Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πληθωρισμός και Omicron προκαλούν κλυδωνισμούς στις αγορές - Τι θα συμβεί στο ΧΑ αν χάσει τις 870 μονάδες;

Πληθωρισμός και Omicron προκαλούν κλυδωνισμούς στις αγορές - Τι θα συμβεί στο ΧΑ αν χάσει τις 870 μονάδες;

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 δείχνει αρνητική εικόνα με αρκετές να βρίσκονται εδώ και καιρό κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών

Σχετικά Άρθρα
Η μετάλλαξη Omicron και ο πληθωρισμός, εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχίες στους επενδυτές των κεφαλαιαγορών παγκοσμίως και να αυξάνουν τη μεταβλητότητα στα χρηματιστήρια.

Για μία ακόμη φορά το Ελληνικό Χρηματιστήριο βρέθηκε να δοκιμάζει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών με τα στελέχη της αγοράς να εκφράζουν ανησυχίες, καθώς περιμένουν σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες, ενώ σημειώνουν πως το ενεργειακό κόστος δε δείχνει διαθέσεις υποχώρησης, εξέλιξη που αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στα κέρδη πολλών εισηγμένων.
Μάλιστα αναφέρουν πως ίσως ο πληθωρισμός να είναι πιο σημαντικός από τη μετάλλαξη για το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού όπως φαίνεται η Ελλάδα θέλει να αποφύγει ένα νέο καθολικό lockdown, ίσως, σύμφωνα πάντα με στελέχη της αγοράς, γιατί η οικονομία μας δε θα αντέξει άλλες παρόμοιες παροχές με εκείνες των προηγούμενων lockdown.
Και οι πλέον αισιόδοξοι έχουν γίνει πιο επιφυλακτικοί το τελευταίο διάστημα και περιμένουν πως η πορεία των ξένων αγορών θα συνεχίσει να επηρεάζει το ΧΑ.
Χθες (20/12) ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε και πάλι να δοκιμάζει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, όπως και ο γερμανικός δείκτης DAX 40.
Αν η αγορά σπάσει τις 870 μονάδες, σημείο από το οποίο διέρχεται ο εκθετικός των 200 ημερών, τότε σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν την τεχνική ανάλυση, η πτωτική κίνηση που θα δώσει είναι τουλάχιστον μέχρι τις 820-790 μονάδες.
Αυτός είναι ο ελάχιστος πτωτικός στόχος.

Η εικόνα στον FTSE 25

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25 δείχνει αρνητική εικόνα με αρκετές να βρίσκονται εδώ και καιρό κάτω από τον εκθετικό των 200 ημερών, αλλά και αρκετές να είναι έτοιμες να επιβεβαιώσουν τη διάσπαση.
Αν προχωρήσουν σε διάσπαση θα επιβαρυνθεί συνολικά η εικόνα της αγοράς.
Οριακά χαμηλότερα ή υψηλότερα, δηλαδή σε δοκιμασία βρίσκονται οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Aegean Airlines, Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ και Lamda.
Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί πως και μετοχές που κρατούσαν για αρκετούς μήνες σημαντική απόσταση από τον εν λόγω κινητό, τώρα αρχίζουν και τον πλησιάζουν.
Η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, η Viohalco, η Eurobank και η Μυτιληναίος έχουν αρχίσει να κινούνται προς τον εκθετικό.
Η αγορά βρίσκεται για μία ακόμη φορά σε κρίσιμο σημείο, που απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, ρευστότητα και αυξημένη προσοχή, ενώ το βλέμμα θα εξακολουθήσει να είναι στραμμένο στις αγορές του εξωτερικού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης