurobank ενώ η Εθνική έκλεισε με ήπια άνοδο +0,65% από κέρδη ενδοσυνεδριακά +1,39%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται στα υψηλά 2 ετών και με σωρευτικά κέρδη από την αρχή του τρέχοντος έτους +21% ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται και στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI που θα ανακοινωθεί στις 9 Φεβρουαρίου ( οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν την 1η Μαρτίου).
Σε μειώσεις των short θέσεων σε Alpha Bank και Eurobank προχώρησε το Lansdowne, στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου 2022.
Ειδικότερα, μείωσε στο 0,69% το ποσοστό του στην Alpha Bank, από 0,78% προηγουμένως, ενώ το ποσοστό του Eurobank μειώθηκε στο 0,56%, από 0,69% νωρίτερα.

Καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ - Επιβεβαιώθηκε το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022 

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στην πολιτική της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας, όπως επιβεβαιώθηκε από τη σημερινή, 3 Φεβρουαρίου 2022, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που είχε λάβει κατά τη συνεδρίαση της τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων  παρέμειναν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Το α΄ τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.
Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία.
H πρόεδρος της ΕKT, Christine Lagarde, πραδέχθηκε ότι ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, ενώ χαρακτήρισε αβέβαιο το outlook.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία ώστε να ελέγξουμε την αστάθεια των τιμών καταναλωτή» την ώρα που ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σημείωσε νέο ρεκόρ τον Ιανουάριο, στο 5,1%, λόγω του ενεργειακού σοκ
Επίσης εξήγησε ότι η ΕΚΤ δεν ακολουθεί τα χνάρια της BoE επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παραδοσιακά υψηλότερες απο ότι στην Ευρωζώνη, ενώ και ο μισθολογικές διαφορές επηρεάζουν επίσης τη νομισματική πολιτική.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,20%.
Περί τις 14:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Εθνική +1,39%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,45%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank -3,47% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ΔΕΗ -2,59%, Coca Cola -1,81%...ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,39% και ο Γενικός Δείκτης -0,99%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,90% στις 946 μονάδες έχοντας υψηλό στις 954,61 μονάδες και χαμηλό τις 945,24 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 5,16 εκατ. ευρώ σε πακέτα,  ο όγκος 40,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,4 εκατ. ευρώ και όγκου 1 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 335 χιλ. τεμάχια αξίας 350 χιλ. ευρώ, η Εθνική 378 χιλ. τεμάχια αξίας 1,34 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς 256 χιλ. τεμάχια αξίας 382 χιλ. ευρώ..
Η Aegean 21,4 χιλ. τεμάχια αξίας 123,5 χιλ. ευρώ και ο Τιτάν 15 χιλ. τεμάχια αξίας 212 χιλ. ευρώ.
Επίσης, πακέτο δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου της Intrakat διακινήθηκαν σε τιμή 0,16 ευρώ ανά δικαίωμα.
Ουσιαστικά αφορούσε το 36,79 του συνόλου των δικαιωμάτων ή 17,67 εκατ. δικαιώματα με αξία συναλλαγής 2,76 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 946 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 920 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 883 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 960 μονάδες και ακολουθούν οι 980 και οι 1000 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 688 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 665 μονάδες και ακολουθούν οι 650, οι 640, οι 620, οι 600 και οι 575 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 700 μονάδες και ακολουθούν οι 720 και οι 770 μονάδες..

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,84%

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 3/2 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και τις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης μετά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στην νομισματικά πολιτική της επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις της, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.
Το α΄ τρίμηνο του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο διενεργεί καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP) με χαμηλότερο ρυθμό από ό,τι το προηγούμενο τρίμηνο.
Θα σταματήσει τις καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος Μαρτίου του 2022.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024.
Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία.
Στον αντίποδα, στην τελευταία συνεδρίαση της Fed εξήγγειλε την αλλαγή της  νομισματικής πολίτικης της, με τον επικεφαλή της να δίνει το σήμα για αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο, την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018 χωρίς να αποκλείονται και άλλες πέντε αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση του 2022.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,78% και το ιταλικό 10ετές στο 1,49% και με το μεταξύ τους spread στις 29 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 112 μονάδες ή 1,12%, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Η Macquarie Group θα επενδύσει 5,5 δισ. στην Ελλάδα – Μετά τον ΔΕΔΔΗΕ με 2,1 δισ. «χτυπά» και Αττική Οδό με 3,5 δισ.

Ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie βρίσκεται στην τελική φάση αξιολόγησης ώστε να υποβάλει μη δεσμευτική προσφορά για την παραχώρηση, κατασκευή και επέκταση της Αττικής Οδού.
Οι μη δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να υποβληθούν στις 20 Απριλίου 2022 και με βάση εκτιμήσεις το τίμημα αναμένεται να φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.
Ο αυστραλιανός όμιλος Macquarie να σημειωθεί ότι έχει ήδη αγοράσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, καταβάλλοντας 2,116 δισ. ευρώ.
Πέραν της Macquarie ενδιαφέρον θα επιδείξει και το αμερικανικό fund KKR, ενώ καμία ελληνική κατασκευαστική εταιρεία μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό λόγω του μεγάλου ύψους της επένδυσης.
Με βάση ενδείξεις η Macquarie θα κατέβει αυτόνομη και ως προς το τέλος της κατασκευής θα το αναθέσει σε επόμενη φάση σε κάποια ελληνική εταιρεία.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank - Η Ellington (9,87%) επιβλήθηκε στο ΤΧΣ (62,93%) μπλοκάροντας τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο Μίνω Μωυσή

Στην αύξηση των 240 εκατ. ευρώ της Attica Bank, η Ellington που κατέχει μόλις το 9,87% των μετοχών της, κινήθηκε εκ του ασφαλούς και μέσω της Κυπριακής Rinoa εισέφερε μόλις 240 εκατ.μέσω της Κυπριακής Rinoa, ενώ επιβλήθηκε στον βασικό μέτοχο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει στο 62,93%.
Το ΤΧΣ είχε προτείνει για μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο στην Attica bank τον Μίνω Μωυσή έμπειρο τραπεζίτη ο οποίος συμμετέχει ούτως ή άλλως στο διοικητικό συμβούλιο της Attica bank.
Η πρόταση του ΤΧΣ για τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο… απορρίφθηκε από το Ellington – τον δήθεν στρατηγικό επενδυτή, θα εξηγήσουμε γιατί λέμε δήθεν στρατηγικό επενδυτή –
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το ΤΧΣ για λόγους ισορροπιών και για να μην αποφευχθεί κάποια ρήξη αποφάσισε να κάνει πίσω οπότε ο Μωυσής είναι εκτός της διαδικασίας για την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Η στάση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την άποψη μας ήταν ηττοπαθής.
Δεν έπρεπε να κάνει πίσω σε ένα τέτοιο ζήτημα καίριας σημασίας.
Η πρόταση του ΤΧΣ έπρεπε να περάσει και ο Ηλίας Ξηρουχάκης ο διευθύνων σύμβουλος δεν έπρεπε να κάνει πίσω σε αυτό το θέμα…
Λυπούμαστε αλλά ο βαθμός αξιοπιστίας της Ellington δεν είναι τόσο μεγάλος όσο εμφανίζεται.
Έχουμε ενδείξεις ότι η άσκηση δέουσας επιμέλειας που θα ξεκινήσει προσεχώς στην Attica bank θα καταλήξει σε σοβαρή ζημία και δεν είμαστε βέβαιοι ότι το Ellington θα θέλει να σηκώσει αυτή την ζημία.
Το ΤΧΣ που ανέλαβε τον ρόλο του έσχατου επενδυτή… δεν θα πρέπει να δεχθεί άλλη φορά ένας μέτοχος μειοψηφίας να επιβληθεί.
Βέβαια υπάρχουν συμφωνίες ότι θα επενδύσει στην 3η ανακεφαλαιοποίηση το Ellington κεφάλαια και θα αποκτήσει τον έλεγχο.
Εάν συμβεί, τότε θα έχει ισχυρότερο λόγο στο ζήτημα του διευθύνοντος συμβούλου, όχι όμως τώρα που είναι επισφαλές τι θα κάνει το Ellington στο μέλλον…
Τι πρέπει να γίνει στην Attica bank;
Ποτέ δεν κατανοήσαμε γιατί η Attica bank πρέπει να υλοποιήσει 3 αυξήσεις κεφαλαίου όχι μία μεγάλη αλλά τρεις.
Η απάντηση είναι γιατί το Ellington κινείται εκ του ασφαλούς, θέλει να φορτώσει την ζημία στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο τέλος να εμφανιστεί σε μια καθαρή τράπεζα… στρατηγικός επενδυτής…
Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα αλλά επειδή η Attica bank είναι μια χρεοκοπημένη και αδιάφορη τράπεζα είναι όλοι παγιδευμένοι
1)Η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώθηκε με την συγκέντρωση 240 εκατ ευρώ.
Από την αύξηση αυτή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλέον βρίσκεται με 62,93% της Attica bank, το Ellington μέσω της Rinoa με έδρα την Κύπρο κατέχει 9,87% ή εισφέροντας 24,17 εκατ ευρώ και το ΤΜΕΔΕ με 14,70%.
2)Λίαν συντόμως θα ξεκινήσει η άσκηση δέουσας επιμέλειας η οποία θα κρατήσει περίπου 2 ή 2,5 μήνες.
Μέσω μιας εταιρίας ορκωτών ελεγκτών ή ξένου οίκου θα ξεκινήσει οικονομικός έλεγχος στην Attica bank.
Από αυτή την διαδικασία θα προκύψει μια ζημία που υπολογίζεται ότι θα κινηθεί μεταξύ 100 και 150 εκατ ευρώ.
Στην δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση που υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Καλοκαίρι του 2022 η Attica bank θα υλοποιήσει δεύτερη αύξηση κεφαλαίου την οποία και θα καλύψουν οι μέτοχοι αναλογικά.
Π.χ. το ΤΧΣ θα καλύψει το 62,93% της αύξησης κεφαλαίου.
3)Τέλος του 2021 θα ακολουθήσει και 3η ανακεφαλαιοποίηση
Όμως με την άσκηση δέουσας επιμέλειας η Attica bank δεν τελειώνει με τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Θα πραγματοποιηθεί και μια 3η ανακεφαλαιοποίηση που θα έχει είτε την μορφή της αύξησης κεφαλαίου ή έκδοσης ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές ή κάποιας άλλης μορφής π.χ. warrants και θα είναι ύψους άλλα 100 με 130 εκατ ευρώ.
4)Η εκτίμηση του bankingnews την οποία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο παρουσιάσει είναι ότι οι συνολικές ζημίες της Attica bank είναι 550 με 600 εκατ ευρώ.
Η Attica bank διαθέτει 180 εκατ κεφάλαια συν τα 240 εκατ που πρόσφατα αντλήθηκαν συν τα 100-150 εκατ της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης συν τα 100-130 εκατ της 3ης ανακεφαλαιοποίησης = 680 εκατ ευρώ.
Είναι προφανές ότι η εκτίμηση του bankingnews για κρυφή ζημία 550 με 600 εκατ θα δικαιωθεί.
5)Με διαφάνεια να ελεγχθούν όλες οι τιτλοποιήσεις που υπέγραψε η προηγούμενη διοίκηση Πανταλάκη.
6)Να εξεταστεί διεξοδικά ο ισολογισμός και να διερευνηθεί πόσες είναι οι πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες.
Η στρατηγική των 3 ανακεφαλαιοποιήσεων που θα ακολουθήσει η Attica bank με την πρώτη των 240 εκατ να έχει υλοποιηθεί είναι παράταιρος μηχανισμός.
7)Να κλείσει η κεφαλαιακή τρύπα με πειστικό τρόπο και η νέα διοίκηση να ξεκινήσει άμεσα τον έλεγχο των στοιχείων ενεργητικού.
Θα αποκαλυφθούν εκτρώματα.
8)Να σχεδιάσει μετά από αυτά ποιο θα είναι το νέο επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank, η τράπεζα παράγει PPI προ προβλέψεων έσοδα ζημίες, αυτό σημαίνει ότι με όρους business plan η τράπεζα είναι χρεοκοπημένη.

Η HSBC έχει πλησιάσει την Pancreta Bank – Τι αναφέρουν οι Βρετανοί

Μετά τις επαφές της HSBC με την Eurobank που δεν ευδοκίμησαν και την Πειραιώς που πάγωσαν… η HSBC συνομιλεί με την Pancreta Bank στην οποία βασικός μέτοχος είναι ο έμπειρος Μιχάλης Σάλλας.
Με βάση πηγή στην HSBC φαίνεται να υπάρχει πιο πρόσφορο έδαφος συνεργασίας με την Pancreta ωστόσο όπως έχει αποδείξει η εμπειρία, μεταξύ των επαφών και της τελικής συμφωνίας υπάρχει απόσταση.
Να σημειωθεί ότι η Pancreta έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία και στο ζήτημα της αύξησης κεφαλαίου των 100 εκατ ευρώ καθώς σχεδόν το 70% της αύξησης έχει καλυφθεί πριν καν ξεκινήσει.
Να σημειωθεί ότι το deal της HSBC αφορά πώληση της ελληνικής δραστηριότητας.
Η τράπεζα που θα εξαγοράσει την HSBC Ελλάδος – ίσως η Pancreta Bank μετονομάστηκε από Παγκρήτια τράπεζα – θα δώσει το πλεονέκτημα του αρνητικού goodwill που υπολογίζεται σε 110 με 125 εκατ ευρώ τα οποία επί της ουσίας θα επιστρέψουν ως κεφάλαιο στον αγοραστή.
Προσεχώς θα υπάρξουν εξελίξεις…

Η επικαιρότητα

Παρά τις πρόσφατες εισηγήσεις των ειδικών και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση και παρά τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για κορύφωση του πανδημικού κύματος και για ραγδαία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων εντός του Φεβρουαρίου, τα δεδομένα φαίνεται πως έχουν ανατραπεί – για ακόμα μια φορά -, καθώς καταγράφεται έξαρση μολύνσεων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Αν και οι επιστήμονες περίμεναν μια μεγάλη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, αυτά φαίνεται πως έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, κάτι που ανησυχεί τους ειδικούς, οι οποίοι δεν αποκλείουν πίσω από αυτήν την ανάσχεση της συρρίκνωσης των μολύνσεων, να κρύβεται η νέα παράλλαξη Omicron 2.
Η θνησιμότητα στην Ελλάδα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και αποτελεί μια από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη.
Πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει πως αν δεν αρχίσουν να μειώνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα από αυτήν ή έστω την επόμενη εβδομάδα, θεωρείται σχεδόν απίθανο να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, με τους επιστήμονες να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για την ανάγκη να εμβολιαστούν τουλάχιστον οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 3/2 οι ασιατικές αγορές, με τη γεωπολιτική ανησυχία να είναι αυξημένη, λόγω των εξελίξων στην Ουκρανία. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,06%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,67% και ο δείκτης S&P/ ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,14%.
Τα χρηματιστήρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ παραμένουν κλειστά λόγω αργίας.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 3/2 στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο των αποφάσεων από EKT και Bank of England για τη νομισματική πολιτική.
Καμία αλλαγή δεν υπήρξε στη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη σημερινή συνεδρίαση ενώ επιβεβαιώθηκε το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022.
Στον αντίποδα, σε δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων προχώρησε η Bank of England, όπως αναμενόταν.
Ειδικότερα η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 0,5% για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό, εν μέσω έντονων πιέσεων στα νοικοκυριά, λόγω της κρίσης κόστους ζωής στη Βρετανία.
εν τω μεταξύ, τις 238.000 έφτασαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Οι αιτήσεις σημείωσαν πτώση συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα όπου και ανήλθαν στις 260.000.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,15% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο -0,65%, ο S&P 500 στο -1,25%, ο Nasdaq στο -1,8% ενώ το ETF GREC κινείται ανοδικά +0,92% ( 29,13 δολ. ).

Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Alpha Bank -3%

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλές συναλλαγές και με την Alpha Bank να κλείνει με την μεγαλύτερη πτώση.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,54 ευρώ, με άνοδο +0,65%, με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3350 ευρώ, με πτώση -3,14% με όγκο 6,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4950 ευρώ, με πτώση -0,99% με όγκο 1,58 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0450 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,88 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,150 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 498 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ, με πτώση -1,18%, με όγκο 210 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 206 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με άνοδο +0,32% και κεφαλαιοποίηση 375 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Jumbο, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Coca Cola ...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν Aegean +1,71%, Ελλάκτωρ +1,33%, Τέρνα Ενεργειακή +1,09%......
H Coca Cola έκλεισε στα 29,80 ευρώ, με πτώση -1,81% και κεφαλαιοποίηση στα 11,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,4150 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 7,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,36950 ευρώ, με πτώση -2,08% και αποτίμηση 3,32 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 578 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,98% και  αποτίμηση 4,66 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,14 ευρώ, με πτώση -0,84% και  κεφαλαιοποίηση 1,11 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,57 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,33 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,47 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,17 ευρώ, με πτώση -2,37% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,73 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 823 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9340 ευρώ, με πτώση -1,93% και κεφαλαιοποίηση 726 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,03480 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,84% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 24 μονάδες βάσης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 3/2 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης, στον απόηχο της συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στην νομισματική πολιτική της επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που είχε λάβει κατά τη συνεδρίαση της, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, τα επιτόκια παρέμειναν σταθερά ενώ επιβεβαιώθηκε το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022.
Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύει τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024 ενώ οι  καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου, εφόσον κριθεί αναγκαίο, για την αντιμετώπιση αρνητικών διαταραχών που σχετίζονται με την πανδημία.
Στον αντίποδα, στην τελευταία συνεδρίαση της Fed εξήγγειλε την αλλαγή της  νομισματικής πολίτικης της, με τον επικεφαλή της να δίνει το σήμα για αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο, την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο του 2018 χωρίς να αποκλείονται και άλλες πέντε αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση του 2022.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,84%, το ιταλικό 10ετές στο 1,60% ενώ το αμερικανικό 10ετές βρίσκεται στο 1,83%, με ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 168 μονάδες βάσης από 174 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,17% ή 117 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 24 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 3/2 στις χώρες της Ευρωζώνης, μετά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου δεν υπήρξε καμιά αλλαγή στην νομισματικά πολιτική της επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις που είχε λάβει κατά τη συνεδρίαση της, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ειδικότερα, τα επιτόκια παρέμεινα σταθερά ενώ επιβεβαιώθηκε το τέλος του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Φεβρουαρίου του 2022 στο 1,60%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/2/2022 στο +0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,63% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,84%  με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,60% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,98%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης