Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τζίρο 83 εκατ. λόγω rebalancing του FTSE, το ΧΑ -0,60% στις 887 μον. - Πρωτοφανής η 9μηνη απαξίωση της αγοράς

Με τζίρο 83 εκατ. λόγω rebalancing του FTSE, το ΧΑ -0,60% στις 887 μον. - Πρωτοφανής η 9μηνη απαξίωση της αγοράς
Η πανδημία, οι τιμές ενέργειας και οι ανησυχίες από την έκρηξη του πληθωρισμού επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία  και εντείνουν την αβεβαιότητα
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συνεχίστηκε το κλίμα απαξίωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 887 μονάδες, καθώς η αβεβαιότητα παραμένει από την εξέλιξη της νέας παραλλαγής Omicron του κορωνοϊού ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες από την έκρηξη του πληθωρισμού.
Ειδικότερα, οι τράπεζες έκλεισαν πτωτικά, με την Eurobank -3,38% και  Alpha Bank -3,07% στα χαμηλά της ημέρας και με αρνητικό πρόσημο η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ενώ στις δημοπρασίες οι συναλλαγές αυξήθηκαν λόγω του rebalancing του FTSE με τις περισσότερες συναλλαγές στις τράπεζες αλλά και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Jumbo...
Σημειώνεται, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση την θέση της ΕΧΑΕ παίρνει η Quest.
Η τριπλή λήξη στις σειρές παραγώγων σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Δεκέμβριο δεν άλλαξε και πολύ την εικόνα της αγοράς, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται μόλις με 1 εκατ. τεμάχια και τον τζίρο κατά 2 εκατ. ευρώ...
Ωστόσο, η επενδυτική ψυχολογία βελτιώθηκε από τις χθεσινές αποφάσεις της ΕΚΤ, η οποία θα συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό χρέος παρά την λήξη του Προγράμματος Πανδημίας,  τέλη Μαρτίου του 2022 προφανώς για να αποτρέψει τους κερδοσκόπους να εκμεταλλευτούν την αδυναμία της Ελλάδος.
Με διάφορους τρόπους πέραν από τις επαναγορές, όπως χρονικές λήξεις αλλά και γεωγραφικές κατανομές η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράσει ελληνικό χρέος πάνω δηλαδή από τα 35 δισεκ. που κατέχει ήδη.
Επίσης, ανέφερε ότι όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται junk bond ομόλογα σκουπίδια θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα και στο κλασικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…
 Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε την έκπληξη και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25% ενώ  στη συνεδρίαση της Fed, αποφασίστηκε η ραγδαία αύξηση του tapering, δηλαδή της μείωσης του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 30 δισεκ. δολ. τον μήνα, και τριπλή αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 με σκοπό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Ο Γενικός Δείκτης, παραμένει καθηλωμένος κάτω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων ενώ με την λήξη του έτους συμπληρώνονται εννέα μήνες απαξίωσης καθώς η απουσία ισχυρών καταλυτών απωθεί τους επενδυτές για ανάληψη ρίσκου.
Στη βασική στήριξη παραμένουν οι 869 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200) ενώ και οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ότι η τάση δεν πρόκειται να αλλάξει…στις επόμενες 10 συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eurobank -3,38% και Alpha Bank -3,07% και ακολούθησαν Εθνική -2,03% και Πειραιώς -1,73%
Με απώλειες -4,71 % έκλεισε η Attica Bank ενώ σήμερα 17/12 ήταν η  τελευταία ημέρα άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης της ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ΕΧΑΕ -2,94%, ΕΛΧΑ -2,9% και ΓΕΚ Τέρνα -2,59% ...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ +2,98% και ΔΕΗ +1,99%.
Στο επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -1,24%, ο FTSE 25 υποχώρησε -1,52% ενώ η πτώση στον Τραπεζικό δείκτη έφτασε το 3%.


Η καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ αρνητικό νέο για τα κέρδη των τραπεζών

Η ΕΚΤ παρά την εκτίναξη του πληθωρισμού σε ορισμένες χώρες ακόμη και στο 5% με 7% θεωρεί ότι είναι συγκυριακός.
Ωστόσο εδώ αποκαλύπτεται ότι ο στόχος του 2% ήταν ένα από τα κλασσικά παραμύθια των κεντρικών τραπεζών για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Τα επιτόκια από την ΕΚΤ που βρίσκονται στο 0% το βασικό παρεμβατικό και στο -0,50% το αποδοχής καταθέσεων – είναι αρνητικό εδώ και καιρό – δεν θα αλλάξουν έως το 2023 ή 2024 παρά την αύξηση από την Bank of England κατά 0,15% στο 0,25%.
Οι τράπεζες και ειδικά οι ελληνικές θα ήθελαν υψηλότερα επιτόκια για να μπορέσουν να βελτιώσουν τα περιθώρια κέρδους τους ειδικά στα έντοκα έσοδα.
Ένας από τους λόγους που η κερδοφορία ενώ βελτιώνεται δεν θεωρείται τόσο ισχυρή όσο στο παρελθόν είναι το γεγονός ότι λόγω των χαμηλών παρεμβατικών επιτοκίων δεν μπορούν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Οι τράπεζες όταν έχουν πρόβλημα… θέλουν χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια.
Όταν έχουν λύσει τα προβλήματα τους θέλουν υψηλά επιτόκια, για να μπορούν να δίνουν δάνεια με υψηλά επιτόκια και για να μπορούν να αγοράζουν ομόλογα αποκομίζοντας υψηλές αποδόσεις άρα και περισσότερα κέρδη.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,05% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,34%.
Περί τις 12:40 με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,04%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα σε Eurobank -3,38% και Alpha Bank -3,07%. και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,79%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,60% στις 887 μονάδες έχοντας υψηλό στις 892,42 μονάδες και χαμηλό τις 883,57 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών αυξήθηκαν στις δημοπρασίες λόγω του rebalancing του FTSE.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 28,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 6 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,3 εκατ. ευρώ και όγκου 182 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1,39 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 97 χιλ. τεμάχια αξίας 911 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 887 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 880 μονάδες και ακολουθούν οι 875, οι 869 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200) και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι  910, οι 925 , οι 935 και οι 950 μονάδες..  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 564 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 575 μονάδων και ακολουθούν οι 560, οι 550, οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 585 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 615, οι 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,18%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, στον απόηχο των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών.
Αμετάβλητα διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια όπως αναμενόταν,  ενώ  προβλέπει ευελιξία για τα ελληνικά ομολόγα, και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 καθώς η χώρα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα
Όπως αναφέρει οι επανεπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP) μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε χρονική διάρκεια, επενδυτική τάξη και αρμοδιότητα ανά πάσα στιγμή, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Να σημειωθεί δε…ότι την τρέχουσα συγκυρία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται junk bond ομόλογα σκουπίδια και δεν πληρούν τα κριτήρια εισόδου στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Από την άλλη, την πρώτη αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Τράπεζα της Aγγλίας από το ξέσπασμα της πανδημίας,  κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Αλλά και η  Fed αναθεώρησε την στρατηγική της λόγω της έκρηξης του, καθώς αποφασίστηκε η ραγδαία αύξηση του tapering, δηλαδή της μείωσης του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 30 δισεκ. δολ. τον μήνα, και τριπλή αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 με σκοπό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού .
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,18%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,18% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% και με το μεταξύ τους spread στις 26 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 108 μονάδες ή 1,08%, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Στρατηγική συνεργασία Εθνικής Τράπεζας – ΕVO Payments για τον κλάδο αποδοχής συναλλαγής καρτών - Τι κερδίζει η Εθνική

Η Εθνική Τράπεζα και η αμερικανική εταιρεία συστημάτων πληρωμών EVO Payments υπέγραψαν χθες την οριστική συμφωνία μέσω της οποίας θα δημιουργηθούν σημαντικές αξίες και συνέργειες μέσω του δικτύου της Εθνικής και της τεχνολογίας της EVO επιβεβαιώνοντας το  δημοσίευμα του Bankingnews.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε προηγουμένως το Bankingnews, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου κάρτων της Εθνικής Τράπεζας και θα την εισφέρει σε νέα εταιρεία, όπου την πλειοψηφία ( 51% ) θα κατέχει η ΕVO, με τίμημα 158 εκατ. ευρώ. Η αξία του κλάδου ( 100% ) αποτιμήθηκε στα 310 εκατ. ευρώ.
Επίσης, με την δημιουργία της νέας εταιρείας θα υπογραφεί και μακροχρόνια σύμβαση διανομής προϊόντων, μέσω της οποίας η Εθνική θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες εταιρείες τις λύσεις αποδοχής καρτών της νέας εταιρείας ΕVO- Eθνικής.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας έχει ως εξής:    
Την υπογραφή οριστικής συμφωνίας με την EVO Payments International LTD ("EVO") για τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας για τη δραστηριότητα της αποδοχής καρτών ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.
Η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει σημαντική αξία από τις συνέργειες που θα προκύψουν μέσω του συνδυασμού της ευρείας πελατειακής βάσης της ΕΤΕ και της τεχνολογικής εξειδίκευσης της EVO στις υπηρεσίες πληρωμών.
Η δραστηριότητα αποδοχής καρτών της ΕΤΕ θα αποτελέσει αντικείμενο μιας νέας εταιρείας (NewCo), στην οποία η EVO θα αποκτήσει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου έναντι τιμήματος €158εκ, αποτιμώντας την δραστηριότητα στα €310 εκατ.
Επιπρόσθετα, θα υπογραφεί μια μακροχρόνια αποκλειστική συμφωνία διανομής βάσει της οποίας η Εθνική Τράπεζα θα προσφέρει στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις τις κορυφαίες λύσεις αποδοχής καρτών που θα προσφέρει η NewCo, βασισμένες στα εξειδικευμένα συστήματα και προηγμένα προϊόντα της EVO.
Η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τον proforma Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της ΕΤΕ καθώς και τον Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων κατά περίπου 60 μονάδες βάσης με ημερομηνία αναφοράς 30.09.2021. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής έγκειται στις συνήθεις αιρέσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκρίσεων των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών αλλά και τη συγκατάθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ποια είναι η EVO :
H EVO (NASDAQ: EVOP) είναι μια εταιρεία με ηγετική θέση στην παροχή τεχνολογιών και υπηρεσιών πληρωμής με παρουσία σε πάνω από 50 αγορές σε όλο το κόσμο.
Η EVO προσφέρει μια γκάμα πρωτοποριακών, αξιόπιστων και ασφαλών λύσεων πληρωμής σε εμπόρους κάθε μεγέθους, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς σε όλη την υφήλιο.
Η UBS Europe SE ενήργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΕΤΕ και η δικηγορική εταιρεία Καρατζά και Συνεργάτες ως επίκουροι νομικοί σύμβουλοι για τη συναλλαγή.
Επιπρόσθετα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ έλαβε ανεξάρτητη γνωμοδότηση από την Barclays Bank PLC σχετικά με το εύλογο και δίκαιο του προσφερθέντος τιμήματος καθώς και ανεξάρτητες νομικές συμβουλές από την Freshfields Bruckhaus Deringer LLP.

Η επικαιρότητα

Με τη Delta να προκαλεί στην Ελλάδα υπερδιπλάσιους θανάτους σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με το σύστημα υγείας να λειτουργεί υπό τεράστια πίεση και με τους υγειονομικούς να έχουν εξαντληθεί και να έχουν καταρρεύσει, οι ειδικοί υποστηρίζουν πως τα χειρότερα είνα μπροστά μας καθώς η υπερμεταδοτική παράλλαξη Omicron διασπείρεται στην χώρα, όπως άλλωστε υποδηλώνουν τα πολλά «ορφανά» κρούσματα.
Η διαπίστωση αυτή συνηγορεί στο ότι η Omicron κυκλοφορεί ήδη στην ελληνική κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι αρκετά σύντομα και χάρη και στην χαλαρή διάθεση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων θα ανατρέψει και την πτωτική πορεία των κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη την επικράτεια το τελευταίο διάστημα, γεγονός που με τη σειρά του θα έρθει για να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση σε ένα σύστημα του οποίου οι αντοχές έχουν σχεδόν καταρρεύσει.
Πολλοί είναι οι επιστήμονες που ζητούν αυστηρότερα μέτρα, έτσι ώστε να μην χαθεί τελείως ο έλεγχος μετά την περίοδο των γιορτών, ενώ ζητούν να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία ή να παραταθεί η περίοδος των διακοπών τους, να καταργηθούν οι σχολικές εκδρομές καθώς και να επιβληθεί αυξημένο testing σε όσους πολίτες δεν είναι εμβολιασμένοι με την γ’ δόση και θέλουν να μπουν σε κέντρα διασκέδασης.
Προς το παρόν η κυβέρνηση, η οποία αναγνωρίζει πως τα δεδομένα της Omicron είναι ανησυχητικά, επιμένει στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, εξετάζει το σενάριο του αυξημένου testing, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά το σενάριο ενός γενικού lockdown.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 17/12 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών, την εξάπλωση της Omicron και την κλιμάκωση της σινοαμερικανικής έντασης. 
Σε σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης για την πανδημία προχωρά η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αλλά διατηρεί την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική και ενισχύει τη στήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις.
Η απόφαση της BοJ, που στηρίζεται στη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από την κρίση του κορωνοϊού σταδιακά επουλώνεται, ήρθε λίγες ώρες αφότου η Βρετανία έγινε η πρώτη οικονομία της G7 που αύξησε τα επιτόκια από την έναρξη της πανδημίας.
Η Bank of Japan ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο, θα μειώσει τη συμμετοχή της σε εμπορικούς τίτλους και εταιρικά ομόλογα, στα 5 τρισ. γιεν περίπου (43,97 δισ. δολάρια) έναντι του προηγουμένου ορίου την 20 τρισ. γιεν.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,79%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,16%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,21% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα έκλεισε με ήπια άνοδο +0,38%.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά κινούνται σήμερα 17/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, οι οποίες αποσύρουν σταδιακά τα έκτακτα μέτρα στήριξης για την πανδημία, υπό το βάρος του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ -Κίνας, καθώς η κυβέρνηση του Joe Biden ενίσχυσε τις κυρώσεις εναντίον του Πεκίνου, υιοθετώντας νομοσχέδιο που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων από την επαρχία Σιντζιάνγκ και επιβάλει κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας, καθώς η Ουάσινγκτον είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων.
Ήδη η Κίνα αντέδρασε εκφράζοντας «την έντονη αντίθεσή της» στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, επισήμως υπό χρεοκοπία βρίσκεται πλέον ο κινεζικός όμιλος ακινήτων China Evergrande Group, καθώς κηρύχθηκε σε αθέτηση υποχρεώσεων από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global μετά την απώλεια της προθεσμίας πληρωμής ομολόγων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
«Εκτιμούμε ότι ο όμιλος China Evergrande και ο υπεράκτιος χρηματοδοτικός του βραχίονας Tianji Holding απέτυχαν να πραγματοποιήσουν πληρωμές κουπονιών για τα εκκρεμή δολαριακά ομόλογά τους», ανέφερε ο S&P.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,65%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,95%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,70%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,80%, ο S&P 500 στο -0,35%,  ο Nasdaq στο +0,30% και το ETF GREC στο -0,93% ( 26,65 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με αύξηση των συναλλαγών λόγω rebalancing του FTSE

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, ενώ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στις δημοπρασίες λόγω rebalancing του FTSE
Η Εθνική έκλεισε στα 2,85 ευρώ, με πτώση -2,03% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,61 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0420 ευρώ, με πτώση -3,07% με όγκο 7,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3040 ευρώ, με πτώση -1,76% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8796 ευρώ, με πτώση -3,38% με όγκο 8,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,26 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,02 ευρώ, με πτώσγ -0,97% και κεφαλαιοποίηση 455 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3335 ευρώ, με πτώση -4,71% και με όγκο 19 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λόγω rebalancing του FTSE

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με αυξημένες συναλλαγές λόγω rebalancing του FTSE 
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΧΑΕ, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα.. ..
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ και ΔΕΗ. 
H Coca Cola έκλεισε στα 29,66 ευρώ, με  άνοδο +1,40% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,2550 ευρώ, με πτώση -0,76% και αποτίμηση 7,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,50 ευρώ, με άνοδο +1,99% και αποτίμηση 3,63 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με πτώση -1,61% και κεφαλαιοποίηση 568 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,10 ευρώ, με πτώση -1,22% και  αποτίμηση 4,27 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,46 ευρώ, με πτώση -1,32% και  κεφαλαιοποίηση 1,05 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,23 ευρώ, με άνοδο +2,98% και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,52 ευρώ, με πτώση -1,74% και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,26 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,58 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,79 ευρώ, με άνοδο +1,17% και κεφαλαιοποίηση 830 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8740 ευρώ, με πτώση -2,9% και κεφαλαιοποίηση 703 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0302 ευρώ, με πτώση -1,63% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,18% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 26 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση  καταγράφεται σήμερα 17/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Fed, BoE και ΕΚΤ.
Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια όπως αναμενόταν,  ενώ  προβλέπει ευελιξία για τα ελληνικά ομολόγα, και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) τον Μάρτιο του 2022 καθώς η χώρα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα
Όπως αναφέρει οι επανεπενδύσεις ομολόγων που αποκτήθηκαν μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς τίτλων (PEPP) μπορούν να προσαρμοστούν με ευελιξία σε χρονική διάρκεια, επενδυτική τάξη και αρμοδιότητα ανά πάσα στιγμή, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Από την άλλη, την πρώτη αύξηση των επιτοκίων ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας από το ξέσπασμα της πανδημίας, κατά 15 μονάδες βάσης στο 0,25% από το ιστορικό χαμηλό του 0,1%, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.
Αλλά και η Fed αναθεώρησε την στρατηγική της λόγω της έκρηξης του, καθώς αποφασίστηκε η ραγδαία αύξηση του tapering, δηλαδή της μείωσης του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, κατά 30 δισεκ. δολ. τον μήνα, και τριπλή αύξηση επιτοκίων μέσα στο 2022 με σκοπό την αντιμετώπιση του πληθωρισμού .
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,18%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,18% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92%
Το ελληνικό 10ετές 1,18% με το αμερικανικό 10ετές 1,39% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μονάδες βάσης από 158 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 108 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,08% ή 108 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 26 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/12 στις χώρες της Ευρωζώνης, στο απόηχο των συνεδριάσεων της Fed, BoE και ΕΚΤ.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/12/2021 στο -0,38% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης