Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Trastor που επιστρέφει στην Πειραιώς, η αναστολή και ο αυξημένος όγκος των τελευταίων ημερών

Η Trastor που επιστρέφει στην Πειραιώς, η αναστολή και ο αυξημένος όγκος των τελευταίων ημερών
Η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί πως οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές και βλέπει με καλό μάτι την ενίσχυση της θέσης της
Σχετικά Άρθρα

Η Trastor AΕΕAΠ, επιστρέφει όπως όλα δείχνουν στην Πειραιώς με τη Varde Partners να πουλάει (WRED) το 52% που κατέχει στην εταιρεία.
Μία απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες συνδέεται με αποχώρηση από το ελληνικό real estate, αφού πληροφορίες τις οποίες δε σχολιάζει η Lamda, αναφέρουν πως πουλάει και τη συμμετοχή της στη Lamda Malls.
Από την άλλη η Τράπεζα Πειραιώς θεωρεί πως οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές και βλέπει με καλό μάτι την ενίσχυση της θέσης της.
Μία ενίσχυση που εφόσον γίνει θα φέρει την Πειραιώς να ελέγχει ποσοστό 97% του συνόλου των μετοχών, ενεργοποιώντας τον κανονισμό της κεφαλαιαγοράς περί δημοσίων προτάσεων.
Σύμφωνα με τη λογιστική κατάσταση εξαμήνου η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής ήταν στα 1,10 ευρώ και διαπραγματευόταν με discount στο χρηματιστήριο το οποίο βέβαια μειώθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση η μετοχή κατέγραψε άνοδο 9,57% και μάλιστα αύξησε αισθητά τον όγκο της κάνοντας 30 χιλ. τεμάχια περίπου. Από την αρχή του έτους έχει άνοδο 15%, επομένως το discount έχει μειωθεί στο ελάχιστο.
Μάλιστα στελέχη της αγοράς σχολιάζουν πως οι όγκοι κάποιων συνεδριάσεων μέσα στο τρέχον έτος ήταν ασυνήθιστα υψηλοί και ίσως θα έπρεπε να ελεγχθούν, ώστε να φανεί αν υπήρξε «διαρροή» και κάποιοι να εκμεταλλεύτηκαν το discount έναντι της εσωτερικής αξίας.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έθεσε χθες τη μετοχή εκτός διαπραγμάτευσης μέχρι να ανακοινωθεί αν θα υπάρξει συμφωνία και τους όρους με τους οποίους θα γίνει η συναλλαγή.
Η Trastor το 2005 είχε γίνει η πρώτη ΑΕΕΑΠ που περνούσε το κατώφλι του Χ.Α. με το όνομα τότε Πειραιώς ΑΕΕΑΠ.

Το 2016 η Varde απέκτησε το 33,8% και ένα χρόνο μετά, έπειτα και από αύξηση κεφαλαίου 20,2 εκατ. ευρώ αύξησε το ποσοστό της στο 56%.
Το 2018 έκανε 13 εξαγορές, ενώ το 2019 και το 2020 έκανε δύο αυξήσεις κεφαλαίου συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ ενώ έκανε και άλλες εξαγορές.
Σήμερα το 57,9% των ακινήτων της είναι γραφεία (προβεβλημένων σημείων με ποιοτικά χαρακτηριστικά), 16,3% λιανικής και το 10,6% κέντρα logistics.
Τα έσοδα στην τελευταία πενταετία τρέχουν με μέσο ετήσιο ρυθμό 36,7% και τα προσαρμοσμένα EBITDA με 31,6%.
Η εσωτερική λογιστική αξία έχει σημειώσει μέση ετήσια άνοδο 27,9% και από 59,5 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016 έφτασε τον Ιούνιο του 2021 στα 166,6 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός στόχος της Πειραιώς πίσω από την κίνηση αυτή είναι να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια της Trastor περί τα 160 εκατ - έχει και υψηλό δανεισμό από την Πειραιώς...-  και ταυτόχρονα να αξιοποιήσει τις υπεραξίες που θα προκύψουν από τα ακίνητα.
Η περίπτωση της Trastor είναι μικρογραφία του επιτυχημένου πειράματος Eurobank - Grivalia η οποία ωστόσο είχε 940 εκατ κεφάλαια και πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων.

H ανακοίνωση της Πειραιώς

Σε συμφωνία με την WRED LLC, συνδεδεμένη εταιρεία της Varde Partners, για την απόκτηση του ποσοστού της WRED, 52% περίπου, στην Trastor Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας κατέληξε η Τράπεζα Πειραιώς.
Το συμφωνηθέν τίμημα της Συναλλαγής σε μετρητά θα ανέλθει σε περίπου €98 εκατ. (€1,25 ανά μετοχή).
Μετά τις απαραιτητες διευκρινίσεις η Trastor επέστρεψε στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Trastor συστάθηκε το 1999 και ήταν η πρώτη εταιρεία που έλαβε άδεια λειτουργίας ως Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στην Ελλάδα το 2003.
Συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες στην ελληνική αγορά ακινήτων σε όρους αξίας στοιχείων ενεργητικού (περίπου €0,3δισ.) και εσόδων από μισθώματα (περίπου €14εκατ.) κατά τη χρήση 2020.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Trastor είναι η WRED, η οποία κατέχει 52% περίπου των μετοχών της εταιρείας.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος με 45% συμμετοχή περίπου, ενώ το υπολειπόμενο 3% περίπου των μετοχών είναι ελεύθερης διασποράς στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Συναλλαγή ενισχύει τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς για κινήσεις με θετική απόδοση κεφαλαίων και επιφέρει τα ακόλουθα βασικά οφέλη για την Τράπεζα:

  • άμεση ενίσχυση των πηγών εσόδων από προμήθειες, με προοπτικές περαιτέρω αύξησης,
  • αξιοποίηση της ευνοϊκής δυναμικής που γίνεται ολοένα και πιο εμφανής στην ελληνική αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα στους υψηλής ανάπτυξης τομείς των γραφείων υψηλών προδιαγραφών και αποθηκών (logistics), όπου επικεντρώνεται κυρίως η Trastor,
  • ισχυροποίηση της επενδυτικής πρότασης της Πειραιώς με μία από τις πλέον αποτελεσματικές πλατφόρμες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, και δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
  • Η αναμενόμενη κεφαλαιακή επίπτωση της Συναλλαγής επί του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Πειραιώς Financial Holdings στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, θα είναι πρακτικά ουδέτερη.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής θα ενεργοποιήσει τη διεξαγωγή υποχρεωτικής Δημόσιας Πρότασης από την Τράπεζα για το υπολειπόμενο 3% περίπου των μετοχών της Trastor, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας περί εξαγορών.

Σε σχέση με τη Συναλλαγή, ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε:

«Η Συναλλαγή θα ενισχύσει άμεσα τα έσοδά μας από προμήθειες και θα εμβαθύνει περαιτέρω την τεχνογνωσία μας γύρω από τη δυναμική και ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων. Η Trastor είναι μία από τις καλύτερες πλατφόρμες ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα αποτελέσει επενδυτικό εργαλείο για τον Όμιλο Πειραιώς στην αξιοποίηση της ισχυρής προοπτικής ανόδου που προσφέρει η ελληνική αγορά. Η συμφωνία αυτή δίνει ακόμα μια ώθηση αξίας για τους μετόχους μας, στην πορεία υλοποίησης του στόχου για τη δημιουργία της καλύτερης τράπεζας στην Ελλάδα».

Ο Tony Iannazzo, Senior Managing Director της Värde Partners δήλωσε:

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε αυξήσει σημαντικά το μέγεθος και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας, αποκτώντας με επιτυχία περισσότερα από 40 υψηλής ποιότητας ακίνητα, αποεπενδύοντας από μη βασικά ακίνητα και αναβαθμίζοντας υφιστάμενους χώρους. Είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία με την Πειραιώς αυτά τα χρόνια και πιστεύουμε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να κεφαλαιοποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από την πανδημία».

Η ανακοίνωση της Trastor

Η «TRASTOR ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» (εφεξής η «Εταιρεία») σε συνέχεια σχετικής ανακοίνωσης της Πειραιώς Financial Holdings ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι
η WRED LLC βασικός μέτοχος της Εταιρείας κατέληξε σε συμφωνία με τον επίσης μέτοχο Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε, για την απόκτηση του ποσοστού της στην Εταιρεία, 52% περίπου.
Το συμφωνηθέν τίμημα της συναλλαγής σε μετρητά θα ανέλθει σε περίπου €98 εκατ. (€1,25 ανά μετοχή) και η συναλλαγή υπόκειται στους συνήθεις όρους και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της συναίνεσης
του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
H Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για κάθε ουσιώδη εξέλιξη.

www.bankingnews.grΓιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(views/ad_prestitial78.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898

Warning: include(): Failed opening 'views/ad_prestitial78.php' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/7.3/share/pear') in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/index.php on line 898