Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΧΑ: Συνεδρίαση περιορισμένου τζίρου και εύρους διακύμανσης περιμένουν οι αναλυτές

ΧΑ: Συνεδρίαση περιορισμένου τζίρου και εύρους διακύμανσης περιμένουν οι αναλυτές
Η απουσία σημαντικών ειδήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση διατηρούν τις τάσεις συσσώρευσης στο ελληνικό χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα

Οι τάσεις που επικράτησαν στο τέλος του 2021 αναμένεται να συνεχιστούν και στη σημερινή, πρώτη συνεδρίαση για το 2022 του ΧΑ.
Ο χαμηλός τζίρος και το περιορισμένο εύρος διακύμανσης θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, αφού απουσιάζουν και οι σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση.
Στήριξη παρέχουν οι 871 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και αντίσταση είναι οι 900 μονάδες.

Euroxx
Περιμένουμε μία ακόμη ήσυχη συνεδρίαση με περιορισμένο εύρος διακύμανσης και χωρίς σημαντικές ειδήσεις που θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση λόγω της περιόδου.

Eurobank Equities
Για σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές αναμένεται να ανοίξουν με μικτές τάσεις και ίσως διατηρήσουν τη νευρικότητα αφού οι επενδυτές αξιολογούν τους κινδύνους από τη διασπορά της μετάλλαξης Omicron.

Optima Bank
Κοιτάζοντας το 2022 περιμένουμε πως η διάθεση για μη ανάληψη κινδύνου θα διατηρηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, οδηγούμενη από την εξέλιξη της πανδημίας, την επίδραση της αύξησης των τιμών ενέργειας στην κερδοφορία των εταιρειών και τις επίδρασης των πληθωριστικών πιέσεων στην κατανάλωση.
Ωστόσο, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 6% οδηγούμενη από τις επενδύσεις σε πολλούς τομείς (κατασκευές, ενέργεια, real estate) και από την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι ελληνικές μετοχές θα παραμείνουν ελκυστικά αποτιμημένες σε σύγκριση με ομοειδείς του εξωτερικού αλλά και έναντι των ιστορικών αποτιμήσεων, κάνοντάς μας αισιόδοξους για το 2022.

Beta
Νέα αρχή με προσδοκίες για επιστροφή σε κανονικότητα αυτή τη χρονιά, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν.
Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει μία χρονιά γεμάτη για πολλούς τομείς δραστηριότητας (κατασκευές, πληροφορική, τουρισμό) λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το ενεργειακό κόστος, τα κρούσματα Covid, οι γεωπολιτικές ανησυχίες μειώνουν την αισιοδοξία των επενδυτών.
Πάνω-κάτω αυτά έχουν καθορίσει την πορεία του ΧΑ τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
Ωστόσο περιμένουμε επιλεκτικό ενδιαφέρον για τη νέα χρονιά.
Οι κορυφαίες μας πέντε επιλογές είναι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική από την υψηλή κεφαλαιοποίησης αλλά και Autohellas, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ιντρακάτ και Fourlisw από τη μεσαία για το 2022.

Merit
Εκτιμούμε ότι το 2022 θα είναι δύσκολη χρονιά για το ΧΑ με έμφαση στην επιλογή των σωστών μετοχών (stock picking).
Οι επενδυτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν είναι η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική, η διόρθωση στις διεθνείς αγορές, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, νέο lockdown και πιθανές πρόωρες εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτικές επιλογές μας για την νέα χρονιά σε αυτά τα επίπεδα τιμών είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Μοτοδυναμικής και Byte.
Η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 871 μονάδες.
Σημείο στήριξης οι 871 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες.

Depolas
H χρονιά ξεκινά με προσδοκίες για λιγότερα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη από την πανδημία, αν και βραχυπρόθεσμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ταχύτατη μετάδοση της όμικρον.
Συνολικά, η μεταβλητότητα των μετοχών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ οι αποδόσεις αναμένονται χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος.
Επομένως, θα απαιτηθεί περισσότερο ενεργή διαχείριση στα μετοχικά χαρτοφυλάκια.
Για τον ΓΔΧΑ, επιμένουμε ότι το σημαντικότερο είναι κάθε πυθμένας να είναι υψηλότερα από τον προηγούμενο, καθώς πλησιάζουμε την επενδυτική βαθμίδα, η οποία εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει ΄΄game changer΄΄ για το ΧΑ.
Πιθανή η άνοδος κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους με τον βραχυπρόθεσμο στόχο να τοποθετείται στην περιοχή των 930-940 μονάδων.
Μεταξύ των σημαντικότερων μακροοικονομικών στοιχείων της ημέρας οι δείκτες μεταποίησης της PMI Markit Δεκεμβρίου για Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία και Ευρωζώνη.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης