Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μετοχή με άνοδο 1.600% σε έξι έτη και η «μετάλλαξη» από μικρή σε blue chip του FTSE 25

Η μετοχή με άνοδο 1.600% σε έξι έτη και η «μετάλλαξη» από μικρή σε blue chip του FTSE 25
Από την… αφάνεια, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και πόσα κέρδισαν οι μέτοχοι της εισηγμένηςv
Σχετικά Άρθρα

Ένα μικρό θαύμα έχει πετύχει η μετοχή της Quest τα τελευταία χρόνια, με την επιβράβευση να έρχεται πρόσφατα από την είσοδο της μετοχής στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Η άνοδος κατά 78% της μετοχής αποτυπώνει μόνο μέρος των όσων έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια και μάλιστα ένα μικρό μέρος.
Ο όμιλος της Quest έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μεγαλώσει διπλασιάζοντας το τζίρο σε διάστημα 5 ετών, αλλά η μετοχή καταγράφει πολλαπλάσια βελτίωση.
Για πολλά χρόνια όπου το ΧΑ βούλιαζε λόγω των πολιτικών των κυβερνήσεων και των μνημονίων, η μετοχή συσσώρευε πέριξ του ενός ευρώ σε προσαρμοσμένες τιμές.
Το 2015 η χώρα πέρασε μία σειρά «ταραχών» με πάνω και κάτω πλατείες, με δημοψηφίσματα, με δημιουργική ασάφεια και πολλά άλλα, αλλά τελικά μέσα από το τρίτο μνημόνιο βρέθηκε η ισορροπία και το ΧΑ απέφυγε τα χειρότερα.
Αν κάποιος επενδυτής δεν άκουγε το 2016 τους μεγάλους οίκους και αγόραζε τη μικρή τότε Quest θα είχε κόστος κτήσης ίσως μέχρι τα 1,50 ευρώ.
Φυσικά κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί πόσο θα ανέβαινε η μετοχή σε διάστημα 6 ετών περίπου.
Τα 45 εκατ. ευρώ αποτίμησης τότε, έχουν γίνει σήμερα 660 εκατ. ευρώ και η μετοχή διαπραγματεύεται στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού χρηματιστηρίου αφήνοντας πίσω μεγάλες δυνάμεις με παρουσία ετών στον FTSE 25 όπως ΟΛΠ, Aegean, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και Σαράντη.
Αν κάποιος είχε ξεχάσει τις μετοχές, βλέποντας την τοποθέτηση ως επένδυση μακροπρόθεσμα σήμερα δε θα έβλεπε μόνο την τιμή των 18,5 ευρώ, αλλά και τις μετοχές της BriQ Properties να είναι στον κωδικό του με τιμή 2,20 ευρώ.
Quest_1.jpg
Δηλαδή, αν σήμερα πουλούσε τις μετοχές της BriQ θα είχε κέρδος μόνο και μόνο από αυτές της μετοχές που δόθηκαν ως δώρο ουσιαστικά στους μετόχους της Quest, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα που έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια και ήταν αξιόλογα.
Αλλά και αν περιμένει 1 μήνα ακόμα θα λάβει 1,1875 ευρώ καθαρό στις 7 Φεβρουαρίου ως προσωρινό μέρισμα από την πώληση της Cardlink.
Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της Cardlink έφερε 15 φορές απόδοση στο κεφάλαιο σε λιγότερο από 7 χρόνια στον όμιλο.
Ο όμιλος στο εννεάμηνο είχε πωλήσεις 669,2 εκατ. ευρώ, EBITDA 57,8 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη (μαζί με την υπεραξία λόγω της πώλησης της Cardlink) 109,8 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον στο τέλος εννεαμήνου είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό 81,2 εκατ. ευρώ.
Quest_2.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης