Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απορρύθμιση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με επτά προτάσεις

Απορρύθμιση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με επτά προτάσεις
Tι υπογραμμίζουν στο Βankingnews ένας ξένος επενδυτής και ένας τραπεζίτης για την αγορά
Σχετικά Άρθρα

Aπορρύθμιση των εκατοντάδων κανονισμών του ΧΑ, ψηφιακή απλοποίηση της συμμετοχής της λιανικής των επενδυτών και μελών του ΧΑ, αναθεώρηση του υφιστάμενου τραπεζοκεντρικού Γενικού Δείκτη, εισαγωγή επιχειρήσεων που κατέχουν μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ, απλοποίηση της εισαγωγής των εταιρειών, δημιουργία ελληνικών ΕTF, REITS, και ισχυρό rebranding του ΧΑ αποτελούν μερικές από τις προτάσεις Ελλήνων τραπεζιτών, αλλά και ξένων επενδυτών προκειμένου να ανασυσταθεί εκ βάθρων το ελληνικό χρηματιστήριο.
Σήμερα, εκ των πραγμάτων, η ΕΧΑΕ, αλλά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις ταχύτατες εξελίξεις έχοντας μείνει με τις ιδέες του “συνδρόμου” του 1999, αλλά και δίχως το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό.

Για παράδειγμα, η Κυπριακή αγορά ήδη προχωρεί σε θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτονομίσματα και υιοθετεί πλαίσιο ώστε να προσελκύσει κεφάλαια και εταιρείες από την τεχνολογία blockchain.
Απευθυνθήκαμε σε Έλληνα τραπεζίτη ο οποίος εκ της θέσεως του, διαθέτει γνώση του χρηματιστηρίου, αλλά και σ ένα ξένο θεσμικό επενδυτή ο οποίος επί χρόνια τοποθετεί κεφάλαια στην ελληνική αγορά. Ο τελευταίος έχοντας την εμπειρία της λειτουργίας των ξένων ανεπτυγμένων αγορών επισημαίνει αρχικά ότι, η απορρύθμιση (Deregulation) είναι η κινητήριος δύναμη προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικά οι εισηγμένες εταιρείες και τα μέλη του χρηματιστηρίου.
Ώστε στη συνέχεια να προσελκύσουν τους επενδυτές οι οποίοι στρέφονται σήμερα σε ξένες πλατφόρμες μετοχών ή κρυπτονομισμάτων.
Βεβαίως, και η απορρύθμιση των κανονισμών αποτελεί αντικείμενο της νέας ηγεσίας του χρηματιστηρίου (ΕΧΑΕ), ωστόσο λόγο έχουν οι συμμετέχοντες θεσμικοί επενδυτές, εισηγμένες εταιρείες οι οποίοι απο καιρού έχουν ήδη καταθέσει τις προτάσεις τους.
Σ ότι αφορά την απλοποίηση της συμμετοχής των επενδυτών και των μελών, δεν αποτελεί πρωτοτυπία οι επενδυτές να έχουν την δυνατότητα άμεσου ανοίγματος κωδικών με τα στοιχεία του Taxisnet, ακριβώς όπως συμβαίνει για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ακόμα και σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζει να αποστέλλει εγκυκλίους στις χρηματιστηριακές και οι τελευταίες αναγκάζονται να ζητούν επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων από τους υφιστάμενους πελάτες τους (sic).

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων επενδυτών συμμετέχει ήδη σε χρηματιστηριακές πλατφόρμες (λ.χ Ιnteractive) με χαμηλότερες προμήθειες και μεγαλύτερη γκάμα υπηρεσιών ( λ.χ ανάλυση θεμελιωδών μεγεθών, κλάδων)
Σύμφωνα με τον ξένο θεσμικό επενδυτή, δεν νοείται να υπάρχουν οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την σύσταση μιας χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΕΠΕΥ ή ΕΛΔΕ.
Με την σημερινή τεχνολογία, η εποπτεία όλων των μελών θα ήταν άμεση και πιθανότατα να αποκτούσε ρόλο – και έσοδα - η ανεξάρτητη αρχή ΑΑΔΕ. Κατά την γνώμη του ίδιου ξένου επενδυτή, θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης απελευθέρωση για την δημιουργία μιας χρηματιστηριακής εταιρείας.
Όπως θα θυμούνται άλλωστε οι περισσότεροι στην αγορά, μετά την πτώση (1999-2000) - ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν λανθασμένα – τις απόψεις για περιορισμό των εταιρειών με συνέπεια το νομοτελειακό μαρασμό του χρηματιστηριακού τομέα που προσέφερε δουλειά σε εκατοντάδες νέους.

Από την πλευρά του ο Έλληνας τραπεζίτης, στην ερώτηση γιατί η αγορά δεν αποτυπώνει τις επιχειρηματικές συμφωνίες ή τα στοιχεία της ανάπτυξης, αρχικά υπογραμμίζει, πως η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί ένα μειονέκτημα, καθώς θα προσφέρει φρέσκα κεφάλαια από τις ανεπτυγμένες αγορές.
Παρόλο που είναι τραπεζίτης, ο συνομιλητής μας αποδέχεται, ότι ο Γενικός Δείκτης διαθέτει “τραπεζοκεντρική” κατεύθυνση ή είναι εξαρτώμενος από μια μικρή ομάδα εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Από το 2000, η ομάδα αυτη είναι η ίδια με συνέπεια οι επιλογές των επενδυτών να είναι περιορισμένες.
Όπως προσθέτει, στο χρηματιστήριο δεν εκπροσωπούνται δεκάδες επιχειρήσεις με σημαντική επίδραση στο ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή Τουρισμός και ναυτιλία. Και οι δυο κλάδοι υπό την προϋπόθεση ότι, δεν θα προσφέρονται δίχως εξασφαλίσεις (βλέπε εταιρικά ομόλογα) θα συνέβαλαν σημαντικά στην ανάπτυξης της αγοράς.
Σ ότι αφορά το πλαίσιο εισαγωγής εταιρειών στην Αθήνα, εκ των πραγμάτων, δεν γίνεται η ΕΧΑΕ να θέτει γραφειοκρατικά εμπόδια, και μακρόσυρτες διαδικασίες όταν μια πιο μικρή αγορά ( Λευκωσία ) εισάγει τις εταιρείες μέσα σε μια εβδομάδα - και οι τελευταίες στην συνέχεια αναζητούν την όποια υψηλότερη ρευστότητα κεφαλαίων της Αθήνας.

Ελληνικά ΕTFS και νέα προϊόντα

Μειονέκτημα για την ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον ξένο επενδυτή αποτελεί η έλλειψη ελληνικών ΕTFS ( που επενδύουν σε Δείκτες ή ομάδες εταιρειών ) καθώς στην ελληνική αγορά επικράτησαν – τα ελληνικά Αμοιβαία Κεφάλαια τα οποία χρεώνουν στους μεριδιούχους τους υψηλότερες προμήθειες, σε αντίθεση μ ότι συμβαίνει στα ΕTF του εξωτερικού. Επιπλέον, το ελληνικό χρηματιστήριο εκπροσωπείται στο εξωτερικό μόνο από ένα αλλοδαπό ΕTF.
Με την δημιουργία των ΕTFS, οι νέοι επενδυτές θα είχαν την ευκαιρία εισόδου στην αγορά ενω και ξένοι επενδυτές θα δοκίμαζαν την ελληνική αγορά με χαμηλότερο κόστος εισόδου.
Κατά το ίδιο πρότυπο, η ελληνική αγορά θα μπορούσε να αναπτύξει τα REITS για την αγορά των ακινήτων ή τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου – η απουσία των οποίων στερεί μια δύναμη απορρόφησης των κραδασμών σε περιόδους κρίσης των αγορών.

Ισχυροποίηση του brand της αγοράς με συνεχές marketing

Η απουσία της ΕΧΑΕ από την ελληνική ημέρα στο Λονδίνο τον περασμένο Οκτώβριο, δεν θα προσέθετε κεφάλαια στην αγορά και πιθανότατα αποσόβησε περιττά έξοδα για τις εισηγμένες.
Κάθε χρόνο, οι παρουσιάσεις των 29 ελληνικών εισηγμένων εταιρειών επαναλαμβάνονταν με τον ίδιο αναποτελεσματικό τρόπο.
Μηνύματα από την πολιτική ηγεσία, τις εποπτικές και χρηματιστηριακές αρχές και ραντεβού με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Στην συνέχεια, ΕΧΑΕ και εισηγμένες επικοινωνούσαν τις συναντήσεις με βάση τον αριθμό τους και όχι από τι ανέφεραν μπρος τους ξένους επενδυτές.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης